Luistertips 2017

Op deze pagina vind je luistertips. Daar zitten live activiteiten bij, maar veel tips kun je wanneer je maar wilt online (terug)luisteren.
De luisteragenda, die radio- tv- online- en live-tips bevat voor specifieke data, vind je op een aparte pagina.
Heb je zelf een activiteit voor in de luisteragenda of een tip die je wilt delen? Mail dan naar luisterberichten[at]gmail.com of plaats een bericht op de Facebook-pagina.

  • De 24 uur van de audio, geplaatst: 08-11-2017

Vrijdag 10 november organiseert Het nieuwstedelijk bij OPEK in Leuven De 24 uur van de audio, een 12-uur durende studiedag voor de audiosector. Het middag- en avondprogramma is ook interessant voor luisterliefhebbers. Zo kun je ’s middags audio met een visuele component ontdekken van Lucas Derycke, Adriaan Van Aken, Amber Meulenijzer en Duncan Speakman. ’s Avonds cureert Lucas Derycke, die eerder artist in resident was bij Het nieuwstedelijk, een luisteravond over geweld, met theater, tekst, muziek, audio en debat. Van Radio Mille Collinnes tot pop op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea, radiofictie in strijd tegen de Vietcong en ultrasone wapens, “net niet stilte” als martelmethode en musicerende moordenaars.
Deelname is gratis. Inschrijven kan via info[at]nieuwstedelijk.be.

  • LT // The hearing body, geplaatst: 27-09-2017

Welke invloeden hebben geluiden op ons zelfbeeld en ons gedrag? Onderzoeker Ana Tajadura-Jiménez vertelt je meer over de invloed van lichaamsgeluiden op ons lichaamsbeeld en geluidskunstenaar Paul Devens laat je horen hoe geluid gedrag kan beïnvloeden tijdens The hearing body, de volgende bijeenkomst op woensdag 4 oktober van de Engelstalige reeks Training the Senses, bij Marres in Maastricht.
Meer informatie vind je in een apart luisterbericht.

  • Minifestival C-TAKT#1 in Genk met jong podiumkunsttalent, geplaatst: 16-09-2017

C-TAKT is de naam van de fusie tussen de kunstenwerkplaatsen van C-mine cultuurcentrum in Genk en TAKT Dommelhof in Neerpelt. Het mini-festival C-TAKT#1 bevat zowel afgewerkte producties als work-in-progress van jonge theatermakers, choreografen, dansers, acteurs en muzikanten. Het vindt van 17 t/m 24 september plaats in C-mine in Genk.
Een greep uit het programma: Lucas Derycke brengt radiotheater over twee twintigers die in Noord Griekenland aan de slag gaan als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp (21/9, 21:30). Kyoko Scholiers presenteert een installatie van vier zelfgebouwde telefoonhokjes waarin je fragmenten hoort uit voor haar project Misconnected opgenomen gesprekken tussen mensen die elkaar niet kennen (22-24/9, 14:00-20:00). Zondagavond 24 september staat in het teken van luisteren. Radio 1 presentatrice Annelies Moons gaat in gesprek met dichter Maarten Inghels over de behoefte aan radiostilte (17:00), je kunt samen met componist en software ontwikkelaar Yvan Vander Sanden muziek maken met zaklampen (19:00) en meezingen in het instantkoor van Jo Caimo (20:00). Als koorlid krijg je – met een luidsprekertje in je ene, een oordopje in je andere oor en een blinddoek om – ter plekke instructies om mee te zingen (geen zangervaring vereist). Na afloop mag je een cd van de opname mee naar huis nemen.
Kijk hier voor een beknopt programma. Meer over de afzonderlijke onderdelen vind je hier.

  • Zomerexpositie klankinstallaties ‘Pfeifen im Wald’, geplaatst: 25-07-2017

De zomerexpositie Pfeifen im Wald in Klankenbos in Neerpelt bevat 7 klankinstallaties van studenten van de Hochschule der Bildenden Künste Saar. Ze zijn gemaakt onder leiding van hun docent, geluidskunstenaar Andreas Oldörp, tijdens een residentie bij Klankenbos. Na een eerste bezoek in oktober 2016 werkten de studenten een jaar lang aan hun projecten. In juli 2017 keerden ze terug naar Neerpelt voor de technische realisatie van de creaties ter plekke. De installaties blijven staan/hangen/liggen tot en met 23 september en zijn doorlopend te bezoeken. Meer informatie vind je in de folder (pdf) en bij het Klankenbos infopunt, o.a. over de actuele toestand van de installaties (die tijdelijk buiten werking kunnen zijn door weersomstandigheden of de noodzaak van kleine aanpassingen).
In Klankenbos vind je ook vaste klankinstallaties, het parcours Getekende Klanken en kinderparcours Klankenbos XS.

  • European Cityproject / Psychographic Collaboration tour, geplaatst: 14-07-2017

Voor hun European Cityproject verzamelen Lavas/Magmas (VS), Les Horribles Travailleurs (NL) en Sterile Garden (VS) stadsgeluiden en muziek met de stad als onderwerp om psychogeografische geluidscollages mee te maken. In 9 Europese steden werken ze samen met plaatselijke geluidskunstenaars en muzikanten en verwerken hun opnames in projecten en optredens.

Veel van de optredens uit de tour bestaan uit het ter plekke maken van een geluidscollage op basis van fragmenten uit die stad plus solosets van de individuele leden en gasten. Zo werken ze voor het eerste optreden in Amsterdam (Vondelbunker, 19/7) samen met componist Theodore Teichman. Hij laat werk horen uit zijn internationale Transportgeluidenproject.

Voor de collages in Amsterdam, Zürich (25/7) en Essen (5/8) kun je zelf een bijdrage leveren door een geluidsopname in te sturen. Voor Amsterdam is de vraag: maak een geluidsopname met je mobiel of met andere techniek van je (dagelijkse) rit per openbaar vervoer. Mail de opname naar tteichma[at]andrew.cmu.edu of neem het mee naar de Vondelbunker.

Het European Cityproject doet ook de volgende steden aan: Arnhem (20/7, 4 en 6/8), Augsburg (22/7), Hamburg (28/7), Münster (31/7), Antwerpen (2/8) en Amersfoort (3/8). In het evenement op Facebook vind je de locaties en links naar afzonderlijke evenementen.

