Luistertips 2016

Op deze pagina vind je de luistertips van 2016. Daar zitten live activiteiten bij, maar het merendeel van de tips kun je wanneer je maar wilt online (terug)luisteren.
De luisteragenda, die radio- tv- online- en live-tips bevat voor specifieke data, vind je op een aparte pagina.
Heb je zelf een activiteit voor in de luisteragenda of een tip die je wilt delen? Mail dan naar luisterberichten[at]gmail.com of plaats een bericht op de Facebook-pagina.

  • Bruce Springsteen in Desert Island Discs, geplaatst: 17-12-2016

Welke acht platen zou Bruce Springsteen meenemen naar een onbewoond eiland? Hij vertelt het op zondag 18 december aan Kirsty Young in Desert Island Discs (BBC Radio 4, 12:15-13:00). De uitzendingen zijn terug te luisteren als podcast, mp3-download en online stream.

  • Adventskalender NPO Radio 4, geplaatst: 07-12-2016

Hij is er weer, de Adventskalender van NPO Radio 4. Achter ieder vakje zit een gratis download, concertkaartjes, een ander cadeautje of een recept. Met achter het eerste deurtje: een winkans op kaarten voor Bachs Hohe Messe door de Nederlandse Bachvereniging op 19 december in Rotterdam of 21 december in Kampen.
Op je mobiele telefoon verschijnt er mogelijk geen of onvoldoende tekst als je op een vrijgegeven vakje klikt. Open in dat geval de kalender in een andere browser of op tablet of desktop.

  • Ian McEwans Nutshell in Book at Bedtime, geplaatst: 28-11-2016

nutshell_bookcoverIn Book at Bedtime wordt vanaf maandag 28 november op acht achtereenvolgende werkdagen voorgelezen uit de roman Nutshell van Ian McEwan (BBC Radio 4, 23:45-00:00). Het verhaal is een moderne Hamlet, verteld door het kind dat nog in de baarmoeder zit. Hij is ervan getuige hoe zijn moeder Trudy de vergiftiging van zijn vader John beraamt en er vandoor wil gaan met haar minnaar Claude.
De voorlezer is acteur Tim McInnerny. De afleveringen zijn ook beschikbaar via de BBC iPlayer.

  • Wintertuin Festival Nijmegen, geplaatst: 20-11-2016

Het literaire Wintertuin Festival in Nijmegen vindt plaats van woensdag 23 tot en met zaterdag 26 november en heeft dit jaar als thema ‘echt / niet-echt’. Woensdag geeft Mathijs Sanders een kroegcollege over het festivalthema aan de hand van recente boeken over (gestorven) kunstenaars. Donderdag beantwoordt Arjen Lubach vragen uit de zaal over zijn programma en zijn schrijverschap in ‘Donderdag met Lubach’. Vrijdag is de ‘Avond van de grote beloftes’ met de presentatie van nieuwe chapbooks van Lisa Weeda en Joost Oomen, gasten met wie zij in gesprek gaan en performances. De grootse afsluiting is op zaterdagavond in Doornroosje met o.a. K. Schippers, Douwe Draaisma, Meindert Talma, Rob Wijnberg & Jeroen Olyslaegers, Herman Brusselmans, Niña Weijers, Hagar Peeters & Joris van Casteren en Eerie Wanda.
Kijk hier voor meer informatie over het festival en kaarten. In het filmpje hieronder vind je antwoord op de vraag wat een chapbook is en vertellen Joost Oomen en Lisa Weeda iets meer over die van hen.

  • Luisterfestival Zwijgstil in Brussel, geplaatst: 08-11-2016

Zwijgstil is een festival dat volledig om geluiden en luisteren draait. Het vindt plaats op vrijdag 18 en zaterdag 19 november in Brussel. Hoor Brussel ontwaken tijdens een soundwalk (geluidswandeling) (18/11, 8:30*) en luister naar (het werk van) geluidskunstenaars als Salomé Voeglin (17/11, 12:30*) en Davide Tidoni (18/11+19/11, 19:00*). Doe mee aan een luisterquiz, gepresenteerd door Frieda Van Wijck of aan een van de workshops en masterclasses. Leer bijvoorbeeld beter luisteren met Aifoon en MATRIX (18/11, 11:00*) of maak audio fictie met Ann Heppermann uit New York (18/11, 16:00*). Schrijvers Geert van Istendael, Luk De Koninck en Geertje De Ceuleneer lezen ieder een verhaal over lezen (18/11, 12:30*) en Jan Hautekiet spreekt met Johan Verminnen over het Nederlandstalige luisterlied (19/11, 13:30*). Het festival wordt afgesloten met een nieuwe editie van Luister in het Duister, een luisteravond vol bijzondere radio over het thema Luistervinken (19/11, 20:00, € 8-10).
De meeste activiteiten kun je gratis bijwonen als je je ervoor inschrijft(*). Hoofdlocatie is Muntpunt. Daarnaast vinden er activiteiten plaats bij deBuren en RITCS. Meer informatie en de brochure met het blokkenschema vind je hier.

  • Tweede seizoen hoorspelreeks Fluiten in het donker, geplaatst: 03-11-2016

Na een succesvolle eerste serie van Fluiten in het donker, waarin zes literaire auteurs de opdracht kregen een hoorspel te schrijven voor de Nederlandse publieke omroep, gaat op vrijdag 4 november seizoen 2 van start. Net als in seizoen 1 werd elke auteur bijgestaan door een ervaren radioregisseur/-producent. Het resultaat van deze samenwerking is zes weken lang te beluisteren in het hoorspelhalfuur op NPO Radio 1, elke vrijdag van middernacht tot half een. Terugluisteren kan via de programmapagina en de podcast.
Een overzicht van de afleveringen:
– 4 op 5 november: Nicky beweegt hemel en aarde, gemaakt door Maria Stahlie (scenario) en Peter te Nuyl (regie);
– 11 op 12 november: Alles is wind, alles is adem, gemaakt door Niña Weijers (scenario) en Anne Lichthart (regie);
– 18 op 19 november: Tot hier en niet verder, gemaakt door Elke Geurts (scenario) en Stef Visjager (regie);
– 25 op 26 november: Morse, gemaakt door Gilles van der Loo (scenario) en Rick Steggerda (regie);
– 2 op 3 december: De jagers van de draak, gemaakt door Ronald Giphart (scenario) en Marlies Cordia (regie);
– 9 op 10 december: De Baarmoeder, gemaakt door Jamal Ouariachi (scenario) en Jeroen Stout (regie).

