LT // De Opname

Posted on 20/05/2017

0“Mooi, je bent buiten. Sta daar even bij stil. Het is een voorrecht om buiten te zijn.”

Dit zegt een vrouwenstem tegen je. Op de achtergrond hoor je ruisen, vogels, een neuriënd koor. Het kan zijn dat je echt buiten bent, op de plaats waar de audio bij hoort, buiten bij de uitgang van de Tolbrug van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Maar misschien kan je niet naar buiten omdat je te ziek bent. Of beluister je de tocht op een heel andere plek in Nederland. Ook dan zijn ‘De Revalidatie’ en andere tochten uit de luisterroute-app De Opname interessant.

De app, ontwikkeld door Soundtreks, bevat zes ontdekkingstochten in en om het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ter afleiding, of voor een beetje overzicht of houvast. Ze voeren langs gebouwen, afdelingen en kunstwerken en kleuren de ruimtes in met verhalen over en voorbij het zichtbare. De routes zijn bedoeld voor iedereen: patiënten, bezoekers, medewerkers. Iedereen kan de routes ook volgen, fysiek of in gedachten, begeleid door de stemmen van Sanne Berger en stadschroniqueur Eric Alink. Hij schreef ook de teksten.

De gidsen, muziek en soundscapes voeren je mee. Vriendelijk en rustig. Op een uitnodigende en tegelijkertijd ongedwongen toon. Ze laten ruimte voor hoe jij je voelt, ook als dat niet goed is. De inhoud is afwisselend informatief, grappig en mijmerend. Extra leuk voor wie het ziekenhuis of de stad kent.

Soms kan iedereen enkel in gedachten meelopen, omdat een ruimte niet toegankelijk is. Dat is het geval bij de centrale sterilisatieafdeling en de operatiekamers in het tweede fragment van de tocht ‘De Achterkant’. Je kunt het hieronder beluisteren.

Dit is het meest medisch-technische van alle fragmenten. Schrikken medische instrumenten je af, laat je er dan niet van weerhouden om je in een van de andere routes mee te laten voeren met verhalen over kunst, de markt met het ingestorte huis naast het huis van Jeroen Bosch of de drie kampen waarin verpleegkundigen zijn onderverdeeld.

Beluister de routes van elk ongeveer 15 minuten bij voorkeur met een koptelefoon op, dan zit je er helemaal in. De audio is deels binauraal en is een sterke mix van stemmen, ziekenhuis- en andere omgevingsgeluiden en muziek. De app is prachtig vormgegeven met foto’s van Mike Harris, maar laat ook veel ruimte over aan de verbeelding.

Als je de app hebt gedownload, heb je geen internetverbinding meer nodig en het batterijverbruik is heel laag. De audio loopt niet automatisch door, waardoor je op je eigen tempo kunt lopen en zelf kunt kiezen wanneer je een nieuw fragment start. Je kunt wel pauzeren, maar helaas kun je niet een paar seconden terug wanneer je iets gemist hebt of het laatste stukje nog een keer wilt horen.

De app De Opname – JBZ Luisterroutes is kosteloos te downloaden voor Android en iPhone. Soundtreks bestaat uit Michiel van de Weerthof en Joost van Pagée. Zij maken ook spannende gps-audioavonturen waarbij jouw keuzes het verhaal beïnvloeden. Kijk daarvoor op hun website.


Dit bericht is een uitgebreide versie van een luistertip, herkenbaar door ‘LT //’ voorafgaand aan de titel van het bericht. Meer luistertips vind je op de pagina Luistertips. Check ook de luisteragenda met daarin beknopte, aan specifieke data gekoppelde tips.