  • Luisteren tijdens Picknick Tuinen van Stene, geplaatst: 28-06-2017

De Tuinen van Stene vormen een nieuw stukje van het Groene Lint rond Oostende. Verschillende kunstenaars werden gevraagd om te kijken naar dit gebied dat volop in ontwikkeling is. Tijdens Picknick Tuinen van Stene op zaterdag 1 en zondag 2 juli kun je kennismaken met de tuinen en de kunstenaarsvisies in een middagvullend programma met verschillende acts en een picknick.

Onderdeel van het artistieke menu is Etude: vogels spotten van Wannes Deneer (Tuning People) en Stijn Dickel (aifoon). Het is een klanklaboratorium, luisteroefening en voorstelling op een (vogel)spottersplek aan de rand van de tuinen. Deneer en Dickel laten je inzoomen op verschillende geluiden van de plek. Ze voegen ook eigen geluiden toe, waarmee ze je waarneming manipuleren. Kun je horen hoe vogels zich organiseren? Je kunt op beide dagen aan komen waaien tussen 11:00 en 15:30.
Ook de geluidsinstallaties van Hans Beckers kun je in die tijd bezoeken (doorlopend). In een afgelegen Noors vissersdorpje bezocht hij een man in zijn betoverende oud houten huis, het Krakeslottet. De man verzamelt hout: sloophout, wrakhout, hout gered van de sloop. Beckers bouwde er Klopotecs mee, ratelwindmolens uit Slovenië, en van die windmolens maakt hij weer geluidsinstallaties (zie video hieronder).

Bekijk hier het volledige programma van de picknick. Prijzen liggen tussen de € 16 en € 20 per persoon, inclusief picknickmand (die tot 14:00 opgehaald kan worden). De picknick is een programmaonderdeel van het Dansand! Contemporary Dance Festival dat van 29 juni tot en met 2 juli plaats vindt op het strand en in de polders van Oostende.

  • LT // luisteren bij Marres in Maastricht, geplaatst: 17-06-2017

De komende weken zijn er interessante dingen te horen bij Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht. Te beginnen op woensdag 21 juni met de laatste zintuigentraining voor de zomerstop in de reeks Training the Senses. Onder de titel Mixing the Senses gaat deze avond over synesthesie. Sprekers/workshopleiders zijn professor cognitieve wetenschappen en synesthesie-expert Jamie Ward en kunstenaar Christine Söffing, die haar kleur-gehoorsynesthesie gebruikt in experimentele muziek en geluids- en geurinstallaties.
Daarna, tijdens het performance-programma Marres Movements (30 juni t/m 9 juli), brengen dansers en performers geïmproviseerde muziek- en dansstukken, interventies en complete voorstellingen bij de tentoonstelling The Painted Bird. Zo geeft componist, muzikant en softwareontwikkelaar Christopher Tignor op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli een life performance van zijn solo album Along a Vanishing Plane en begeleidt hij op zaterdag 8 juli een wandeltour gericht op een lichamelijke ervaring van muziek en ruimte.
Meer informatie vind je in een apart luisterbericht.

  • LT // Radioproject documenta 14, geplaatst: 15-06-2017

Tijdens de kunstmanifestatie documenta 14 in Kassel (10 juni t/m 17 september) wordt ook interessante radio gemaakt. Het overkoepelende radioproject dat documenta 14 in samenwerking met Deutschlandfunk Kultur ontwikkelde, heet Every Time A Ear di Soun. Het is bedoeld als kunst en als medium voor kunst. 8 radiostations uit 8 landen nemen ieder 3 weken radio voor hun rekening. Je hoort een deel van hun reguliere programmering in de eigen taal, 32 speciaal voor documenta gemaakte radiokunstwerken, opgediept archiefmateriaal en opnames van het publieksprogramma van documenta. Meer informatie vind je in een apart luisterbericht.

  • 4 nieuwe afleveringen Laura Barton’s Notes from a Musical Island, geplaatst: 13-06-2017

Dinsdag 13 juni wordt de eerste van vier nieuwe afleveringen uitgezonden van Laura Barton’s Notes from a Musical Island. In deze radioreeks van de BBC bezoekt muziekjournalist Laura Barton regio’s in Groot-Brittannië, luistert naar de muziek uit die regio en stelt de vraag welke invloed het landschap en andere lokale omstandigheden hebben op de muziek die er vandaan komt.

In seizoen 1 bezocht ze het platteland van Northumberland, Lancashire en Burnley, Birmingham en Zuid-Wales en Londen. Seizoen 2 start in Belfast met de aflevering Blackbirds and Drums. Welke invloed hebben het industriële verleden en de spanningen tussen protestanten en katholieken gehad op de muziek? En waarom is country zo populair in Belfast? Ze spreekt erover met componist Deirdre Gribbin, avant garde performer Die Hexen, dj en muzikant David Holmes en zangeres Susan McCann.

De afleveringen zijn op vier achtereenvolgende dinsdagen te horen op BBC Radio 4 (12:30-13:00) en komen beschikbaar in de podcast (via iTunes en Stitcher) en op de programmapagina (als mp3-downloads en online streams).

  • 3 nieuwe Nederlandstalige podcasts, geplaatst: 02-06-2017

Luisterberichten tipt drie nieuwe Nederlandstalige podcasts. Of eigenlijk twee nieuwe podcasts en een nieuw seizoen van de podcast Ongesigneerd, waarin Tjitske Mussche en Laura Stek verhalen vertellen achter onopvallend design. Zo kwamen in het eerste seizoen al de lantaarnpaal en de A2 voorbij. Het tweede seizoen startte vorige week met een aflevering over straatnaambordjes. Er volgen nog afleveringen over o.a. het kantoor en het asielzoekerscentrum. De 6 afleveringen worden uitgezonden in het radioprogramma Nooit Meer Slapen in de nacht van vrijdag op zaterdag op NPO Radio 1. De podcast is beschikbaar via iTunes en Stitcher. De afleveringen van zowel seizoen 1 als 2 zijn ook te vinden in een getekend stadslandschap op de programmapagina.

Woensdag 31 mei startte de 3-delige podcastserie Iets doen, hoe doe je dat van Nikki Dekker. Na de verkiezing van Trump wilde ze iets doen. Iets meer dan haar mening delen op social media. Maar wat kun je doen? Ze zocht het uit door te praten met mensen die Nederland veranderen, zoals Hedy d’Ancona en Willem Schinkel. En door bijeenkomsten te bezoeken, mee te lopen in demonstraties en vrijwilligerswerk te doen. De podcast is te vinden in iTunes en Stitcher, als RSS-feed en via de programmapagina.

