Luistertips 2013

Hieronder vind je alle luistertips van 2013. De luistertips van het lopende jaar vind je op de pagina Luistertips.

 • Week van het Radiotheater, geplaatst: 29-12-2013

Vanaf januari hoor je iedere vrijdag radiodrama op Radio 1 (00:05-00:35). De week ervoor is De Week van het AVRO Radiotheater met elke werkdag van 00.02 tot 02.00 uur speciaal voor radio bewerkt theaterdrama. Met op 31 december: De Passievrucht, naar de bestseller van Karel Glastra van Loon; op 1 januari: 237 Redenen voor seks; op 2 januari: De Kus; op 3 januari: Op de Ziel; en op zaterdag 4 januari: Sprakeloos, van en met Tom Lanoye. De afleveringen kunnen teruggeluisterd worden via de site van het AVRO Radiotheater of die van Radio 1 of als podcast via iTunes of rss-feed.

 • Typisch Tania, muziekspecial op zondag 29 december, geplaatst: 28-12-2013

De AVRO zendt onder de titel Typisch Tania een muziekspecial uit over en met mezzosopraan Tania Kross. Kross treedt op in de Westergasfabriek in Amsterdam met musici die zij uitgenodigd heeft: gitarist Milos Karadaglic, het Nederlands Symfonieorkest (in een kleine bezetting) en het Matangi Quartet. Zondag 29 december, 18:40 uur op Nederland 2.
Hier kun je de uitzending terugkijken. In het YouTube-filmpje hieronder krijg je een kijkje achter de schermen.

 • Marathoninterviews op Radio 1 in de week van kerst, geplaatst: 22-12-2013

Het is weer tijd voor Marathoninterviews! Van dinsdag 24 tot en met zondag 29 december hoor je elke avond op Radio 1 een drie uur durend live gesprek (telkens van 20 tot 23 uur). Max van Weezel spreekt met Alexander Pechtold (di 24); Mathijs Deen met Tomas Ross (wo 25); Djoeke Veeninga met Joke van Leeuwen (do 26); Antond de Goede met Tinkebell (vr 27); Chris Kijne met Carolien Roelants (za 28); en Ellen van Dalen met Coen Teulings (zo 29). Na uitzending zijn de gesprekken terug te luisteren via deze pagina. Je vindt er ook meer informatie over de gasten.
Het Marathoninterview bestaat al meer dan 25 jaar. De interviews uit al die jaren (o.a. met Hugo Claus (1986), Poncke Princen (1995) en James Kennedy (2008)) kun je terugluisteren als online streams of als podcast via iTunes of rss-feed.

 • Marcus Miller presenteert hommage aan George Duke in CoLive!, geplaatst: 20-12-2013

CoLive! staat zondag 22 december in het teken van de dit jaar overleden George Duke. De presentatie is in handen van Marcus Miller, die George Duke goed kende. Dat geldt ook voor Co de Kloet. In de uitzending een opname van een gesprek dat George Duke en Co de Kloet in 2002 voerden, maar ook een muzikale hommage (Radio 6, 20-24 uur).
Ook het keuzeconcert dat aansluitend aan CoLive! in zijn geheel wordt uitgezonden, staat in het teken van George Duke. Stemmen kan op de website van CoLive!. Daar is de uitzending en het keuzeconcert ook terug te luisteren. Terugluisteren kan ook via de site van de NPO.
Hieronder een YouTube-video waarin Marcus Miller en George Duke samen Duke’s compositie ‘Brazilian love affair’ spelen.

 • Laatste aflevering Casa Luna Fiësta op vrijdag 20 december, geplaatst: 17-12-2013

In de laatste aflevering van Casa Luna Fiësta, waarin de presentatoren drie van hun favoriete gasten uit de afgelopen 10 jaar mogen terugvragen, is het de beurt aan Lex Bohlmeijer. Hij ontvangt Rob Wijnberg, filosoof en oprichter van De Correspondent, David van Reybrouck, archeoloog en schrijver van o.a. Congo en Tegen verkiezingen en Henk Oosterling, filosoof en schrijver (vrijdag 20 december, Radio 1, 23:59-01:59). Na uitzending is het programma terug te luisteren als podcast of online stream.
Casa Luna houdt op te bestaan. De laatste uitzending is op 27 december.

 • Bosch Requiem van Robert Zuidam, geplaatst: 15-12-2013

Componist Robert Zuidam schreef het “Bosch Requiem”, een ode aan schilder Jheronimus Bosch (1450-1516). Een uitvoering van dit stuk wordt maandagavond 16 december uitgezonden in het programma Podium op Nederland 2 (23:55-00:50). Eerder die avond vertelt Zuidam over het stuk in het radio 1 programma Kunststof (19-20 uur). De radio-uitzending is terug te luisteren als online stream of podcast. De tv-registratie van het concert is terug te kijken via Uitzending Gemist.

Detail van de Tuin der lusten van Jheronimus Bosch dat in het Prado in Madrid hangt.

Detail van de Tuin der lusten van Jheronimus Bosch dat in het Prado in Madrid hangt.

 • Thomas Spijkerman van Circus Treurdier in Casa Luna, geplaatst: 12-12-2013

Maarten van Roozendaal was fan van ze: Circus Treurdier. Ik herinner me dat hij hun lied ‘Kinderkroeg’ liet horen in de door hem gepresenteerde radio 1 ZomerNacht in 2012. Thomas Spijkerman, artistiek leider van Circus Treurdier, is in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 december te gast in Casa Luna om ondermeer te praten over de Nachtmis die zij op kerstavond organiseren (radio 1, 23:59-00:45). Na uitzending is het programma terug te luisteren als podcast of online stream.
Aanvulling: in de uitzending liet presentator Mieke van der Weij het fragment horen waarin Maarten van Roozendaal Circus Treurdier aanbeveelt en draait Thomas Spijkerman op zijn beurt ‘Postbode’ van Maarten van Roozendaal (uur 1). In het tweede uur hoor je het lied ‘Kinderkroeg’ (ca. 01:16).
Hieronder een fragment uit de Nachtmis van Circus Treurdier uit 2008.

 • Festival Stille Nacht in Lelystad, Volendam en Eindhoven, geplaatst: 09-12-2013

Festival Stille Nacht breidt uit. Behalve in thuisbasis Lelystad is het indie-folk-singer-songwriter-festival er nu ook in Volendam en Eindhoven. Adrian Crowley, Tim Knol en Benjamin Winter spelen alle avonden. In Volendam (13 december) hoor je verder o.a. Max Weiner, Tangerine en Christof; in Lelystad (14 december) o.a. Maaike Ouboter, Town of Saints en Emanuel and the Fear; en in Eindhoven (15 december) o.a. Eefje de Visser, The Future’s Dust en Lucas Hamming. Kijk hier voor meer info.
Via de nieuwsbrief van 3voor12 zijn 2 x 2 kaarten per locatie te winnen. Update: de kaarten zijn inmiddels vergeven.

 • Benjamin Herman draait iedere maandagavond op radio 6, geplaatst: 08-12-2013

Saxofonist, bandleider en componist Benjamin Herman draait wekelijks op radio 6 de muziek die hij op dat moment goed vindt. Vaak met lekkere grooves, soms verstild, instrumentaal, vocaal en van over de hele wereld. Iedere maandagavond tussen 19 en 21 uur.

 • Serie “Toevallige gesprekken” van Katinka Baehr, geplaatst: 06-12-2013

Radiomaker Katinka Baehr maakte voor Holland Doc Radio de serie Toevallige gesprekken waarvoor ze samenwerkte met animatoren. De interview-fragmenten in de korte documentaires (ca. 9 min.) zijn elk door een animator van beeld voorzien. De geïnterviewden hebben steeds iets met elkaar gemeen. In de eerste aflevering zaten ze allemaal op een bankje. Die aflevering werd afgelopen zondag uitgezonden en staat nu online. In de volgende aflevering, a.s. zondag 8 december, hebben ze allemaal een hond. De overige twee afleveringen volgen op zondag 15 en 22 december (in alle gevallen om 21:50 uur op radio 1 en daarna online).

 • Raymond van het Groenewoud te gast in Casa Luna, geplaatst: 03-12-2013

Raymond van het Groenwoud is in de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 december twee uur lang te gast in het radio 1 programma Casa Luna. Klaas Drupsteen praat met hem naar aanleiding van zijn concertreeks Bijna volwassen en hij speelt een aantal ballades (radio 1, 23:59 – 01:59). Na uitzending is het programma terug te luisteren als podcast of online stream.

 • Luisterroute Fries Museum, geplaatst: 01-12-2013

Het Fries museum heeft de primeur: een luisterroute, waarbij de stem van een bekende Nederlander je een uur lang door het museum voert. Je hoort verhalen over de architectuur en de geschiedenis van het museum, over de mensen die er werken en over bijzondere voorvallen en geheimen. Anders dan in de meeste audiotours wordt daarbij gebruik gemaakt van (historische) geluidsopnames, muziek en interviews. De luisterroutes worden verhuurd aan de kassa en zijn te downloaden als app via de App Store of Google Play. Het Fries Museum heeft de primeur, de Kunsthal, het Van Abbemuseum en Museum Beelden aan Zee lanceren de luisterroute volgend jaar.

