Hoorstaat #17 Strijp-S Stories

Posted on 31/10/2015

2In een maandelijkse hoorstaat deel ik wat ik op dat moment beluister. Met deze keer de audiotour Strijp-S Stories in Eindhoven, een welluidende knikkerbaan en muziek van o.a. Batuk, Sampa The Great en Kapok.

Lees en luister verder of klik direct door naar een van de volgende categorieën: audiotour & geluidswandeling; muziek of & verder. Beluister ook de geüpdate playlist op Spotify en de geheel ververste playlist op SoundCloud.

Wil je reageren op deze hoorstaat of jouw luistertips delen? Reageer dan via het reactieformulier onderaan dit bericht, via de Facebookpagina of mail naar luisterberichten[at]gmail.com

luisterbalk_geluidswandeling_2015
audiotour en geluidswandeling

Strijp-S Stories

Het Eindhovense stadsdeel Strijp-S zit de laatste jaren in de lift. Van afgesloten, in onbruik geraakt bedrijfsterrein van Philips, is het een levendige plek geworden vol designers en andere creatieven. Een verhaal dat je kent, of niet, maar dat wel steeds herhaald wordt. Als het over de Dutch Design Week gaat of over het succes van Eindhoven om een aantrekkelijke vestigingsplaats te zijn voor innovatieve bedrijven. Is een audiotour over Strijp-S niet de zoveelste herhaling van dit verhaal?

Ik liep de Strijp-S Stories audiotour en vond van niet. Althans, je zou het wel kunnen beweren, maar dan alleen zoals de acteurs in de recente tv-spotjes van de Volkskrant, als een herhaling van en variatie op een krantenkop. Ik ken het gebied redelijk goed. Toch was veel informatie, verteld door de voice over en nog meer door betrokkenen zelf, nieuw voor mij. Deze persoonlijke verhalen maken de tour zeer de moeite waard.

Strijp-S_Stories_begin_tour

Rechter foto: Videolab, voormalig ontwikkellaboratorium (links) en gebouw Gerard, voormalige apparatenfabriek (rechts).

Zo herinnert een oud-Philips medewerkster zich de weekenden waarin ze op Philips-kamp ging (“de jongens in de hooischuur en de meisjes boven op zolder”). Een portier vertelt hoe hij tijdens de Koude Oorlog bezoekers van de andere kant van het IJzeren Gordijn niet uit het oog mocht verliezen en hoe hij rondslingerende vertrouwelijke informatie opborg, een briefje achterlatend voor de nalatige medewerker. En Wim Langenhoff, oud-medewerker van het Natuurkundig Laboratorium, komt aan het woord over de types die daar werkten:

“Sowieso werden er altijd slimme, luie mensen aangenomen, omdat… Luie mensen, die gaan altijd, ook als ze experimenten doen, bedenken: hoe zou ik dat nou zo gemakkelijk mogelijk kunnen doen?”

De tour gaat ook in op Philips in oorlogstijd. Over oogluikend gedoogde zwarte handel op de werkvloer. En over Joodse Philips-medewerkers, die eerst als onmisbare krachten bij elkaar werden gezet in het Speciale Opdrachten Bureau, voor wie later een georganiseerde emigratie werd voorbereid en die ten slotte toch werden afgevoerd, maar in meerderheid de oorlog overleefden omdat ze bij aankomst in Auschwitz-Birkenau herkend werden als de Philips-Gruppe en daarmee als nuttige dwangarbeiders.

Informatie als deze, kun je ook zelf opzoeken, maar als je het hoort, van betrokkenen, op een plaats waar het gebeurde, kijk je meer door de ogen van de verteller. Dat geldt voor verhalen uit het verleden maar ook voor de verhalen van mensen die er nu wonen en werken. Je hoort André Amaro, eigenaar van restaurant en hotspot Het Ketelhuis, over de start in 2011 met weinig klandizie en hoe een tijdelijke ijsbaan op het Ketelhuisplein de Eindhovenaren massaal naar Strijp-S trok. Iris Heuer vertelt hoe het was om in 2013 als een van de eersten een loft in de opgeknapte fabrieken te betrekken. En ontwikkelaars vertellen over hun uitvindingen.

Strijp-S_Stories_Philips-gebouwen

Links: de gebouwen Gerard en Anton. Deze voormalige apparatenfabrieken zijn genoemd naar de broers Philips, tevens de eerste en tweede directeur van het bedrijf. Rechts: Natlab.

De audio van de tour beslaat iets meer dan een uur, maar ik zou er wat meer tijd voor uittrekken (zelf deed ik er 1,5 uur over). Je vindt de audiotour in het menu van de Strijp-S Eindhoven app. Deze app is gratis beschikbaar voor Android en iPhone. Je kunt er voor kiezen om de audiobestanden te downloaden of ze te streamen via internet. Als je locatiebepaling inschakelt, kun je op een plattegrond in de app volgen waar je loopt. Ook start de audio dan automatisch op de plaats waar het bij hoort. Je kunt de audiobestanden ook handmatig starten, pauzeren en stoppen. De app werkte bij mij goed, maar ik vond het jammer dat ik de audio niet op de achtergrond kon laten doorspelen, bijvoorbeeld als ik even een foto wilde maken. Ook werd ik een paar keer uit de app gegooid. Daarna kon ik wel de tour oppakken waar ik gebleven was.

Bekijk onderstaande video voor een eerste indruk van de tour.

Verder luisteren:
– Het Spoor terug: Natlab, tweeluik over het in 1914 opgerichte Philips Natuurkundig Laboratorium in het radioprogramma OVT, 25-04-2010 en 02-05-2010 (duur: 2 x 33 min.). Luister deel 1 en deel 2 terug als online stream. Werkt de stream niet, open de pagina’s dan in een andere browser of beluister de streams via woord.nl (deel 1 / deel 2)
– Interview met de dan 80-jarige Hendrik Casimir, oud-directeur van het Natuurkundig Laboratorium van Philips, in het NOS-programma Een leven lang, 18-05-1990 (duur: 1 uur). Aanleiding vormde het verschijnen van zijn autobiografie Het toeval van de werkelijkheid. Onderwerpen van gesprek zijn o.a. zijn ontmoeting met Albert Einstein, zijn leermeesters Bohr en Ehrenfest, zijn werk voor Philips, kernenergie en het vraagstuk van overbevolking.
De meisjes van … Philips, aflevering 3 van een vierdelige serie over fabrieksarbeid van meisjes. Uitgezonden in de de OVT-rubriek Het Spoor Terug, 30-03-1997 (duur: 31 min.)

Verder kijken:
De vlucht van de Philips-directie, Andere Tijden aflevering over de vlucht van de Philips-directie naar de VS (alleen Frits Philips bleef achter), één dag voor de Duitse inval op 10 mei 1940, 01-04-2003 (duur: 31 min.)
Philips en de gevangenen, Andere Tijden aflevering over het Philips-Kommando in Kamp Vught, 08-04-2003 (duur: 31 min.). Als de video niet start en een foutmelding verschijnt, open de pagina dan in een andere browser.

Terug naar het begin van dit bericht.

luisterbalk_muziek_2015
muziek

Een deel van de muziek van deze maand komt uit een herkenbare bron, maar van een deel weet ik ook niet meer waar ik het voor het eerst hoorde of opgedoken heb. Van de in Zambia geboren en in Australië wonende Sampa Tembo, alias Sampa The Great weet ik dat nog wel. Ik kwam bij haar terecht via de SoundCloud-pagina van Hiatus Kaiyote. Deze band uit Melbourne heeft daar geen eigen muziek op staan, maar deelde wel Sampa’s album The Great Mixtape. Van beide heb ik een nummer toegevoegd aan de Hoorstaat playlist op Spotify.

Op eenzelfde manier kwam ik via de SoundCloud-pagina van Spoek Mathambo & Phantasma terecht bij Batuk, een ander project van producer Spoek Mathambo in samenwerking met producer Aero Manyelo en zangeressen Nandi Ndlovu en Carla Fonseca. Een andere Zuid-Afrikaanse band (ook uit Johannesburg) kwam ik al surfend tegen, waarschijnlijk op de site van de Mail & Guardian: Bantu Continua Uhuru Consciousness (BCUC Band). De BCUC Band hoor je ook terug in de Hoorstaat playlist op Spotify.

Van de volgende nummers van Tom Misch (ft. Jordan Rakei), Leisure en Mazde (ft. LissA) herinner ik me alleen dat ik ze in een playlist op SoundCloud tegenkwam. Het zijn goed in het gehoor liggende nummers met een lekkere groove.

Uit herleidbare bron komt de muziek die ik via de Tom Robinson Introducing Mixtape beluisterde. Met o.a. de dansbare muziek van de in Berlijn wonende Oostenrijkers van NIHILS; het duo Folded Like Fabric uit Hastings; de Londense multi-instrumentalist, zangeres en producer Sarah Williams White; zangeres Nouria Bah (ook uit Londen); elektronisch duo Svelte uit Bristol; de elektro-super-pop van Seattle Yacht Club uit Southport; de band Trudy uit Liverpool met een voorliefde voor pop-liefdesliedjes uit de jaren 1950; driemansformatie Tessera Skies uit Newcastle; de aan hun eerste album werkende band Native Sons (Londen/Norwich); de 9-koppige Londense brass band Perhaps Contraption; Solko, een 7-koppige band met blazers uit Norwich; en de Canadese singer-songwriter Gabrielle Papillon.

Van ieder van hen nam ik een nummer op in de Hoorstaat playlist op SoundCloud. Van NIHILS, Folded Like Fabric, en Svelte vind je ook een nummer terug in de Hoorstaat op Spotify.

De playlist op SoundCloud bevat deze maand ook nog een aantal tracks van Nederlandse bodem, van Kapok, Big Hare, My Baby, Nairobi Golf Kid en Ishanna.

Hieronder de gehele SoundCloud Hoorstaat playlist. Deze playlist wordt iedere maand in zijn geheel vervangen.

Aan de gelijknamige playlist op Spotify voeg ik iedere maand tien nummers toe. Behalve een aantal van de bands hierboven, vind je daarop ook rapper Sef, Elbow frontman Guy Garvey en het Gentse Faces on TV. De tien nummers:
Kapok: Haphop
Folded Like Fabric: I Tried
Hiatus Kaiyote: Laputa
Sampa The Great: Class Trip
Bantu Continua Uhuru Consciousness: Mmino
Sef: Toch houdt ze van mij
Guy Garvey: Courting The Squall
Faces on TV: Love / Dead
Svelte: Time (Put It All Together)
NIHILS: Not a Man of Violence

Terug naar het begin van dit bericht.

luisterbalk_en_2015
& verder

Het vrolijkst stemmende geluid dat ik tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven opving, was dat van de enorme knikkerbaan in de winkel van Sissy-Boy. Voor dit project met de titel Fighting Newton had Studio INAMATT zeven designers uitgenodigd. Elk van hen ontwierp een overgangsdeel van de knikkerbaan. In onderstaand filmpje zie je hoe deze tot stand kwamen.

De betrokken designers waren Pepe Heykoop, Klaas Kuiken, Mae Engelgeer, Esther Jongsma, Sjoerd Jonkers, Erik Stehmann en Daphna Laurens. Jelle Bakker maakte het filmpje hieronder waarin je een knikker volgt langs het hele parcours.

Terug naar het begin van dit bericht.


De foto bovenaan dit bericht nam ik aan de start van de Strijp-S Stories audiotour in Eindhoven.