Journalist Gijs Groenteman maakte een podcast met 25 afleveringen over de liedjes van componist Harry Bannink. Bannink schreef de muziek bij de tv-programma’s en musicals van Annie M.G. Schmidt, liederen voor o.a. Wim Sonneveld en Conny Stuart en talloze liedjes voor tv-programma’s als Sesamstraat, Klokhuis en ’t Schaep met de 5 pooten. Voor de podcast sprak Gijs Groenteman met tekstschrijvers, acteurs, musici en programmamakers die met Bannink samenwerkten, zoals Hans Dorrestijn, Henny Vrienten, Joost Prinsen en Jenny Arean. Hij luisterde ook samen met hen naar de liedjes. De grote Harry Bannink podcast is vanaf 4 juni te beluisteren via de podcastpagina, iTunes en SoundCloud. Op 1 juni vertelde Gijs Groenteman over de podcast in Radio Kunststof.

  • Concerten en Soundwalks van het Genetic Choir in Amsterdam, geplaatst: 29-05-2017

Het Genetic Choir is een vocaal improvisatie ensemble van mensen met allerlei soorten stemmen en achtergronden die onder leiding van Thomas Johannsen regelmatig in Amsterdam bij elkaar komen. De kern ervan bestaat uit ervaren zangers die concerten en projecten doen. Het nieuwe project ‘Loop-Copy-Mutate: Music from People and Places’ bestaat uit een reeks concerten waarin het ensemble samen met laptopmusicus Robert van Heumen, programmeur Stelios Manousakis en het publiek composities van stadsgeluiden maken.

Tijdens de première op zondag 2 juli ligt de focus op stationsgeluiden. In de nog niet geopende, ondergrondse halte van de Noord-Zuidlijn onder het Centraal Station in Amsterdam ontstaat vier keer te plekke een compositie, bestaande uit stemmen en samples van eerder opgenomen geluiden (start om 13:00, 15:00, 19:00 en 21:00). Vlak voor de concerten beginnen, bepaalt het publiek welke geluiden gebruikt gaan worden.

Eerder kun je zelf een bijdrage leveren aan de samples en tegelijkertijd je oren oefenen. In de weken voorafgaand aan het concert zijn er namelijk (bovengrondse) geluidswandelingen in Amsterdam CS waarbij je de geluiden van het station als symfonie leert ervaren (zondagen 4 en 25 juni 14:30, zaterdag 17 juni 10:30). Als deelnemer of toevallige passant kun je daarna geluiden toevoegen aan de muzikale database waaruit tijdens de concerten geput gaat worden. Kaarten zijn te koop via het Bimhuis. Bekijk hieronder de trailer.

  • LT // De Opname, geplaatst: 20-05-2017

Laat je fysiek of in gedachten meevoeren door het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en kom te weten wat er gebeurt op de centrale sterilisatieafdeling, in welke kampen verpleegkundigen zijn verdeeld en wat voor kunst er in het ziekenhuis te vinden is. In de app De Opname vind je zes ontdekkingstochten langs gebouwen, afdelingen en kunstwerken met verhalen over en voorbij het zichtbare. Ter afleiding, of voor een beetje overzicht of houvast. Lees en luister verder in een apart luisterbericht.

  • LT // FIBER Festival, geplaatst: 05-05-2017

Van donderdag 11 tot en met zondag 14 mei vindt in Amsterdam het FIBER Festival plaats, een internationaal festival voor kunst, muziek en digitale cultuur. Er zijn audiovisuele optredens, live sets, DJ sets, installaties, workshops en een tweedaagse conferentie. Het thema is dit jaar ‘Prima Materia’, alchemistisch denken en creëren in kunst, design en muziek. Er zijn onderzoekers, kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd die de relatie tussen mens, technologie en materie ter discussie stellen en opnieuw vormgeven.
Een selectie van wat je er kunt beluisteren, vind je in een apart luisterbericht.

  • 2 podcastafleveringen over de tijd vlak voor een optreden, geplaatst: 16-04-2017

Als gast in Winteruur nam Wim Opbrouck onlangs een tekst mee van Remco Campert over het moment vlak voor een optreden, waarin de acteurs achter het toneel “tussen twee levens / geen enkele rol vervullen / en toch op hun plaats zijn”. De radiodocumentaire The Half: A Countdown to Performance gaat over hetzelfde moment, het half uur voor het leveren van een prestatie, in het theater of op een ander toneel: een operatiekamer, een sportarena, een godshuis. Wat betekent deze tijd tussen twee levens en waarmee vul je het?

In de documentaire van programmamaker en journalist Fiona Lindsay komen mensen met verschillende beroepen daarover aan het woord. De documentaire wordt uitgezonden op maandag 17 april op BBC Radio 4 (12:00-12:30) en is na afloop beschikbaar als online stream, mp3-download en podcastaflevering op het radiodocumentaireplatform Seriously….

De aflevering van Winteruur met Wim Opbrouck kun je terugkijken op de programmapagina of terugluisteren via de podcast.

  • Nieuw hoorspel ‘Geen noot is onschuldig’, geplaatst: 10-04-2017

Maandag 10 april start de 16-delige hoorspelserie Geen noot is onschuldig over het bijzondere en avontuurlijke leven van celliste, dirigente en verzetsvrouw Frieda Belinfante (1904-1995). De serie is gebaseerd op het boek Een schitterend vergeten leven van Toni Boumans en werd geregisseerd door Peter te Nuyl. Jacqueline Blom speelt Frieda Belinfante en verder zijn er rollen voor o.a. Krijn ter Braak, Jaap Spijkers, Mark Rietman en Guy Clemens.
Je hoort het hoorspel van maandag t/m donderdag rond 23:45 in Opium op NPO Radio 4. Alle afleveringen zijn terug te luisteren en na uitzending als podcast te downloaden via de radiodramasite van AVROTROS.