 • Regisseur Simonka de Jong over documentaire Jeroen Willems, geplaatst: 27-11-2013

Regisseur Simonka de Jong maakte samen met Marijke Reijnders de documentaire ‘Jeroen Willems – Nomade met heimwee’. Vandaag vertelt De Jong hierover in het radioprogramma De Avonden (radio 6, 21-23 uur).
De documentaire zelf wordt op dinsdag 3 december, precies een jaar nadat Willems overleed, uitgezonden in de reeks De magie van kunst (23 uur, Nederland 2). Aansluitend een speciale uitzending op basis van Willems’ voorstelling Brel 2 uit 2006 met in het Nederlands vertaalde liederen van Jacques Brel en teksten over de mens die probeert in zijn dromen te blijven geloven (23:59, Nederland 2).
Beide uitzendingen zijn terug te kijken via Uitzending Gemist:
– De magie van kunst: Jeroen Willems
Willems zingt Brel

 • Nu in de luisterpalen van de publieke omroep, geplaatst: 26-11-2013

– straatmuzikante Leyla McGalla brengt zingend en met cello en banjo een ode aan schrijver/activist Langston Hughes: Vari-colored songs, radio 6
– een verzamel-cd van een grote soul man: Donny Hathaway: Never my love: The Anthology, radio 6
– Frans- en Engelstalige pop van The Limañas op Costa Blanca, 3voor12
– Camerata Nordica o.l.v. Terje Tønnesen speelt verschillende stukken van Benjamin Britten, radio 4

 • Luisteren naar een verloren plaat, geplaatst: 23-11-2013

De Amerikaanse geluidsrestaurator Patrick Feaster kreeg het voor elkaar om een nieuwe grammofoonplaat te maken op basis van een tekening die hij van een verloren gegane plaat vond. Hierdoor zijn nu nooit eerder ontdekte stemmen uit de negentiende eeuw te horen. Je hoort er meer over in HollandDoc Radio op zondag 24 november. In dezelfde uitzending een rondgang door de Syrische stad Aleppo, MBO-leerlingen aan het woord over hun taalbeheersing en een ultrakorte impressie van wat een XTC-pil met je kan doen (21-22 uur, radio 1). Luister de hele uitzending terug of alleen het item over de verloren plaat (ca. 8 min.).
Wil je meer horen over het zichtbaar maken van geluid? Luister en kijk dan hieronder naar een YouTube video waarin je de stem van Patrick Feaster hoort, ondersteund door een visuele presentatie (duur 36:30).

 • Casa Luna Fiësta, geplaatst: 21-11-2013

Het radio 1 programma Casa Luna bestaat 10 jaar. De gasten, zo’n 2500 mensen in totaal, mochten maar één keer komen. Ter gelegenheid van het jubileum wordt van deze regel afgeweken. In vijf opeenvolgende vrijdagen ontvangen vijf presentatoren drie van hun favoriete gasten opnieuw, samen in één uitzending. Vrijdag 22 november trapt Klaas Drupsteen af. Hij spreekt met Karin Spaink, Ger Groot en Glenn Helberg over ondermeer kwestbaarheid en samen leven (radio 1, 23:59-01:59). Luister hier de uitzending terug als online stream of abonneer je op de podcast. Kijk hier voor het complete overzicht van de Fiësta-uitzendingen.

 • Uitreiking Edisons Jazz/World op donderdag 21 november, geplaatst: 19-11-2013

Muziek, optredens en interviews, live vanaf het Edison Jazz/World Gala, van 19 tot 23 uur op radio 6. De winnaars zijn al bekend, o.a. José James: beste jazz vocaal; Joshua Redman: beste jazz internationaal; Reinier Baas: beste jazz nationaal. Live-optredens zijn er van onder andere Reinier Baas (zie SoundCloudplayer hieronder), Ruben Hein, The Ob6sions en Marcus Miller. Miller krijgt de Edison oeuvre award uitgereikt en treedt samen op met het Metropole Orkest.
Aanvulling: de publieksprijs ging naar Ruben Hein.

 • Concertkaarten winnen zonder Facebook-like-plicht, geplaatst: 16-11-2013

Te winnen waren kaarten voor Ásgeir (16 november, Den Haag + cd), Baskerville (21 november, Tilburg), Electric Six (21 november in Amsterdam, 22 in Maastricht en 23 in Groningen), Ralph van Raat (21 november, Amsterdam), Peter Beets (24 november, Amersfoort), Tim Christensen (25 november, Amsterdam), The Tallest Man On Earth (25 november, Tilburg), Di-Rect met Taymir in het voorprogramma (29 november, Bergen op Zoom), De Staat (14 december, Den Bosch), Eurosonic Noorderslag (15-18 januari, Groningen).
Een aantal pagina’s waarop je vaker winacties voor concertkaarten vindt:
Podiuminfo
Kicking the habit
3fm
– Via de aankondigingen in de nieuwsbrief van 3voor12 waarop je je hier kunt abonneren.

 • Nieuwe album Artvark, voorproefje op 15, presentatie op 17 november, geplaatst: 15-11-2013

Het nieuwe album van Artvark komt eraan. Vrijdagmiddag 15 november spelen ze een aantal stukken van dat album in Mijkes Middag (radio 6, van 16 tot 19 uur) en maken dan ook de naam van het album bekend. De officiële cd release is op zondag 17 november in de North Sea Jazz Club in Amsterdam.
Vanaf januari hoor en zie je Artvark samen met acteur John Buijsman in de muziektheatervoorstelling ‘Het Polderbeest’ met daarin veel muziek van het nieuwe album.
Aanvulling: het album kreeg de titel Bluestories.

 • Onhoorbaar geluid zichtbaar gemaakt, geplaatst: 06-11-2013

In onze stedelijke omgeving is het nooit stil. Onze ogen kunnen we sluiten, maar onze oren zijn altijd open. De meeste geluiden kunnen we duidelijk horen, maar de laagste frequenties kunnen we alleen voelen. In Capacitive Body maken de Duitse kunstenaars Martin Hesselmeier en Andreas Muxel dit onhoorbare geluid zichtbaar met draden die oplichten als de sensoren waarmee ze verbonden zijn lage frequenties registreren. Te zien op het lichtfestival GLOW in Eindhoven, van 9 t/m 16 november.

 • Hoogleraar Grootstedelijke Vraagstukken Zef Hemel in Casa Luna, geplaatst: 05-11-2013

Casa Luna presentator Klaas Drupsteen spreekt dinsdag 5 november met bijzonder hoogleraar Grootstedelijke Vraagstukken Zef Hemel. Naar aanleiding van de Week van de Stad spreken ze over de toekomst van de stad en in het bijzonder over Amsterdam (Radio 1, 23:59-00:59). Na uitzending is het programma terug te luisteren als podcast of online stream.

 • Cultura 24 Themaweek: November Music, geplaatst: 01-11-2013

Met als aanleiding het festival November Music in Den Bosch besteedt Cultura 24 op zaterdag 2 en van maandag 4 t/m vrijdag 8 november aandacht aan hedendaagse muziek. Zaterdag is er een thema-avond rond Louis Andriessen. In de week erop zie je o.a. de documentaires
– Uur van de Wolf: Sonic Arts over de opkomst van de elektronische muziek in de 20ste eeuw (di. 5, 22:25 uur);
– De Eeuw Klinkt Nu! over componeren in Nederland in de 20ste eeuw en de groeiende rol van techniek daarbij (di. 5, 21:30, do. 7, 22:30 uur);
– Het Uur van de Wolf: Het fluisteren van Eric Vloeimans (vr. 8, 20:30 uur);
en uitvoeringen van o.a. Joey Roukens (wo. 6, 20:40 uur), Michel van der Aa (Up-Close, do. 7, 20:30 uur) en Oene van Geel (vr. 8, 21:25 uur).
Hier vind je het volledige overzicht.

 • Luisteren naar Joke van Leeuwen, geplaatst: 30-10-2013

Maandag 28 oktober won Joke van Leeuwen de AKO Literatuurprijs voor Feest van het begin.
Luister radiofragmenten terug waarin ze over dit boek praat:
– Joos, radio 1 (BE), 21-09-2012 (ca. 13 min.);
– Opium (Avro), radio 1 (NL), 01-09-2012 (ca. 9 min.).
Ook terug te luisteren:
De Literaire Loketten #227 een bijeenkomst van het Vlaams-Nederlandse huis De Buren naar aanleiding van Jokes zestigste verjaardag onder de titel Iep iep oera;
Radioboek #48 De vork als mens van Joke van Leeuwen.

 • Conflicten bij het Joegoslavië-Tribunaal, geplaatst: 25-10-2013

De zaken van het Joegoslavië-Tribunaal hebben regelmatig voor ophef en heftige emoties gezorgd, maar ook intern lopen de spanningen hoog op. Deze interne conflicten staan centraal in de volgende aflevering van Argos, het programma voor onderzoeksjournalistiek op radio 1 (zaterdag 26 oktober, 12:15 – 13:00 uur). Na afloop is de uitzending terug te luisteren als podcast en online audiostream (zie website).

