Luistertips 2015

Hieronder vind je alle luistertips van 2015. De luistertips van het lopende jaar vind je op de pagina Luistertips.

  • Start seizoen 3 van The Listeners, geplaatst: 22-12-2015

In de BBC-radioserie The Listeners komen professionele luisteraars aan het woord over het verschil tussen horen en luisteren. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen gaat over het luisteren naar gesproken taal. Aan het woord komen dichter Katrina Porteus, accent- en dialectcoach Jan Haydn Rowles en Jenni McCartney van liefdadigheidsinstelling Samaritans, die ondersteuning biedt aan mensen met emotionele problemen en suïcidale gedachtes (dinsdag 22/12, BBC Radio 4, 22:00-22:30).
Afleveringen 2 en 3 volgen op 29/12 en 5/1 en gaan over luisteren naar de omgeving waarin je je bevindt en alternatieve manieren van luisteren. De eerste twee seizoenen kun je terugluisteren via de BBC iPlayer.

  • Nieuw seizoen podcast Serial, geplaatst: 12-12-2015

De Amerikaanse soldaat 1e klas Bowe Bergdahl verlaat in 2009 zelf zijn post in Afghanistan, wordt meegenomen door de Taliban en komt pas bijna vijf jaar later vrij. Nu loopt er een onderzoek tegen hem door een militaire rechtbank.
Het tweede seizoen van de podcast Serial gaat over dit uit de media bekende verhaal. Wedden dat je meer wilt horen als presentator Sarah Koenig aan het eind van aflevering 1 zegt “The Taliban’s version of Bowe’s capture? Next time on Serial”, gevolgd door de (eind)tune die in seizoen 1 al zo verslavend werkte.

  • Nieuw hoorspel Magnus op NPO Radio 1, geplaatst: 09-12-2015

Het hoorspel Magnus, naar de gelijknamige roman van Arjan Lubach, is de komende vier weken te horen in het wekelijkse hoorspelhalfuur op NPO Radio 1 (vrijdag op zaterdag, 00:00-00:30). Als zijn jeugdliefde Caro het uitmaakt, probeert Merlijn zijn ellende te vergeten met liederlijke uitspattingen. Dan krijgt hij van zijn creditcardmaatschappij te horen dat er op zijn naam vreemde uitgaven gedaan worden in een pretpark in Stockholm. Merlijn besluit erheen te gaan om de dief te ontmaskeren. Hij heeft daarbij wel te kampen met een probleem: zijn epileptische aanvallen, waardoor hij zich delen van het meest recente verleden niet weet te herinneren. Hij komt achter de waarheid en die heeft grote gevolgen.
Het hoorspel is gemaakt door De HoorSpelFabriek, geregisseerd door Vibeke von Saher en bevat rollen voor o.a. David Lucier, Anna Drijver, Jaap Spijkers, Egbert Jan Weeber en Dick van den Toorn.

Arjen_Lubach_Magnus_hoorspel_Radio_1

  • Winnaars en andere inzendingen Korte Golf Radioprijs 2015, geplaatst: 07-12-2015

Een ontdekking, een betekenisvolle zucht en een bekend schilderij in de titel. Dat bevatten alle 3 minuten durende radioverhalen die meedongen naar de Korte Golf Radioprijs 2015. Eva Moeraert won de juryprijs voor het beste radioverhaal van maximaal 3 minuten voor Zelfportret (Herman Brood). Lotte van Gaalen ging er vandoor met de publieksprijs voor De aardappeleters en de ontdekking van de kaassoufflé. Beluister hieronder of op SoundCloud de winnaars en overige inzendingen.

  • Audiowandeling van Ant Hampton in de Brakke Grond, geplaatst: 23-11-2015

Tot en met zondag 29 november kun je de audiowandeling ‘Someone Else’ van kunstenaar en theatermaker Ant Hampton lopen in en om de Brakke Grond in Amsterdam (09:00-23:00, zo 29/11 tot 18:00).
Wat gebeurt er als je contact maakt met een ander? Door een koptelefoon geeft Ant Hampton je regieaanwijzingen tijdens dit audiotheater voor twee. Doe het samen met een bekende of durf het aan met een onbekende.
De audiowandeling duurt ca. 45 minuten en maakt deel uit van de expositie Seamless Reality. Daarop is ook Hamptons installatie ‘Cue China’ te zien. De toegang is gratis.

  • The Timbre tipt podcasts over hoop, geplaatst: 17-11-2015

Het online magazine The Timbre bevat recensies en analyses van podcasts en tipt wekelijks de beste Engelstalige podcast-afleveringen. Daarnaast publiceert het wekelijks een playlist rond één thema, met tips van een bijzondere gast, de drie vaste redacteuren en een lezer. De meest recente gaat over hoop.

  • Achtste editie Radio 1 Sessies met aftrap door Tourist LeMC, geplaatst: 15-11-2015

De Belgische zender Radio 1 presenteert alweer voor de achtste keer de Radio 1 Sessies, waarin bekende muzikanten een muzikale samenwerking aangaan met gasten die zij zelf uitkiezen. Dit jaar zijn de muzikanten die als curator optreden: Tourist LeMC (ma 16/11), Kommil Foo (di 17/11), Selah Sue (wo 18/11) en Henny Vrienten (do 19/11).
Als gasten kun je o.a. verwachten: Bart Peeters, Daan, Katastroof en Typhoon (bij Tourist LeMC); Stef Kamil Carlens, Wannes Cappelle en Pigeon (bij Kommil Foo); Tricky, José James, Kwabs en De Jeugd van Tegenwoordig (bij Selah Sue); Ernst Jansz en Jan Hendriks, Tom Barman, Lieven Tavernier en Rico & Sticks (bij Henny Vrienten).
Je kunt de sessies live beluisteren op Radio 1 en live bekijken via de website (20:30-23:00).

  • Eenmalige terugkeer radioprogramma Titaantjes over Titaantjes, geplaatst: 10-11-2015

Pat Donnez maakte voor radio Klara jarenlang het programma Titaantjes, waarin hij iedere week een ander Titaantje interviewde over zijn of haar leven en werk. De achterliggende idee was elke aflevering weer: hoe is het nu en hoe had het kunnen zijn? Het programma, de wekelijks terugkerende thema’s en de toon waren voor een deel geïnspireerd door het gelijknamige boek van Nescio. Dat boek werd precies honderd jaar geleden gepubliceerd. Bij wijze van hommage maakte Pat Donnez een radiodocumentaire, waarin hij het boek instapt met Titaantjesverslaafden A.L. Snijders en Tommy Wieringa. De documentaire wordt op woensdag 11 november uitgezonden op Klara (17:00-19:00).

  • In Pod We Trust, geplaatst: 07-11-2015

Vanaf 7 november presenteert Miranda Sawyer iedere zaterdag de beste podcasts van over de hele wereld in het radioprogramma In Pod We Trust op BBC Radio 4 (11:30-12:00). In aflevering 1 spreekt ze met de Britse podcastmaker Helen Zaltzman, bekend van de wekelijkse comedy podcast Answer Me This! en taalpodcast The Allusionist. Samen heben ze het o.a. over de succesvolle opmars van podcasts. In aflevering 2 met als thema ‘persoonlijke verhalen’ zijn de gasten: de Amerikaanse podcasters Anna Sale (Death, Sex & Money) en Lea Thau (bekend van o.a. Love Hurts en als voormalig creatief directeur van The Moth).
Uiteraard is ook het programma zelf beschikbaar als podcast.

  • The Future of Audio over het radioverhaal, geplaatst: 01-11-2015

Onder de titel The Future of Audio presenteren radiomakers Maartje Duin en Tjitske Mussche op vrijdag 6 november een Engelstalige middag in De Balie (Amsterdam) over kracht en toekomst van het audioverhaal (15:00-17:00). Met als gasten en inspiratiebronnen de Amerikaan Jonathan Mitchell (maker van podcast The Truth) en de Zweedse radioproducent Jakob Munck. Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

Terug naar het begin van deze pagina.