  • Nieuwe podcast Sterk water met verhalen van Terschelling, geplaatst: 31-03-2017

Sterk water is een 6-delige podcastserie van VPRO Dorst met verhalen van Terschelling. Het zijn persoonlijke verhalen over veranderingen in het leven van de eilanders, die ook altijd de kleine en geïsoleerde gemeenschap raken. De maker van de podcast, Babette Rijkhoff, komt zelf van het eiland. In de eerste aflevering ‘Flessenpost’ laat ze je kennismaken met het verhaal van Coby. Als meisje van 14 kreeg zij op een dag een klein briefje van haar strandjuttende buurman. Hij had hem gevonden in een fles bij strandpaal 16. Het briefje komt van Peter, een 13-jarige Engelse jongen die de fles 116 dagen eerder in Harwich in zee had gegooid. Coby schrijft Peter een brief terug en daarmee begint een bijzonder liefdesverhaal.
De podcast is beschikbaar via iTunes, Stitcher en als RSS-feed. De afleveringen vind je als online streams op de programmasite. Vanaf 2 april worden ze ook iedere zondag uitgezonden in Radio Doc (NPO Radio 1, 21:00-22:00).

  • Nieuw seizoen Training the Senses bij Marres, geplaatst: 27-03-2017

Instelling voor hedendaagse cultuur Marres in Maastricht presenteert een nieuw seizoen van Training the Senses. Dit is een reeks Engelstalige trainingsavonden voor de zintuigen, waarbij kunstenaars en experts je één keer per maand meenemen in theorie en praktijk van zintuiglijke waarneming (in kunst) en je helpen om je eigen waarnemingsvermogen aan te scherpen.
De eerste avond, op donderdag 30 maart, gaat over schilderkunst als zintuiglijke activiteit. Beeldend kunstenaars Gijs Frieling & Aukje Dekker onderzoeken welke rol het lichaam kan spelen bij de waardering van schilderkunst, als aanvulling op waardering met het hoofd. Op woensdag 19 april laat de Amerikaanse choreografe Sara Wookey je zien hoe je kunt denken in ruimte en beweging. Woensdag 3 mei gaat het over waarneming door en van de natuur met wetenschaps- en techniekantropologe Natasha Myers, onderzoeks- en kunstenaarsduo Thought Collider en geluidskunstenaar Espen Sommer Eide. Woensdag 21 juni vertelt psycholoog en synesthesie-expert Jamie Ward je meer over natuurlijke vermenging van zintuigen en wat een beter inzicht daarin zou kunnen betekenen voor mensen van wie een zintuig is aangetast. Na een zomerstop gaat de serie op woensdag 4 oktober verder, met een gehoortraining door Ana Tajadura-Jiménez. Zij is hoofdonderzoeker van het project ‘The Hearing Body’ over de manier waarop auditieve waarneming de perceptie van je lichaam beïnvloedt. Een audioworkshop krijg je op woensdag 29 november van David Helbich, een in Brussel wonende Duitse componist en kunstenaar.
De trainingen vinden plaats in Marres zelf of in De Brandweerkantine en duren steeds van 19:00 tot 21:00. Het aantal plaatsen is beperkt en kaarten kosten € 15 per avond (toeslag Museumkaart € 5, kortingstarief € 7,50).

  • Conference for the Curious (STRP Biënnale 2017), geplaatst: 24-03-2017

De STRP Biënnale 2017 in Eindhoven bevat naast o.a. een expositie en een muziekprogramma ook een Conference for the Curious, een tweedaags programma op woensdag 29 en donderdag 30 maart met interessante sprekers, workshops en ontmoetingen met denkers en makers (waaronder op de biënnale vertegenwoordigde kunstenaars). Iedereen die geïnteresseerd is, kan een ticket aanschaffen.
Op dag 1, woensdag 29 maart, ligt de focus met het biënnalethema ‘Senses & Sensors’ op menselijke en technologische waarneming. Je hoort meer over heden en toekomst van de verstrengeling van biologie en technologie, mens en machine. De keynote lezing in het avondprogramma is van Kevin Kelly, schrijver over technologie en mede-oprichter van technologieblad Wired. Verder spreken o.a. muzikant en schrijver Claire L. Evans (over het geluid van post-menselijke muziek) en kunstenaars(collectieven) Anagram, Stelarc, Memo Akten, Thought Collider en Dries Depoorter over hun visie en kunstenaarspraktijk.
Dag 2, donderdag 30 maart, wordt gecureerd door VPRO Medialab en gaat over de toekomst van media en storytelling. Ook vandaag kun je interessante denkers en doeners ontmoeten. Bij workshops, lezingen en het Meet the Maker-format, waarbij je ideeën kunt uitwisselen met 18 mediavernieuwers: o.a. Floris Kaayk (The Modular Body), Lance Weiler (storyteller, cultureel hacker), Ersin Han Ersin (Marshmallow Laser Feast), Topaz Adizes (The Skin Deep), Steye Hallema (regisseur, uitvinder), Wander Eikelboom en Mark Meeuwenoord (Polymorf) en Amy Rose en May Abdalls (Anagram). Lance Weiler houdt ook de keynote-lezing over de toekomst van storytelling, vanuit zijn visie en zijn praktijk, waarin hij gebruik maakt van film, tv, games, kunst, data en code om zijn verhalen over te brengen. Floris Kaayk wordt geïnterviewd over zijn manier van storytelling, waarbij hij feit en fictie mixt en StoryCode-oprichter Aina Abiodun loopt de hele dag rond om aan het einde van de dag in een talk verslag uit te brengen. ’s Avonds is er een live experience bij de installatie {THE AND} van The Skin Deep.
Het volledige programma van de conferentie vind je hier. Tickets
kosten € 50 per dag, € 35 voor het avondprogramma met Kevin Kelly, of € 100 voor beide dagen inclusief Kevin Kelly. Studenten krijgen korting. De conferentietickets geven je ook toegang tot de expositie.
Een selectie van voor het oor interessante onderdelen van de biënnale vind je in een apart luisterbericht.

  • Hoorspel ‘LTI – Notizbuch eines Philologen’, geplaatst: 22-03-2017

Victor Klemperer was filoloog en een joodse Duitser. In zijn dagboeken schreef hij over de toenemende druk vanaf 1933 op hemzelf en andere joden. Die dagboeknotities werkte hij tijdens de oorlogsjaren uit tot Lingua Tertii Imperii (LTI), een boek waarin hij analyseert hoe de nazi’s de taal gebruikten, misbruikten om hun ideologie in de hoofden van de Duitsers te planten. Hij vertelt ook wat het nazi-taalgebruik met hem persoonlijk doet. Behalve dat het fascinerende boek je doet huiveren, laat het je ook nadenken over ‘besmette woorden’. Moeten ze nooit meer uitgesproken worden als ze te pijnlijk zijn, of kun je die woorden misschien ook terugclaimen en van hun negatieve betekenis ontdoen?
Op woensdag 22 maart hoor je op de Duitse radiozender NDR Kultur LTI – Notizbuch eines Philologen, een hoorspelbewerking van passages uit het boek (20:00-21:00). Na de uitzending is het hoorspel nog beperkte tijd beschikbaar als online stream.

