Over

Welkom op mijn blog over luisteren. Het gaat over alles wat je met je oren op kunt vangen en met aandacht kunt beluisteren: radioprogramma’s, luisterboeken, podcasts, audiotours, geluidskunst, muziek en meer.

Maartje luistertIk luister liever dan ik lees. Niet uit principe, maar omdat ik een accommodatiespasme heb gehad, is lezen voor mij niet meer zo ontspannend als voorheen. Als het kan, beluister ik de dingen die ik voorheen las. Een luisterboek in plaats van een pocket, een recensie op de radio in plaats van in de krant.

Maar luisteren is voor mij niet slechts een substituut voor lezen. Het is een rijke ervaring. Omdat ik hoor hoe iets gezegd wordt, omdat muziek en geluiden op mijn gemoed werken, omdat ik niet het tempo bepaal en me laat meevoeren met wat er uit mijn koptelefoon klinkt.

Nu ik veel luisteruren gemaakt heb, wil ik mijn ervaringen graag delen. Ik zou het mooi vinden als mijn luisterberichten niet alleen te lezen maar ook te beluisteren zijn. Dat is alleen niet zo eenvoudig in verband met auteursrechten op geluidsfragmenten en muziek. Ik denk nog na over een vorm waarin ik toch een gesproken versie van mijn berichten kan plaatsen.

Heb je luistertips? Vragen of opmerkingen? Die hoor ik graag via luisterberichten[at]gmail.com

Maartje

||| Maartje Hermsen (1980) studeerde Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit van Maastricht. Zij studeerde af in de richting cultuurtheorie en kunstpraktijken. Ze werkte als Audio Quality Controller mee aan een spraakopnameproject en is momenteel werkzaam als beleidsmedewerker bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. |||

Be the first to start a conversation

Reageer hier

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: