LT // FIBER Festival

Posted on 05/05/2017

0Van donderdag 11 tot en met zondag 14 mei vindt in Amsterdam het FIBER Festival plaats, een internationaal festival voor kunst, muziek en digitale cultuur. Er zijn audiovisuele optredens, live sets, DJ sets, installaties, workshops en een tweedaagse conferentie. Het thema is dit jaar ‘Prima Materia’, alchemistisch denken en creëren in kunst, design en muziek. Er zijn onderzoekers, kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd die de relatie tussen mens, technologie en materie ter discussie stellen en opnieuw vormgeven.

Conferentie

De Engelstalige conferentie is op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei in De Brakke Grond. Het programma omvat keynote speeches, artist talks, paneldiscussies en demonstraties. Sprekers zijn wetenschappers, ontwerpers, kunstenaars en muzikanten.

De conferentie opent op vrijdag met een introductie op de geschiedenis van de alchemie door Cis van Heertum en Thijs Hagendijk. Op dag 1 spreken ook o.a. geluidskunstenaar Els Viaene over natuurlijke ritmes en textuur van geluiden in het landschap; ontwerpersduo Thought Collider over moleculen en de relatie tussen natuur, technologie en de mens; geluids- en videokunstenaars Semiconductor over het omzetten van wetenschappelijke data in audiovisuele werken; en audio-visueel kunstenaar Paul Prudence over de relatie tussen natuurlijke processen, computationele systemen en procesgestuurde kunstpraktijken.

Zaterdag hoor je o.a. etnograaf Nicolas Nova over onze technologische en digitale rituelen; mediakunstenaar Refik Anadol over het omzetten van data in kunst; Hannah Davis over TransProse, een programma dat literatuur naar muziek vertaalt; en Elisia Giaccardi over wat we van dingen kunnen leren.

Op beide dagen is er ook Ja Ja Ja Nee Nee Nee online radio, een radioprogramma met gesprekken, presentaties en geluiden. Verschillende festivalgasten schuiven aan, zoals Els Viane, Marin Howse en Valery Vermeulen in het panelgesprek ‘Vibrant Matter’. Deze drie kunstenaars die met geluid werken buigen zich over de vraag: hoe kunnen we ons met behulp van onze oren tot materie verhouden? (vrijdag, 11:00-12:00). Op zaterdag gaan kunstenaar en architect Füsun Türekten en schrijver en ontwerper Tamar Shafrir het gesprek aan over liefde in tijden van online dating (11:00-11:30).

De conferentie is toegankelijk met een dagticket van € 30 per dag (€ 40 met een combinatieticket voor het concert op dezelfde avond) of een festival passe partout van € 80.

Muziekprogramma

Van de twee avonden vol audiovisuele performances, live en dj-sets, loopt die van zaterdag door tot ver in de nacht. Vrijdagavond beleef je audiovisuele optredens in de Brakke Grond. Met o.a. Ali Wade, Co2RO, Joris Strijbos & Daan Johan, Pan Daijing en Paul Prudence. Zaterdagavond in Shelter start met multizintuiglijke concerten van Sendai, TVO/The Village Orchestra en SKY H1, gevolgd door een club night met o.a. TM404 en ENA. Kijk hier voor meer informatie.

Expositie

De expositie Prima Materia bij Looiersgracht 60 bevat werken van 16 interdisciplinaire kunstenaars en heeft 3 subthema’s: nieuwe manieren om naar materie te kijken, kunstmatige perceptie en het anders nadenken over ecologische systemen. Het bevat o.a. de videoinstallatie ‘Liquid Solid’ van Nicky Assmann & Joris Strijbos. In subarctisch Finland filmden ze onder verschillende omstandigheden het bevriezen van vloeibare zeep. De video toont in 18 minuten zo’n bevriezingsproces, voorzien van een soundstrack die bestaat uit soundscapes en opnames van zelfgemaakte instrumenten, zoals monochords die met elektromagneten bespeeld worden.

De tentoonstelling opent op donderdag 11 mei (17:00-20:00) en is daarna te zien tot en met 21 mei. Gratis toegang, vrijwillige bijdrage welkom.

Er is ook een tentoonstelling in de Brakke Grond, getiteld On Alchemy and Magic, rond de vraag: kunnen concepten als ‘alchemie’ en ‘magie’ ons helpen in de omgang met complexe technologie? Met werken van: Tobias Revell, Frederik De Wilde, Femke Herregraven, RYBN.ORG, Natalie Kane en Verena Friedrich. De tentoonstelling opent op vrijdag 12 mei (18:00-20:00) en is te zien tot en met 2 juli (gratis toegang).

Het volledige programma van het FIBER Festival vind je hier.