  • Jan Brokken over De kozakkentuin, geplaatst: 26-10-2015

In de nacht van maandag 26 op dinsdag 27 september is schrijver Jan Brokken te gast in het eerste uur van Nooit Meer Slapen (NPO Radio 1, 23:59-01:59). Aanleiding is zijn nieuwe boek De kozakkentuin, waarin hij een portret schetst van de vriendschap tussen Fjodor Michaïlovitsj Dostojeviski en Alexander von Wrangel. De familiegeschiedenis van Von Wrangel beschreef hij eerder in Baltische zielen.
Het verhaal van De kozakkentuin begint in 1849 in Sint Petersburg. Alexander von Wrangel zit nog op school als hij een groep arrestanten op weg naar het vuurpeloton voorbij ziet komen. Onder hen is Dostojevski wiens werk Alexander bewondert. Dostojevski wordt niet geëxecuteerd, maar voor dwangarbeid naar Siberië gestuurd. Als hij vrijkomt, ontmoeten de twee elkaar. Alexander is dan inmiddels officier van justitie in het Siberische Semipalatinsk. Jan Brokken tekent de vriendschap die ontstaat op aan de hand van documenten, memoires en brieven.
Na de uitzending kun je het gesprek terugluisteren via NPO Radio 1 en de programmasite.
Jan Brokken geeft regelmatig lezingen en publieke interviews. Zie de schrijverspagina van uitgeverij Atlas Contact voor meer informatie.

  • Strijp-S Stories audiotour, geplaatst: 19-10-2015

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (17 t/m 25 oktober) is de audiotour Strijp-S Stories gelanceerd. Deze audiotour (van de makers van de Tolhuistour in Amsterdam) bevat verhalen uit heden en verleden van Strijp-S. Vroeger was het een bedrijfsterrein van Philips, ontoegankelijk voor publiek. Nu is het een creatieve broedplaats, die ook buiten de Dutch Design Week veel bezoekers trekt. In de audiotour hoor je oud-medewerkers van Philips over spionage, kleuren-tv en de eerste experimentele muziek van Kid Baltan en designers van nu over hun slimme ontwerpen. De muziek van de tour is gemaakt door Bram Kniest (St. Tropez, Go Back to the Zoo).
Je vindt de audiotour in het menu van de Strijp-S Eindhoven app. Deze app is gratis beschikbaar voor Android en iPhone. Bekijk onderstaande video voor een eerste indruk van de tour.
Meer luistertips voor de Dutch Design Week vindt je in het meest recente luisterbericht.

  • Luisterfestival Zwijgstil in Brussel, geplaatst: 27-09-2015

“Luisteren is terug in, nadat decennialang visuele prikkels de mooiste geluiden overstemden.”
Op woensdag 21 oktober brengt luisterfestival Zwijgstil een ode aan het luisteren op vijf locaties in het centrum Brussel. Met o.a. een audiofietstocht van Kaffe Matthews, luistermassages, geluidsinstallaties, live hoorspelen, een masterclass van een foleyartiest (geluidsmaker), een live demonstratie audiodescriptie door de VRT en een Literaire Luisterquiz met Frieda Van Wijck.
Het festival is gratis toegankelijk, maar voor sommige activiteiten moet je vooraf inschrijven via de programmapagina.

  • Radioserie Café Europa! geplaatst: 23-09-2015

Het radioprogramma Bureau Buitenland presenteert dit najaar een nieuwe radioserie: Café Europa! Zes donderdagse live-uitzendingen over nut en nadeel, lelijke en mooie kanten van Europa (NPO Radio 1, 21:00-22:00). Met Europakenners en Europese beleidsmakers en politici. Je kunt de uitzendingen ook bijwonen (meld je hier aan). Bijvoorbeeld op 24 september en 15 oktober in het Huis van Europa in Den Haag en op 8 oktober in Perscentrum Nieuwpoort in Den Haag.
De eerste aflevering op donderdag 24 september gaat over Europa en het klimaat. Met een vooruitblik op de klimaattop die begin december in Parijs plaats vindt en vragen als: hoe realistisch zijn de EU klimaatambities? Moet de EU het voortouw willen nemen in het mondiale klimaatdebat? Presentator Chris Kijne praat hierover met Jeroen van der Veer, Marjan Minnesma en Mark van Stiphout. Er is live muziek van Egle Petrosiute, begeleid door Laurence Fish en Matheus Nicolaiewsky.

  • Sugar, Saris and Green Bananas, geplaatst: 18-09-2015

In de tweedelige radiodocumentaire Sugar, Saris and Green Bananas onderzoekt de in Londen geboren journaliste Lainy Malkani haar Indisch-Guyaanse afkomst. Haar voorouders werden vanuit India naar het Caribisch gebied verscheept om daar op Britse suikerplantages te werken. Niet als slaaf, maar wel tegen zeer laag loon en onder moeilijke omstandigheden. Een verhaal over zware levens, heimwee naar India, maar ook over cricketspelers en emigratie naar Groot-Brittannië. De delen worden uitgezonden op vrijdag 18 en 25 september op BBC Radio 4 (12:00-12:30). Daarna zijn ze beschikbaar als online stream.

  • Voordracht uit werk van Walter Benjamin, geplaatst: 14-09-2015

Tot en met 18 september hoor je werk van de Joods-Duitse filosoof Walter Benjamin in het radioprogramma Am Abend Vorgelesen (NDR Kultur, werkdagen 22:00-22:35). Eerst lezen Hermann Schomberg en Walter Bäumer voor uit het boek Berliner Kindheit um Neunzehnhundert (t/m 16/9). Daarna leest Walter Bäumer voor uit het prosawerk Moskou. Elke uitzending kun je 24 uur lang online terugluisteren.

  • Nieuw programma op Klara: Late Night Jazz, geplaatst: 07-09-2015

Sinds vorige week te horen op radio Klara: Late Night Jazz. Lies Steppe praat je iedere maandag bij en draait muziek van nieuwe releases en verrassende vondsten (22:00-23:59). Check ook de rest van de Late Night programmering van Klara.

  • Fresku in Nooit Meer Slapen, geplaatst: 01-09-2015

Fresku is in de nacht van 1 op 2 september te gast in uur 1 van Nooit Meer Slapen (NPO Radio 1, 23:59-01:59). Deze week verschijnt Nooit meer terug, het derde album van de Eindhovense rapper. Recent bracht hij al de spraakmakende single en videoclip ‘Zo doe je dat’ uit. In dat nummer zegt hij dat zwarte muziek niet wordt gedraaid op de blanke publieke radio. In de videoclip schminkt hij zich wit.
Luister hier het radio-interview terug.

Terug naar het begin van deze pagina.

  • Scheveningse audiowandeling Oh Die Zee, geplaatst: 18-08-2015

In 2014 ging de Scheveningse audiowandeling Oh Die Zee in première. Tot en met 30 augustus kun je van donderdag tot en met zondag de audiowandeling opnieuw lopen, met een nieuwe route en nog indrukwekkendere zitlocaties. De wandeling van ongeveer 2,5 kilometer begint en eindigt bij strandpaviljoen La Cantina (Zuiderstrand 1). Daar zijn tussen 10:00 en 18:00 een mp3-speler en routebeschrijving verkrijgbaar (kosten: € 7,50). De wandeling voert je door de Scheveningse haven, door de duinen van het Westduinpark en over het weidse Zuiderstrand. Op 3 bijzonder vormgegeven locaties kun je luisteren naar fragmenten uit de zwerftocht en de heldendaden van Odysseus: op schommelbanken, in hangmatten in een scheepswrak en bovenop een zeecontainer.
De audiowandeling is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. De speciale jeugdversie is beschikbaar in het Nederlands en Engels (kosten: € 5 voor kinderen t/m 12 jaar).

OhDieZee

  • Grachtenfestival en meer gratis live muziek, geplaatst: 13-08-2015

Vrijdag 14 augustus gaat in Amsterdam het Grachtenfestival van start. Een deel van de concerten is gratis toegankelijk, zoals de opening, het Prinsengrachtconcert, de dagelijkse Yamm sessies en de reeks ‘Jong talent in de Oude Wester’. Kijk hier voor meer vrij toegankelijke festivalconcerten en andere gratis live muziek in de tweede helft van augustus. Of ga direct naar de Google Map om te kijken wat er bij jou in de buurt te horen en te zien is.

  • Radio-interview met Rinus Otte, een van de rechters uit ‘Kijken in de Ziel’, geplaatst: 09-08-2015

Ook een trouwe volger van Coen Verbraaks tv-serie Kijken in de ziel over rechters? Luister dan nu het radio-interview terug dat Verbraak voerde met strafrechter Rinus Otte in ‘De kennis van nu’ op NPO Radio 1 (19 juli, duur: 1 uur). Otte is ook hoogleraar Organisatie van de Rechtpleging en geeft in dit gesprek zijn visie op problemen in het Nederlandse rechtssysteem.
De uitzending is ook beschikbaar als podcastaflevering via iTunes of rss-feed.