 • Marcus Miller live & for free, geplaatst: 23-10-2013

Op vrijdag 24 oktober treedt Marcus Miller op in Mijkes Middag Live (radio 6), dat tussen 16 en 19 uur uitgezonden wordt vanuit het Compagnie Theater in Amsterdam. Je kunt erbij zijn. De entree is gratis.
Aanvulling: Hieronder een impressie van die uitzending (Marcus Miller ca. 2:50).

 • Korte Golf Radiodocumentaires in Holland Doc Radio en op SoundCloud, geplaatst: 19-10-2013

Op 20 en 27 oktober zijn in Holland Doc Radio (radio 1, 21 uur) de inzendingen te horen van de Korte Golf Radioprijs 2013, een wedstrijd voor mini-radiodocumentaires. Ze mochten maar drie minuten lang zijn, er moesten twee generaties en een functionele echo in voorkomen en de titel moest een huishoudartikel bevatten. Winnaar werd Gustaaf Haan met ‘God, mens, eierwekker’. Deze en andere genomineerde mini-radio-docu’s zijn ook te beluisteren op SoundCloud.

De winnaars liever samen beluisteren? Dat kan in de Museumnacht op 2 november in De Brakke Grond. Kijk hier voor meer informatie.

 • Hermansnacht op radio 1, geplaatst: 18-10-2013

In de nacht van 18 op 19 oktober staat Willem Frederik Hermans centraal in de Hermansnacht op radio 1 (tussen 2 en 7). In november verschijnt het eerste deel van zijn biografie van de hand van Willem Otterspeer. Aanleiding voor de VPRO om te onderzoeken wat voor schrijver hij was en wat de betekenis (nog) is van zijn werk. Jeroen van Kan en Wim Brands praten met gasten, waaronder Willem Otterspeer en Elsbeth Etty, en laten ook Hermans zelf aan het woord in audio-fragmenten uit het archief. Klik hier om de uitzending terug te luisteren op de site van de VPRO en hier via de NPO-player. In beide gevallen is de vijf uur durende uitzending opgedeeld in stukken van een uur.

 • Perfects.nl lanceringsfeestje en een ode aan Elliott Smith, geplaatst: 17-10-2013

Het playlistplatform perfects.nl werd al in maart gelanceerd, maar zondag 20 oktober vindt pas het lanceringsfeestje plaats in EKKO in Utrecht (vanaf 16 uur). De avond is een ode aan de tien jaar geleden overleden singer-songwriter Elliot Smith met o.a. Akward I, Marien Dorleijn en Pien Feith. Zie en hoor Elliott Smith in ‘The Ultimate Elliott Smith Playlist‘ op YouTube.

Aanvulling: kijk op YouTube naar de ode van Djurre de Haan (Awkward I).

 • 3voor12 Song Stories, geplaatst: 16-10-2013

3voor12 brengt met Song Stories de verhalen achter de nummers die genomineerd zijn als Song van het jaar. Met o.a. Franz Ferdinand over Right Action, Jagwar Ma over Come Save Me, Aluna George over Attracting Flies en Torre Florim en Roos Reebergen over Discotheek.

Torre Florim en Roos Reebergen vertelden eerder dit jaar in een weekserie van VPRO’s De Avonden over vijf nummers op hun album De Tweede Speeldoos (De Avonden, 25-29 maart).

 • Win kaarten voor comedy, geplaatst: 11-10-2013

Je kon kaarten winnen voor:
– Engelstalige standup, 17 oktober in Boom Chicago in Amsterdam, met Alex Agnew (BE), David Deery (USA), David Duff (IER) en Neil Robinson (CAN) (2 x 2 kaarten);
– Halve finales Haags Comedy Festival op 23 en 30 oktober (in beide gevallen: 1 x 2 kaarten);
– Carolien Borgers, Stadsschouwburg Leeuwarden op 24 oktober (1 x 2 kaarten).
Deze kaarten kon je winnen via websites die vaker kaarten voor cabaret en comedy vergeven:
Humor TV
Cabaretinfo
Festivalinfo

 • Zoro Feigl in Casa Luna op vrijdag 11 oktober, geplaatst: 09-10-2013

Beeldend kunstenaar Zoro Feigl is te gast in het radio1-programma Casa Luna (vrijdag 11 oktober, 23:59-01:59). Naar eigen zeggen probeert hij fysieke manifestaties van beweging te maken. Afgelopen zomer won hij de publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Werk van hem is o.a. te zien tijdens kunstmanifestatie Kanaalwerken in Helmond (13-10-2013 t/m 02-02-2014) en bij deSERVICEGARAGE in Amsterdam Oost (17-10-2013 t/m 10-11-2013).
Na uitzending is het programma terug te luisteren als podcast of online stream.

 • So What’s Next? geplaatst: 04-10-2013

So What’s Next? is een nieuw jazzfestival met muzikanten die zich van genres niets aantrekken en een ijzersterke line-up, zaterdag 12 oktober in het Muziekgebouw Eindhoven (deuren open: 16 uur). Op het podium staan o.a. Gregory Porter, José James, Eric Vloeimans’ Gatecrash, Snarky Puppy, Fresku & Niels Broos, Re:Freshed Orchestra, Tin Men and the Telephone en Kapok. Kaarten kosten € 35. Kijk hier voor meer info.

 • De Wadden in vier delen, geplaatst: 05-10-2013

Mathijs Deen schreef het boek De Wadden over de wereld voorbij de Afsluitdijk, een binnenlands buitenland. Ga je als vastelander naar een Waddeneiland, dan voedt de trip met de veerboot het verlangen. Eenmaal daar lijken de dingen op zijn eilands te gebeuren. In het radio1-programma OVT onderzoekt Mathijs Deen in vier afleveringen van Het Spoor terug de mythische wereld van de Wadden. De eerste aflevering is op zondag 6 oktober (ca. 11:15 radio 1). De volgende hoor je op de drie zondagen erna. De afleveringen zijn terug te luisteren via de OVT-podcast of als online streams via de webpagina’s van de individuele uitzendingen of via de links hieronder.
deel 1
deel 2
deel 3
deel 4

 • Soirée Dramatik Deluxe, 5 oktober in Antwerpen, 7 oktober in Amsterdam, geplaatst: 29-09-2013

De Soirée Dramatik plaatst schrijvers op het podium. De tiende verjaardag van Schrijverspodium vormt de aanleiding voor een luxueuze editie van deze klassieker. Tijdens twee toneelliteraire avonden hoor je een greep uit de beste Nederlandstalige toneelliteratuur van het afgelopen decennium. Schrijvers en acteurs worden bijgestaan door de band Track.
Op 5 oktober tref je in het Toneelhuis in Antwerpen o.a. Stijn Devillé, Abke Haring, Elvis Peeters, Dimitri Verhulst en Erik Vlaminck en de acteurs Stijn Van Opstal, Geert Van Rampelberg en Sara De Roo. Op 7 oktober zie je in de Stadsschouwburg Amsterdam o.a. Maria Goos, Marjolijn van Heemstra, Gerardjan Rijnders en Lot Vekemans en de acteurs Marlies Heuer, Hein van der Heijden en Kees Hulst.

 • Poelifinario-genomineerde Kommil Foo met het lied ‘Breken’, geplaatst: 24-09-2013

Zondag 29 september worden de Poelifinario en de Neerlands Hoop uitgereikt, de prijzen die schouwburgdirecteuren geven aan het beste cabaretprogramma en het grootste cabarettalent van het afgelopen seizoen. Kommil Foo is met het programma Breken genomineerd voor de Poelifinario. Uit het juryrapport: “Ze vertalen de pijn van verbroken liefde naar krachtige poëzie, sterke toneelbeelden en meeslepende muziek.”
Luister hier naar een lied uit deze voorstelling:


Update 29 september: niet Kommil Foo maar Wim Helsen won vandaag de Poelifinario voor zijn programma Spijtig, Spijtig, Spijtig. De Neerlands hoop ging naar Louise Korthals voor Vlieguur.

 • Berlijnse Avonden, geplaatst: 22-09-2013

Donderdag 19 september kwam het radioprogramma De Avonden live uit Berlijn. Centrale vraag: waarom is Berlijn zo’n vruchtbare grond voor de kunst? Daarover werd gesproken met Nederlanders die in Berlijn wonen en werken. Presentator Jeroen van Kan voerde gesprekken met o.a. kunstenaar Marc Bijl en schrijfster Maria Barnas; Botte Jellema bezocht ateliers, theaters en andere creatieve broedplaatsen; en beide spraken met culturele ondernemers over het economisch klimaat. Heb je net als ik de uitzending gemist? Luister hem dan terug via de podcast of als online stream.

 • Festival De Keuze in de Rotterdamse Stadsschouwburg, geplaatst: 18-09-2013

Festival De Keuze brengt van 19 t/m 29 september theater, lezingen en muziek naar de Rotterdamse Stadsschouwburg. Een deel van het programma is gratis, waaronder de muziek die Motel Mozaique presenteert: Bo Koek & Sirene Orkest op vrijdag 20 (22:30); Amariszi op zaterdag 21 (23 uur); Broeder Dieleman & Herrek op dinsdag 24 (21 uur); en Akwasi op vrijdag 27 september (22:30). Ook gratis: dj’s in de hal (dagelijks, vanaf 23 uur) en het bijwonen van het radio4-programma Virus op donderdag 19 en 26 september (22 uur). Het volledige programma vind je hier.

