LT // RadioVoiceMailZonderPauze – Holland

Posted on 09/01/2017

0Voortaan maak ik vaker een luisterbericht van een luistertip. Die berichten kun je herkennen door ‘LT //’ voorafgaand aan de titel van het bericht. Meer luistertips vind je nog steeds via het gelijknamige kopje in het menu bovenaan de pagina. Check ook eens de luisteragenda met daarin aan specifieke data gekoppelde tips.

In dit bericht twee tips voor live performances op vrijdagavond 13 januari in Nijmegen, Rotterdam en Eindhoven.

RadioVoiceMailZonderPauze

radio_voicemail_najaar16-begin17Tijdens RadioVoiceMailZonderPauze maken vier kunstenaars van het project Radio Voicemail live een performance. Radio Voicemail is een geluidsprogramma van bijna twee minuten, uitgezonden via de voicemail van het nummer 0031(0)6-19736048. Sinds de start in 2012 door Floris Visser, worden ieder jaar twintig kunstenaars gevraagd een werk, audiocollage, tekst of performance te maken. Als een seizoen van start is gegaan, wordt de voicemail iedere woensdag van nieuwe geluiden voorzien. De voicemail wordt zo hergebruikt als verlaten digitale ruimte. De geluidswerken hebben een langere levensduur. Na afloop van de serie worden ze gearchiveerd en uitgebracht als multipel. Het huidige seizoen loopt alweer ten einde, met nog twee nieuwe bijdragen: van Louwrien Wijers op 11 en Neuro Paste op 18 januari.

Neuro Paste, een samenwerkingsproject van Florian Cramer en Mariëtte Groot, is een van de vier acts die tijdens RadioVoiceMailZonderPauze te zien en te horen zijn. Geen twee minuten, zoals op de voicemail, maar in afwisseling en reactie op de andere kunstenaars in een avondvullend programma. Neuro Paste doet dat, net als Radboud Mens, vanuit Extrapool in Nijmegen. Jan Huijben en Jay Tan performen vanuit Worm in Rotterdam. Beide locaties zijn met een video/audio stream met elkaar verbonden, waardoor in de overgang van optredens de kunstenaars kunnen reageren op elkaars werk.

Misschien neemt Radboud Mens wel de met Gijs Gieskes en andere kunstenaars bedachte fietsfluit mee (zie video hieronder) en laat Jay Tan klodders speeksel dansen op haar Spit Speakers, zoals ze deed bij de opening van de Baltic Triennal in 2015 (zie foto bovenaan dit bericht).

// RadioVoiceMailZonderPauze, parallel in Extrapool in Nijmegen en Worm in Rotterdam, vrijdag 13 januari 2017, 20:30 – 2:00. Entree: € 2 – 3,14 (Worm: pin only) //

Holland Expo TAC

holland_expo_tac_eindhovenOp dezelfde avond vindt in het Temporary Art Centre (TAC) in Eindhoven ook een live performance plaats. Ook hier is het onderdeel van een groter en langlopend project. Liedjessmid Mark Lotterman werkt al twee jaar aan het multidisciplinaire project Holland, waarbij hij schilders, dichters, fotografen, illustratoren, essayisten, wetenschappers en schoolklassen vraagt om een bijdrage te leveren bij een van de liedjes van zijn nieuwe plaat. Een selectie van de inmiddels al meer dan 100 bijdragen is tot en met 12 februari in het TAC te zien, o.a. van grafisch ontwerper Max Kisman, psychiater Bram Bakker, columniste Carrie en de kunstenaars Matthijs Booij, Wiesje Peels, Bobbi Oskam en Niels Smits van Burgst.

De expositie wordt om 19:30 geopend. Vanaf 21:00 speelt Mark Lotterman nummers van het album Holland. Dat album, dat niet alleen de muziek maar ook de visuele bijdragen zal bevatten, verschijnt in het najaar. Volg het project en beluister de liedjes op albumholland.com.

// Opening Holland Expo met optreden Mark Lotterman in het Temporary Art Centre in Eindhoven, vrijdag 13 januari 2017, 19:30 – 22:00. Gratis toegang. Openingstijden van de expositie (14/1 t/m 12/2): donderdag en vrijdag 16:00 – 21:00; zaterdag en zondag 13:00 – 21:00 //