  • Start nieuw seizoen van Great Lives, geplaatst: 03-08-2015

Great Lives is een biografische radioserie van BBC Radio 4 waarin gasten praten over iemand die hen inspireert. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen kiest acteur Ian McKellen voor bergbeklimmer, ontdekkingsreiziger en diplomaat Edmund Hillary (4 augustus, 17:30-18:00). Toen McKellen in Nieuw-Zeeland was voor opnames van The Lord of the Rings zocht hij via een vriend contact met Hillary. Deze bleek de trilogie elk jaar te herlezen en wilde de man die Gandalf speelde graag ontmoeten.
Uitgezonden afleveringen vind je hier terug als online streams en mp3-downloads. Je vindt er ook links naar de podcast-feeds.

  • 20-delige radioserie over de islamitische Gouden Eeuw, geplaatst: 27-07-2015

Vier weken lang staat het radioprogramma The Essay in het teken van de islamitische wereld in de periode tussen 750 en 1258, de islamitische Gouden Eeuw. In 20 delen worden belangrijke denkers en ontwikkelingen in o.a. architectuur, wetenschap, geneeskunde en filosofie onder de loep genomen. De serie The Islamic Golden Age begint op maandag 27 juli met een inleidend essay over het ontstaan van een islamitische staat.
The Essay wordt op werkdagen uitgezonden op BBC Radio 3 (23:45-00:00). De afleveringen zijn beschikbaar als podcast via iTunes en rss-feed en als mp3-downloads via de seriepagina.

  • Soundtracks bij je citytrip op Klara, geplaatst: 24-07-2015

Radiozender Klara neemt je op zomerzondagen mee op reis in On the road (12:00-14:00). In deze soundtrack bij je citytrip kon je al flaneren met Felix Mendelssohn over Unter den Linden in Berlijn, dronken worden met de beat poets in het New Yorkse Greenwich Village en struinen door Madrid met Cervantes. Zondag 26/7 en 2/8 voert de reis naar Wenen, waar je in het gezelschap van Haydn, Mozart en Beethoven het Habsburgse hof en de chique koffiehuizen bezoekt, maar ook de puinhopen van de door oorlog verwoeste stad uit de film The Third Man. In de weken daarna voert de reis nog naar Brussel, Sint-Petersburg en Venetië.
Eerdere afleveringen kun je terugluisteren via radioplus.be. Meer verhalen achter de muziek en de bijhorende locaties in de steden vind je op de programmasite.

On the Road - Wenen 1

  • Pianiste Saskia Lankhoorn te gast in Nooit Meer Slapen, geplaatst: 22-07-2015

Saskia Lankhoorn is in de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 juli te gast in het eerste uur van Nooit Meer Slapen (NPO Radio 1, 00:00-02:00). De pianiste heeft zich gespecialiseerd in werk van levende componisten als Pete Harden en Yannis Kyriakides. Op het Wonderfeel Festival speelt ze op 26 juli de speciaal voor haar geschreven compositie ‘Dances & Canons’ van de Australisch-Nederlandse componist Kate Moore. Bij de uitvoering van dit stuk zit het publiek rond de piano. Daaromheen staan acht luidsprekers, waaruit de solo-pianowerken soms ook klinken. Hierdoor lijkt het alsof vier piano’s in canon spelen. In onderstaande YouTube-video komen pianist en componist aan het woord.

  • Zondagochtendconcerten bij tentoonstelling ‘Componisten in oorlogstijd’, geplaatst: 17-07-2015

Er staan nog drie zondagochtendconcerten op stapel bij de tentoonstelling Componisten in oorlogstijd in het Stadsarchief in Amsterdam. De concerten vinden plaats in de centrale hal en worden voorafgegaan door een inleiding (aanvang: 10:45). Op 19/7 staan vrouwelijke componisten als Henriëtte Bosmans en Rosy Wertheim centraal; op 2/8 gaat het over Sem Dresden en het Amsterdams conservatorium; en op 16/8 voeren fluitiste Elonore Pameijer en pianist Andrei Banciu werken uit van o.a. Franz Weisz, Leo Smit en Géza Frid. Zie Hoorstaat #15 voor meer informatie over de concerten, de tentoonstelling en de audiotour. De tentoonstelling is nog te zien t/m 23 augustus.

  • Aanvullingen luisterbericht ‘Gratis live muziek – juli’, geplaatst: 14-07-2015

De selectie van gratis toegankelijke live muziek in juli is aangevuld met o.a. de Gentse Feesten (17-26/7), het Totaalfestival in Bladel (21-26/7) en de Horizontour langs de Waddeneilanden (24/7-2/8). Ook zijn er nieuwe soundcloud-players opgenomen met nummers van o.a. Marutyri, Tess Parks & Anton Newcombe, Imghrane en Faces on TV. Lees en luister verder in het luisterbericht Gratis live muziek – juli.

  • RadioDoc over zieke musici, geplaatst: 12-07-2015

In de documentaire Een oude vriend volgt Mirjam van Biemen drie musici die hun beroep niet meer kunnen uitoefenen als gevolg van een ziekte. Ze spreekt een gitarist met artrose, een saxofonist met MS en een operazanger die zijn stem kwijt is en nu als postbode werkt. Hoe gaan zij om met hun ziekte? Wat betekent muziek nog voor hen? Zondag 12 september hoor je hun verhalen in RadioDoc op NPO Radio 1 (21:00-22:00).
Ook in deze uitzending (rond 21:45): aflevering 16 van Toendra, een verhaal over vier broers waarvan er een verdwijnt.
De uitzendingen van RadioDoc zijn beschikbaar als podcast via iTunes en RSS-feed. Je kunt ze ook online terugluisteren via het portaal NPO Doc en de website van Radio 1.
De afleveringen van Toendra zijn via iTunes ook beschikbaar als aparte podcast.

  • Tentoonstelling ‘Soundscapes’ in The National Gallery, geplaatst: 08-07-2015

Zie je wat anders en denk je wat anders als je naar schilderijen kunt luisteren en een beeld krijgt aangeboden bij geluid? De makers van de tentoonstelling Soundscapes in de National Gallery in Londen nodigen je uit om schilderijen te horen en geluid te zien. Zij vroegen geluidskunstenaars, componisten en muzikanten met een nieuw werk te reageren op een schilderij uit de collectie. Het resultaat: zes zalen met zes schilderijen en zes reacties in geluid en/of muziek.
Zo kozen componisten Nico Muhly en Gabriel Yared voor respectievelijk het Middeleeuwse Wilton Diptych (van een onbekende Engelse of Franse meester) en Les Grandes Baigneuses van Cézanne. De andere bijdragen komen van Susan Philipsz, Janet Cardiff & George Bures Miller, Chris Watson en Jamie xx. De tentoonstelling opent op 8 juli en is nog te zien tot en met 6 september. Er is ook een randprogramma met lunchtime talks, borrellezingen (Friday Lates social), een performance en een workshop.

  • Seriously… het nieuwe documentaireplatform van BBC Radio 4, geplaatst: 06-07-2015

BBC Radio 4 heeft een nieuw documentaireplatform: Seriously… Hierop staan de beste documentaires van de zender, thematisch geclusterd. Zo vind je onder Seriously Suprising verrassende verhalen van over de hele wereld, gunt Seriously Funny je een kijkje achter de schermen bij comedy en comedians, is Seriously Spoken een zonderlinge verzameling spoken word en vertelt Seriously Soulful ontroerende verhalen van geweldige muzikanten.BBCRadio4_Seriously

  • Overal muziek in het Teylers Museum in Haarlem, geplaatst: 02-07-2015

Tot en met 25 oktober is in het Teylers Museum in Haarlem Overal muziek te zien, een familietentoon- stelling over de ontwikkeling van muziekapparaten en hoe deze onze beleving van muziek hebben bepaald.
Teylers_Museum_Overal_muziek

“Het eerste onderzoek naar geluid in de 19de eeuw was helemaal niet gericht op het opnemen en afspelen van muziek. Wetenschappers wilden vooral weten hoe het oor precies werkte. Zo ontstonden uiteindelijk apparaten als grammofoon, synthesizer, microfoon, en luidspreker. In de beroemde wetenschappelijke collectie van Teylers Museum zijn tal van apparaten te vinden waarmee onderzoek naar geluid werd gedaan. Overal muziek volgt het spoor terug naar de bronnen van onze muziekbeleving.”

In de tentoonstelling zie je oude en curieuze muziekapparaten, kun je luisteren naar de oudst bewaard gebleven stem en plaatjes kiezen in de jukebox. Ook zijn er deze zomer regelmatig demonstraties van oude instrumenten, muziekworkshops en concerten in de Ovale Zaal (bijvoorbeeld van Gyo Kretz op 5/7, Jack and the Weathermen op 12/7 en All the kind daughters op 19/7 en 2/8). Kijk hier voor een overzicht van alle komende activiteiten. Vanuit huis kun je luisteren naar de ‘Overal muziek’ playlists op Spotify en kijken naar een filmpje over geluidsleer en experimenten met 19e-eeuwse geluidsapparatuur.