 • Mini-audiodocumentairewedstrijd Korte Golf, deadline 30 september, geplaatst: 17-09-2013

Korte Golf is een luistermiddag en een race voor mooie radio: een wedstrijd voor mini-audiodocumentaires van drie minuten. De luistermiddag is op zondag 13 oktober in de Brakke Grond in Amsterdam. Dan zijn de beste inzendingen te horen samen met andere best practices van mooie radio.
Meedoen aan de wedstrijd kan tot 30 september. Je mini-radiodocumentaire mag maximaal drie minuten duren en bevat: twee generaties, een functionele echo, en een huishoudartikel in de titel. Er valt een mooie prijs te winnen: een talenttraject binnen IDFA.

 • Prinsjesfestival in Den Haag, geplaatst: 14-09-2013

Op en voorafgaand aan de derde dinsdag van september vindt in Den Haag het Prinsjesfestival plaats, met debat, cabaret en muziek. Op maandag 16 september is het programma toegankelijk voor publiek. ’s Middags houdt Kim Putters de Prinsjesdaglezing over de wisselwerking van generaties. Aansluitend is er een debat over dit thema. Voor beide is geen aanmelding meer mogelijk. Er zijn nog wel kaarten voor het Prinsjesdagcabaret op maandagavond met Louise Korthals, Diederik Smit en de De Gebroeders Fretz (Theater Diligentia, 20:15 uur). Ook ben je welkom bij de Prinsjesrede, een wedstrijd voor speechschrijvers, die de opdracht kregen Nederland uit de (economische) put te praten. De drie speeches worden voorgedragen door Anniek Pheiffer, Mark Rietman en Pieter de Sman van het Nationale Toneel (Nieuwspoort, 16:15 uur).

 • Theatervoorstelling Somedaymyprincewill.com met randprogramma, geplaatst: 11-09-2013

De veelbejubelde theatervoorstelling Somedaymyprincewill.com van Sadettin Kirmiziyüz over de Turkse bruiloft van zijn zus, met The Sadists als bruiloftsband, is op woensdag 11 en donderdag 12 september te zien tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. Stadsschouwburg Amsterdam, Grote zaal, 20:30 uur, kaarten: € 10-25.
Op donderdag is er een bijzonder randprogramma met Sadettin Kirmiziyüz, Adelheid Roosen en Benjamin Herman onder de titel Voor&Na Somedaymyprincewill.com. Stadsschouwburg Amsterdam, Pleinfoyer, 19.45-20.15 uur / 22.05-22.35 uur, gratis op vertoon van het kaartje van de voorstelling.

 • Start POPronde 2013, geplaatst: 09-09-2013

Het is september: de POPronde gaat weer van start. Te beginnen op vrijdag 13 in Nijmegen, zondag 14 in Zwolle, vrijdag 20 in Apeldoorn, zaterdag 21 in Bergen op Zoom. Check hier wanneer de ronde bij jou in de buurt is.
Bands/singer-songwriters die je tegen kunt komen zijn o.a. Adam & The Relevants, When We Are Wild, Herrek, The Future’s Dust, Suit And Tie Johns, Démira, Emil Landman, Flow&CO, Mannheim, Neighbour Neighbour, Salisbury, Villeneuf en Wolf in Loveland.

 • Radioportret fotografe Gundula Schulze Eldowy in Holland Doc, geplaatst: 06-09-2013

Fotografe Gundula Schulze Eldowy groeide op in de DDR. Tot de val van de muur fotografeerde ze er het dagelijks leven en bracht daarmee de achterkant van de geïdealiseerde boeren- arbeidersstaat in beeld. Daarna reisde ze de wereld over en nu woont ze afwisselend in Peru en Berlijn. Hoe bepaalt de DDR-tijd haar huidige levensvisie? Wat is er volgens haar nog over van de oude beelden die ze destijds vastlegde? Irene Houthuis portretteert haar in de radio-documentaire Gundula Schulze Eldowy, uitgezonden op zondag 8 september in Holland Doc, radio 1, 21 uur.
De 38 minuten durende documentaire is terug te luisteren via de Holland Doc podcast of via de website.

 • Twee boeken en een ZKV in het tweede uur van De Avonden, geplaatst: 04-09-2013

Woensdag 4 september in het tweede uur van De Avonden (radio 6, 21-23 uur): Wim Brands bespreekt Nacht, deel 4 van de autobiografische romancyclus van Karl Ove Knausgård; Jeroen van Kan spreekt met vertaalster Marietje D’Hane-Scheltema, die een boek schreef over Ovidius; en ook in het nieuwe seizoen leest A.L. Snijders weer tweewekelijks een van zijn Zeer Korte Verhalen voor. Na uitzending is de aflevering terug te luisteren via de website of de podcast van De Avonden.
Voor zijn tv-programma Boeken op reis zocht Wim Brands Knausgård op in Noorwegen. De uitzending van zondag 1 september is terug te kijken via Uitzending gemist.

 • Instore-concerten Eefje de Visser bij Plato en Concerto, geplaatst: 01-09-2013

Vrijdag 30 augustus kwam het album Het Is van Eefje de Visser uit. Ter promotie van de plaat geeft ze in september en oktober gratis concerten in platenzaak Plato in Zwolle (27/9), Groningen (2/10) en Utrecht (18/10) en in Concerto in Amsterdam (3/10). Ze begint in alle gevallen om 15:30 uur.

 • Grachtenfestijn in Groningen, geplaatst: 29-08-2013

Schuitje varen, theetje drinken, je verdiepen in duurzaamheid en luisteren naar muziek. Dat kan in het weekend van zaterdag 31 augustus en zondag 1 september op het Grachtenfestijn in Groningen. Er zijn lezingen, je kunt een grachtenwandeling maken of je alles laten vertellen over de architectuur van het Groninger Museum, zonneboten bekijken en er is een botenparade.

 • Preken voor eigen parochie in de Kleine Komedie in Amsterdam, geplaatst: 27-08-2013

Bij de start van het nieuwe theaterseizoen wordt er weer gepreekt voor eigen parochie in de Kleine Komedie in Amsterdam met stichtelijke betogen, uiteenzettingen, donderpreken en sterke verhalen.
Zaterdag 31 augustus staan op de kansel: hoogleraar taaltechnologie Franciska de Jong, ex-premier Dries van Agt, filosoof René Gude, econoom Adrian de Groot Ruiz en schrijfster en illustrator Joke van Leeuwen; zondag 1 september hoor je: KPN topman Wim Dik, hoogleraar robotica Vanessa Evers, acteur en toneelschrijver George van Houts, filosoof en journalist Rob Wijnberg en cabaretier Lebbis. Aanvang 20:15; kaarten kosten 10 tot 21 euro.

 • Nu in de luisterpalen van de publieke omroep, geplaatst: 25-08-2013

– op bossa nova geïnspireerde jazz met bite van trompettist Jukka Eskola: Schema, radio 6
– het nieuwe album van Eefje de Visser die het Nederlands zo mooi laat vloeien: Het Is, 3voor12
– de nieuwe Franz Ferdinand: Right thoughts, right words, right action, ook bij 3voor12
– hemels en onheilspellend klinkend koorwerk van Arvo Pärt: Adam’s Lament (ECM uitgave 2011), radio 4

 • Dave Haslam draait in De Nor in Heerlen, geplaatst: 23-08-2013

De Brit Dave Haslam begon in de jaren 1980 als DJ in Manchester. Daarna draaide hij overal ter wereld en schreef het boek Manchester England, een onderzoek over de radicale en muzikale geschiedenis van Manchester.
In het kader van het culturele festival Cultura Nova geeft hij op zaterdag 24 augustus ’s middags een TEDx-lezing en draait hij ’s avonds in De Nor in Heerlen (vanaf 22 uur).

 • Konrad Koselleck Big Band op het Grachtenfestival in Amsterdam, geplaatst: 21-08-2013

In het kader van het Grachtenfestival speelt Konrad Koselleck donderdagavond 22 augustus met zijn Big Band op een ponton voor Hotel De l’Europe in Amsterdam.
Op het programma staan stukken die geïnspireerd zijn op Mendelssohns Midzomernachtsdroom en Glucks Orphee et Eurydice en een speciale bewerking van Ravels Pianoconcert voor de linkerhand. Deze bewerking voor baritonsaxofoon en jazzorkest maakte Koselleck voor Ties Mellema, klassiek saxofonist, die een tijdlang zijn rechterhand helemaal niet kon gebruiken door zware verwondingen na een val.
Het concert begint om 20:30 uur, duurt ongeveer 90 minuten en is gratis toegankelijk.