  • Graduation Show 2016 Design Academy Eindhoven, geplaatst: 25-10-2016

Als je tijdens de Dutch Design Week (t/m zondag 30/10) de eindexamenexpositie van de Design Academy Eindhoven bezoekt, kom je meerdere projecten tegen die met geluid te maken hebben. Van meer conceptueel werk tot handzame audioproducten.graduation_show_2016_1Zo ontwierp Sanne Gelissen ‘Sound Scene’, een ‘geluidsspot’ die muziek en andere audio concentreert op één plek in plaats van iedereen in de ruimte ermee op te zadelen. Het ziet er prachtig uit en werkt wonderwel. Als je er direct achter staat, is het geluidsniveau beperkt tot een minimum.
Een eveneens mooi en functioneel ontwerp is ‘Soothing’ van Andrew Grincell. De ranke koptelefoon is verbonden met je telefoon, en laat zien wat voor geluid daar en dus ook in jouw oren binnenkomt. Je kunt het geluidsniveau dempen, ruis onderdrukken of juist een element uitlichten zoals de stem van degene met wie je praat.
Een minder galante maar wel handige en duurzame koptelefoon is de ‘DE-MO’ van Hans van Sinderen. Hij is modulair zodat je hem steeds kunt aanpassen aan hoe je hem wilt gebruiken: bijvoorbeeld licht als je hardloopt, afgesloten als je je collega’s niet wilt horen en juist niet volledig afgesloten in het verkeer.graduation_show_2016_2Op een andere manier staat geluid centraal in ‘Soundscape’ van Jan Ankiersztajn. Zijn ontwerp komt voort uit zijn interesse voor geluid in het ontwerpproces van objecten. Dat proces is meestal primair gericht op hoe iets eruit ziet en niet op wat voor geluid het maakt. Zo is het geluid van een stoel, wanneer je deze verschuift, heel voorspelbaar en saai. Jan Ankiersztajn voegt heel bewust een nieuw, elektronisch geluid toe aan objecten als een stoel. Het geluid wordt versterkt wanneer je de bijbehorende speaker op een thuisbasis plaatst en verstomt als je de speaker opbergt in een geluidsdichte wand.
Met haar ‘Sound Zen Gardens’, op de expositie als een maquette gepresenteerd, laat Jessica Bizzoni ons beter naar het landschap luisteren. Metalen bloemen versterken het geluid van regendruppels en wilgentakken rond een boomstam maken al ritselend concentrische cirkels in de bodem.
Tenslotte twee ontwerpen van Lucandrea Baraldi. ‘The Acoustic Symbol of Peace’, ook Peace Engine genoemd, is een installatie waarmee we tot een akoestisch vredessymbool kunnen komen. Een visuele representatie van vrede doet volgens Baraldi geen recht aan de complexiteit en gelaagdheid van het idee. In zijn installatie kun je je eigen interpretatie van vrede geven door in het apparaat te zingen, te neuriën of te praten. Een algoritme zet deze input vervolgens om in een universele taal en uiteindelijk in een akoestisch symbool.
Ook het grappigste ontwerp dat met geluid te maken heeft, is van Baraldi. Met ‘The Wildsound Hunter’ wil hij ons herinneren aan het plezier van luisteren en ons aansporen om onze omgeving akoestisch te onderzoeken. Trek het padvinderachtige uniform van de Wildsound Hunter aan, zet de Blind Goggles op en neem geluiden op met verschillende microfoons. Na afloop van de jacht kun je je geluidstrofeeën tengehoorstellen onder kleine stolpen.
Je vindt deze en andere projecten terug op de projectenpagina van de Graduation Show 2016. En natuurlijk tot en met zondag 30 oktober op de expositie zelf. Daar vind je ook The Arena, waar studenten met performances, film, discussies en presentaties verhalen achter design delen.

Zulke achtergrondverhalen hoor je ook in de Engelstalige Design Research Podcast, waarin 10 afstudeerders in 3 tot 5 minuten iets over hun project vertellen. Zoals bijvoorbeeld Naama Agassi over haar verbeelding van manieren waarop we tijd kunnen ervaren.

  • Radioserie ‘Referendum Tales’, geplaatst: 16-10-2016

Familieleden, vrienden en collega’s praten over de nasleep van het Britse EU-referendum in de Referendum Tales, een radioreeks van The Listening Project. In dit project praten mensen die elkaar kennen over een serieus onderwerp waar ze vaak niet eerder met elkaar over gesproken hebben. BBC Radio 4 zendt daar fragmenten van uit.
De reeks Referendum Tales hoor je vanaf maandag 17 oktober op werkdagen van 13:04 tot 13:15 op de radio en na afloop via de BBC iPlayer. De reguliere, kortere uitzendingen van The Listening Project hoor je elke woensdag van 11:55 tot 12:00 en in de nacht van vrijdag op zaterdag van 0:55 tot 1:00. ’s Zondags wordt een selectie van gesprekken uitgezonden in de Sunday Omnibus (15:45 – 16:00). De afleveringen van de Sunday Omnibus zijn ook beschikbaar als mp3-download/podcast via de downloadpagina van het programma en via Stitcher en iTunes.
Bekijk ook de prachtige animaties die bij fragmenten uit sommige gesprekken zijn gemaakt.

  • Week van de Koloniale Geschiedenis, geplaatst: 10-10-2016

Museum Bronbeek in Arnhem organiseert van 15 t/m 23 oktober de Week van de Koloniale Geschiedenis met debatten, workshops en films. Het programma kwam tot stand in samenwerking met IndoFILMcafé en de Stichting Moluks Historisch Museum. Zaterdag 15 oktober start de week met een debat over de erfenis van de koloniale geschiedenis met Ewald Vanvugt, Gert Oostindie en Karin Amatmoekrim (Museum Bronbeek, 15:00-17:00). De filmvertoning Merah Putih vindt, anders dan de andere activiteiten, plaats in Lux in Nijmegen (19/10, 19:30-21:00).
Tot en met 31 oktober is in het Indisch Herinneringscentrum in Museum Bronbeek nog de expositie Over Zee te zien met portretten van Molukse en Indische mannen en vrouwen die als kind of adolescent tussen 1946 en 1967 Indonesië verlieten en per boot naar Nederland kwamen.
De Week van de Koloniale Geschiedenis maakt deel uit van de Maand van de Geschiedenis, een maand vol historische activiteiten bij Nederlandse musea en andere instellingen, dit jaar over het thema ‘grenzen’. Een avond die thematisch aansluit bij de Week van de Koloniale Geschiedenis is De andere kant van het verhaal op 25 oktober in Felix Meritis in Amsterdam (20:00-22:00). Daar komen drie historici aan het woord die grensoverschrijdend onderzoek doen naar kolonialisme en dekolonisatieprocessen met behulp van niet-Europese bronnen. Bart Luttikhuis spreekt over het Indonesische perspectief op de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog 1945-1950, Valika Smeulders presenteert een Caraïbisch perspectief op de afschaffing van de slavernij in Nederland en Petra Sijpesteijn belicht het Arabische perspectief op 7e-eeuwse Arabische veroveringen van Zuid-Europa tot Zuid-Azië. De verhalen van de drie historici worden afgewisseld met columns van Paul Bijl, Karin Amatmoekrim en Josephine van den Bent.

  • OORtreders festival voor transdisciplinaire kunst met geluid, geplaatst: 04-10-2016

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober vindt in Neerpelt OORtreders plaats, een festival voor transdisciplinaire kunst met geluid.
Vrijdagmiddag is er een Engelstalige studiedag (deelname € 25). ’s Avonds, om 19:00, is de Europese première van Museum of the Moon, een gigantische lichtgevende maan van de Britse kunstenaar Luke Jerram, die van de kerk naar Theatergebouw Dommelhof zal zweven op een soundtrack van componist Dan Jones. De optocht eindigt met een performance van elektrisch gitaarkwartet ZWERM.
Zaterdagavond is er een alles-kan-podium en een festivalprogramma met voorstellingen, installaties, participatieve projecten en een muzikale wandeling (18:00-23:59). Zo is er de performance Mars II van Karel Van Welden, waarin hij as laat regenen op pianist Frederik Coene en zijn instrument, waardoor het beeld en het geluid langzaam transformeren (ook op vrijdag). Aan de Tasteful Turntables kun je aanschuiven voor een onderzoek naar de relatie tussen smaak en geluid. Er worden kleine gerechten geserveerd, voorzien van een speciale soundtrack (tijdig reserveren). Hear van Benjamin Vandewalle & Yoann Durant is een auditieve choreografie van stemmen en lichamen waar je geblinddoekt naar luistert en geluidskunstenaarscollectief Soundlings neemt je in Songline mee op een muzikale ontdekkingstocht door Klankenbos.
Een deel van het programma is gratis toegankelijk, maar voor Mars II (€ 8), Tasteful Turntables (€ 12), Hear (€ 8) en Songline (€ 8) moet je vooraf tickets reserveren.