  • LT // STRP Biënnale 2017, geplaatst: 21-03-2017

Van 24 maart tot en met 2 april vindt in Eindhoven de STRP Biënnale plaats. Dit festival voor creatieve technologie heeft dit jaar het thema ‘Senses & Sensors’. Menselijke en technologische waarneming wordt onderzocht vanuit kunst, wetenschap en techniek. Het programma biedt volop multi-zintuiglijke ervaringen, met een interactieve expositie, performances, een conferentie, workshops en muziek.
In een apart luisterbericht vind je een selectie van programma-onderdelen waarin het zintuig gehoor goed wordt bediend.

  • Radioserie The Uncommon Senses, geplaatst: 20-03-2017

In de 10-delige radioserie The Uncommon Senses van de BBC nemen filosoof Barry Smith en geluidskunstenaar Nick Ryan je mee in de rijke wereld van zintuiglijke ervaringen. Het gaat niet alleen over de vijf traditionele zintuigen zicht, gehoor, reuk, smaak en tast, maar ook over minder bekende zintuigen, zoals de voorspellende gave van de hersenen.
De eerste aflevering ‘Making Sense of the Senses’ gaat over de manier waarop zintuigen elkaar beïnvloeden. Zo wordt duidelijk waarom een drankje anders smaakt als je het in je andere hand vasthoudt. In aflevering 2 blijkt dat verschijnselen als een angstig voorgevoel en het gevoel bekeken te worden, misschien een stuk minder mysterieus zijn als je ze bekijkt vanuit het zintuig interoceptie, het vermogen om prikkels van binnenuit je lichaam waar te nemen.
Latere afleveringen gaan o.a. over de zintuigen die betrokken zijn bij eten en de relatie tussen geur, emotie en geheugen. Je hoort The Uncommon Senses vanaf maandag 20 maart op werkdagen tussen 14:45 en 15:00 op BBC Radio 4. Op vrijdagen 24 en 31 maart worden in een Omnibus-aflevering de vijf afleveringen van de voorbije week achter elkaar uitgezonden (22:00-23:00).
De radioserie is een mooie introductie op de STRP Biënnale in Eindhoven (24/3 – 2/4), die met het thema ‘Senses & Sensors’ ook over waarneming gaat.

  • Luisteren naar egodocumenten in Amsterdam en Brussel, geplaatst: 17-03-2017

Tijdens Luister in het Duister komen mensen samen om te luisteren naar Nederlandse, Vlaamse en internationale audioverhalen. Radiomakers Maartje Duin (Grenzeloos Geluid) en Katharina Smets (In The Dark België) stellen het programma samen. Het thema van deze editie is het egodocument. Je hoort een nieuw audiowerk van Katharina Smets, werk van de ultieme ego-documentarian Jonathan Goldstein (van de podcasts WireTap en Heavyweight) en een live hoorspel van Nyk de Vries naar aanleiding van zijn autobiografische roman Renger.
Deze editie kun je op zondagmiddag 19 maart bezoeken in De Brakke Grond in Amsterdam (16:00-17:30). Een licht aangepaste versie, met een ode van Nikki Dekker aan Michel de Montaigne, vindt op dinsdagavond 28 maart plaats bij deBuren in Brussel, als onderdeel van een reeks bijeenkomsten bij de tv-serie Made in Europe (19:30-21:00).

  • Sounds Like She in Between the Ears, geplaatst: 11-03-2017

Between the Ears is een langlopend, meest documentair en soms experimenteel radioprogramma van BBC Radio 3, dat op een creatieve manier gebruik probeert te maken van geluid. De aflevering Sounds Like She op zaterdag 11 maart gaat over de vraag hoe belangrijk je stemgeluid is voor je genderidentiteit.
Regisseur en producer Polly Thomas en schrijver Alex Bulmer onderzochten dit door 18 maanden lang transgenders, hun familie en medische professionals te interviewen over het veranderen van de stem tijdens hun transitie. Hoe kijken transgenders daar zelf tegen aan? Hoe reageert de buitenwereld? Veel transgenders zeiden dat de verandering van hun stem het laatste puzzelstukje was dat op zijn plek viel. De omgeving gebruikte vaak pas consequent het juiste voornaamwoord op het moment dat de stem samenviel met de genderidentiteit.
In de uitzending komen drie transgender vrouwen aan het woord en een spraaktherapeut die gespecialiseerd is in het werken met transgenders (BBC Radio 3, 22:30-23:00). Na de uitzending is de aflevering Sounds Like She beschikbaar via de podcast, als mp3-download en als online stream.

  • Missing: 5-delige miniserie van The Untold, geplaatst: 21-02-2017

Zack is pas vader geworden als hij op een dag niet thuis komt van zijn werk. Als zijn vriendin Kirsty hem als vermist opgeeft, blijkt hij de politie te hebben doorgegeven dat hij niet gevonden wil worden. Flikt hij zijn gezin een rotstreek of ligt het gecompliceerder? Hij is namelijk bipolair en heeft zijn medicijnen niet meegenomen. Kirsty probeert de waarheid te achterhalen en The Untold volgt haar daarbij in een intrigerende en spannende documentaire-serie met 5 afleveringen van 15 minuten.
De miniserie wordt deze week uitgezonden, van 14:45 tot 15:00 op BBC Radio 4. Eenmaal uitgezonden afleveringen komen beschikbaar in de podcast (o.a. via iTunes en Stitcher) en als mp3-download en online-stream via de programmasite.

  • LT // Sonic Acts 2017, geplaatst: 17-02-2017

Het internationale en interdisciplinaire Sonic Acts festival op het snijvlak van kunst, muziek, wetenschap en techniek vindt dit jaar plaats van 23 tot en met 26 februari. Het programma bevat performances, workshops, masterclasses, een tentoonstelling, een conferentie, films en club nights op verschillende locaties in Amsterdam. Met het thema van dit jaar, The Noise of Being, wordt onderzocht wat het betekent om mens te zijn in deze tijd.
In een apart luisterbericht tip ik tentoongestelde (geluids)kunstwerken en drie onderdelen van het festivalprogramma: de festivalopening in Paradiso op donderdag 23 februari, de avond in het Stedelijk Museum op vrijdag 24 februari en de performances in het Muziekgebouw aan ’t IJ & Bimhuis op zaterdag 25 februari.

