LT // De Week van de Klank in Brussel

Posted on 18/01/2017

0De zevende editie van de Week van de Klank vindt plaats van maandag 30 januari tot en met zondag 5 februari op verschillende locaties in Brussel. Het doel is het publiek uitgebreider kennis te laten maken met klank en geluid en het belang ervan in de samenleving te onderstrepen via een programma van lezingen, concerten, installaties en meer. Het programma is deels Frans- en deels Nederlandstalig. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk, maar vaak is wel een reservering nodig. Hieronder een greep uit het programma.

De Week van de Klank begint op maandag 30 januari met een dag in het teken van gezondheid en geluidsoverlast. In Botanique is er een openbare conferentie over dit thema met lezingen van twee oorartsen, een film over oorsuizen en een demonstratie waarin je muziek op verschillende geluidsniveaus kunt ervaren.

Componist en pianist Walter Hus

Maandagavond 30 januari kun je je bij Belem & The Mekanics laten overweldigen door accordeonist Didier Laloy en componist Walter Hus die nieuwe muziek schreef voor zijn Decap-orgel (zie afbeelding bovenaan dit bericht). Het autonoom mechanische orkest van het orgel wordt versterkt door de diatonische accordeon van Didier Laloy, de cello van Kathy Adam, percussies en andere metallofonen (Namahn, 18:30 en 20:30).
Componist Walter Hus staat centraal in de experimentele documentaire Walter Hus, vent d’un autre monde van Astrid Mertens, die op 31 januari te zien is in Bozar (17:30-18:45). Na afloop is er een ontmoeting met de filmploeg en Walter Hus (Franstalig).
Je kunt Hus ook alleen aan het werk zien, tijdens een soloconcert op woensdagmiddag 1 en donderdagavond 2 februari in de CENTRALE for contemporary art. Hij speelt twee stukken voor solo-piano: een ouder werk en de wereldpremière van een nieuw werk (1 februari 12:30-13:30, 2 februari 20:30-21:30).

Installaties

Op dinsdag 31 januari zijn er twee vernissages van tentoongestelde installaties met daarbij een performance: ‘De Galerij van Eenlingen’ van Ingrid von Wantoch Rekowski en Ana Maria Rodriguez in Flagey en ‘Chorus Quot Fundit’ van Nicolas D’Alessandro in MIM.

De Galerij van Eenlingen

De Galerij van Eenlingen is een installatie met veertien drieluiken van theaterregisseur Ingrid von Wantoch Rekowski en een geluidsinstallatie van componist Ana Maria Rodriguez. De installatie werd speciaal voor de Week van de Klank ontwikkeld. Het werk verwijst naar ‘Le stéréoscope des solitaires’, een bundel met zesenzestig wonderbaarlijke verhalen van Juan Rodolfo Wilcock uit 1972. Die verhalen worden bevolkt door bijzondere personages. Een koppel kanibalen, nerds die niet tegen zonlicht kunnen, een werkeloze engel. In de installatie worden veertien van deze personages theatraal geportretteerd in beeld en geluid. Tijdens de vernissage vindt er ook een performance plaats (31 januari, 20:00-21:00).

de_galerij_van_eenlingen // De Galerij van Eenlingen, Flagey, 1 t/m 3 februari, 17:00-21:00 en 4 + 5 februari, 15:00-21:00 //

Chorus Quot Fundit

De interactieve klankinstallatie Chorus Quot Fundit van Nicolas D’Alessandro bestaat uit sokkels met daarop smartphones die kunstmatige stemmen genereren en een beeldscherm. De bezoeker kiest één stem uit, dirigeert deze op het beeldscherm en maakt zo actief deel uit van een koor. Benieuwd hoe dit kan klinken? Bekijk het filmpje hieronder. Tijdens de vernissage vindt een performance met muzikanten plaats (31 januari, 11:30).

// Chorus Quot Fundit, MIM, 31 januari t/m 5 februari, 10:00-16:30 //

Geluid in 3D ervaren

Op woensdagavond 1 februari beleef je op een bijzondere locatie, de Gotische Zaal van het Stadhuis, 3 radiostukken in 3D in Radio, anders bekeken (20:15-21:30). De radiowerken klinken multi-channel en akoesmatisch – de oorsprong van het geluid is niet direct zichtbaar – en iedere kunstenaar gebruikt de ruimte op een andere manier. Op het programma staan Black Bible van Ilinca Stihi, Phonobiographie # 1 van Charo Calvo en Hörspiel mix van Amandine Casadamont.
Ilinca Stihi en Charo Calvo geven op zondag 5 februari een uitgebreide, Franstalige masterclass in het ACSR (15:00-18:00).