  • Gesproken woord in week 40, geplaatst: 03-10-2016

Wie van het gesproken woord houdt, kan in de week van maandag 3 oktober o.a. terecht bij Verse Taal (5/10) en speeches (7/10) in Tilburg (Theater de Nieuwe Vorst), Moving Word met jonge kunstenaars en schrijvers in Gent (7/10, (OFFoff art cinema) en literair festival Woordnacht in Rotterdam (8/10 met o.a. Armando, K. Schippers, Sanneke van Hassel, Elfie Tromp en Özcan Akyol).
Speeches en Moving Word zijn gratis toegankelijk. Tickets voor Verse Taal kosten € 12,50 en een passe-partout voor Woordnacht € 15.

  • Maand van de Geschiedenis (NL), geplaatst: 30-09-2016

Oktober is in Nederland de Maand van de Geschiedenis, een maand vol lezingen, rondleidingen, exposities en meer, met elk jaar een ander thema. Dit jaar is dat ‘grenzen’.
Zo nemen in Rotterdam bewoners van Zuid hun stadsgenoten uit Noord mee op een tandem door historisch Zuid tijdens de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis (2/10), is er in Leeuwarden een wandeling langs de sporen van schilder Lourens Alma Tadema (8/10 Historisch Centrum Leeuwarden), vertelt historicus Elias van der Plicht in de Jan Kompagnielezing in het Nationaal Archief in Den Haag over de vluchtgeschiedenis van onze voorouders (9/10) en is er in Heerlen een thema-avond over arbeidsmigranten in de Limburgse Mijnstreek onder de titel ‘Vreemde krachten‘ (14/10).
Activiteiten bij jou in de buurt en het volledige programma vind je hier.
maandvandegeschiedenis2016

  • Douwe Draaisma in Nooit Meer Slapen, geplaatst: 26-09-2016

Dinsdagavond 27 september is Douwe Draaisma te gast in het eerste uur van Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 (23:59-01:59). Hij is hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Universiteit van Groningen. Aanleiding voor het gesprek is Als mijn geheugen me niet bedriegt, een boek over veranderende herinneringen. Sommige ervaringen zijn zo ingrijpend, dat ze je niet alleen een andere toekomst geven, maar ook een ander verleden. Dat spreekt ook uit het motto, een citaat van striptekenaar Marten Toonder: “…omdat iets wat in de jeugd gebeurd is, dikwijls het gevolg is van een voorval op oudere leeftijd.” Wat je pas op latere leeftijd begrijpt of te weten komt, kan je een heel ander levensverhaal opleveren.
Het boek is (nog) niet beschikbaar als luisterboek. Vier eerdere boeken van Douwe Draaisma verschenen wel als luisterboek, alle bij uitgeverij Rubinstein.
Het gesprek kun je na de uitzending terugluisteren via de podcast, de site van NPO Radio 1 of de programmasite.

Douwe Draaisma schrijft in zijn boek dat iets wat je op latere leeftijd te weten komt zowel je toekomst als je verleden kan veranderen. Een mooi voorbeeld daarvan hoor je in de sterke eerste aflevering van de nieuwe podcast Heavyweight van Jonathan Goldstein. Hierin brengt Jonathan zijn 80-jarige vader Buzz na lange tijd opnieuw in gesprek met zijn vijf jaar oudere broer Sheldon.

  • Literaire talkshowreeks Wintertuin Sessies in Nijmegen, geplaatst: 12-09-2016

Op donderdag 15 september gaat Wintertuin Sessies van start, een reeks van vijf literaire talkshows op bijzondere plekken in Nijmegen. De sessies worden bedacht en gepresenteerd door de schrijvers van het Nijmeegse agentschap Wintertuin en vinden elke derde donderdagavond van de maand plaats op steeds weer een andere locatie.
Lotte Lentes presenteert de eerste sessie ‘de pen, het zwaard’ over de kracht van het woord in tijden van terreur. Gasten zijn schrijver Frank Westerman, onderzoeksjournalist en documentairemaker Sinan Can en schrijver en beeldend kunstenaar Maurits de Bruijn. Locatie: Besiendershuis, Steenstraat 26, Nijmegen. Kaarten: € 5 / € 3 studenten / € 17,50 strippenkaart voor vijf sessies met verderop in de serie o.a. Alex Boogers over verwachting en volharding (20/10) en Griet op de Beeck over de waarde van alledaagse verhalen (19/1).

  • De Profundis – Letters from Inside, geplaatst: 10-09-2016

In Letters from Inside op BBC Radio 4 lezen kunstenaars en schrijvers echte en fictieve brieven voor over gevangenschap in reactie op Oscar Wilde’s De Profundis, de uitgebreide brief die hij vanuit gevangenschap schreef aan zijn geliefde, Lord Alfred Douglas. Wilde zat tussen 1895 en 1897 vast in de gevangenis van Reading wegens een veroordeling voor homoseksuele praktijken. Het regime was buitengewoon hard, zonder enig contact tussen de gevangen.
Letters from Inside wordt uitgezonden van maandag 12 tot en met vrijdag 16 september (20:45-21:00). Met o.a. beeldend kunstenaar Ai Weiwei die een brief aan zijn zoon schreef over zijn tijd in gevangenschap (di 13/9) en schrijfster Gillian Slovo met een brief aan haar moeder, de anti-apartheidsactiviste Ruth First die zonder aanklacht 117 dagen gevangen zat in Johannesburg (wo 14/9). Deze serie wordt voorafgegaan door De Profundis: Oscar Wilde’s Letter from Inside, een korte radiodocumentaire waarin schrijver-regisseur Neil Bartlett meer vertelt over de omstandigheden waarin Wilde schreef, gevolgd door een voordracht van Wildes brief door acteur Stephen Rea vanuit de cel waarin Wilde gevangen zat (zondag 11/9, 17:00-18:00).
De radio-uitzendingen sluiten aan bij het Artangel project Inside, waarbij de HM Reading gevangenis voor het eerst opengesteld wordt voor publiek (tot 30/10). In aanvulling op de tentoonstelling met archiefmateriaal over het strafregime maakten o.a. Nan Goldin, Marlene Dumas en Steve McQueen nieuw werk in reactie op De Produndis dat nu in de cellen en gangen te zien is. In een aantal cellen vind je brieven over door de staat opgelegde gevangenschap in volledige afzondering. In de kapel van de gevangenis wordt De Profundis elke zondag live voorgedragen door verschillende lezers, onder wie singer-songwriter Patti Smith en acteur Ben Whishaw.

hm_reading_prison

  • Klankinstallaties muziekweek in Utrecht (8 t/m 11/9), geplaatst: 06-09-2016

De Gaudeamus Muziekweek presenteert in Utrecht de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers (7 t/m 11 september). In de festival hub in TivoliVredenburg kun je vanaf donderdag 8 september dagelijks vier klankinstallaties bezoeken. Zo kun je relaxen op de sonische schommelstoelen van Rob van Rijswijk, Jeroen Strijbos en Christian Greassli, waarbij sensoren en luidsprekers je beweging omzetten in klank. Er is een verontrustende video-opera van de Russische componiste Anna Mikhailova en een multidisciplinaire compositie voor geprepareerde piano van Stef Veldhuis over het machinale in mens en dier. Luke Deane, tenslotte, schreef een nieuwe compositie voor zijn installatie Sunsets, die dagelijks op wisselende tijden te horen zal zijn.
De installaties kun je dagelijks bezoeken van 12:00 tot sluitingstijd en iedere dag is er een rondleiding (donderdag en vrijdag om 14:00, zaterdag om 17:00 en zondag om 14:30). Toegang tot de installaties en de rondleiding is gratis.
Het volledige programma van de muziekweek vind je hier.