  • Nieuwe podcastserie Bedvogels, geplaatst: 13-02-2017

bedvogelsWat kunnen we over onze huidige seksuele normen leren als we de geschiedenis induiken? Vier jonge programmamakers gaan in de cultuurhistorische podcast Bedvogels op zoek naar het antwoord op deze vraag. De thema’s van de zeven afleveringen, afgeleid uit gesprekken met twintigers en dertigers: lust en verlangen, masturbatie, porno, voorlichting, preutsheid, de focus op orgasmes en vrije liefde.
Bedvogels is gemaakt door Cristel Sunter, Gian van Grunsven en Judith Konijn en wordt gepresenteerd door Gian van Grunsven, Judith Konijn en Botte Jellema. De serie wordt op dinsdag 14 februari gepresenteerd tijdens een avond in De Balie over de ervaring van seks in de geschiedenis en huidige normen rondom erotiek. Nu al zijn alle afleveringen van Bedvogels te beluisteren via iTunes, podcast-apps en de programmasite.
Meer podcasts over seks? Check het Vlaamse Vuile Lakens en de Savage Lovecast van Amerikaan Dan Savage.

  • Brandstichter Rimini Protokoll in Amsterdam, geplaatst: 06-02-2017

Van 7 t/m 19 februari strijkt het Berlijnse collectief Rimini Protokoll neer in Amsterdam. In de Stadsschouwburg en de Westergasfabriek brengen ze als ‘Brandstichter‘ expanded theater. Met 5 producties, een openbaar treffen en een randprogramma.
Een van de producties is Qualitätskontrolle, het door haarzelf vertelde, ontroerende en onverwachts vrolijke verhaal van Maria-Cristina Hallwachs. Op haar negentiende raakte zij volledig verlamd na een duik in het ondiepe deel van een zwembad (Duits met Nederlandse boventiteling, Stadsschouwburg, 13 + 14/2). Qualitätskontrolle is ook uitgebracht als hoorspel en won de Deutsche Hörspielpreis. Klik hier om een fragment te beluisteren of het hele hoorspel tegen betaling te downloaden (mp3, € 7) of te bestellen (CD, € 12).
Ook op het programma: Evros Walk Water – Ein Cage Re-Enactment, een actief hoorspel, re-enactment én documentaire over de levensverhalen van jonge vluchtelingen in Athene (Nederlandstalige instructies, Stadsschouwburg, 17-19/2); en Nachlass – Pièces sans personnes, een theatrale installatie over de dood (Duits en Frans gesproken, Nederlands ondertiteld, Machinegebouw Westergasfabriek, 8-12/2 + 14-19/2).
Wil je de makers aan het woord horen over deze en andere producties? Kom dan naar een van de voor- of nagesprekken in het (b)randprogramma, de avond Spraakmakers (9/2) waarop de artistieke kern van het collectief (Stefan Kaegi, Daniel Wetzel en Helgard Haug) inspiraties deelt aan de hand van filmfragmenten of kijk op de audio- en video-pagina van de website van het Rimini Protokoll. In de video hieronder een introductie op de installatie Nachlass.

  • Hoorspel De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, geplaatst: 03-02-2017

hoorspel_de_100-jarige_manMaandag 30 januari ging het nieuwe hoorspel ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ naar de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson van start.
Op zijn honderdste verjaardag vertrekt Allan Karlsson uit het bejaardentehuis. Hij neemt een bus tot waar de chauffeur hem, voor het weinige geld dat hij bij zich heeft, wil meenemen. Zijn bagage: een vlak van tevoren voor een plaspauze aan hem toevertrouwde koffer, die hij meeneemt omdat de bus vertrekt en hij de man had beloofd de koffer niet uit het oog te verliezen. De koffer blijkt vol crimineel geld te zitten, waardoor hij een motorbende, een internationale gangster en de politie achter zich aan krijgt.
Erik van Muiswinkel speelt de ‘jonge’ 100-jarige, Joop Keesmaat is de ‘oude’ 100-jarige. Verder spelen o.a. Lies Visschedijk, Jeroen Spitzenberger, Plien van Bennekom en Stefan de Walle mee en zijn er gastrollen voor onder meer Job Cohen als burgemeester, Clairy Polak als socialistische vroedvrouw en Charles Groenhuijsen als president Johnson. De tekstbewerking is van Eva Gouda en Koen Caris. Zij laten de acteurs onverwachts uitbarsten in een opera aria of een absurd close harmony lied. Ook karakteristiek voor dit hoorspel: authentieke geluidsfragmenten ter illustratie van de historische gebeurtenissen die de hoofdpersoon in de 20ste eeuw meemaakt. Het hoorspel is geproduceerd door de HoorSpelFabriek.
Je kunt het hoorspel op werkdagen beluisteren in 134 afleveringen van ca. 6 minuten om 12:50 op NPO Radio 1. Luister je liever wat langer achter elkaar? Luister dan via de Radio 1 app, wacht op de wekelijkse compilatie-aflevering in het Hoorspelhalfuur in de nacht van vrijdag op zaterdag (NPO Radio 1, 0:00) of abonneer je op de podcast (RSS-feed). Handmatig downloaden of online streamen kan via de podcastpagina van het hoorspel.

  • Geluidskunst in de watertoren van St. Jansklooster, geplaatst: 31-01-2017

Bezoek in februari de installatie ‘Vertical Studies: Acoustic shadows and boundary reflections’ van de Noorse geluidskunstenaars Espen Sommer Eide en Signe Lidén in de watertoren van St. Jansklooster. Terwijl je trede voor trede 46 meter de hoogte ingaat, word je omgeven door steeds andere geluiden uit een geluidsarchief en geluiden die in en om de toren opgevangen en afgespeeld worden. De installatie kwam tot stand in opdracht van Sonic Acts.
Er zijn 6 data waarop je de installatie kunt bezoeken. Op 1 en 23 februari rijdt er een bus op en neer vanuit Amsterdam (€ 12,50). Op 4, 11, 18 en 25 februari kun je op eigen gelegenheid tussen 12:30 en 14:45 de toren beklimmen (vooraf reserveren via Bezoekerscentrum De Wieden; kosten: € 2 – 5).
Meer informatie over de installatie, de kunstenaars en de excursies op 1 en 23 februari vind je hier.watertoren_st_jansklooster

