LT // Sonic Acts 2017

Posted on 17/02/2017

0Het internationale en interdisciplinaire Sonic Acts festival op het snijvlak van kunst, muziek, wetenschap en techniek vindt dit jaar plaats van 23 tot en met 26 februari. Het programma bevat performances, workshops, masterclasses, een tentoonstelling, een conferentie, films en club nights op verschillende locaties in Amsterdam. Het thema is dit jaar The Noise of Being, een onderzoek naar wat het betekent om mens te zijn in deze tijd.

Exposities

The Noise of Being is ook de titel van de expositie die sinds 1 februari te zien is in Arti & Amicitiae. Het bestaat uit vijf nieuwe werken van Justin Bennett, Zach Blas, Kate Cooper, Joey Holder en Pinar Yoldas. Het zijn installaties die speciaal voor deze expositie gemaakt of aangepast zijn. Op woensdag 22 februari is er een rondleiding door curator Nicky Assmann (19:00).

// The Noise of Being Exhibition, Arti & Amicitiae, 1 t/m 26 februari, di – zo, 12:00-18:00, € 3 //

Voor aanvang van het festival zijn er ook al twee nieuwe geluidskunstwerken te zien die in opdracht van Sonic Acts zijn gemaakt.

Espen Sommer Eide in de watertoren.

Espen Sommer Eide in de watertoren.

Een ervan tipte ik al eerder: de installatie ‘Vertical Studies: Acoustic shadows and boundary reflections’ van de Noorse geluidskunstenaars Espen Sommer Eide en Signe Lidén in de watertoren van St. Jansklooster. Terwijl je trede voor trede 46 meter de hoogte ingaat, word je omgeven door steeds andere geluiden uit een geluidsarchief en geluiden die in en om de toren opgevangen en afgespeeld worden. De installatie is nog op eigen gelegenheid te bezoeken op 18 en 25 februari en als excursie vanuit Amsterdam op 23 februari (nog enkele plaatsen beschikbaar). Zie de eerdere luistertip voor meer informatie.

Het andere geluidskunstwerk bevindt zich in Amsterdam. Spring Bloom in the Marginal Ice Zone is een nieuw werk van Jana Winderen dat je tot het einde van het festival kunt bezoeken op het terras van het Muziekgebouw aan ’t IJ (vrije toegang). Jana Winderen onderzoekt al lang de geluiden van onderwaterleven. In deze installatie hoor je het onderwaterleven in de Barentszzee bij Spitsbergen met geluiden van plankton, schuivend ijs, zeehonden en voorbij trekkende walvissen en orka’s. Uitkijkend over het water van het IJ versmelten het beeld (het water, de pontjes, de IJ-oevers) en de geluiden (meeuwen, treinen) met de geluiden van de Noordpool die je omringen en de beelden die je er zelf bij bedenkt.

jana_winderen_spring_bloom
Dan het festival zelf. Er is teveel om op te noemen. Hierbij drie tips: de festivalopening in Paradiso op donderdag 23 februari, de avond in het Stedelijk Museum op vrijdag 24 februari en de performances in het Muziekgebouw aan ’t IJ & Bimhuis op zaterdag 25 februari.

Festival Opening at Paradiso

Tijdens de openingsavond van het festival in Paradiso gaan audiovisuele werken in première die in opdracht van Sonic Acts zijn gemaakt voor het Vertical Cinema project. Zo filmden Karl Lemieux & BJ Nilsen in de winter van 2015 in Yujiapu. Deze Chinese stad werd in een recordtempo uit de grond gestampt, maar nooit afgebouwd. In een paar jaar tijd verviel het tot een spookstad. In hun film vormen de lijnen en kaders van de gebouwen in Yujiapu en de frames van de filmband abstracte elmenten die langzaam een desolaat stadslandschap laten zien. Het duo is ook aanwezig op de Sonic Acts avond in Muziekgebouw & Bimhuis op zaterdag 25 februari. Dan laten ze muziek horen waarin veldopnames zijn verwerkt.

Van de Noor HC Gilje is de film ‘Rift’ te zien met beelden van petrochemische structuren onder een microscoop. De ruwe olie wordt met geweld getransformeerd tot plastic dat veel langer meegaat dan de relatief korte tijd dat het dienst doet, bijvoorbeeld als verpakkingsmateriaal. De groovy muziek onder de film is van Justin Bennett.

Er worden ook werken getoond die eerder in het kader van het Vertical Cinema project zijn gemaakt. Daarna volgen betoverende beelden en geluiden van Roly Porter & MFO en de algoritimische composities van Rainer Kohlberger.