  • Oorzaken Festival in Amsterdam, geplaatst: 04-09-2016

Van 30 september tot en met 2 oktober vindt in en om de Brakke Grond in Amsterdam het Oorzaken Festival plaats. Het festival brengt een ode aan audioverhalen met masterclasses, luistersessies, luisterinstallaties en een podcast party. Het thema is afluisteren.
Masterclasses als die van Benjamin Walker (Theory of Everything, Radiotopia), luistersessies en talkshows vinden plaats in festivalcentrum De Brakke Grond, maar er is ook een geluidswandeling door de stad van collectief SCHIK en een audiorondvaart door de grachten gemaakt door Chris Bajema en zijn hoorspelacteurs.
Kaarten voor de niet gratis toegankelijke onderdelen zijn te koop via de website van de Brakke Grond. Als je drie kaarten of meer koopt, krijg je € 2 korting per kaart.
De luisterinstallaties kun je ook na het festival bezoeken, tot en met 5 november in de Witte Zaal van de Brakke Grond (gratis toegang).
Vast warmluisteren voor het festival? Beluister dan de playlist op SoundCloud.
Oorzaken_Festival_2016

  • Brainwash Zomerradio van 25 juli t/m 4 augustus, geplaatst: 25-07-2016

In Brainwash Zomerradio van Human interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. In negen afleveringen spreekt ze met filosofen, wetenschappers, theatermakers en schrijvers over de muziek die vormend is geweest voor hun identiteit en voor hun denken. De eerste gast, op maandag 25/7, is schrijver Karin Amatmoekrim. Verder schuiven o.a. aan: filosoof Karim Benammar (26/7), bioloog Tijs Goldschmidt (27/8) en theatermaker Lucas de Man (1/8). Brainwash Zomerradio wordt uitgezonden op NPO Radio 1 in het tijdsslot van Nooit Meer Slapen: maandag t/m donderdag van 23:59-01:59 en vrijdag van 00:29-01:59.

  • Podgrond, podcastprogramma op Radio 1, geplaatst: 22-07-2016

Deze zomer hoor je op het Vlaamse Radio 1 iedere zaterdag de beste podcasts en radiodocumentaires, nieuw en uit het archief van de VRT. Sven Speybrouck en Michael De Cock praten in Podgrond met kenners en makers van vroeger en nu (11:00-13:00). De bijbehorende podcast bevat steeds één bijzonder audioverhaal.
Goede podcasts en bijzondere radio worden je ook aangeraden door audiomakers in de serie Radio en Summer Yaks van het Australische Soundproof en de Amerikaanse podcast Sampler.

  • World Listening Day 2016, geplaatst: 15-07-2016

World Listening Day wordt jaarlijks gevierd op 18 juli. Het is een initiatief van het World Listening Project en heeft als doel om het luisteren naar onze leefomgeving te vieren en te bevorderen (akoestische ecologie). Op verschillende plaatsen in de wereld worden mensen uitgenodigd om te luisteren naar de omgeving, in de natuur én in stedelijk gebied. Dit jaar is het thema ‘Sounds Lost & Found’.
In Amsterdam kun je deelnemen aan een luisterwandeling met componiste Anne Wellmer door de omgeving van De Hallen (vertrek: 15:30 OBA De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 10 / duur: ca. 50 min. / kosten: pay-what-you-want).

“De buurt rond De Hallen heeft de laatste jaren een stormachtige stedenbouwkundige verandering doorgemaakt. Ook de bevolkingssamenstelling is in rap tempo veranderd. Hoe vertaalt zich dat in geluid? Welke geluiden zijn verdwenen? Welke geluiden zijn er bij gekomen? Hoe ervaren bewoners de snelle transformatie van hun geluidsomgeving?

Tijdens deze wandeling gaan we onder begeleiding van componiste Anne Wellmer luisteren naar de stedelijke soundscape. We stellen ons open voor een klinkende stad vol van geluiden die ons dagelijks overspoelen en waarvoor we ons gewoonlijk afsluiten.” (Uit het persbericht van Soundtrackcity)

Ook vanuit huis kun je World Listening Day beleven, met een Engelstalige marathonuitzending vol presentaties over het thema van dit jaar op YouTube (03:00-19:30).

  • Nieuwe podcastreeks ‘Beeldenstormen’, geplaatst: 03-07-2016

Precies 450 jaar geleden trok de beeldenstorm door de Nederlanden. Protestanten vernielden tijdens de zomer van 1566 kunstwerken in kerken en kloosters. Ook daarvoor en in de eeuwen daarna is er regelmatig sprake geweest van groepen en individuen die kunst vernielden, zoals recent IS in Palmyra. Wat bezielt beeldenstormers? Zegt de vernieling van kunst iets over die kunst wat we van tevoren nog niet wisten? Dat onderzoeken Sara Debroey en Isabel Voets in Beeldenstormen, een 10-delige podcastreeks voor Klara over kunst en geweld. Je vindt de podcast via iTunes of de podcastpagina van Klara.

  • Radioprogramma My Teenage Diary, geplaatst: 21-06-2016

Mensen die voorlezen uit hun puberdagboek. Het is vaak zowel ongemakkelijk als ontroerend. In de Amerikaanse podcast Mortified en de Nederlandse podcast Echt Gebeurd hoor je mensen die op een podium voorlezen, voor een live-publiek. In het Britse radioprogramma My Teenage Diary ontvangt presentator Rufus Hound gasten in de studio. Dinsdagavond 21 juni is dat comedian Sara Pascoe, die dagboekfragmenten voorleest uit de tijd dat ze net ging studeren (BBC Radio 4, 19:30 – 20:00).

  • Klarafy: webtool die je muzieksmaak vertaalt naar klassieke muziek, geplaatst: 11-06-2016

De Vlaamse radiozender Klara ontwikkelde in samenwerking met Spotify: Klarafy, een webtool die je klassieke muziek laat ontdekken op basis van wat je eerder beluisterd hebt.
Johannes Verschaeve, frontman van The Van Jets ging je voor. Omdat hij uitgesproken stemmen als die van Grace Jones en David Bowie kan waarderen, raadt Klarafy hem uitgesproken stemmen uit de klassieke muziek aan. Verschaeves voorkeur voor de donkere songs van Nick Drake worden vertaald naar donkere liederen van Gustav Mahler.