  • Gedichtendag en Poëzieweek, geplaatst: 24-01-2017

De Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen is dit jaar van 26 januari tot en met 1 februari en start met de Gedichtendag (op donderdag 26/1). Veel boekhandels, bibliotheken en scholen doen mee. Kijk hier voor een activiteitenoverzicht, waarin je ook kunt zoeken op wat er bij jou in de buurt is.
Voor poëzie op de radio kun je terecht bij Klara, NPO Radio 4 en NPO Radio 1.
Klara viert Gedichtendag met Pat Donnez, die van Espresso tot Late Night zijn favoriete gedichten voordraagt; in Pompidou een gesprek van een uur met Peter Verhelst naar aanleiding van ‘Koor’, een bloemlezing uit eigen werk (17:00-18:00); en een ode aan Hugo Claus in Late Night Shift, met gedichten, hommages, film- en toneelmuziek (22:00-24:00).
Op NPO Radio 4 is vanaf maandag 23 januari iedere dag rond 8:45 een dichter te gast in De Ochtend van 4. Hij of zij draagt gedichten voor rond het thema humor en er is live-muziek van klarinettisten Jesse Faber en Bart de Kater. De dichters die voordragen zijn Ingmar Heytze (ma 23/1), Ivo de Wijs (di 24/1) en Maud Vanhauwaert (wo 25/1). Hun bijdragen kun je na afloop ook terugluisteren. Op Gedichtendag zelf schuift cabaretier en tekstdichter Jan Beuving aan bij Margriet Vroomans. Jan Beuving zingt eigen liedjes en samen lezen ze de favoriete Nederlandse poëzie van luisteraars voor (7:00-9:00).
Donderdagavond 26 januari wordt in Groningen de VSB Poëzieprijs uitgereikt. De winnaar is te gast bij Ester Naomi Perquin in Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 (23:59-01:59). Het gesprek kun je na afloop terugluisteren via podcast of website.

  • LT // De Week van de Klank in Brussel, geplaatst: 18-01-2017

De zevende editie van de Week van de Klank vindt plaats van maandag 30 januari tot en met zondag 5 februari op verschillende locaties in Brussel. Het doel is het publiek uitgebreider kennis te laten maken met klank en geluid en het belang ervan in de samenleving te onderstrepen via een programma van lezingen, concerten, installaties en meer. Het programma is deels Frans- en deels Nederlandstalig. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk, maar vaak is wel een reservering nodig. Een greep uit het programma vind je in dit luisterbericht.

  • LT // RadioVoiceMailZonderPauze – Holland, geplaatst: 09-01-2017

Op vrijdagavond 13 januari zijn er bijzondere live performances in Nijmegen, Rotterdam en Eindhoven. Tijdens RadioVoiceMailZonderPauze beleef je (via een live-stream) de in elkaar overlopende performances van kunstenaars Neuro Paste en Radboud Mens in Extrapool in Nijmegen en die van Jan Huijben en Jay Tan in Worm in Rotterdam. In het Temporary Art Centre in Eindhoven wordt de expositie Holland geopend met een optreden van Mark Lotterman.
De expositie Holland is te zien tot en met 12 februari en de voicemail van Radio Voicemail blijft ook na 13 januari bereikbaar op 0031(0)6-19736048. Lees en luister verder in dit luisterbericht.

  • Ester Naomi Perquin voert langere gesprekken in Nooit Meer Slapen, geplaatst: 05-01-2017

De gesprekken die Ester Naomi Perquin voor het radioprogramma Nooit Meer Slapen voert in de nacht van vrijdag op zaterdag duren vanaf nu een heel in plaats van een half uur, gelijk aan de gesprekken in de uitzendingen van Pieter van de Wielen van maandag tot en met donderdag. De starttijd van de vrijdagse uitzending blijft afwijkend, ca. 00:35, na het wekelijkse hoorspelhalfuur op NPO Radio 1. Perquins eerste gast van 2017 is schrijver, dichter, illustrator en theatermaker Joke van Leeuwen (7 januari, 0:35-1:35). Haar meest recente dichtbundel ‘Het moet nog ergens liggen’ kwam afgelopen najaar uit. In de video hieronder draagt ze voor uit die bundel tijdens de Nacht van de Poëzie 2016.

  • Nieuw seizoen Mastertapes start met Laura Marling, geplaatst: 02-01-2017

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 januari start een nieuw seizoen van Mastertapes, het radioprogramma van BBC Radio 4 waarin muzikanten en liedschrijvers voor een live-publiek praten over het album dat hun doorbraak betekende of hen veranderde (23:59-00:29). Elke Mastertape bestaat uit twee uitzendingen: in de eerste interviewt journalist en programmamaker John Wilson de gast over het album (A-side), in de tweede stelt het publiek de vragen (B-side). Tussendoor treedt de artiest ook op.
De eerste gast is singer-songwriter Laura Marling. Het album dat centraal staat, is ‘Once I Was An Eagle’ uit 2013. De B-side wordt uitgezonden op dinsdag 3 januari om 16:30. Daarin voert ze ook een aantal nummers uit van haar nieuwe album ‘Semper Femina’ dat op 10 maart zal uitkomen.
Mastertapes is ook beschikbaar als podcast. De opnames van de live-muziek zijn (meestal) terug te vinden onder live performances. De eerstvolgende gast na Laura Marling is Graham Nash met zijn eerste soloplaat ‘Songs for Beginners’ als zijn mastertape (9 en 10 januari).

Een paar luistertips uit de laatste maanden van 2016:

  • Tweede seizoen hoorspelreeks Fluiten in het donker, geplaatst: 03-11-2016

Na een succesvolle eerste serie van Fluiten in het donker, waarin zes literaire auteurs de opdracht kregen een hoorspel te schrijven voor de Nederlandse publieke omroep, gaat op vrijdag 4 november seizoen 2 van start. Net als in seizoen 1 werd elke auteur bijgestaan door een ervaren radioregisseur/-producent. Het resultaat van deze samenwerking is zes weken lang te beluisteren in het hoorspelhalfuur op NPO Radio 1, elke vrijdag van middernacht tot half een. Terugluisteren kan via de programmapagina en de podcast.
Een overzicht van de afleveringen:
– 4 op 5 november: Nicky beweegt hemel en aarde, gemaakt door Maria Stahlie (scenario) en Peter te Nuyl (regie);
– 11 op 12 november: Alles is wind, alles is adem, gemaakt door Niña Weijers (scenario) en Anne Lichthart (regie);
– 18 op 19 november: Tot hier en niet verder, gemaakt door Elke Geurts (scenario) en Stef Visjager (regie);
– 25 op 26 november: Morse, gemaakt door Gilles van der Loo (scenario) en Rick Steggerda (regie);
– 2 op 3 december: De jagers van de draak, gemaakt door Ronald Giphart (scenario) en Marlies Cordia (regie);
– 9 op 10 december: De Baarmoeder, gemaakt door Jamal Ouariachi (scenario) en Jeroen Stout (regie).