Terug naar het begin van deze pagina.

  • Jeroen Pauw is tweede gast in reeks Zomerspijkers, geplaatst: 26-06-2015

Normaal gesproken schuift Dolf Jansen op vrijdag aan bij Pauw om de week door te nemen. Zaterdag 27 juni is Jeroen Pauw te gast bij Dolf Jansen in de zomereditie van Spijkers met koppen (12:00-14:00, NPO Radio 2). Geeft dat een andere dynamiek tussen die twee? En vindt Jeroen Pauw het in deze setting minder ongemakkelijk als het persoonlijk wordt? Zoals alle afleveringen van Zomerspijkers duurt het gesprek 2 uur en neemt de gast de muziek mee.
Op 20 juni was Art Rooijakkers al te gast. De rest van de line-up ziet er als volgt uit: Jeroen van Koningsbrugge (4/7), Jeanine Hennis Plasschaert (11/7), Dionne Stax (18/7), Raymond van het Groenewoud (25/7), Berget Lewis (1/8), Ronald Giphart (8/8) en Typhoon (15/8).
De afleveringen zijn terug te luisteren als online stream of via de podcast in iTunes of podcast-feed.

  • Opera Lulu in het park en op radio & tv, geplaatst: 23-06-2015

Alban Bergs opera Lulu, in de regie en met een decor van kunstenaar en filmmaker William Kentridge, is op dinsdag 23 juni live te zien op een beeldscherm in het Amsterdamse Park Frankendael en live te horen op NPO Radio 4 (19:00-23:00). Een registratie kun je op zaterdag 27 juni zien op NPO Cultura (20:30). Meer informatie over de productie vind je hier. In het videofragment hieronder vertelt Kentridge over de manier waarop hij de opera vormgegeven heeft.

  • An Anatomy of Singing (Sunday Feature BBC Radio 3), geplaatst: 19-06-2015

Zondag 21 juni onderzoekt zangeres en stemcoach Mary King in de Sunday Feature de relatie tussen anatomische kennis en klassieke zang (BBC Radio 3, 19:45-20:30). Door voortschrijdend inzicht in de menselijke anatomie halen zangers meer uit hun stem dan voorheen. King spreekt met stemexperts, zangers en wetenschappers en laat horen hoe het stemgebruik veranderd is en welke ideeën achterhaald zijn. Na afloop is de uitzending beschikbaar als online stream en als aflevering van The Radio 3 Documentary podcast via iTunes.
De uitzending maakt deel uit van het Classical Voice Season van de BBC in juni en juli. Voor de programmering betekent dat extra aandacht voor alle aspecten van klassieke zang op BBC Two, BBC Four en BBC Radio 3.

  • Aanvullingen luisterbericht ‘Gratis live muziek – juni’, geplaatst: 17-06-2015

De selectie van gratis toegankelijke live muziek in juni is aangevuld met o.a. Lepeltje Lepeltje in Groningen (19-21/6), Schippop in Schipluiden (20/6), Genk on Stage (26-28/6), Verdur Rock in Namen (26/6) en North Sea Round Town in Rotterdam (vanaf 26/6). Ook zijn er nieuwe soundcloud-players opgenomen met nummers van o.a. Abavuki, Animal Antics, Steye & The Bizonkid en Hippocampe Fou. Lees en luister verder in het luisterbericht Gratis live muziek – juni.

  • The Act of Listening in TED Radio Hour, geplaatst: 13-06-2015

De aflevering The Act of Listening van podcast TED Radio Hour gaat over luisteren als manier om te ontdekken en luisteren als genereus gebaar en vorm van empathie. Gastheer Guy Raz praat met vier TED-sprekers en je hoort fragmenten uit hun TED Talks.
StoryCorps bedenker Dave Isay vertelt hoe het interviewen van zijn vader hun relatie veranderde. Met (de mobiele app van) StoryCorps moedigt hij ook anderen aan elkaar te interviewen. Het biedt een excuus en een vorm voor een persoonlijk gesprek over belangrijke dingen in het leven. Als je er toestemming voor geeft, bewaart de Library of Congress de interviews als tijdsdocument. Hier vind je Isays hele TED Talk.
Percussioniste Evelyn Glennie werd tijdens haar jeugd bijna helemaal doof. Het conservatorium wilde haar daarom niet toelaten, maar zij bouwde toch een carrière op. Geluid is vibratie en dat kun je met je hele lichaam waarnemen. Met haar TED talk wil ze mensen echt leren luisteren.
Predikant Jeffrey Brown leidt een gemeente in een zeer gewelddadige buurt in Boston. Toen een jongen omkwam die nog probeerde om zijn kerk te bereiken, besloot hij om samen met anderen ’s avonds en ’s nachts de straat op te gaan en met leden van jeugdbendes te gaan praten. Of eigenlijk: naar hen te luisteren en hen te vragen wat er in de buurt gebeurde in het donker. Na een tijdje gebeurde ‘The Boston Miracle’: het geweld onder jongeren en het aantal moorden in Boston daalde spectaculair. Luister hier naar Browns hele verhaal.
De laatste spreker, Honor Harger, neemt je in haar TED talk mee de ruimte in en laat je luisteren naar de geschiedenis van het heelal.
Check ook andere afleveringen van de TED Radio Hour podcast. Het recept is steeds hetzelfde: een aantal fragmenten uit TED Talks rond een bepaald thema en gesprekken met de sprekers.

  • Live streams Poetry International, geplaatst: 08-06-2015

Van 9 t/m 13 juni vindt in Rotterdam het 46ste Poetry International Festival plaats. Tijdens de openingsavond Reasons to be cheerful dragen ongeveer twintig buitenlandse en binnenlandse dichters (onder wie Kenneth Goldsmith, Barbara Köhler en Hester Knibbe) vrolijk makende gedichten voor. Ook is er ruimte voor film en muziek. Als je er niet bij bent, kun je er toch van genieten: de opening, het slotprogramma en een aantal andere voordrachten zijn online te volgen als live stream.
De website van Poetry International bevat ook een grote collectie gedichten, voorgedragen door de dichter zelf. Er zijn video’s, maar ik raad vooral de audio-pagina aan. Daar kun je zoeken op achternaam en doorklikken naar een specifiek gedicht. Van dat gedicht is niet alleen een audio-opname opgenomen, maar ook de volledige tekst en een vertaling in het Nederlands of Engels.

Poetry_International_Festival_46_2015

  • Out Loud! viert de zomer in Brussel, geplaatst: 03-06-2015

Met Out Loud! sluit de Beursschouwburg in Brussel zijn culturele seizoen en viert het de zomer. Van 3 t/m 28 juni zijn er lunchpicknicks, apéro’s en gratis live muziek en films op het dakterras en in de zilveren zaal. De curatoren van de concerten op vrijdag en zaterdag zijn de podia Eden (Charleroi), Vooruit (Gent), STUK (Leuven) en De Kreun (Kortrijk), de Belgische concertorganisator Mad About Music, het Noord-Franse platenlabel Alpage Records en het Nederlandse indie-festival Incubate (Tilburg). Met optredens van o.a. Empty Taxi, Princess Chelsea, Haring, Holy Strays, Prieur de la Marne, Zun Zun Egui, Numen, Daggers, Angstgegner, Isaac en Jordan Rakei.

  • Radiolab-aflevering Nazi Summer Camp, geplaatst: 28-05-2015

De meest recente aflevering van de Amerikaanse podcast Radiolab (van 23 mei) gaat over Duitse krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de VS werden gehaald. Ze werden opvallend goed behandeld, volgens de Geneefse Conventies en misschien nog wel beter. Toen bleek dat Nazi-Duitsland zich niet aan de verdragen gehouden had, was de verontwaardiging in de VS groot en stond het reciprociteitsbeginsel onder druk: moest je de gevangen genomen vijand nog wel goed behandelen als hij dat, omgekeerd, niet met jouw soldaten deed? De uitzending bevat fragmenten van interviews met Duitse oud-krijgsgevangenen van Camp Aliceville in Alabama en dorpsbewoners die de gevangenen zagen komen. Ook wordt een vergelijking getrokken met de manier waarop de VS nu gevangen genomen vijandelijke strijders behandelt.
De uitzending is beschikbaar als online stream en download via de programmasite en als podcast o.a. via iTunes en Stitcher.