  • Week van het Luisterboek, geplaatst: 20-05-2016

Van maandag 23 t/m zondag 29 mei vindt in Nederland de Week van het Luisterboek plaats. De aftrap vindt plaats op maandagavond in Radio Kunststof met De Avond van het Luisterboek (NPO Radio 1, 19:00-20:00). Te gast is Sander van de Pavert, maker van Lucky TV en van het Luistergeschenk Willy haalt alles uit de kast, een bloemlezing uit diens koninklijke bibliotheek. Boekhandels en openbare bibliotheken doen dit Luistergeschenk aan bezoekers cadeau als download of streaming. Ook is er een fysieke uitgave, een cd verpakt in een LP hoes, die voor € 6,95 in de boekhandel te verkrijgen is. Willy haalt alles uit de kast is ook te horen in het Hoorspelhalfuur op NPO Radio 1 in de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 mei (00:00 – 00:30).
Tijdens de Avond van het Luisterboek wordt ook de winnaar van de Luisterboek Award bekend gemaakt, de prijs voor het beste luisterboek van het afgelopen jaar. De genomineerden zijn: Alsof het voorbij is van Julian Barnes, gelezen door Bas Keijzer (Atlas Contact/Rubinstein); Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen, gelezen door Jan Meng (Meulenhoff/Rubinstein); Overleven op de K2 van Wilco van Rooijen, gelezen door Bas Keijzer (Carrera/Rubinstein); Karakter van F. Bordewijk, gelezen door Adriaan van Dis (Nijgh & VanDitmar/Rubinstein); en In de ban van de krekel, in de ban van de mier van Geert Mak, gelezen door hemzelf (Fosfor/AtlasContact). De jury van de Luisterboek Award bestaat dit jaar uit Vincent Bijlo (juryvoorzitter), Milouska Meulens, Tuffie Vos, Vivianne Bendermacher en Job Cohen.

  • 2 radioavonden in Amsterdam die niet worden uitgezonden, geplaatst: 13-05-2016

Op dinsdagavond 17 mei is er, zoals iedere derde dinsdag van de maand: Radio waar je bij moet zijn in het Torpedotheater in Amsterdam (20:30). In deze reeks spreekt radiomaker Anton de Goede met steeds een andere collega over het vak. Vandaag is dat Laura Stek. Ze is vast verbonden aan OVT als presentator en documentairemaker en werkt(e) o.a. mee aan Bureau Buitenland, Plots, Toendra en Het leven: een gebruiksaanwijzing. Met Tjitske Mussche maakte ze voor woord.nl de podcast Ongesigneerd.
Twee dagen later, op donderdag 19 mei, is er in Amsterdam nog een avond met radio die niet op de radio wordt uitgezonden. Met luisteravond Niet te doen in Filmtheater de Uitkijk (21:00) nemen de makers van Toendra afscheid van deze radioserie en podcast. Je hoort hoe absurd moeilijk het was om deze serie te maken, aan de hand van verhalen die niet zijn uitgezonden. Ook is er een sneak preview van Toendra’s opvolger: ‘Het leven, een gebruiksaanwijzing’ (vanaf half september in Radio Doc).

  • Nieuwe 3D-audiotocht van Soundtreks in Den Bosch, geplaatst: 12-05-2016

Soundtreks is een project van theatermaker/regisseur Joost van Pagée en componist/sound designer Michiel van de Weerthof. Zij maken multilineaire audiotochten, waarbij de luisteraar met zijn of haar keuzes de verhaallijnen beïnvloedt. Eerder maakten ze De Breuktocht door een wijk in Boxtel, De Wederom voor De Willem II Fabriek in Den Bosch en De Apostrof voor het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch.
En nu is daar De Integraal, een augmented reality app voor een interactieve audiofietstocht door stadsdeel Engelen in Den Bosch. Hierin liggen zowel het 1200 jaar oude dorp Engelen als de negen nieuwbouwkastelen van de Haverleij. Op de fiets en te voet ontdek je deze twee werelden, die slechts van elkaar gescheiden worden door een golfterrein en een supermarkt. Met verhalen van bewoners, 3D-omgevingsgeluid, muziek, interactieve game-elementen en stedenbouwkundige achtergronden. Beluister hieronder de trailer. Op SoundCloud vind je meer audiofragmenten.
De gratis app De Integraal is verkrijgbaar voor Android en iOS (iPhone/iPad). Startpunt van de tocht is het Stationsplein van Den Bosch. Neem een koptelefoon mee en schakel GPS op je toestel in. De lengte is 12 à 21 km en de duur 1,5 à 3 uur, afhankelijk van je tempo en de keuzes die je onderweg maakt.

  • Kunstklankroute De Marginalia, geplaatst: 09-05-2016

Tot en met 31 december kun je in het centrum van Den Bosch de kunstklankroute De Marginalia lopen, geïnspireerd door Jheronimus Bosch, zijn stad en zijn werk. De route met muziek en tekst is ontwikkeld door componistenduo Strijbos & Van Rijswijk. Zij ontwikkelden ook de Walk With Me app.
In teksten van toneelschrijver Jibbe Willems, uitgesproken door acteur Bert Luppes, krijgen figuren uit het werk van Bosch een stem. Cultuurhistoricus Tijn Vaes voorziet je van de feiten.
De app is beschikbaar voor iPhone en iPad via iTunes. iPads zijn te leen bij de Leapp Store, Vughterstraat 11, Den Bosch.

Bosch500_De_Marginalia

  • Westerbork Luisterpad, geplaatst: 04-05-2016

Het Westerbork Luisterpad bestaat uit ruim zestig verhalen met persoonlijke herinneringen aan de Jodenvervolging: dagelijkse ervaringen van gewone mensen, langs het Westerborkpad.
Laat je begeleiden door deze verhalen terwijl je een etappe van het 320 kilometer lange Westerborkpad aflegt, van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork in Drenthe. Of luister elders, via de website (als online stream of mp3-download) of de app (voor Android en iOS/iPhone).

  • Nieuwe radioserie Troosttonen, geplaatst: 01-05-2016

Marije Schuurman Hess (van Radiomakers Desmet) maakte voor woord.nl de achtdelige radioserie Troosttonen. Zelf kreeg ze in korte tijd ongelooflijk veel voor haar kiezen. Daardoor raakte ze ook geïnteresseerd in hoe andere mensen met verlies en andere zware tegenslagen omgaan. Ze vroeg hen wat hen troostte of juist niet. Deze verhalen hoor je terug in Troosttonen. Marije vertelt de verhalen samen met degene die ze interviewt. Aan het eind hoor je een liedje, dat Marije speciaal voor hem of haar schreef.
In aflevering 1 ‘Veerkracht’ hoor je het verhaal van de uit Afghanistan afkomstige Zahrah. Ze groeide op in een villa, in een gezin met gestudeerde ouders. Nadat de Moedjahedien aan de macht kwamen en ze bedreigd werden, ontsnapten ze maar ternauwernood aan de dood. Via Moskou kwamen ze uiteindelijk in een dorpje in Friesland terecht. Daar ging het niet goed met Zahrah. Klik op de afbeelding hieronder om het hele verhaal te beluisteren.
De afleveringen worden eerst uitgezonden in de nacht van vrijdag op zaterdag in Woord op NPO Radio 1 en verschijnen daarna op woord.nl.
Troosttonen_Aflevering_1

  • Nieuw hoorspel ‘De belofte van Pisa’, geplaatst: 21-04-2014

In de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 april start een nieuw hoorspel in het wekelijkse Hoorspelhalfuur op NPO Radio 1 (00:00-00:30): De belofte van Pisa, naar de naar de gelijknamige roman van Mano Bouzamour. Het verhaal gaat over een jonge Marokkaanse Nederlander die opgroeit in de Amsterdamse Diamantbuurt, naar het VWO gaat en het straatleven achter zit probeert te laten.
Met in de cast o.a. Tygo Gernandt, Georgina Verbaan, Mamoun Elyounoussi, Achmed Akkabi, Gaite Jansen, Guido Pollemans, Luka Kuperus en Mano Bouzamour.
De overige vier delen van het hoorspel worden de komende vier weken uitgezonden.