// Festival Opening at Paradiso, 23 februari, 19:00-23:30, € 15 – 17,50 //

Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum brengt op vrijdag 25 februari een avondprogramma met uitvoeringen van een nieuwe interpretatie van Maryanne Amacher’s Mini Sound Series en andere performances waarin zowel het festivalthema ‘the noise of being’ als de subtiliteiten en randen van geluid worden opgezocht.

The Mini Sound Series wordt gebracht door Supreme Connections, een verzameling van mensen die met de Amerikaanse componiste Maryanne Amacher hebben gewerkt. Amacher (1938-2009) was een pionier op het gebied van architecturale geluidsinstallaties en op grondig onderzoek gebaseerde geluidskunst en muziek, waarmee ze een psycho-akoestische respons bij de luisteraar wilde oproepen. Haar werk is al vaker tijdens Sonic Acts te horen geweest. De Mini Sound Series beschouwde ze als een zich steeds verder ontwikkelend geluidswerk, bestaande uit verschillende afleveringen. Supreme Connections maakte een herinterpretatie van die afleveringen, waarbij ze Amachers aanpak volgden zonder een zo nauwkeurig mogelijke reproductie na te streven. Tijdens het avondprogramma op vrijdag 24 februari kun je twee delen beluisteren. Ook is er dan een gesprek met twee leden van Supreme Connections: Amy Cimini en Keiko Prince. Twee andere delen zijn te horen op zaterdag 25 en zondag 26 februari (om 16:00). Locatie is het Teijin Auditorium.

Op andere plekken in het museum zijn er gedurende de avond verschillende optredens. De Nederlandse geluidskunstenaars Gijs Gieskes, Geert-Jan Hobijn en Radboud Mens presenteren hun nieuwe formatie Ohm, waarin ze nieuwe, zelfgebouwde elektronische en elektro-mechanische instrumenten bespelen. De Ierse componiste en vocaliste Jennifer Walshe treedt twee keer op, solo en met het Arditti Quartet. Samen voeren zij haar compositie ‘Everything is Important’ uit. Cilantro maakt geïmproviseerde en raadselachtige post-noise. Het duo bestaat uit componiste en multi-instrumentaliste Angélica Castelló en video- en geluidskunstenaar Billy Roisz. Microtub, het eerste microtonale tuba-ensemble ter wereld, duikt in de wereld van de reine stemming (just intonation). De internationale groep bestaat uit Robin Hayward, Peder Simonsen en Martin Taxt.

Meer informatie over de performances en kunstenaars vind je op de website van het Stedelijk Museum.

// Sonic Acts at Stedelijk, 24 februari, 18:30-23:00, museumentree + € 3 //

Muziekgebouw & Bimhuis

Op zaterdag 25 februari kun je terecht in het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis voor een avond en nacht vol optredens en zintuiglijke ervaringen. Laat je door audiovisuele performances meevoeren naar akoestische en elektronische geluidswerelden. De in Brussel wonende Christina Vantzou treedt op met het strijkersduo Echo Collective, John Also Bennet op synthesizer en geluidstechnicus en producer Christine Verschorren. Je ziet films met daaronder ambient vol strijkers, drones en andere elektronische geluiden.

Asher Levitas brengt een audiovisuele live show met visuals van kunstenaar en schrijver Michael Crowe en vocals van Marina Elderton (die ook te horen is op zijn album Lit Harness). In zijn muziek onderzoekt Levitas gevoelens van angst en sereniteit.

De Canadese componiste Klara-Lis Coverdale mengt het menselijke met techniek en het experiment met de schoonheid van melodie en harmonie. BJ Nilsen & Karl Lemieux laten muziek horen waarin veldopnames zijn verwerkt. In de installaties van Peter Burr en de performance van Matthew Biederman en Pierce Warnecke worden complexiteit en subtiliteit van de menselijke waarneming onderzocht.

Na middernacht gaat het programma door in het Bimhuis met optredens van MSHR, Yeah You, Asher Levitas, AZAADI, Kuedo + Werkflow en Pure.

// Sonic Acts at Muziekgebouw & Bimhuis, 25 februari, 19:30-04:00, € 15-17 //

Wil je een indruk krijgen van wat je tijdens het festival kunt verwachten? Beluister dan de Sonic Acts Special van Cafe Sonore (08-02-2017). Arie Altena en Lucas van der Velden, het artistieke team van Sonic Acts, vertellen daarin meer over het thema en de programmering. Ook hoor je geluid en muziek van Jana Winderen, Roly Porter, Emptyset, Maryanne Amacher, Jennifer Walshe, Christina Vantzou, Pierce Warnecke en Ernst Karel.


Dit bericht is een uitgebreide versie van een luistertip, herkenbaar door ‘LT //’ voorafgaand aan de titel van het bericht. Meer luistertips vind je op de pagina Luistertips. Check ook de luisteragenda met daarin beknopte, aan specifieke data gekoppelde tips.