 • Radio-interviews met Johan Simons, geplaatst: 18-08-2013

Regisseur en artistiek leider Johan Simons is zondagavond 18 augustus Zomergast (Nederland 2, 20:20-23:30).
Hier links naar twee radio-interviews met hem, een voor de Beierse radio over leven en werken in München (uit 2010, ca. 35 min.) en een in De Avonden naar aanleiding van zijn regie van MacBeth bij Toneel Groep Amsterdam (uit 2012, ca. 23 min.). Het interview van de Bayerischer Rundfunk is ook te beluisteren als online stream.

 • Mixed Tapes via Spotify of Deezer, geplaatst: 16-08-2013

Een digitale versie van het zelf gemixte cassettebandje: Mixed Tapes. Muzikanten, DJ’s en platenmaatschappijen worden gevraagd om zo’n Mixed-Tape samen te stellen, naar persoonlijke smaak, al dan niet gerelateerd aan een festival, release of thema. Je kunt de tapes beluisteren via Spotify of Deezer.

 • Expositie The suspension of disbelief in Z33 Hasselt, geplaatst: 14-08-2013

In Z33 in Hasselt (België) is tot en met 13 oktober de expositie The suspension of disbelief van het kunstenaarsduo Sarah & Charles te zien. De expositie bestaat uit installaties en twee korte films, waarin verhalen tastbaar worden gemaakt in beeld en geluid. De verhalen bewegen zich steeds tussen fictie en werkelijkheid.
Sarah & Charles, The supsension of disbelief, Z33 Hasselt, 30-06-2013 – 13-10-2013.

 • Radiogasten, radio-experiment in Casa Luna op 5 en 12 augustus, geplaatst: 11-08-2013; aangepast: 13-08-2013

Een tweedelig radio-experiment in Casa Luna: vier Radiogasten, Nathan Vecht, Chris Bajema, Isolde Hallensleben en Ronald Snijders, presenteren hun nieuws van de week. Live en improviserend vanuit Studio Desmet met interviews, reportages, discussie, hoorspel en muziek. Deel 1 werd uitgezonden op maandag 5 augustus, deel 2 op maandag 12 augustus (beide 23:59-01:59, radio 1).
Op Facebook waren er niet alleen maar positieve reacties op de eerste uitzending. Teneur van de kritiek was dat het veel te druk was voor ’s nachts. Handig om te weten: elke aflevering van Radiogasten kun je na uitzending terugluisteren als het jou uitkomt, via de podcast van Casa Luna of als online stream (deel 1 en deel 2).

 • Toegevoegd aan blogpost ‘Gratis live muziek in augustus & september’, geplaatst: 08-08-2013

– MuteSounds, een festival voor doven en horenden in F.A.S.T. surfdorp Scheveningen, vrijdag 9 t/m zondag 11 augustus.
– Spoffin, Street Arts Festival in Amersfoort van donderdag 22 t/m zondag 25 augustus.

 • Tolhuistour, audiotour net over het IJ in Amsterdam, geplaatst: 05-08-2013

Een audiotour voert je door de buurt rondom de Tolhuistuin vlakbij het IJ in Amsterdam-Noord. Onderweg hoor je verhalen uit heden en verleden. Zoals het verhaal van Elsje Christiaens, wier lijk in de Middeleeuwen op het Galgenveld werd tentoongesteld. Of over het eerste 3-D geprinte grachtenpand waaraan in deze buurt gewerkt wordt.
Voor € 2,50 + een borg kun je een mp3-speler met koptelefoon huren bij de Tolhuistuin en de Museumshop van EYE. Je kunt de tour ook zelf downloaden. De tour duurt ongeveer een uur.

 • Lowlands-adventskalender, geplaatst: 04-08-2013

Augustus is Lowlands-maand bij 3voor12. Op de speciale Lowlandspagina verschijnt, bij wijze van adventskalender, elke ochtend een opname van een artiest die op Lowlands speelt, vaak aangevuld met recente interviews. De live-opnames worden ook ’s avonds om 21.30 uur uitgezonden op 101.TV en vanaf 22.00 uur in 3voor12 Radio.

 • Voorproefje gratismuziekpost augustus en september, geplaatst: 31-07-2013

Een dezer dagen kun je weer een nieuwe gratismuziekpost verwachten. Nu alvast een voorproefje. De komende dagen zijn gratis te beluisteren:
donderdag 1 augustus
– Ape Not Mice en Raymond van het Groenewoud in respectievelijk Bergen op Zoom en Kapellen (bij Antwerpen) in het kader van het Palm Parkies festival.
vrijdag 2 augustus
– Do, Charly Luske, Anita Meijer, T-Spoon en anderen tijdens het concert Strijders voor de Liefde op het Rembrandtplein in Amsterdam in het kader van de Gay Pride (vanaf 19 uur).
zondag 4 augustus
– Armand en The Kik in het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam.
– Mister & Mississippi en Qeaux Qeaux Jones tijdens Zomer op het Plein in Alkmaar.
– Fresku, Bots, Marlon Kicken en meer tijdens GroteBeekpop in Eindhoven.

 • Zomerparkfeest Julianapark Venlo van 1 t/m 4 augustus, geplaatst: 30-07-2013

Van donderdag 1 tot en met zondag 4 augustus vind je muziek, poëzie, literatuur, film en theater in het Julianapark in Venlo tijdens het Zomerparkfeest. Met op donderdag o.a. Pien Feith, Ellen Deckwitz & Daan Doesburg; op vrijdag o.a. Laura Jansen en de acrobaten van Collectif Malunés; op zaterdag o.a. Mikal Cronin, Hugo Hoes (die voorleest uit Fijne Familie) en gamen tegen een cellist in Cello Fortress; op zondag o.a. Eins Zwei & The Parallel Cinema, Danny de Munk, Comedytrain en het strandbeest van Theo Jansen.
De toegang is gratis. Check ook de playlist op Spotify.

 • Zomerexpositie MuziekFabriek in Continium Kerkrade, geplaatst: 27-07-2013

Ontdek in MuziekFabriek, de zomerexpositie van Continium in Kerkrade, wat geluid is, hoe geluiden ontstaan, waarom ze verschillend klinken en hoe meerdere geluiden samen muziek kunnen maken. In de MuziekFabriek staan tientallen stations klaar die je mag bespelen en waarmee je een kakofonie aan verschillende geluiden kunt produceren. De muzikale stations zijn zowel binnen als buiten te vinden.
De zomerexpositie duurt tot en met 1 september. Adres: Continium, Museumplein 2, Kerkrade.

 • Abdelkader Benali in Zomerspijkers, zaterdag 27 juli, geplaatst: 24-07-2013

In de aflevering van Zomerspijkers op zaterdag 27 juli spreekt Dolf Jansen twee uur lang met Abdelkader Benali en luistert met hem naar door hem meegebrachte muziek. Luister naar de uitzending op radio 2 op zaterdag 27 juli van 12 tot 14 uur of luister nadien terug via online stream of podcast.

 • Radio Homo Ludens tijdens Call of the Mall t/m 22 september, geplaatst: 23-07-2013

Een van de projecten tijdens Call of the Mall, een kunstmanifestatie in en rond winkelcentrum Hoog Catharijne, is Radio Homo Ludens, radio over en voor de spelende mens.
Radio Homo Ludens laat de leefwereld van de Homo Ludens horen met nieuws over het dagelijks leven in Hoog Catharijne, interviews, verhalen uit de oude doos, opvallende geluiden en af en toe live muziek of muzak. Je kunt Radio Homo Ludens volgen via Soundcloud.

Luister ook naar het gesprek dat Inge ter Schure had met initiator Melle Smets in De Avonden waarin hij o.a. vertelt over het nonnenliftje.

 • Zomeravondconcerten op radio 4, geplaatst: 21-07-2013

Tot 1 september hoor je iedere avond op radio 4 een Zomeravondconcert (20-23 uur). De klassieke concerten zijn afkomstig van festivals uit binnen- en buitenland, zoals de BBC Proms, Bayreuther Festspiele, Robeco SummerNights, Delft Chamber Music Festival en Festival Oude Muziek.
In de week van 22 juli kun je o.a. luisteren naar Händel en Corelli (22 juli); Gergiev met werken van Russische componisten (23 juli); Beethovens Negende (25 juli); Strijkkwintetten van Mozart en Bruckner en een cantate van Bach rechtstreeks vanaf het Delft Chamber Music Festival (26 juli).
Het volledige programma van de Zomeravondconcerten is hier te vinden.

 • Drie weken lang cultuurinterviews in Zomeravonden, geplaatst: 19-07-2013

Van 15 juli t/m 2 augustus is er elke werkdag een Zomeravond. Deze zomereditie van het radio 6 programma De Avonden bestaat uit een reeks interviews met gasten uit de cultuur vanaf een locatie van hun keuze. Na uitzending (tussen 21 en 23 uur) zijn de afleveringen terug te luisteren via de website of de podcast van De Avonden.
De gasten zijn Mark Manders (15/7), Joep Pelt (16/7), Marjolijn van Heemstra (17/7), Nanouk Leopold (18/7), Bert Wagendorp (19/7), Anne Vegter (22/7), Ton Kas (23/7), René Gude (24/7), Oek de Jong (25/7), Ola Mafaalani (26/7), Anton Valens (27/7), Guido van Driel (28/7), Maxim Februari (31/7), Marcel Hensema (1/8) en Marijke van Warmerdam (2/8).