  • Klassieke muziekwandeling Twee Schansen, geplaatst: 13-04-2016

Radio4-presentator Hans Haffmans stelde samen met Natuurmonumenten een wandelroute samen vol klassieke muziek: Muziekwandeling Twee Schansen. De 9 kilometer lange route voert langs de mooiste stukjes van de Mookerheide bij Nijmegen. Via de Routeapp van Natuurmonumenten begeleidt Hans Haffmans je met informatie en klassieke muziekfragmenten die hij bij het landschap heeft uitgekozen. Je kunt de route downloaden zodat je tijdens de wandeling niet online hoeft te zijn. Bekijk het filmpje hieronder voor een voorproefje. Hoogtepunten uit de route hoor je t/m 15 april in Podium op NPO Radio 4 (16:00-19:00).

  • Geluidskunst in Klinkende Stad in Kortijk van 16 april t/m 1 mei, geplaatst: 11-04-2016

Klinkende Stad in Kortrijk is een jaarlijkse tentoonstelling van geluidskunst. Installaties verbinden geluid, beeldende kunst en muziek. Dit jaar is het thema ‘Sound of Silence’ met 12 stille of amper hoorbare werken van geluidskunstenaars als Christophe De Boeck, Stijn Demeulenaere, Christina Kubisch, Hans Peter Kuhn en Steve Roden.
Klinkende Stad in Broelkaai 6 wordt op vrijdagavond 15 april geopend met een concertperformance van de Deense componist Simon Løffler (19:00, € 6 inclusief receptie). De tentoonstelling kun je iedere zaterdag en zondag in de periode van 16 april t/m 1 mei gratis bezoeken (14:00-18:00). Het is onderdeel van het Festival van Vlaanderen in Kortrijk.
De geluidswandeling Oto-date van Akio Suzuki is een luisterwandeling zonder koptelefoon, langs plekken in de stad waar het interessant is om te luisteren en te kijken. De plattegrond blijft ook na het festival beschikbaar bij Toerisme Kortrijk in het Begijnhofpark en als download.
Hieronder een eerdere opstelling van het werk Aus der Tiefe van Hans Peter Kuhn.

  • La Vie est Riguelle in teken van Bruxelles ma belle, geplaatst: 26-03-2016

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel wijden chansonliefhebbers Patrick Riguelle en Jan Hautekiet een hele aflevering van hun programma La Vie est Riguelle aan de stad onder de titel ‘Bruxelles ma belle’. Deze titel verwijst naar de eerste regel van het chanson Bruxelles van Dick Annegarn. Je hoort de uitzending op Radio Klara op zaterdag 26 maart (18:00-20:00).

  • Nieuwe fictie-podcast van The New Yorker, geplaatst: 21-03-2016

The_Author's_VoiceHet weekblad The New Yorker had met Fiction al een mooie literatuurpodcast waarin schrijvers voorlezen uit het werk van andere schrijvers en daarover doorpraten met redacteur Deborah Treisman. Nu is daar een nieuwe fictie-podcast bijgekomen: The Author’s Voice. Hierin worden de nieuwe korte verhalen uit het blad voorgelezen door de auteurs zelf. Met in de preview-aflevering verhalen van Michael Cunningham, Zadie Smith en Tom Hanks. In de eerste reguliere aflevering leest Ian McEwan ‘My purple scented novel’ voor, een verhaal dat is geplaatst in de uitgave van 28 maart.
De podcasts Fiction en The Author’s Voice zijn o.a. beschikbaar via iTunes en Stitcher.

  • Dagboekfragmenten van een activist in het door Daesh bezette Raqqa, geplaatst: 15-03-2016

Er komt maar weinig naar buiten over het dagelijks leven in door Daesh (‘Islamitische Staat’) gecontroleerd gebied. Afgelopen jaar legde BBC-correspondent Mike Thomson contact met anti-IS activisten in de Syrische stad Raqqa die zichzelf Al-Sharqiya 24 noemen. Dit leidde in eerste instantie tot korte interviews met een aantal van hen die werden uitgezonden in het programma Today. Later vond hij een van de leden bereid om een dagboek bij te houden over hoe het leven van hem, zijn familie en vrienden in de door Daesh bezette stad eruit ziet.
De dagboekfragmenten werden versleuteld, Raqqa uitgesmokkeld en kwamen via een derde land naar Groot-Brittannië, waar ze werden ingesproken door een acteur. Dit resulteerde in een animatieserie, bestaande uit vijf filmpjes van ca. 3,5 minuut, en een radio-uitzending van 28 minuten waarin Mike Thomson over de totstandkoming vertelt en de dagboekfragmenten van een context voorziet. Beide dragen de titel Life inside ‘Islamic State’. Om hun identiteit te beschermen zijn alle namen en sommige details veranderd.
‘Mohammed’ vertelt over de stokslagen die hij kreeg omdat hij vloekte, over de gruweldaden waar hij getuige van was (zoals publiekelijke onthoofding), de willekeur van straffen en ‘belastinginning’, de angst en de moord op een vriend. Het is onvoorstelbaar en tegelijkertijd heel reëel, omdat wat hij meemaakt vrij zakelijk, zonder veel pathos wordt verteld.
De radio-uitzending wordt ook opgenomen in de podcast Seriously… (iTunes / RSS-feed).
Life_inside_Islamic_State_(BBCRadio4)

  • podcastluisteren.nl, geplaatst 13-03-2016

De website podcastluisteren.nl tipt de beste Nederlandstalige podcastafleveringen die als podcast zijn gemaakt (en dus niet eerder op de radio zijn uitgezonden). Met als recente tips afleveringen van o.a. Relaas, MakersRadio, DoubleDutch, Fokcast, Parelradio, De Correspondent en Mosselen om half 2.
Je kunt Podcast luisteren ook volgen via Facebook, Twitter en Instagram.