  • Graduation Show 2016 Design Academy Eindhoven, geplaatst: 25-10-2016

Als je tijdens de Dutch Design Week (t/m zondag 30/10) de eindexamenexpositie van de Design Academy Eindhoven bezoekt, kom je meerdere projecten tegen die met geluid te maken hebben. Van meer conceptueel werk tot handzame audioproducten.graduation_show_2016_1Zo ontwierp Sanne Gelissen ‘Sound Scene’, een ‘geluidsspot’ die muziek en andere audio concentreert op één plek in plaats van iedereen in de ruimte ermee op te zadelen. Het ziet er prachtig uit en werkt wonderwel. Als je er direct achter staat, is het geluidsniveau beperkt tot een minimum.
Een eveneens mooi en functioneel ontwerp is ‘Soothing’ van Andrew Grincell. De ranke koptelefoon is verbonden met je telefoon, en laat zien wat voor geluid daar en dus ook in jouw oren binnenkomt. Je kunt het geluidsniveau dempen, ruis onderdrukken of juist een element uitlichten zoals de stem van degene met wie je praat.
Een minder galante maar wel handige en duurzame koptelefoon is de ‘DE-MO’ van Hans van Sinderen. Hij is modulair zodat je hem steeds kunt aanpassen aan hoe je hem wilt gebruiken: bijvoorbeeld licht als je hardloopt, afgesloten als je je collega’s niet wilt horen en juist niet volledig afgesloten in het verkeer.graduation_show_2016_2Op een andere manier staat geluid centraal in ‘Soundscape’ van Jan Ankiersztajn. Zijn ontwerp komt voort uit zijn interesse voor geluid in het ontwerpproces van objecten. Dat proces is meestal primair gericht op hoe iets eruit ziet en niet op wat voor geluid het maakt. Zo is het geluid van een stoel, wanneer je deze verschuift, heel voorspelbaar en saai. Jan Ankiersztajn voegt heel bewust een nieuw, elektronisch geluid toe aan objecten als een stoel. Het geluid wordt versterkt wanneer je de bijbehorende speaker op een thuisbasis plaatst en verstomt als je de speaker opbergt in een geluidsdichte wand.
Met haar ‘Sound Zen Gardens’, op de expositie als een maquette gepresenteerd, laat Jessica Bizzoni ons beter naar het landschap luisteren. Metalen bloemen versterken het geluid van regendruppels en wilgentakken rond een boomstam maken al ritselend concentrische cirkels in de bodem.
Tenslotte twee ontwerpen van Lucandrea Baraldi. ‘The Acoustic Symbol of Peace’, ook Peace Engine genoemd, is een installatie waarmee we tot een akoestisch vredessymbool kunnen komen. Een visuele representatie van vrede doet volgens Baraldi geen recht aan de complexiteit en gelaagdheid van het idee. In zijn installatie kun je je eigen interpretatie van vrede geven door in het apparaat te zingen, te neuriën of te praten. Een algoritme zet deze input vervolgens om in een universele taal en uiteindelijk in een akoestisch symbool.
Ook het grappigste ontwerp dat met geluid te maken heeft, is van Baraldi. Met ‘The Wildsound Hunter’ wil hij ons herinneren aan het plezier van luisteren en ons aansporen om onze omgeving akoestisch te onderzoeken. Trek het padvinderachtige uniform van de Wildsound Hunter aan, zet de Blind Goggles op en neem geluiden op met verschillende microfoons. Na afloop van de jacht kun je je geluidstrofeeën tengehoorstellen onder kleine stolpen.
Je vindt deze en andere projecten terug op de projectenpagina van de Graduation Show 2016. En natuurlijk tot en met zondag 30 oktober op de expositie zelf. Daar vind je ook The Arena, waar studenten met performances, film, discussies en presentaties verhalen achter design delen.

Zulke achtergrondverhalen hoor je ook in de Engelstalige Design Research Podcast, waarin 10 afstudeerders in 3 tot 5 minuten iets over hun project vertellen. Zoals bijvoorbeeld Naama Agassi over haar verbeelding van manieren waarop we tijd kunnen ervaren.

  • OORtreders festival voor transdisciplinaire kunst met geluid, geplaatst: 04-10-2016

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober vindt in Neerpelt OORtreders plaats, een festival voor transdisciplinaire kunst met geluid.
Vrijdagmiddag is er een Engelstalige studiedag (deelname € 25). ’s Avonds, om 19:00, is de Europese première van Museum of the Moon, een gigantische lichtgevende maan van de Britse kunstenaar Luke Jerram, die van de kerk naar Theatergebouw Dommelhof zal zweven op een soundtrack van componist Dan Jones. De optocht eindigt met een performance van elektrisch gitaarkwartet ZWERM.
Zaterdagavond is er een alles-kan-podium en een festivalprogramma met voorstellingen, installaties, participatieve projecten en een muzikale wandeling (18:00-23:59). Zo is er de performance Mars II van Karel Van Welden, waarin hij as laat regenen op pianist Frederik Coene en zijn instrument, waardoor het beeld en het geluid langzaam transformeren (ook op vrijdag). Aan de Tasteful Turntables kun je aanschuiven voor een onderzoek naar de relatie tussen smaak en geluid. Er worden kleine gerechten geserveerd, voorzien van een speciale soundtrack (tijdig reserveren). Hear van Benjamin Vandewalle & Yoann Durant is een auditieve choreografie van stemmen en lichamen waar je geblinddoekt naar luistert en geluidskunstenaarscollectief Soundlings neemt je in Songline mee op een muzikale ontdekkingstocht door Klankenbos.
Een deel van het programma is gratis toegankelijk, maar voor Mars II (€ 8), Tasteful Turntables (€ 12), Hear (€ 8) en Songline (€ 8) moet je vooraf tickets reserveren.

Terug naar het begin van de luistertips

Alle luistertips uit 2016 vind je hier. Oudere luistertips vind je via het menu bovenaan deze pagina.