 • Zomer vol verhalen op vijf Utrechtse forten, geplaatst: 17-07-2013

Deze zomer vindt de tweede editie plaats van Zomer vol Verhalen, een verhalenfestival voor de hele familie op vijf Utrechtse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er zijn voorstellingen voor alle leeftijden, sommige vooral vertellend, andere ook met fysiek spel.
Data en plaatsen: 21 juli Fort Hoofddijk, 28 juli Fort De Bilt, 4 augustus Fort aan de Klop, 11 augustus Fort bij Vechten en 18 augustus Fort Rijnauwen.

 • Vierdaagse Feesten inclusief Valkhoffestival, 14 – 19 juli, geplaatst: 13-07-2013

Van zaterdag 13 t/m vrijdag 19 juli een week vol muziek, theater en kunst in Nijmegen tijdens de Vierdaagse Feesten. De muziek is op pleinen en in cafés te horen en op twee afzonderlijke festivals: het Valkhof Festival en Festival Op ’t eiland.

Voor jazz moet je in het Otis Park zijn, met o.a. het Florian Wempe Quintet ft. Willie Jones III (14/7, 20 uur), Kris Berry (16/7, 20 uur) en Martijn van Iterson ft. Young Talents (18/7, 18 uur). Dansen kan o.a. in LUX of in de silent disco’s op de Waalkade of bij RIVA restaurant.
Op het Valkhof Festival zie je o.a. Spilt Milk (14/7, 14:30), Ignatz (15/7, 19 uur), Josse James (15/7, 23:30), Tessa Rose Jackson (16/7, 19 uur), Kensington (16/7, 23:30), Wolvon (17/7, 23 uur), Postmodem (18/7, 19:45), Stuurbaard Bakkebaard (18/7, 20:30) en De Tweede Speeldoos (18/7, 22:15). Check ook de playlist op Spotify.
Op het Waalpodium van Op ’t eiland treden om 22 uur op: Navarone (13/7), Russkaja (14/7), Memphis Maniacs (15/7), Karamelo Santo (16/7), Enge Buren (17/7), Skindred (18/7) en the Deaf (19/7).
De toegang van alle genoemde concerten is gratis.

 • Luisteren naar het North Sea Jazz festival, geplaatst: 10-07-2013

Als je het weekend 12 t/m 14 juli niet in Ahoy bent, maar wel wilt horen wat daar gebeurt, volg dan het North Sea Jazz festival via radio 6, Nederland 3 en Cultura24.
– Radio 6 doet live verslag vanaf het festival, zendt veel live muziek uit en spreekt met artiesten. Houd de radio en de NSJ festivalpagina in de gaten.
– Op Nederland 3 krijg je zaterdag vanaf 22 uur en zondag vanaf 23 uur reportages, interviews en veel muziek voorgeschoteld door Sylvana Simons, Winfried Baijens en Andrew Makkinga. Artiesten die voorbijkomen zijn (onder voorbehoud) o.a. Laura Mvula, Seasick Steve, John Legend, Marcus Miller, Bonnie Raitt, Charles Bradley en Sting.
Cultura24 zendt zaterdag en zondag vanaf 18 uur rechtstreeks uit vanaf het festival. In de week ervoor wordt er dagelijks vanaf 20:30 vooruit- en teruggeblikt met specials en concertregistraties.

 • Vandaag op de radio, maandag 8 juli, geplaatst: 08-07-2013

Vandaag op de radio:
– Stine Jensen, Chris Rutenfrans en Paul Cliteur discussiëren over de herkomst van moraal n.a.v. het laatste boek van Frans de Waal “De Bonobo en de tien geboden, moraal is ouder dan de mens”. OBA Live, radio 5, 19-20 uur.
– Christiaan Weijts in de eerste aflevering van de weekserie van De Avonden over bijzondere reisverhalen van schrijvers. De Avonden, radio 6, 21-23 uur (weekserie: ca. eerste tien minuten).
– Het Pavel Haas kwartet speelt Tsjaikovsky, Strijkkwartet nr.1; Sjostakovitsj, Strijkkwartet nr.7 en Smetana, Strijkkwartet nr.1. in het Nachtconcert van radio 4 (00:00-01:30 en nadien online terug te luisteren in het concerthuis).

 • Over het IJ festival van 4 t/m 14 juli, geplaatst: 04-07-2013

11 dagen theater rond het IJ in Amsterdam. Festivalhart is de NDSM-werf in Amsterdam Noord.
Te zien zijn o.a.
Een Bebop Verhaal van Orkater, een door Chet Baker geïnspireerde voorstelling, eerder te zien op Oerol
Home sweet home, een muzikale voorstelling over vrouwen ná oorlogstijd van Via Berlin, Ragazze Kwartet en Slagwerk Den Haag
Grachtencreaties, waarbij je vanaf station Amsterdam Centraal langs vier bijzondere locaties geleid wordt waar jonge theatermakers en jonge musici onderzoeken welke invloeden uit de Gouden Eeuw terug te vinden zijn in het leven van vandaag.
Zie ook het volledige programmaoverzicht.

 • In memoriam Maarten van Roozendaal, geplaatst: 01-07-2013; aangepast: 03-07-2013

Op maandag 1 juli is Maarten van Roozendaal overleden. Casa Luna (NCRV, radio 1) zou op woensdag 3 juli aandacht besteden aan het boekje Om te janken zo mooi, waarin teksten van Maarten van Roozendaal staan en reacties daarop van achttien kunstenaars. In verband met zijn overlijden werd in plaats daarvan de uitzending van maandag aan hem gewijd. Deze uitzending is online terug te luisteren.
In het eerste uur: één uur van de anderhalf urende ZomerNacht uit 2012 waarin Maarten van Roozendaal, alleen achter een microfoon, zijn levensverhaal vertelt en muziek laat horen. In het tweede uur: reacties van Manon Uphoff, die een bijdrage leverde aan Om te janken zo mooi en luisteraars.
Luisteren naar zijn liederen kan via de Spotify-playlist hieronder. De playlist bevat geen recent werk, want dat is helaas niet opgenomen in de Spotify-bibliotheek. Kijk zaterdag 6 juli vanaf 20:30 ook naar de Maarten van Roozendaal special op Cultura24 met o.a. de nooit eerder uitgezonden voorstelling Barmhart (2006).

 • Voorproefje gratis muziek in juli, geplaatst: 01-07-2013

Een dezer dagen kun je een nieuwe post over gratis muziek(festivals) in juli verwachten. Nu vast een voorproefje: dinsdag 2 juli is er Kermisrock in het Belgische Lille met Green Witch, The Rumblejetts en Dollarqueen. Luister op Soundcloud naar Schoolgirl fool van Dollarqueen.

 • North Sea round town (vrijdag 28 juni – zondag 14 juli), geplaatst: 25-06-2013

Voorafgaand en tijdens het North Sea Jazz festival (12-14 juli) is er in Rotterdam buiten Ahoy ook veel jazz te horen en te zien onder de noemer North Sea round town. Daar zitten ook veel gratis concerten tussen.

Zo is er het Kid Dynamite Jazz festival, zondag 30 juni vanaf 14 uur op het Deliplein, met optredens van Karsu Dönmez (18 uur), Avarah Sextet, Artvark saxofoon quartet en Dj Graaf Groef. Ook leuk voor kinderen: op woensdagmiddag 3 juli lezen kinderen korte verhalen en gedichten voor en worden daarbij live begeleid door geluidenmaker Alan Purves en cellist Ernst Reijseger (Leeszaal West, 15-17 uur).

In de week van maandag 1 juli ook optredens van o.a. Ntjam Rosie (vrijdag 5 juli, Atelier Untitled, 21:30-22:30), Grooves from the cloud (improvisatie door o.a. Reinier Baas en Martijn Vink, zaterdag 6 juli, Müllerpier #3, 17 uur) en, tegelijkertijd, Subes (Witte de Withstraat, 17 uur).

In de week van maandag 8 juli optredens van o.a. The Cannonball Legacy (hardbop, 10 juli, Doelencafé, 21:30 uur) en Bert van den Brink en Eric Vloeimans (13 juli, Laurenskerk, 14-16 uur, vrijwillige bijdrage). Ook zijn er bijzondere huiskamerconcerten van o.a. Anton Goudsmit & Cor Bakker (7 juli, 15:30), Stephanie Francke Quartet (9 juli, 20 uur) en Izaline Callister (10 juli, 20 uur). Vanwege het beperkte aantal plaatsen is reserveren hiervoor verplicht.

 • Radio Mortale Live op donderdag 27 juni, geplaatst: 25-06-2013

Radio Mortale, een radioprogramma over en voor de Nederlandse popmuziek, gaat a.s. donderdag 27 juni live met drie Amsterdamse bands: Velvvet, Adam & The Relevants en Jake in the swamp. Plaats: Sugarfactory in Amsterdam. Tijd: 20:00 – 23:55 uur. Kaarten: € 6 verkrijgbaar bij de Sugarfactory.