  • Boekenweek bij de publieke omroep, geplaatst: 09-03-2016

De Nederlandse publieke omroep besteedt veel aandacht aan de Boekenweek, die in Nederland van 12 t/m 20 maart plaats vindt. Hij doet dit voornamelijk op NPO 2, NPO Radio 4 en NPO Radio 1. Zo is er op vrijdag 11 maart het Groot Nationaal Boekenweekontbijt, waarbij schrijvers David van Reybrouck en Jessica Durlacher, correspondent Merlijn Schoonenboom en uitgever Christoph Buchwald praten over het thema van de Boekenweek: Duitsland (Radio 4, 08:00-12:00). Ook op 11 maart: een thema-uitzending over Duitsland van Bureau Buitenland met oud-correspondenten Wouter Meijer en Margreet Brandsma (Radio 1, 20:00-20:30) en natuurlijk wordt er live verslag gedaan vanaf het Boekenbal, in Opium op 4 (Radio 4, 22:30-00:00) en Nooit Meer Slapen (Radio 1, 00:00-02:00).
Op tv zie je in Iedereen schrijft de winnaars van de NPO BoekenweekSchrijfwedstrijd 2016 (NPO 2, 22:50-22:55, op 11 en van 14 t/m 18/3). De winnende verhalen hoor je op dezelfde dag op de radio in De Klassieken, voorgelezen door acteurs en schrijvers als Nasrdin Dchar, Maud Vanhauwaert en Renate Dorrestein (Radio 4, 09:00-12:00).
Kijk voor meer uitzendingen in het kader van de Boekenweek in Nederland op de speciale Boekenweekfestival pagina van Radio 4 en de pagina Boekenweek bij de VPRO. Houd voor het programma van de Boekenweek in Vlaanderen, die dit jaar van 19 t/m 26 maart plaats vindt, de websites van de Boekenweek en Radio 1 in de gaten.NPO_Boekenweekfestival_2016

  • Tijdelijke audiotours in Stedelijk Museum Amsterdam, geplaatst: 07-03-2016

Het Stedelijk Museum in Amsterdam vroeg zes jonge Amsterdammers om een audiotour langs hun favoriete 10 werken in het museum samen te stellen. Van 4 tot en met 18 maart is het de beurt aan Josje van Hagen, oprichter van Showpony Productions en De Föhnbar. In haar audiotour praat ze met haar vader over werken van o.a. Karel Appel en Roy Lichtenstein. Samen vragen ze zich af of de stoelen van Rietveld eigenlijk wel fijn zitten. Bij het werk ‘Body Builder (Profile)’ van Andy Warhol vertelt Josje hoe belangrijk sport voor haar is geworden en dat ze het mooi vindt dat mensen aan bodybuilding doen. Ze besluit: “Maar ik hoef niet zo’n lijf.” Waarop haar vader verzucht: “Nee, gelukkig niet zeg.”
De audiotour is online beschikbaar via SoundCloud (via de app, een browser of de Stedelijk X Josje pagina). De bijbehorende plattegrond vind je in het museum en de kunstwerken zijn gemarkeerd met een sticker boven de plint. Als je Josjes naam noemt aan de kassa kom je gratis het museum binnen.
Tot en met 15 april volgen er nog audiotours van illustrator Lize Korpershoek (18/3 – 1/4) en Perre van den Brink (o.a. creatief directeur Benelux van VICE, 1 – 15/4).

Beluister hieronder de audio bij ‘Twee uiltjes’ van Karel Appel, het eerste kunstwerk uit de audiotour van Josje van Hagen.

  • Podcast Sound Africa, geplaatst: 02-03-2016

Podcast en platform Sound Africa wil verhalen vertellen over het Afrikaanse continent die de reguliere media vaak niet halen. Eigenzinnige, obscure, rauwe en tot nadenken stemmende verhalen, waarin Afrikaanse stemmen aan het woord komen. De podcast verschijnt maandelijks.
Vorige week verscheen deel 1 van een tweeluik over een Zuid-Afrikaans koppel dat in Jemen door Al Qaida werd ontvoerd. Eerdere afleveringen gingen over Afrika en de ruimte (aflevering 1), een vluchtverhaal uit Congo (aflevering 2) en occulte misdaden in Johannesburg (aflevering 3).
De Sound Africa podcast is beschikbaar via iTunes, Stitcher, Tunein en SoundCloud.

  • Griet Op de Beeck in Nooit Meer Slapen, geplaatst: 26-02-2016

Schrijfster Griet Op de Beeck is te gast in Nooit Meer Slapen in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 februari (NPO Radio 1, 00:30-02:00). Na het Hoorspelhalfuur spreekt Ester Naomi Perquin een half uur met haar naar aanleiding van het verschijnen van ‘Gij nu’, haar derde boek. Het is een bundel van samenhangende verhalen over mensen die op een kantelpunt in hun leven staan.
Na de uitzending kun je het gesprek terugluisteren via NPO Radio 1, de programmasite of de podcast.
Eerder deze week was Griet te gast bij Wim Helsen in Winteruur. Niet om over haar boek te praten, maar over een tekst van Rilke, die het motto vormde van haar vorige boek. Volgens haar is het belangrijk onder ogen te zien wat je het liefste onder het tapijt zou willen vegen.

Griet Op de Beeck in Winteruur

Griet Op de Beeck in Winteruur, 23-02-2016

  • Özcan Akyol in Radio Kunststof naar aanleiding van roman ‘Turis’, geplaatst: 18-02-2016

Akyol_TurisSchrijver Özcan Akyol schreef een roman over zijn moeder en wat zij en haar kinderen uit te staan hebben met haar man: Turis. Coen Verbraak spreekt Özcan Akyol op donderdag 18 februari in Radio Kunststof (NPO Radio 1, 19:00-20:00).
Maandag 15 februari vertelde Akyol al over zijn boek en de relatie met zijn vader in De Wereld Draait Door. Het was een intrigerend gesprek dat nieuwsgierig maakt naar meer interviews en naar het boek zelf.

  • Nieuwe reeks ‘De poëzie van…’, geplaatst: 13-03-2016

Zondag 14 februari start een nieuwe reeks van ‘De poëzie van…’ in De Nieuwe Liefde in Amsterdam en online via DNL-TV (16:00-17:30). Het recept: anderhalf uur poëzie, gelezen door dichters of topacteurs. Met muziek, filmfragmenten, een column en een mini-college. Als eerste staat de poëzie van W.H. Auden centraal. Joost Prinsen draagt voor en de muziek is van Martin Fondse.
De reeks gaat verder met de poëzie van: Sylvia Plath (13/3), Hugo Claus (10/4) en K. Schippers (15/5). Eerdere edities over o.a. Rutger Kopland en Wislawa Szymborska kun je terugkijken via DNL-TV.

W.H.AUDEN

  • De Grote Reve Revue op Radio Klara, geplaatst: 08-02-2016

De_Grote_Reve_RevueTien jaar geleden overleed Gerard Reve in Machelen-aan-de-Leie. Aanleiding voor Christophe Vekeman en Vitalski om hem van 8 t/m 11 februari te eren met de vierdelige Grote Reve Revue op Radio Klara (17:00-18:00). Elke dag schuiven er gasten aan, om te beginnen biograaf Nop Maas, dichter Jan Ducheyne en volkszanger Guido Belcanto. In de dagen erna komen o.a. radiopresentator Lieven Vandenhaute, pastoor Gabey Desmaele (die Reve ten grave droeg) en schrijver Herman Koch langs in de studio. De revue wordt steeds afgesloten met een spannende ronde van de beremoeilijke Reve-quiz.
Het programma is ook beschikbaar als podcast.

  • Nieuwe serie Looswerk in de VPRO Dorst podcast, geplaatst: 05-02-2016

Leonie Wolters maakte voor de VPRO Dorst podcast de 3-delige serie Looswerk over zin en onzin van werken. Ze sprak hiervoor met bankmedewerkers, reclamejongens, kunstenaars, een geldexpert en haar oom. Afleveringen 1 en 2 zijn op dit moment beschikbaar.
Eerder verscheen in dezelfde podcast de 4-delige serie Roes van audiocollectief Schik, over de roes en zijn verschillende gedaantes. Meer over deze serie lees je in Hoorstaat #19.