  • Week van het Luisterboek, maandag 18 t/m zondag 24 mei, geplaatst: 15-05-2015

In de Week van het Luisterboek wordt het voorgelezen verhaal gevierd. De aftrap vormt de uitreiking van de Storytel Luisterboek Award, een juryprijs voor het best voorgelezen luisterboek. De winnaar wordt maandagavond 18 mei bekend gemaakt in Kunststof op NPO Radio 1 (19:00-20:00). De genomineerden zijn Adriaan van Dis voor Ik kom terug, Beatrice van der Poel voor Een weeffout in onze sterren van John Green, Kees Hulst voor Het leven van Pi van Yann Martel, Jan Meng voor Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque en P.F. Thomése voor Schaduwkind Suite.
Hugo Borst schreef dit jaar het Luistergeschenk, getiteld Zo, Louis. Het borduurt voort op het vorig jaar verschenen boek O, Louis, waarin Borst zijn obsessie met Louis van Gaal onderzoekt. In Zo Louis blikt Borst terug op het WK voetbal in Brazilië, toen Van Gaal koos voor minder aantrekkelijk maar effectief spel en daarmee brak met de Hollandse School van Rinus Michels en Johan Cruijff. Het Luistergeschenk komt dit jaar niet op CD uit, als geschenk bij aankoop van een (luister)boek, maar is voor iedereen beschikbaar als onlinestream en download.

  • Nieuw literair festival Radio Verkade, geplaatst: 12-05-2015

Radio Verkade is een nieuw literair luisterfestival met gesprekken, voordracht en muziek, zaterdag 16 mei in de Verkadefabriek in Den Bosch (vanaf 20 uur). Een greep uit het programma: Herman Koch en Tim Haars gaan in gesprek over humor in literatuur en op tv. Marcel Rözer interviewt Joris Luyendijk over zijn journalistieke aanpak en de boodschap van zijn boek Dit kan niet waar zijn. Bert Wagendorp en zijn dochter Hannah vertellen over hun Vader-en-Dochter-boek, begeleid door de mooiste vader- en dochtermuziek door JW Roy. En Herman Brusselmans en A.L. Snijders spreken elkaar over het korte versus het lange verhaal.
Ook wordt er radio gemaakt met als gastheren Dennis Gaens en Michiel van de Weerthof. In deze live versie van het literaire audiozine ondercast zijn o.a. te gast: Piet Gerbrandy, Lucas de Waard, Nikki Dekker en Hanneke Hendrix. In aanloop naar het festival woont en werkt Hanneke Hendrikx een week lang in de Bossche Boekhandel Heinen, op zoek naar de beste anekdote van Brabant. Ze houdt dagelijks spreekuur en doet tussendoor verslag met een audiobulletin:

 

  • Van 9 t/m 16 mei: ‘In the Shadow of Kafka’ op BBC Radio, geplaatst: 08-05-2015

100 jaar geleden verscheen de novelle ‘De gedaanteverwisseling’ van Franz Kafka (1883-1924). Dit is voor BBC Radio 3 en 4 aanleiding om een week lang aandacht te besteden aan werk, leven en nalatenschap van Kafka.

BBC_In_the_Shadow_of_KafkaIn The Essay geven vijf schrijvers onder wie Margaret Atwood en Hanif Kureishi hun visie op Kafka en staan thema’s als lichaam & voeding, communicatie & boodschappers en Kafka’s taal centraal (ma 11 t/m vr 15/5, 23:45-00:00, BBC Radio 3).

Ook zijn er bewerkingen te horen van de onvoltooide romans ‘Het Slot’ en ‘Het proces’ (The Castle op zo 10 en 17/5, 16:00-17:00, BBC Radio 4; en The Process op zo 10/5, 23:00-00:30, BBC Radio 3). ‘De gedaanteverwisseling’ werd radicaal bewerkt tot Mr Rainbow, een verhaal over de arbeidsongeschikt geraakte Gregory die op internet de hulp inroept van zelfhulp-experts (za 16/5, 22:30-23:00, BBC Radio 3).

Thema’s als isolatie, ouders en kinderen, transformatie en autoriteit komen aan de orde in Words and Music, zo 10/5, 18:30-19:45, BBC Radio 3. En de invloed van het leven in Praag op Kafka’s werk in Prophet of Prague, zo 10/5, 19:45-20:30, BBC Radio 3.

Wat voor insect is Gregor Samsa, de hoofdpersoon uit ‘De Gedaanteverwisseling’? Veel literatuurexperts weigeren die vraag te beantwoorden, maar Archive on 4 gaat toch op zoek naar een antwoord op een grote insectenbeurs (za 9/5, 21:00-22:00, BBC Radio 4).

Kafka’s korten verhalen inspireerden jazz-kwartet Blue-Eyed Hawk tot nieuwe muziek, live gespeeld in Jazz on 3 (ma 11/5, 23:59-01:29, BBC Radio 3).

  • live-performances ‘Het Was Hier’ tijdens Culturele Zondagen in Utrecht, geplaatst: 02-05-2015

Op zondag 3 mei 2015 staat Culturele Zondagen in Utrecht in het teken van de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de stad Utrecht en haar bewoners. Voor het project Het Was Hier vroeg Knalland Utrechtse muzikanten als Emil Landman, Casper Adrien en Pim van de Werken bijzondere oorlogsverhalen uit de bezettingsjaren van hun stad te vertalen naar een lied. Vandaag worden ze tijdens Culturele Zondag Utrecht 40-45 uitgevoerd op de historische locaties waar ze zich afspeelden (12:00-17:00). Ook is de vierdelige documentaire te zien waarin de muzikanten niet alleen hun lied uitvoeren, maar ook vertellen over de historische context en de totstandkoming van het lied.

Het_Was_Hier

Terug naar het begin van deze pagina.

  • Brussels Tracks van David Helbich, geplaatst: 30-04-2015

Brussels_Tracks_Integration_is_an_actTracks is een project van de Duitse componist en kunstenaar David Helbich. Het zijn Engelstalige geluidswandelingen met bijzondere gebruikersinstructies in verschillende steden. Na Kortrijk, Maastricht, Bergen (NO) en Riga zijn dit jaar Brussel en New York aan de beurt. Bij elke track krijg je instructies voor je luisterhouding. Bijvoorbeeld: “Walk to the next location holding the headphones like a handbag with the track still running.” Op deze manier ervaar je de stad op een bijzondere manier en laat Helbich je actief en op verschillende manieren luisteren.
De wandeling in Brussel is tot en met 30 mei verkijgbaar bij de Beursschouwburg (van woensdag t/m zaterdag, van 12:00 tot 22:00). Voor € 5 krijg je een mp3-speler, koptelefoon en instructieboekje mee. Brussels Tracks en andere wandelingen kun je ook gratis downloaden vanaf de website van Helbich. De première van de wandeling in New York is later dit jaar.
Om een idee te geven van Brussels Tracks hier de track en instructies bij ‘Integration is an act’, gemaakt voor bij een drukke bushalte. Klik op de afbeelding met instructies voor een grotere weergave in een nieuw tabblad.

  • Bekendmaking winnaar van de Grote Humorwedstrijd, geplaatst: 17-04-2015

Grote_HumorwedstrijdRadiomaker Tom Klaassen schreef samen met radioverhalenplatform woord.nl een wedstrijd uit voor humoristische audio: de Grote Humorwedstrijd. In de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 april wordt de winnaar bekend gemaakt in het laatste uur van Woord op NPO Radio 1 (02:00-07:00). Ook de rest van de uitzending staat in het teken van prijswinnaars.
Na de uitzending is de winnaar terug te vinden op woord.nl. De uitzendingen van woord op NPO Radio 1 zijn ook als podcast beschikbaar via iTunes (zowel in zijn geheel, als per uur).
En de winnaar is… Emil Andel met ‘Moeilijke Woorden Radio’.

  • Stadsportretten van Radio deBuren, geplaatst: 15-04-2015

Radiomaker Helena de Groot gaat voor Radio deBuren iedere week op stap in een stad met iemand die stilstaat waar een ander door zou lopen. In haar serie Stadsportretten sprak ze eerder met o.a. een beiaardier, een privédetective en een graffitikunstenaar. In de meest recente aflevering vertelt dichter en poetry slammer Maud Vanhauwaert over de stad als plattegrond en de beelden die ze er opdoet.

De afleveringen duren 7 à 14 minuten en zijn beschikbaar als online stream en mp3-download op de website van deBuren, op SoundCloud en als podcast via iTunes.