 • Zomer 2013 playlist van Muziek van Nu, geplaatst: 24-06-2013

Muziek van nu, het online platform voor liefhebbers van 20ste en 21ste eeuwse (klassieke) muziek, heeft een zomerplaylist op Spotify gezet. Je vindt er geen hele albums, maar stukken en losse tracks, alle uitgevoerd door bekende musici. Enkele van de opgenomen componisten: Osvaldo Golijove, Ernest Bloch, Otto Ketting, Steve Reich, Alfred Schnittke en Benjamin Britten.

 • Live-optredens Best Kept Secret in 3voor12 Luisterpaal, geplaatst: 23-06-2013; aangepast: 24-06-2013

Kijk naar registraties van optredens van o.a. Damien Rice, Arctic Monkeys, Palma Violets en Alt-J op het Best Kept Secret festival via de 3voor12 Luisterpaal.

 • Concertregistratie Lianne La Havas op Pinkpop, geplaatst: 21-06-2013

Luister zaterdagavond 22 juni naar een opname van het optreden van Lianne La Havas afgelopen zondag op Pinkpop in De Zaterdagavond op radio 6 (ca. 21:10 – 21:30 uur). Je kunt het hele concert terugluisteren in de luisterpaal van 3voor12.

 • Best Kept Secret festival, geplaatst: 19-06-2013

Het gloednieuwe Best Kept Secret festival, dat van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni plaatsvindt in de Beekse Bergen (Hilvarenbeek), is zo goed als uitverkocht. Bands die er optreden zijn o.a. Alt-J, Arctic Monkeys, The Maccabees, Mozes and The Firstborn, Palma Violets en Temples.
Ben je er net als ik niet bij of wil je gewoon meer horen? Houd 3voor12 radio in de gaten, zij doen verslag. Via Spotify kun je naar de Best Kept Secret Festival 2013 playlist luisteren.

 • Wilfried de Jonglive!, geplaatst: 17-06-2013

Op dinsdag 18 juni draait Wilfried de Jong, zoals elke maand, zijn favoriete platen in het Rotterdamse jazzcafé Dizzy. Je kunt erbij zijn of luisteren naar de live-uitzending op radio 6. Van 19 tot 21 uur draait Wilfried voor alle aanwezigen en radioluisteraars oude obscure nummers, bekende klassiekers en nieuwe nummers op het gebied van jazz, latin, soul en funk.
18 juni is er in Dizzy aansluitend een jamsessie met Hassan Aboudalda. Het voortbestaan van Dizzy is onzeker. Klik hier voor meer informatie en voor hoe jij kunt helpen.

 • Pinkpop live-stream, geplaatst: 16-06-2012

Kijk live naar optredens op Pinkpop via de live-stream op 3voor12.vpro.nl en het themakanaal Cultura24. Soms is het pas op het laatste moment duidelijk of er toestemming is om een bepaald concert te streamen. Hier vind je het actuele overzicht.
Op zondag 16 juni kun je o.a. kijken naar: Tom Odell (12:00); Kensington (12:50); Will And The People (14:40); Blaudzun (15:40); The Vaccines (16:40) en Stereophonics (17:30).
Na afloop zijn veel concerten, waaronder die van Triggerfinger, Kings of Leon en Blaudzun, terug te luisteren via de luisterpaal van 3voor12.

 • Festival voor het Afrikaans, geplaatst: 16-06-2013

Zondag 16 juni: Laaf je ook op deze laatste dag van het Festival voor het Afrikaans aan de Afrikaanse taal met muziek, cabaret, toneel, film en lezingen in Theater aan het Spui in Den Haag. Van 10:30 tot 21:30 uur is er een parallelle programmering in de verschillende zalen.

 • Zomerspijkers, geplaatst: 15-06-2013

Van 15 juni t/m 18 augustus, iedere zaterdag, van 12 tot 14 uur op radio 2: Zomerspijkers, de vervanging van Spijkers met koppen tijdens de zomer. Dolf Jansen praat telkens met een gast en luistert mee naar door hem of haar meegebrachte muziek.
Line up: Jochem Myjer (15 juni), Bart Veldkamp (22 juni), Tim Knol (29 juni), Frits Spits (6 juli), Sanne Hans (13 juli), Pierre Wind (20 juli), Abdelkader Benali (27 juli), Esther Vergeer (3 augustus), Peter te Bos (10 augustus) en Janne Schra (17 augustus).
De uitzendingen zijn na afloop terug te luisteren als podcast en als online stream.

 • Luisterboeken van uitgeverij Rubinstein bij Action, geplaatst: 13-06-2013

Nu te koop bij Action: luisterboeken van uitgeverij Rubinstein voor € 1,99 per stuk. Verkrijgbaar zijn o.a. de volgende titels: Liefst verliefd, verhalen van Renate Rubinstein; De ongewone lezer van Alan Bennett, over de Engelse koningin die een leesvirus te pakken krijgt; Die Winterreise, zes verhalen geschreven en gelezen door Rudy Kousbroek; en De zomers van Watou, de beste gedichten van dit jaarlijkse poëziefestival.

 • Berlinde de Bruyckere in De Avonden, geplaatst: 10-06-2013

Voor VPRO’s De Avonden ontmoet Katharina Smets beeldend kunstenaar Berlinde De Brucykere in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië. De Bruyckere maakte voor het paviljoen een nieuw werk met de titel ‘Kreupelhout – Cripplewood’. Het werk is geïnspireerd op de stad Venetië, de figuur van Sint-Sebastiaan en haar correspondentie met de Zuid-Afrikaanse auteur John Coetzee.
De reportage is op dinsdag 11 juni te beluisteren rond 21:30 op radio 6 en nadien als audiofragment op de website van De Avonden of in de De Avonden-podcast.
Bekijk onderstaand filmpje om een beeld te krijgen van ‘Cripplewood’.

 • Holland Doc 24 viert het festivalseizoen, geplaatst: 09-06-2013

Van zaterdag 8 t/m vrijdag 14 juni heeft het digitale tv-kanaal Holland Doc 24 een themaweek over popfestivals. Te zien zijn documentaires als Festival Express over een groep muzikanten, waaronder Janis Joplin en The Band, die in 1970 vijf dagen per trein dwars door Canada reisde en concerten gaf waar ze stopte. Ruim veertig jaar later maakt een groep folk muzikanten waaronder Mumford & Sons een vergelijkbare reis. De documentaire die hierover gemaakt is, The Big Easy Express, wordt ook uitgezonden.
Daarnaast zijn te zien: Zwarte Cross festival 2012, 30 jaar Oerol, een documentaire over de dramatische storm op Pukkelpop in 2011 en een aflevering van Labyrint over hoe je als festivalorganisatie mensenmassa’s kunt stroomlijnen.

 • Muziek in het park, geplaatst: 09-06-2013

Luister op zondag 9 juni naar muziek in het park, bijvoorbeeld in:
Rotterdam: zomerzondag in het park bij de Euromast (14-17 uur)
Maastricht: stadsparkconcert in stadspark De Boompjes (14:30)
Amsterdam: Vondelpark openluchttheater (12-18 uur)
Schijndel: 1-Ander-Festival in het kloosterpark (14-23 uur)

 • When patents attack…, geplaatst: 04-06-2013

This American Life legt i.s.m. Planet Money de perverse werking van het Amerikaanse patentensysteem bloot. Spookbedrijven (patenttrolls) die andere bedrijven aanklagen voor vermeende overtreding van veel te breed geformuleerde patenten verdienen belachelijk veel geld aan ideeën van anderen. Wie durft er met dreigende miljoenenclaims nog te innoveren?
Luister hier de aflevering terug. Deze is ook goed te volgen als je deel 1, twee jaar geleden uitgezonden, niet hebt gehoord.

 • Speel mee met het Detectivespel op radio 6, geplaatst: 02-06-2013

Van 3 t/m 7 juni kun je op radio 6 elke ochtend meespelen met het Detectivespel van Eerst Jaap! (iedere werkdag van 7 tot 10 uur). Slachtoffer is elke dag radio 6-presentator Steef Cuijpers. Zijn moordenaar is steeds een andere collega-presentator. Vind dagelijks uit door wie Cuijpers is vermoord en maak kans op KRO-Detective-prijzen, waaronder DVD-boxen van de series Penoza en Inspector Lewis.

 • Seizoensopening Vondelpark Openluchttheater, geplaatst: 31-05-2013

Op zondag 2 juni wordt het seizoen van het Vondelpark Openluchttheater in het Amsterdamse Vondelpark geopend met optredens van Tessa Rose Jackson (14:00), Trijntje Oosterhuis (15:00) en Maison du Malheur (16:30). Tot eind september kun je elk weekend in dit openluchttheater terecht voor gratis muziek, theater/cabaret en dans.

 • Le Sacre du Printemps uitgelegd, geplaatst: 30-05-2013

Na eerdere tips waar je het stuk van Stravinksy kon beluisteren, nu een tip om meer over het stuk te weten te komen. Vandaag laat Stephen Johnson in Discovering Music horen wat er zo vernieuwend aan was. BBC Radio 3, 21:10-21:30.
Liever informatie in het Nederlands? Luister dan Casa Luna van 29 mei terug. Hijlco Span sprak daarin over het stuk met Marcel Mandos, artistiek leider van het Noord Nederlands Orkest.