  • Nieuw maandelijks programma Radio Brainwash, geplaatst: 24-01-2016

Brainwash was al een filosofisch festival en is vanaf maandag 25 januari ook een maandelijks radioprogramma van Human om de geest te verruimen en nieuwe ideeën op te doen. Filosofen, wetenschappers, schrijvers en comedians nemen enige afstand van het nieuws en vertellen verhalen, doen veldonderzoek, proberen ideeën uit en geven zo een nieuw perspectief op dat wat vanzelfsprekend leek. Dat is althans de bedoeling van Radio Brainwash, gepresenteerd door Stephan Sanders. Met in de eerste uitzending: filosofen Daan Roovers en Lammert Kamphuis en filmjournalist Gawie Keyser (NPO Radio 1, 20:30-21:30).

  • Hoorcolleges ‘Het Rusland van Poetin’ en ‘Oorlogsenthousiasme’ van Home Academy, geplaatst: 22-01-2016

Het_Rusland_van_PoetinHoorcollegeuitgever Home Academy heeft een nieuw college uitgebracht over de historische ontwikkelingen van Rusland en Oekraïne onder de titel Het Rusland van Poetin. Het bestaat uit vier lezingen van een uur door Hubert Smeets, Michel Krielaars, Marc Jansen en Laura Starink. Smeets gaat in op heimwee naar de Russische machtspositie van weleer als politieke drijfveer van Poetin, Krielaars kijkt naar het Rusland van Poetin door de ogen van Anton Tsjechov, Jansen belicht de historische achtergronden van de Oekraïne-crisis en Starink geeft inzicht in de crisis zelf. Het vierdelige hoorcollege is beschikbaar als audio-cd (€ 20) en via de streamingdienst van de uitgever. Via de Facebook-pagina wordt een introductiekorting van 10% aangeboden met de code POETIN2016FB.
Binnenkort neemt Home Academy een nieuw hoorcollege op: Oorlogsenthousiasme door Ewoud Kieft, een college over het oorlogsenthousiasme van Europese intellectuelen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Het college wordt op dinsdag 16 februari opgenomen in de Rode Hoed in Amsterdam (aanvang: 20:00). Kijk hier voor kaarten (€ 11).

  • Free Thinking over The Picture of Dorian Gray, geplaatst: 19-01-2016

In het BBC Radio 3 programma Free Thinking hoor je dinsdagavond 19 januari een panelgesprek met drie gasten die iets met deze roman hebben (23:00-23:45). Merlin Holland is een kleinzoon van Wilde en brengt het verhaal op dit moment op de planken in Londen. Auteur Will Self schreef de roman ‘Dorian: An Imitation’, waarin hij het verhaal naar het eind van de 20ste-eeuw verplaatste. Fiona Shaw speelde de rol van Agatha in de verfilming uit 2009. Presentator Matthew Sweet spreekt met hen over inhoud, receptie en bewerkingen van deze roman.
Na de uitzending kun je de aflevering hier downloaden.
Op Librivox vind je verschillende downloadbare audioversies van de roman, zoals die van Bob Neufeld.

  • 2016 Jheronimus Bosch jaar, geplaatst: 07-01-2016

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch stierf (1450-1516). In dit Jheronimus Bosch jaar valt er veel te beluisteren: o.a. lezingen, rondleidingen, voorstellingen, concerten en een audiotour bij de grote overzichtstentoonstelling in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch (13/2 t/m 8/5).
Ook in Den Bosch: de marginalia, een kunstklankroute geïnspireerd door de schilder, zijn stad en zijn werk (3/4 t/m 31/12). Via de Walk With Me app loodsen muziek, tekst en geluid je door de stad. De figuren uit de schilderijen komen tot leven in teksten van Jibbe Willems en Tijn Vaes geeft je historische achtergrondinformatie.

Jheronimus_Bosch_detail_De_hooiwagen

Een paar luistertips uit de laatste maanden van 2015:

  • Start seizoen 3 van The Listeners, geplaatst: 22-12-2015

In de BBC-radioserie The Listeners komen professionele luisteraars aan het woord over het verschil tussen horen en luisteren. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen gaat over het luisteren naar gesproken taal. Aan het woord komen dichter Katrina Porteus, accent- en dialectcoach Jan Haydn Rowles en Jenni McCartney van liefdadigheidsinstelling Samaritans, die ondersteuning biedt aan mensen met emotionele problemen en suïcidale gedachtes (dinsdag 22/12, BBC Radio 4, 22:00-22:30).
Afleveringen 2 en 3 volgen op 29/12 en 5/1 en gaan over luisteren naar de omgeving waarin je je bevindt en alternatieve manieren van luisteren. De eerste twee seizoenen kun je terugluisteren via de BBC iPlayer.

  • Nieuw hoorspel Magnus op NPO Radio 1, geplaatst: 09-12-2015

Het hoorspel Magnus, naar de gelijknamige roman van Arjan Lubach, is de komende vier weken te horen in het wekelijkse hoorspelhalfuur op NPO Radio 1 (vrijdag op zaterdag, 00:00-00:30). Als zijn jeugdliefde Caro het uitmaakt, probeert Merlijn zijn ellende te vergeten met liederlijke uitspattingen. Dan krijgt hij van zijn creditcardmaatschappij te horen dat er op zijn naam vreemde uitgaven gedaan worden in een pretpark in Stockholm. Merlijn besluit erheen te gaan om de dief te ontmaskeren. Hij heeft daarbij wel te kampen met een probleem: zijn epileptische aanvallen, waardoor hij zich delen van het meest recente verleden niet weet te herinneren. Hij komt achter de waarheid en die heeft grote gevolgen.
Het hoorspel is gemaakt door De HoorSpelFabriek, geregisseerd door Vibeke von Saher en bevat rollen voor o.a. David Lucier, Anna Drijver, Jaap Spijkers, Egbert Jan Weeber en Dick van den Toorn.

Arjen_Lubach_Magnus_hoorspel_Radio_1

  • The Future of Audio over het radioverhaal, geplaatst: 01-11-2015

Onder de titel The Future of Audio presenteren radiomakers Maartje Duin en Tjitske Mussche op vrijdag 6 november een Engelstalige middag in De Balie (Amsterdam) over kracht en toekomst van het audioverhaal (15:00-17:00). Met als gasten en inspiratiebronnen de Amerikaan Jonathan Mitchell (maker van podcast The Truth) en de Zweedse radioproducent Jakob Munck. Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

  • Strijp-S Stories audiotour, geplaatst: 19-10-2015

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (17 t/m 25 oktober) is de audiotour Strijp-S Stories gelanceerd. Deze audiotour (van de makers van de Tolhuistour in Amsterdam) bevat verhalen uit heden en verleden van Strijp-S. Vroeger was het een bedrijfsterrein van Philips, ontoegankelijk voor publiek. Nu is het een creatieve broedplaats, die ook buiten de Dutch Design Week veel bezoekers trekt. In de audiotour hoor je oud-medewerkers van Philips over spionage, kleuren-tv en de eerste experimentele muziek van Kid Baltan en designers van nu over hun slimme ontwerpen. De muziek van de tour is gemaakt door Bram Kniest (St. Tropez, Go Back to the Zoo).
Je vindt de audiotour in het menu van de Strijp-S Eindhoven app. Deze app is gratis beschikbaar voor Android en iPhone. Bekijk onderstaande video voor een eerste indruk van de tour.
Meer luistertips voor de Dutch Design Week vindt je in het meest recente luisterbericht.

Terug naar het begin van de luistertips

Alle luistertips uit 2015 vind je hier. Oudere luistertips vind je via het menu bovenaan deze pagina.