  • Doing Goya Justice: The Curator’s Story, geplaatst: 10-04-2015

In oktober 2015 opent in de National Gallery in Londen de grootste tentoonstelling ooit van portretten van schilder Francisco Goya (1746-1828). Curator Xavier Bray blikt erop vooruit in ‘Doing Goya Justice: The Curator’s Story’, zondag 12 april te horen in de Sunday Feature op BBC Radio 3 (19:45-20:30). In de documentaire volg je de curator bij zijn helse karwei om alle werken bij elkaar te krijgen. Dit is vooral zo’n klus omdat veel van de portretten nog steeds in bezit zijn van de Spaanse families die er zelf de opdracht toe gaven. Ook hoor je fragmenten uit gesprekken die Xavier Bray voerde met Goya-biograaf Juliet Wilson Bareau, Goya-expert Manuela Mena (Prado museum), curator Norman Rosenthal en kunstenaars Marlene Dumas, Catherine Goodman en Timothy Hyman.
Na uitzending kun je documentaire terugluisteren op de programmasite. De tentoonstelling ‘Goya: the portraits’ is te zien in de National Gallery in Londen van 7 oktober 2015 t/m 10 januari 2016.

Goya: Portrait of Doña Antonia Zárate. In bezit van de National Gallery of Ireland en naar verwachting te zien in de tentoonstelling 'Goya: the portraits'.

Goya: Portrait of Doña Antonia Zárate (ca. 1805). National Gallery of Ireland, Dublin.

  • lezingenreeks ‘De wereld van Stefan Zweig, Franz Kafka en Joseph Roth’, geplaatst: 06-04-2015

Historicus Bart Jan de Graaf geeft regelmatig cursussen op het gebied van cultuur- en ideeëngeschiedenis. Zo gaf hij lezingenreeksen over o.a. Europese metropolen, de Verlichting en de Romantiek. 13 april start een nieuwe lezingenreeks, die je in drie Limburgse steden kunt volgen: Sittard, Roermond en Maastricht.
In de reeks ‘De wereld van…’ portretteert De Graaf een reeks uitzonderlijke personen tegen de achtergrond van de belangrijkste politieke gebeurtenissen en culturele ontwikkelingen van hun tijd. In de eerste cyclus van zes lezingen staan de schrijvers Stefan Zweig, Franz Kafka en Joseph Roth centraal en de wereld waarin zij leefden: de in verval geraakte Donaumonarchie, het chaotische Europa tussen de twee wereldoorlogen en steden als Wenen (Zweig) en Praag (Kafka).
De lezingen duren ongeveer twee uur inclusief koffiepauze. De hele reeks kost € 70 (regulier tarief) of € 35 (gereduceerd tarief voor studenten en minima). Je kunt ook naar de twee lezingen over één schrijver. Dan betaal je € 12 (regulier tarief) of € 10 (met korting).
Kijk hier voor data, tijden en meer informatie.

De_wereld_van_Zweig_Kafka_Roth

  • Nina Garthwaite in Radio Yak op de Australische radio, geplaatst: 02-04-2015

Nina Garthwaite is oprichtster van In the Dark, een initiatief waarbij radiomakers en radioliefhebbers bij elkaar komen om te luisteren naar verhalende audio van over de hele wereld. Deze luistersessies begonnen in Londen maar vinden nu ook elders in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland en België plaats.
Als gast in Radio Yak laat ze haar favoriete audiofragmenten horen, o.a. uit The Dark Tower (een BBC-hoorspel uit 1946) en Barbers of Belmont (een In the Dark-topper uit 2004). Op de webpagina van de uitzending vind je links naar veel van de door haar uitgekozen audio.
Radio Yak is een serie van het programma Soundproof op de Australische zender ABC Radio National. Hierin spreekt presentor Miyuki Jokiranta met prominente radioproducers, die hun favoriete audiofragmenten meebrengen. Eerdere Radio Yaks met o.a. Gregory Whitehead en Julie Shapiro vind je op de website van Soundproof en op de SoundCloud-pagina van de Creative Audio Unit. Soundproof is ook als podcast verkrijgbaar via iTunes (hele afleveringen en fragmenten).

  • Bach in passietijd, geplaatst: 25-03-2015

Pasen komt er weer aan en dan worden Bachs Matthäus en Johannes Passion overal door het land uitgevoerd. Ook zijn er uitvoeringen op de radio te horen.
Op NPO Radio 4 hoor je de Johannes Passion op zondag 29 maart (14:00) in een uitvoering van het Concertgebouworkest o.l.v. Richard Egarr en op donderdag 2 april (20:00) door La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken. De Matthäus Passion zendt de zender uit op maandag 30 maart (20:00) in een uitvoering van het Orkest van de 18e eeuw en Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss.
Heb je vragen over Bach? Dan kun je tot en met 3 april terecht bij de Bach Helpdesk van NPO Radio 4. Wil je meer weten over de Johannes Passion? Beluister dan het luisterboek van Govert Jan Bach dat onlangs uitkwam bij Rubinstein. Zijn lezingenreeks in boekhandels beëindigt hij bij Scheltema in Amsterdam (27/3) en Boekhandel Dominicanen in Maastricht (29/3).
Bach zal ongetwijfeld ook aan de orde komen in het gesprek dat Pieter van der Wielen donderdagavond laat met Ton Koopman heeft in het eerste uur van Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 (26/3, 23:59-01:59).

Bach-helpdesk

  • Twee voorbeelden van radio & animatie, geplaatst: 18-03-2015

In Utrecht vindt van 18 t/m 22 maart het Holland Animation Film Festival plaats. Naar aanleiding daarvan twee voorbeelden waarin radio en animatie gecombineerd worden: de 1Minuutjes in het jeugdprogramma Nieuws uit de natuur (Zapp) en vier afleveringen uit de serie Toevallige gesprekken van Katinka Baehr (NPO Radio Doc). Alle afleveringen uit de serie ‘Toevallige gesprekken’ vind je terug op woord.nl.
Hieronder een filmpje waarin vier 1Minuutjes van tekenaar Lotte van Dijck en animator/graficus DaanDirk achter elkaar zijn geplakt. De andere 1Minuutjes vind je hier.

  • Nieuwe radioserie Toendra in Radio Doc, geplaatst: 15-03-2015

Zondag 15 maart hoor je de eerste aflevering van Toendra, een nieuwe radioserie van de makers van Plots. In Toendra hoor je iedere keer een verhaal van iemand die in bijzondere omstandigheden verzeild is geraakt of een opmerkelijke keuze heeft gemaakt. De afleveringen duren 10 minuten en zijn iedere zondag om 21:45 te horen in Radio Doc op NPO Radio 1 (21:00-22:00). Meer informatie en een teaser vind je in de VPRO gids. Hieronder de begintune:

  • Café Sonore over Soundtrackcity, geplaatst: 11-03-2015

Soundtrackcity produceert nu al ruim 5 jaar geluidswandelingen in o.a. Amsterdam en Rotterdam. Op vrijdag 13 maart gaat er een geluidswandeling in Hoorn in première, gemaakt door theatermaker Ine te Rietstap en componist Alison Isadora. Zij vertelt op woensdag 11 maart in Café Sonore over het nieuwe stuk (Concertzender, 23:00-00:00). Ook hoor je fragmenten uit eerdere geluidswandelingen die in opdracht van Soundtrackcity zijn gemaakt. Na afloop kun je de uitzending hier terugluisteren.
Café Sonore is het maandelijkse programma van de Concertzender over de Ars Acustica, van experimentele muziek en geluidskunst tot bijzondere audioprojecten.

Soundtrackcity_Luister_naar_de_stad

  • OBA Live over het gebrek aan allochtonen in de Nederlandse journalistiek, geplaatst: 09-03-2015

Drie procent van de journalisten op de grote nieuwsredacties van Nederland heeft een niet-westerse achtergrond. Volgens Maral Noshad Sharifi (NRC Next) en Mark Deuze (UvA) is dat een slechte zaak. De journalistiek is steeds meer een elitebolwerk geworden en allochtone jongeren raken vervreemd van het nieuws. Stephan Sanders praat met hen in OBA Live op maandag 9 maart (NPO Radio 5, 19:00-20:00). Na afloop kun je de uitzending hier terugluisteren.

  • Hoorspelreeks ‘Fluiten in het donker’, geplaatst: 06-03-2015

Voor de hoorspelreeks Fluiten in het donker werkten zes literaire auteurs samen met ervaren radioregisseurs en producenten. De zes hoorspelen kun je beluisteren in het wekelijkse hoorspelhalfuur op NPO Radio 1 (elke vrijdag van middernacht tot half een).
– 6 op 7 maart: Verhaal voor het slapen gaan, gemaakt door Esther Gerritsen (tekst) en Marlies Cordia (regie);
– 13 op 14 maart: De Jachtclub, gemaakt door Wanda Reisel (tekst) en Vibeke von Saher (regie);
– 20 op 21 maart: Probeer om te keren, gemaakt door Christiaan Weijts (tekst) en Stef Visjager (regie) met acteurs Sylvia Hoeks en Maarten Heijmans;
– 27 op 28 maart: Een lege plek, gemaakt door Maartje Wortel (tekst) en Aletta Becker (regie);
– 3 op 4 april: Een soort van Middeleeuwen, gemaakt door Ilja Leonard Pfeijffer (tekst) en Vibeke von Saher (regie);
– 10 op 11 april: Vrouw zonder schaduw, gemaakt door Kaweh Modiri (tekst) en Jeroen Stout (regie).
Na uitzending kun je de hoorspelen terugluisteren via woord.nl en de website van Radio 1.

