LT // The hearing body

Posted on 27/09/2017

0Hoe beïnvloedt het geluid dat ons lichaam maakt het beeld dat we van onszelf hebben? Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van andere zintuiglijke informatie op hoe onze hersenen een beeld van ons lichaam construeren, maar de rol van auditieve informatie was lange tijd onderbelicht. Ana Tajadura-Jiménez onderzoekt dit in het project The Hearing Body aan het UCLIC in Londen, een onderzoeksinstituut gericht op de interactie tussen mens en technologie. In een serie psychologische experimenten onderzoekt haar team hoe ons zelfbeeld verandert als de geluiden die we maken worden gemanipuleerd. Zo verandert een aanpassing van het geluid dat je maakt als je loopt je loopgedrag en gemoedstoestand. Zo’n techniek van auditieve feedback zou je uiteindelijk kunnen gebruiken om zelfbeeld en eigenwaarde, bewegingspatronen en sociale interacties positief te beïnvloeden.

Ana Tajadura-Jiménez is een van de twee sprekers/workshopleiders tijdens de volgende bijeenkomst in de reeks Training the Senses van Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht. Onder de titel The hearing body nemen zij en geluidskunstenaar Paul Devens je op woensdagavond 4 oktober mee in de wereld van geluid, zelfbeeld en gedrag.

Paul Devens, geïnteresseerd in manieren waarop geluid gedrag beïnvloedt, benadert het onderwerp vanuit de kunst, met praktische voorbeelden en geluidsexperimenten. Op zijn website kun je vast grasduinen door zijn werk.

Op woensdag 15 november zal de laatste trainingssessie uit de reeks plaats vinden: The performing audience, met geluidskunstenaar David Helbich en Rudi Laermans, professor in sociale theorie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Let op: de bijeenkomsten van Training the Senses zijn Engelstalig en vinden niet plaats in Marres zelf, maar even verderop in De Brandweerkantine (19:00-21:00, toegang € 5 (student € 2,50), reserveren aangeraden i.v.m. beperkt aantal plaatsen).


Dit bericht is een uitgebreide versie van een luistertip, herkenbaar door ‘LT //’ voorafgaand aan de titel van het bericht. Meer luistertips vind je op de pagina Luistertips.