LT // Luisteren bij Marres in Maastricht

Posted on 17/06/2017

0De komende weken zijn er interessante dingen te horen bij Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht. Te beginnen op woensdag 21 juni met de laatste zintuigentraining voor de zomerstop in de reeks Training the Senses. Onder de titel Mixing the Senses gaat deze avond over synesthesie. Sprekers/workshopleiders zijn professor cognitieve wetenschappen en synesthesie-expert Jamie Ward en kunstenaar Christine Söffing, die haar kleur-gehoorsynesthesie gebruikt in experimentele muziek en geluids- en geurinstallaties. Vanavond hoor je meer over de werking van het synesthetische brein en kun je kijken of je zelf ook synesthetisch kunt waarnemen.
Let op: de bijeenkomsten van Training the Senses vinden niet plaats in Marres zelf, maar even verderop in De Brandweerkantine (19:00-21:00, toegang € 5, reserveren aangeraden i.v.m. beperkt aantal plaatsen).

Van 30 juni t/m 9 juli is er Marres Movements, een programma van performances die gemaakt zijn voor en voortborduren op de expositie The Painted Bird: Dreams and Nightmares of Europe (nog te zien t/m 13 augustus). Tijdens de reguliere openingsuren van de tentoonstelling brengen dansers en performers geïmproviseerde muziek- en dansstukken en interventies en ’s avonds zijn complete voorstellingen te zien.
Zo voeren drie muzikanten op zondag 2 juli een nieuwe, site-specifieke bewerking uit van Hrafnhildur Helgadóttirs kunstwerk Improvisation for Painting (14:00-15:00 en 20:00-21:30, toegang € 10).

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli geeft componist, muzikant en softwareontwikkelaar Christopher Tignor een life performance van zijn solo album Along a Vanishing Plane. De muziek op het album gaat over het menselijk lichaam in de openbare ruimte en de verbindingen die deze lichamen vormen. Wil je dit idee in optima forma ervaren? Loop dan mee met de wandeltour die Tignor op zaterdag 8 juli begeleidt. Samen met maximaal 14 anderen luister je via een koptelefoon gelijktijdig naar dezelfde muziek, terwijl je lopend een zorgvuldig uitgestippelde route langs verschillende fysieke omgevingen aflegt.
De performances van Tignor zijn in Marres (20:00-21:00, toegang € 10). De wandeling start bij de receptie (13:00-13:45, toegang € 10). ‘Along A Vanishing Plane’ staat op Spotify, is beschikbaar via iTunes en staat online als video album.


Foto bovenaan dit bericht: Hrafnhildur Helgadottir voor The Living Art Museum, Iceland 02.07.17.

Dit bericht is een uitgebreide versie van een luistertip, herkenbaar door ‘LT //’ voorafgaand aan de titel van het bericht. Meer luistertips vind je op de pagina Luistertips. Check ook de luisteragenda met daarin beknopte, aan specifieke data gekoppelde tips.