  • Verhalende radio tijdens het Logos Festival in Amsterdam, geplaatst: 03-03-2015

Van woensdag 4 t/m zondag 8 maart vindt in Amsterdam het Logos Festival plaats. Dit festival eert het woord in al zijn verschijningsvormen met theater, filosofie, vertelkunst, workshops, muziek en literatuur in De Balie (voor volwassenen) en de Krakeling (voor kinderen/jeugd).
Donderdagavond gaat het in Radio Revival over het succes van de Amerikaanse podcast ‘Serial’ en de toekomst van audiodocumentaires en audiodrama in Nederland en Vlaanderen (De Balie, 20:00-22:00). Met Jaïr Stein over zijn nieuwe radioserie ‘Toendra’; Katharina Smets over nieuwe vormen van audio en haar audio-voorstelling ‘Rum en roem’; Chris Bajema over een nieuw podcast-project; Eva Maria Staal over de waargebeurde-verhalen-podcast ‘Echt gebeurd’; en Stef Visjager over haar ervaringen als audiomaker.
Hieronder audiofragmenten van Katharina Smets (en Maarten Inghels) en Stef Visjager (uit de serie ‘Van slaapliedjes en heimwee’ die zij maakte voor woord.nl).


Terug naar het begin van deze pagina.

  • Berlinde de Bruyckere in Radio Kunststof, geplaatst: 25-02-2015

Vanaf 28 februari is in het Gemeentemuseum Den Haag een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van beeldend kunstenaar Berlinde de Bruyckere. Jellie Brouwer spreekt met haar in Kunststof op NPO Radio 1 op woensdag 25 februari (19:00-20:00).
De Bruyckere is bekend geworden met haar sculpturen van paardenlijven en lichamen. De overzichtstentoonstelling was onlangs nog te zien in het SMAK in Gent en zal na het Gemeentemuseum Den Haag nog te zien zijn in het Kunsthaus Bregenz. Ze maakte meermaals een kunstwerk voor het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië. Dit seizoen verzorgde ze voor De Munt in Brussel de scenografie van de opera Penthesilea.
Je kunt de uitzending terugluisteren via de programmasite of de site van Radio 1.
Hieronder de trailer van de tentoonstelling.

  • Radioserie ‘I feel it in the back of my head’ van ABC Radio National, geplaatst: 20-02-2015

In de serie ‘I feel it in the back of my head’ voor het radioprogramma ‘Soundproof’ (ABC Radio National) proberen makers Madeleine Flynn en Tim Humphrey je alledaagse manier van luisteren te beïnvloeden. Zij doen dit door je ervaringen te laten horen van mensen die professioneel met geluid en ruimte bezig zijn. In de loop van de serie werken ze samen met dansers, de agrarische gemeenschap van de LagarFljóts Vallei in Oost-IJsland, een doof-blinde pianist en pianostemmer, virtuoze muzikanten en zangers, tolken en Aboriginal schrijvers. Zo ontstaat een ‘radiohandleiding’ voor het luisteren op verschillende plekken. Op dit moment zijn de eerste twee afleveringen beschikbaar in de podcast van ‘Soundproof’ via iTunes.
Aflevering 1, die op 23 november 2014 werd uitgezonden, is ‘for listening at home’. Je bent daarin als luisteraar getuige van het creatieve proces van drie dansers in een repetitieruimte. Zij laten horen wat voor invloed muziek en geluid hebben op hoe zij moderne dans maken en ervaren.
Aflevering 2, die op 13 februari j.l. werd uitgezonden, is ‘for listening outside’. De opnames hiervoor maakten Flynn en Humphrey in Oost-IJsland tijdens de recente uitbarsting in het Vatnajökull Nationaal Park. De opdrachten die herder Jóhann Frímann aan zijn honden geeft, nodigen je uit om na te nadenken over je eigen positie in tijd en ruimte.

  • Multimediatour bij tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum, geplaatst: 12-02-2015

Ga je naar de tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam? Download dan de gratis Rijksmuseum App voor Android of iPhone/iPad. Daarin vind je een speciale Late Rembrandt tour, een multimediatour waarin Barry Atsma je meer vertelt over twintig werken uit de tentoonstelling. Het gaat over voorstelling en compositie, de staat van het werk, inspiratiebronnen en technieken. De tour laat je ook meer zien dan je op zaal kunt zien, want onder ‘Meer zien’ wordt o.a. zichtbaar gemaakt welke wijzigingen Rembrandt gaandeweg aanbracht.
De tour duurt ongeveer een uur, maar je kunt zelf kiezen welke fragmenten je afspeelt. Een plattegrond geeft steeds aan waar het kunstwerk van het volgende fragment zich bevindt. Als je wilt kun je tijdens de tour inloggen in je Rijksstudio, zodat je je favoriete Rembrandts meteen op kunt slaan.
Late_Rembrandt_tour

  • Van Gogh audio-alfabet in Espresso op radiozender Klara, geplaatst: 10-02-2015

Van_Gogh_van_A_tot_Z Het programma Espresso op radiozender Klara viert het Van Gogh-jaar 2015 met een audio-alfabet over de schilder. Iedere dag om 6:45 vertelt kunstjournalist Claude Blondeel in ongeveer 3 minuten over een aspect van Van Goghs leven of werk. Reeds uitgezonden afleveringen van ‘Van Gogh van A tot Z’ kun je hier terugluisteren.

  • Wekelijkse radiocolumns op woord.nl, geplaatst: 04-02-2015

Onder de naam Radio à la Carte maken schrijfster Eva Maria Staal en dichter Ingmar Heytze wekelijks een radiocolumn voor online platform woord.nl. In 4 minuten vertellen Staal (op woensdag) en Heytze (op zaterdag) over hun meest memorabele radiofragmenten. Op de website vind je ook de uitgeschreven tekst van de column en links naar door Staal en Heytze geselecteerde audio uit het omroeparchief.
De tweede column van Eva Maria Staal gaat over het radioprogramma ‘Tony van Verre ontmoet’.

Radio_a_la_Carte_Eva_Maria_Staal_2

  • Coen Verbraak spreekt Ernst van de Wetering over Rembrandt, geplaatst: 01-02-2015

Emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis, schilder en Rembrandt-specialist Ernst van de Wetering is op zondag 1 februari te gast in De Kennis van Nu op NPO Radio 1 (20:00-21:00). Coen Verbraak spreekt met hem over schilderen, zijn liefde voor Rembrandt, zijn werk in het Rembrandt Research Project en de tentoonstelling Late Rembrandt die van 12 februari t/m 17 mei te zien is in het Rijkmuseum in Amsterdam.
Na afloop kun je de uitzending terugluisteren als podcast via iTunes en als online stream via de programmasite en de website van NPO Radio 1.

  • Poëzieweek bij de publieke omroep van 29 januari t/m 4 februari, geplaatst: 28-01-2015

poezieweek_2015De Nederlands-Vlaamse Poëzieweek duurt dit jaar van donderdag 29 januari t/m woensdag 4 februari en heeft als thema: met zingen is de liefde begonnen. Kijk voor meer informatie over het live-programma en het Poëziegeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer op de website van de Poëzieweek. Hieronder een selectie van wat de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep rondom de Poëzieweek doen.

Radio
NPO Radio 1
– maandag 26/1 t/m dinsdag 3/2 om 23:55 in Met het Oog op Morgen: John Jansen van Galen bespreekt een inzending van de Turing Gedichtenwedstrijd met een van de juryleden. Op woensdag 4/2 wordt de winnaar in Met het Oog op Morgen bekend gemaakt(23:00-00:00).
– maandag 26 t/m vrijdag 30/1 in uur 2 van Nooit Meer Slapen (00:00-02:00): dichter Ingmar Heytze draagt een van zijn favoriete gedichten voor.
– dinsdag 27 januari in Nooit Meer Slapen: item over het NK Poetry Slam met Daan Zeijen en Marloes Robijn, twee dichters die zich opmaken voor de finale op vrijdag 30 januari. Het item met als titel ‘poëzie als contactsport’ kun je hier terugluisteren (duur: 11 min.).
– begin van donderdag 29 januari in Nooit Meer Slapen: Pieter van der Wielen spreekt met de kersverse winnaar van de VSB Poëzieprijs 2015, die eerder die avond bekend is gemaakt in de Kunsthal in Rotterdam (00:00-01:00).
NPO Radio 4
– donderdag 29 januari in De Ochtend van 4 (07:00-09:00): uitzending in het teken van Gedichtendag waarmee de Poëzieweek start. Presentator Margriet Vroomans en presentator en dichter Wim Brands lezen gedichten die passen bij het thema van de poëzieweek. Klarinettist André Kerver improviseert bij een aantal gedichten.
Klara
– zondag 25 januari in Berg en Dal (10:00-11:00): gesprek van Pat Donnez met Charles Ducal, de Belgische dichter des vaderlands. Het gesprek kun je hier terugluisteren.
– vanaf donderdag 29 januari in Espresso (06:00-09:00): dichters palmen Klara in met gedichten die zij live voordragen. Bart Moeyaert bijt op donderdag het spits af.

Televisie
NPO 2
– donderdag 29 januari t/m woensdag 4 februari: in ‘NPO Cultura Poëzieweek’ draagt een dichter een of twee eigen gedichten voor vanuit zijn of haar schrijfkamer (uitzendtijd: ergens tussen 00:00 en 01:10). Line-up: do 29/1 Anneke Brassinga, vr 30/1 Mustafa Stitou, za 31/1 Hélène Gélens, zo 1/2 Jacques Hamelink, ma 2/2 Kira Wuck, di 3/2 Joost Zwagerman en wo 4/2 Pieter Boskma.
NPO Cultura
– maandag 2 t/m vrijdag 6 februari: herhalingen van afleveringen van Knetterende Letteren met daarin gesprekken met Joost Zwagerman, Mustafa Stitou, Anneke Brassinga, Pieter Boskma en Sybren Polet.
– maandag 2 t/m vrijdag 6 februari: poëzie-documentaires over Lucebert (vanaf ma 2/2), Judith Herzberg (vanaf di 3/2), Wisława Szymborska (vanaf wo 4/2), Jan Hanlo (op do 5/2) en Derek Walcott (op vr 6/2). De eerste uitzending van een documentaire is steeds om 20:30, daarna verspringt het uitzendschema.
Kijk voor alle uitzendtijden op de speciale NPO Cultura themapagina.

  • OVT over de doodstraf in Indonesië als koloniale erfenis, geplaatst: 24-01-2015

Een week geleden werden in Indonesië zes gevangenen geëxecuteerd, onder hen de Nederlander Ang Kim Soei. Historica Sanne Ravensbergen, die onderzoek doet naar strafrechtpleging in Nederlands-Indië, komt in het radioprogramma OVT praten over de doodstraf in Indonesië als koloniale erfenis (NPO Radio 1, 10:00-12:00). Je hoort het item aan het begin van het eerste uur.
Verder in de uitzending: de bekendmaking van de ‘beste speech van Nederland’, de geschiedenis van troostknuffels, de nieuwe speelfilm over Michiel de Ruyter, een column van John Jansen van Galen en deel 3 van Het Spoor Terug over de Hongerwinter.
Hier vind je meer informatie en kun je de uitzending na afloop terugluisteren.

  • Schuberts Winterreise op NPO Radio 4, geplaatst: 21-01-2015

Radio 4 zet Schuberts liederencyclus Die Winterreise in de schijnwerpers met achtergrondinformatie, de integrale tekst (Duits origineel en Nederlandse vertaling), aanbevolen cd-opnames en bijzondere opnames uit het omroeparchief.
Zondag 18 januari was er een Winterreise-special in het programma Diskotabel (duur: 30 min.). Lex Bohlmeijer dook met zanger Maarten Koningsberger, pianist Hans Eijsackers en operapresentator Hein van Eekert in de liederen en discussieerde met hen over de mooiste uitvoeringen en opnames. Je kunt de uitzending hier terugluisteren.
Bariton Dietrich Fischer-Dieskau nam Die Winterreise meermaals op. In het geluidsfragment hieronder vertelt hij (in het Engels) over de betekenis van dit werk voor hem.

 

  • Radiodocumentaire ‘Nora’s eigen wijs’, geplaatst: 17-01-2015

Geluidsvormgever en radiomaker Arno Peeters maakte een radiodocumentaire over de veelzijdige zangeres Nora Fischer. Fischer is sopraan maar zingt net zo gemakkelijk opera als jazz en pop. Haar carrière heeft de afgelopen twee jaar een enorme vlucht genomen. Wie is zij en welke kant wil ze op? Peeters portretteert haar aan de hand van gesprekken, bijzondere opnames en dagboekfragmenten. De documentaire Nora’s eigen wijs wordt op zondag 18 januari uitgezonden in Radio Doc op NPO Radio 1 (21:00-22:00) en is na afloop terug te luisteren via NPO Doc en Radio 1.
Vorig jaar liet Nora Fischer verschillende kanten van zichzelf zien op het podium van TEDxAmsterdam. In onderstaande video zingt ze samen met collega-sopraan Claron McFadden (te zien in beginbeeld) een duet van Monteverdi.

  • Iran-correspondent Thomas Erdbrink over ‘Onze man in Teheran’, geplaatst: 13-01-2015

Journalist Thomas Erdbrink is in de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 januari te gast in het eerste uur van Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 (23:59-01:59). Erdbrink woont al twaalf jaar in Iran en is daar correspondent voor NOS, NRC Handelsblad en The New York Times. Voor de VPRO maakte hij de vierdelige tv-serie Onze man in Teheran, vanaf zondag 18 januari te zien op NPO 2 (20:20-21:05). The New York Times zendt ook delen van de serie uit op haar website.
In de serie laat Erdbrink het moderne Iran zien, dat in westerse media vaak versluierd blijft. In de radio-uitzending vertelt hij hoe het is om in Iran te wonen en te werken en hoe hij het land heeft zien veranderen. Heeft het land ook hem veranderd?
Na de uitzending kun je het gesprek terugluisteren via NPO Radio 1 en de programmasite.

  • De poëzie van de zondagmiddag in De Nieuwe Liefde, geplaatst: 08-01-2015
Foto: Willem Wilmink door Anefo / Croes, R.C. (Nationaal Archief Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief, Den Haag. Licentie CC BY-SA 3.0 nl.

Foto: Willem Wilmink door Anefo / Croes, R.C. (Nationaal Archief, Den Haag; licentie CC BY-SA 3.0 nl).

‘De poëzie van de zondagmiddag’ is een maandelijkse dosis van anderhalf uur poëzie in De Nieuwe Liefde in Amsterdam (16:00-17:30). Steeds staat het werk van één dichter centraal. Een bekende acteur, dichter of tekstschrijver leest gedichten voor. Ook is er muziek, een column, filmfragmenten en een mini-college. Je kunt de bijeenkomsten live en on demand bekijken via de online stream van DNL TV.
Op zondag 11/1 staat Willem Wilmink centraal. Voorlezer is dan Jenny Arean. Ted van Lieshout verzorgt de column, Oleg Fateev speelt accordeon en Vic van de Reijt zingt samen met het publiek Wilminks liedjes.
In de komende maanden: poëzie van Anna Enquist (8/2 met o.a. Diederik van Vleuten, Eric Vloeimans en Enquist zelf op cello), Marina Tsvetajeva (8/3 met Ariane Schluter als voorlezer), Martinus Nijhoff (12/4 met Henny Vrienten als voorlezer en muziek van Jeroen van Vliet) en Frederico García Lorca (10/5 met muziek van Eric Vaarzon Morel).
Terugkijktip: de poëzie van Wislawa Szymborska, voorgelezen door Olga Zuiderhoek (09-11-2014).

  • T.S. Eliot special in Words and Music op BBC Radio 3, geplaatst: 04-01-2015

Op 4 januari 2015 is het 50 jaar geleden dat de Amerikaans-Britse dichter T.S. Eliot overleed. Aanleiding voor Words and Music om een special aan hem te wijden (BBC Radio 3, 18:30-19:45). Simon Russell Beale draagt gedichten van Eliot voor, waaronder Four Quartets, The Waste Land en Marina and Landscapes. Muziek is er van Thomas Ades, Beethoven, Stravinsky and Chopin.

Luister ook naar Eliot zelf met de gedichten The Waste Land en The Love Song of J. Alfred Prufrock via platform Open Culture.

TS_Eliot

Oudere luistertips vind je via het menu bovenaan deze pagina.

Terug naar het begin van deze pagina.