Een andere bijzondere 3D ervaring is In Mundo / Ex Mundo, een meeslepende film met een 3D soundtrack voor twee toeschouwers. Het verhaal: Juliette ontmoet Stan in een bar en trekt hem mee in haar geheel eigen wereld. Stan volgt haar geïntrigeerd, maar zijn gevoelens verglijden stilaan. Realiteit en fictie lopen in elkaar over in deze Virtual Reality-ervaring. De film wordt op zaterdag 4 februari doorlopend vertoond, eerst in INSAS (10:00-15:00), daarna in Flagey (16:00-18:00). Nadien volgt een gesprek met de filmploeg over het geluid en de soundtrack (in het Frans.)

Geluidsparcours rapmuzikanten

Van vrijdag 3 t/m zondag 5 februari kun je in het Park van de Kleine Zavel een geluidsparcours lopen met klankwerk van de Franstalige rapmuzikanten Nicolas en Raphaël Canta en hun Ligne 81 en met geluidsfragmenten van het Nederlandstalige rapduo BerryKrimi. Je krijgt een stethoscoop mee die je op de verschillende klankkasten langs de route te luisteren kunt leggen (11:00-16:00).
Tijdens showcases in Centre Culturel Bruegel op zaterdag 4 februari speelt BerryKrimi samen met DJ/MC/Beatmaker Phasm nummers van hun album ‘Elke Dag’ (11:00-12:30 en 15:00-15:30). Ligne 81 kun je horen van 15:45 tot 16:15 en daarvoor geeft Nicolas Canta van Ligne 81 een workshop rap (13:00-14:30).

rallye_sonore_2014

Wedstrijd Field Recording

Meer opgenomen, onverwacht geluid hoor je in de bijdragen van de acht genomineerden van de wedstrijd Field Recording. Op woensdag 1 februari vindt de prijsuitreiking plaats (CENTRALE for contemporary art, 18:00-19:15). Dit jaar zijn de deelnemers in Brussel op jacht gegaan naar stadse dag- en nachtgeluiden. Tot en met 5 februari kun je de geluiden (her)beluisteren via koptelefoons, terwijl je kijkt naar foto’s van de plekken waar de geluiden werden opgenomen (dagelijks, 10:30-18:00).

Meer muziek

Behalve de concerten van componist-pianist Walter Hus is er nog meer muziek in de Week van de Klank. Zo treden in het MIM studenten aan het conservatorium op. Op dinsdag 31 januari brengt het jazzensemble een ode aan Cole Porter (12:30-13:30) en op donderdag 2 februari brengt het Elysian Piano Quartet kamermuziek van Mahler en Brahms (12:30-13:30).
In Flagey speelt componist en gitarist Marc Galo op zaterdag 4 februari een akoestische sessie, samen met Houssem Ben Elkadhi (nay & kawala), Sarah Murcia (contrabas) en Gisele Galo (stem) (16:00-17:00). Op zondag 5 februari speelt Galo op dezelfde plek in een andere samenstelling, versterkt én met schrijver, dichter en verteller Ben Okri, het muziektheaterstuk After Gilgamesh (Franstalig).
Op zaterdag 4 februari is de ontknoping van de soundtrack wedstrijd voor de stille film ‘Saïda a enlevé Manneken’Pis’ van Alfred Machin. Je ziet de film met de vier beste klankbanden waarna de jury een oordeel velt en er wordt nagesproken met de winnaar(s). In de film, die in het Brussel van de jaren 1910 speelt, volgt de camera een speelse panter die ontsnapt uit een kermistent (Flagey, 19:30-21:00).

Muziek & verdieping

Op donderdag 2 februari kun je twee Engelstalige opendeurlessen volgen op de campus van de Vrije Universiteit Brussel. Johan Loeckx vertelt van 11:00 tot 12:30 over ‘Current trends in Artificial Intelligence’ in relatie tot muziek. Muzikale creativiteit is nog altijd een grote uitdaging van artificiële intelligentie. Loeckx vertelt wat erbij komt kijken. Cedric Engels is een pionier op het gebied van sonic branding. Hij vertelt je vanaf 15:00 meer over de kracht van muziek in relatie tot handelsmerken aan de hand van het boek Brand Sense van Martin Lindstrom.

Hiermee is het programma nog allerminst compleet. Zo is er een performance slam door Louise Emö (Cultureel Centrum Bruegel, 4 februari, 16:30-17:30) en zijn er verschillende ateliers en workshops, zoals ‘Je eigen stem, een ontdekkingsreis‘ door Evelyne Namenwirth (Bozar, 2 februari, 17:30-19:00). Het volledige programma vind je hier.


Dit bericht is een uitgebreide versie van een luistertip, herkenbaar door ‘LT //’ voorafgaand aan de titel van het bericht. Meer luistertips vind je op de pagina Luistertips. Check ook de luisteragenda met daarin beknopte, aan specifieke data gekoppelde tips.

Advertentie