 • Nog meer Le Sacre du Printemps, geplaatst: 29-05-2013

Vanochtend werd Stravinsky’s Le sacre du Printemps live uitgevoerd op de Grote Markt in Groningen door het Noord Nederlands Orkest. Deze uitvoering gemist? Je kunt het stuk, dat precies honderd jaar geleden zijn première beleefde, vandaag alsnog beluisteren, bijvoorbeeld in het Avondconcert op radio 4 om 20 uur. Aan het begin van de uitzending wordt het stuk uitgevoerd door het Amsterdam Piano Quartet.

 • Live-uitvoering van Le Sacre du Printemps, geplaatst: 28-05-2013

Woensdagochtend 29 mei om 8 uur op de Grote Markt in Groningen: live-uitvoering van Le Sacre du Printemps van Stravinsky door het Noord Nederlands Orkest. Aanleiding is de 100ste verjaardag van het stuk en het 150-jarig bestaan van het orkest. De uitvoering in de openlucht duurt ongeveer een half uur en is gratis toegankelijk.
Op vrijdag 31 mei (om 20:15 uur) en op zaterdag 1 juni (om 19 uur) geeft het orkest een jubileumconcert in de Oosterpoort in Groningen. Naast Stravinsky’s Le Sacre du Printemps worden werken van Tabachnik en Antheil uitgevoerd. Kaarten kosten € 27.

 • Debat over de DSM 5, geplaatst: 26-05-2013

De DSM 5, het nieuwe handboek voor de psychiatrie, is verschenen. Is het een handzame leidraad of een gevaarlijke dwangbuis? Hierover wordt gedebatteerd op maandag 27 mei van 20 tot 22 uur in het Groninger Forum. Deelnemers aan het debat zijn: Trudy Dehue, Peter de Jonge, Justine van Lawick en Jan Swinkels.
Het debat is zowel ter plekke als via het programma Hoe?Zo! (radio 5) live te volgen. Na afloop is het hier terug te luisteren.

 • Capriccio, tentoonstelling met beeld & geluid, geplaatst: 25-05-2013

In de groepstentoonstelling Capriccio – de naam is ontleend aan een opera van Richard Strauss – wordt beeld gekoppeld aan de muziekkeuze van de kunstenaar. Kijk, luister en bedenk: wat voor relatie gaan beeld en muziek met elkaar aan en wat blijft je langer bij: de muziek of het beeld?
Concept en samenstelling: Pim Voorneman. Locatie: galerie JCA De Kok, Lange Beestenmarkt 99, Den Haag. Openingstijden: donderdag t/m zondag 13 – 17 uur.
Vrijdag 31 mei: avondopenstelling tijdens kunstroute Hoogtij. Zondag 2 juni: finissage in de vorm van een muzieksalon met inleiding door Michael van Hoogenhuyze (aanvang 16 uur).

 • Documentaire Hoe luidt het land, geplaatst: 24-05-2013

Hoe klinkt Nederland? Luisteren we goed naar de geluiden om ons heen? Is het in Nederland nog wel eens ergens helemaal stil? Documentairemaakster Stella van Voorst van Beest ‘toont’ in Holland Doc bijzondere en alledaagse geluiden. Hoe luidt het land? is online terug te kijken.

 • Garage Swim, gratis compilatiealbum, geplaatst: 20-05-2013

Nieuwe garage rock horen? Download gratis het compilatiealbum Garage Swim met daarop recente nummers van o.a. Mikal Cronin, King Tuff, Weekend en Black Lips. Je kunt het album ook streamen via SoundCloud. Hieronder Black Lips met Cruising.

 • Psycholoog Jaap Denissen in Pavlov, geplaatst: 18-05-2013

Psycholoog Jaap Denissen is zaterdag 18 mei te gast in wetenschapsprogramma Pavlov (18:10, radio 1).
De meeste mensen denken zichzelf goed te kennen, maar volgens Denissen hebben we een vertekend beeld van onszelf. Jezelf beoordelen kun je beter aan een ander overlaten. Of aan je smartphone. Luister hier het item terug.
Van 15 t/m 26 mei staan programma’s van de NTR, VPRO & HUMAN in het teken van het Ego. Zie www.wetenschap24.nl voor een overzicht van de uitzendingen.

 • Laatste dag Amersfoort Jazz, geplaatst: 18-05-2013

Amersfoort Jazz duurt nog tot en met morgen, zondag 19 mei. Dan zijn er optredens van o.a. Basily Boys en saxofonist en Edison Jazzism Publieksprijswinnaar Bart Wirtz. Hieronder kun je luisteren naar Camels van Bart Wirtz.

 • Psychiater Jim van Os over de DSM-5 in Casa Luna, geplaatst: 17-05-2013

Psychiater Jim van Os is kritisch over de DSM-5, het handboek psychiatrie, dat 18 mei gepresenteerd wordt. Op vrijdag 17 mei geeft hij in Casa Luna (23:59 uur, radio 1) zijn visie op de mogelijke implicaties van de te strikt omschreven psychische ziektes. De uitzending is als online stream of als podcast terug te luisteren.

 • Frank McComb in Mijke’s Middag Live, geplaatst: 17-05-2013

Frank McComb treedt op vrijdagmiddag 17 mei op in Mijke’s Middag Live. Je kunt de uitzending (16-19 uur) gratis bijwonen in het Compagnietheater in Amsterdam of beluisteren via radio 6.

 • Nacht van de Europese literatuur in Brussel, geplaatst: 15-05-2013

Op donderdag 16 mei wordt in verschillende Europese steden de ‘European Literature Night‘ gevierd. Tijdens deze avond wordt literatuur uit heel Europa voorgedragen, al dan niet in vertaling. Deelnemende steden zijn o.a. Boekarest, Dublin, Lissabon, Praag en Brussel. Er is geen Nederlandse stad die deelneemt, maar in Brussel kun je op verschillende locaties tussen 19 en 22 uur naar voordrachten in het Frans en Nederlands luisteren. Klik hier voor meer informatie.

 • Karin Bijsterveld in OBA live, geplaatst: 13-05-2013

Op woensdag 15 mei spreekt Theodor Holman aan het begin van de uitzending van OBA live (19 uur op radio 5) met Karin Bijsterveld, hoogleraar Wetenschap, technologie en moderne cultuur aan de universiteit van Maastricht. Ze doet onderzoek naar de sociale rol en de betekenis van geluid. Bijsterveld was betrokken bij het project ‘Het geluid van Amsterdam’ waarin een soundscape van de negentiende-eeuwse Dam ontwikkeld werd. De soundscape is te beluisteren in het Amsterdam Museum. Klik hier om meer te horen of te lezen over dit project.

 • Urban Explorers Festival in Dordrecht, geplaatst: 09-05-2013

Van vrijdag 10 t/m zondag 12 mei vindt in Dordrecht het Urban Explorers Festival plaats. Naast expedities en performances zijn er ook concerten, bijvoorbeeld van de experimentele rockband PVT (voorheen Pivot), van 16:30 tot 17:30 te zien en te horen bij het Dolhuis.

 • Hip Hop festival in Deventer op Hemelvaartsdag, geplaatst: 08-05-2013

Houd je van hip hop, dan kun je op Hemelvaartsdag in Deventer terecht. Daar vindt vanaf 14 uur het gratis festival Keizerrijk plaats op het sportveld achter sporthal Keizerslanden. Line up o.a. Typhoon, Kraantje Pappie en MarryMarv.

 • Radiodocumentaire over Bart van der Schelling, geplaatst: 04-05-2013

Luister naar een radiodocumentaire over Bart van der Schelling. Hij vocht in de Spaanse Burgeroorlog en maakte furore in de VS met liederen van en over die oorlog. Eerder had hij twee kinderen in Nederland achtergelaten, die hij in 1964 na 37 jaar voor het eerst weer ontmoette. De documentaire van Yvonne Scholten kun je zondag 5 mei om 21 uur op radio 1 beluisteren in Holland Doc radio. Na de uitzending is hij als online stream of als podcast terug te luisteren.

 • Finissage Sounds Like Art, geplaatst: 30-04-2013

Bezoek deze week nog de expositie Sounds Like Art in het MU in Eindhoven. Ga je op de slotavond, zaterdagavond 4 mei, dan word je (na de 2 minuten stilte) vanaf 20:02 getrakteerd op live performances.

 • Blauwbaards bruiden, geplaatst: 26-04-2013

Blauwbaards bruiden, een verhaal van Renate Dorrestein. Deze week, de Week van het Luisterboek, zond Villa VPRO het door Dorrestein zelf voorgelezen verhaal in vier delen uit. Klik hieronder op elk deel (van ongeveer 5 minuten) om te beluisteren.
deel 1 | deel 2 | deel 3 | deel 4

 • High school lover van Cayucas, geplaatst: 25-04-2013

 • Get lucky van Daft Punk, geplaatst: 24-04-2013

 • Chuck van Hadewych Minis, geplaatst: 22-04-2013

Be the first to start a conversation

Reageer hier

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: