LT // Radioproject documenta 14

Posted on 15/06/2017

0Tijdens de kunstmanifestatie documenta 14 in Kassel (10 juni t/m 17 september) wordt ook interessante radio gemaakt. Het overkoepelende radioproject dat documenta 14 in samenwerking met Deutschlandfunk Kultur ontwikkelde, heet Every Time A Ear di Soun. Het is bedoeld als kunst en als medium voor kunst. De titel verwijst naar de uitspraak van de titel van het gedicht ‘Everytime I Hear the Sound’, geschreven en vertolkt door de Jamicaanse dichter Mutabaruka (zie video). Met zijn dub poetry, live uitgevoerd met reggae instrumentatie, bracht hij poëzie van het literaire domein op papier naar een luisterruimte.

Every Time A Ear di Soun

Dat sluit aan bij het idee achter het project Every Time A Ear di Soun: een herwaardering van en onderzoek naar het hoorbare als medium voor kunst, verhalen en kennisoverdracht. Met vragen als: in hoeverre kunnen orale tradities en akoestische fenomenen als stem, toon, muziek en gesproken taal vormen van kennisuitwisseling zijn? Hoe kun je er verhalen mee vertellen die niet uitgaan van een dominant perspectief? Wat voor effect hebben klanken, geluidsgolven en radio op mensen en ruimtes? En hoe kan er synchroniciteit ontstaan tussen lichamen, plekken, ruimtes en verhalen?

Om deze vragen te onderzoeken werden in opdracht van documenta 32 radiokunstwerken gemaakt. Ook werden 8 radiostations uit Griekenland, Kameroen, Columbia, Libanon, Brazilië, Indonesië, de Verenigde Staten en Duitsland gevraagd om tot het einde van de kunstmanifestatie in september ieder 3 weken radio voor hun rekening te nemen. Je hoort een deel van hun reguliere programmering in de eigen taal, de speciaal voor documenta gemaakte radiokunstwerken, opgediept archiefmateriaal en opnames van het publieksprogramma van documenta (in Kassel en Athene). Dat publieksprogramma gaat o.a. over thema’s als de fenomenologie van klank, klank als medium voor historische vertellingen, de ideeën van Frantz Fanon over radio als middel van verzet en radio in de mediatheorie van Rudlof Arnheim.

Zowel de live stream als de opdrachtwerken kun je online beluisteren, bijvoorbeeld via deze pagina (de opdrachtwerken vind je door bovenaan het tabblad ‘commissions’ aan te klikken of naar beneden te scrollen).

SAVVY Funk

Het Duitse radiostation dat deelneemt, Deustchlandfunk Kultur, heeft de haar toebedeelde drie weken uitbesteed aan een tijdelijke radiozender in Berlijn: SAVVY Funk. Van 17 juni tot en met 8 juli wordt in de galerie SAVVY Contemporary een radiostudio ingericht. SAVVY Funk maakt een programma voor online radio en voor bezoekers aan de galerie. Je hoort de opdrachtwerken voorbijkomen en daarnaast vullen 22 internationale kunstenaars en studenten experimentele Radio uit Weimar de zendtijd met vaste rubrieken.

Een deel ervan klinkt als normale radiorubrieken, zoals ‘nieuws’ en ‘weer’, maar het nieuws is het nieuws van gisteren, gezongen door steeds een andere zanger, die ook het gezongen nieuws van de dag ervoor herïnterpreteert (Singing yesterday’s news again). En in de weerberichten neemt Guy van Belle alias Gívan Belá je mee naar de omstandigheden op een plek ergens ter wereld om bijvoorbeeld te ervaren hoe het is blootvoets door brandend zand aan een winderige kust te lopen. Ook is er iedere ochtend om 8:00 een gebed, door (geluids)kunstenaar James Webb opgenomen bij verschillende geloofsgemeenschappen in Kaapstad.

Elektronisch muzikant Felix Kubin is geïnteresseerd in instrumenten, hun artistieke mogelijkheden en fenomenen als zenuwen die samen een koor vormen of de ritmiek van verkeer. In ‘Me & My Rhythm Box’ praat hij met gasten uit de wereld van muziek, kunst, wetenschap en instrumentenbouw over de relatie met hun instrument en je hoort gesampelde geluiden en korte concerten (17:10-18:00). Meer muziek hoor je in ‘Unpacking Sonic Migrations – From Slave Ship to Spaceship’. Hierin volgt componist Satch Hoyt de migratie van Afrikaanse ritmes door ruimte en tijd. De show is een mix van interviews, live sessies en mash-ups met werk van o.a. Alice en John Coltrane, Zuid Mbala Congolese beats uit 1907, Pauline Oliveros, Flying Lotus en Steve Reich (20:00-22:00).

Alle radioprogramma’s van SAVVY Funk vind je hier. In de galerie SAVVY Contemporary zijn ook kunstwerken van de deelnemende kunstenaars te zien. De galerie en radiostudio zijn dagelijks geopend van 9:30 tot 24:00 (Plantagenstraße 31, Berlijn).

Het wekelijkse radioprogramma Klangkunst van Deutschlandfunk Kultur brengt ook een reeks speciale uitzendingen tijdens documenta 14. Het start in de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 juni met een vijf uur durend programma met 5 van de 32 opdrachtwerken. Tot het eind van de documenta is er iedere week een uitzending met opdrachtwerken en een selectie uit het radioproject Every Time A Ear di Soun. Je kunt de uitzendingen op moment van uitzending opnemen met de Deutschlandfunk recorder.


Dit bericht is een uitgebreide versie van een luistertip, herkenbaar door ‘LT //’ voorafgaand aan de titel van het bericht. Meer luistertips vind je op de pagina Luistertips. Check ook de luisteragenda met daarin beknopte, aan specifieke data gekoppelde tips.