Dutch Design Week 2016

Posted on 14/10/2016

0De Dutch Design Week in Eindhoven vindt dit jaar plaats van zaterdag 22 oktober t/m zondag 30 oktober. In dit bericht een aantal tips voor wat je er kunt gaan beluisteren en dat is meer dan voorgaande jaren. Van vreemde geluidsobjecten, nieuwe muziekinstrumenten en concerten tot bijzondere installaties, lezingen en meer.

Onderaan dit bericht vind je een kaart met daarop 8 luistertiplocaties.

ddw2016_ddwmusiclab

1: DDW Music Lab – interactieve installaties

dagelijks vanaf 12:00, Ketelhuisplein (Strijp-S)
toegang met het Dutch Design Week 2016 Ticket (€ 17,50 (kinderen en studenten: € 10))

Componisten- en geluidskunstduo Strijbos & Van Rijswijk verzamelde in het DDW Music Lab interactieve installaties van zichzelf en anderen. Je kunt wegdromen op hun Rocking Chairs, kennismaken met hun manier van al luisterend een stad ontdekken (Walk With Me) en zelf geluidslagen filteren en daarmee de elektro-akoestische compositie aanpassen in de installatie Dadoc.
Ook in het lab: Dato DUO, een mini synthesizer voor twee personen van Toon Welling en David Menting; Tactile Orchestra, een installatie die met behulp van smart textiles de bewegingen van de gebruiker registreert en op basis van de locatie van die beweging een gedeelte van de compositie prijsgeeft; en ‘Sense of Control’ van Hans Timmermans waarin hij met een speelveld en een infra-rood sensor test hoeveel chaos tot inspiratie leidt.

Het DDW Music Lab wordt georganiseerd door DDW Music, dat een muzikaal programma heeft van meer dan 60 acts op meer dan 12 verschillende podia. Zo zijn er optredens van o.a. Larry Gus + S.T. Cordell en Jeangu Macrooy + Sunday Sun. Het volledige programma vind je hier.

Strijbos & Van Rijswijk verzorgt een lezing over geluidskunst, muziek en ruimte in de Materials XL middag over ruimte op woensdag 26 oktober (Effenaar, 10:00-14:00). Toegang gratis, aanmelden via Eventbrite.

ddw2016_bizarresoundcreatures

2: Bizarre Sound Creatures – Zindelijk Geluid

dagelijks, Het Glaspaviljoen, Leidingstraat 30 (Strijp-S)

Op een paar honderd meter van de geboortegrond van de Nederlandse elektronische muziek (het Philips Natuurkundig Laboratorium), presenteert Bizarre Sound Creatures vreemde geluidsobjecten en nieuwe muziekinstrumenten in de expositie Zindelijk Geluid. Zo’n nieuw muziekinstrument is het Pigstrument van Marie Caye, een instrument waarmee varkens kunnen spelen. Naast de interactieve expositie zijn er live performances, lezingen en workshops.
Het programma komt op de pagina van het Facebook-event te staan. Meer evenementen in het Glaspaviljoen vind je hier.

ddw2016_dataorchestra

3: Data Orchestra – een gepersonaliseerd huiskamerconcert

dagelijks, Ketelhuisplein (Strijp-S), vrij toegankelijk

Het Data Orchestra is een installatie van kunstenaar Jelle Mastenbroek. Met je bankpas of paspoort kun je een intiem, gepersonaliseerd huiskamerconcert in werking zetten. Anders dan wanneer je je persoonlijke data deelt met grote bedrijven die deze data vervolgens verhandelen zonder nog oog te hebben voor jou als persoon, krijg je hier iets persoonlijks terug. Mastenbroek stelt de vraag: “Zit hier het essentiële verschil om voortaan zorgvuldiger persoonlijke gegevens te verstrekken?”

ddw2016_resonate

4: Resonate – muziek voelen in een speakerpak

dagelijks, 11:00-18:00, Klokgebouw, Klokgebouw 50 (Strijp-S)
toegang met het Dutch Design Week 2016 Ticket

Resonate is een project van de Naakte Ontwerpers, Tommy de Bruijn en Sam van ’t Oever. Zij ontwikkelden pakken met transducers, die ieder oppervlakte kunnen transformeren in een luidspreker. Zo worden de trillingen van de muziek overgebracht op de drager van het pak. De transducers zijn zo geplaatst dat je bepaalde geluidsfrequenties precies op die plek voelt waar ze de meeste impact hebben.
De pakken hangen in een paviljoen waar het helemaal donker is. Doordat je zicht, het meest dominante zintuig, geblokkeerd wordt, kun je volledig opgaan in de ervaring van de muziek.
Meer over het project vind je op de website resonate.nu.

ddw2016_themakingofmalerwanderweg

5: The making of Malerwanderweg – interactieve expo

dagelijks, 10:00-21:00, Sectie C, Daalakkersweg 2-16, gratis toegang

Jan Doms (LEF stadsdynamica) organiseert in Hal M op Sectie C de interactieve tentoonstelling Malerwanderweg. Centraal staat een glazen schijf van 9 meter diameter, het decor voor de multidisciplinaire dansperformance Tanzen auf dem Malerwanderweg (Dancing on the Painters Trail), die in 2017 en 2018 door Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zal toeren. In The making of Malerwanderweg experimenteren de bij het project betrokken artiesten met glas, staal, animatie, geluid, muziek en elektronica. Iedere dag kun je zien hoe dansers, animatoren en musici aan de voorstelling werken. ’s Avonds om 19:30 is er een performance. Op 22 en 25 oktober wordt deze verzorgd door componist, singer-songwriter en geluidskunstenaar Evelien van den Broek.

ddw2016_lightfall

6: Lightfall – licht- en geluidsobject

dagelijks, 11:00-00:00, Kazerne expo restaurant, Paradijslaan 2-8

Lightfall is het nieuwste werk in een reeks installaties met interactief licht en geluid die Paul Thursfields en Simon Rycrofts ontwikkelden voor Philips Lighting. Het werk maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ESCAPE- embracing the freedom of beauty in de Kazerne, die loopt van 7 oktober tot en met 24 februari 2017.

ddw2016_makingofyourworld_grootens

7: The Making of Your World – lezingen

dagelijks 15:00-16:00, Klokgebouw (Strijp-S), toegang: € 5 + geldig DDW 2016 Ticket

Tijdens de hele Design Week ontleden topontwerpers en aanstormende talenten in The Making of Your World hun favoriete object of minst geliefde product tijdens een anatomische design-les. Met de hulp van een interviewer nemen ze je mee in de wondere wereld van producten die ons dagelijks leven bevolken, waarom ze er uit zien zoals ze er uit zien, en wat design bijdraagt aan goeie, slimme, mooie of duurzame producten.
Een van de ontwerpers die aan het woord komen is Joost Grootens (25 oktober). Zijn studio ontwerpt boeken op het gebied van architectuur, openbare ruimte en kunst en is gespecialiseerd in atlassen. Het voorwerp op zijn sectietafel is dan ook een Bosatlas.

Er zijn nog veel meer lezingen tijdens de Dutch Design Week. Zo is er de reeks My First DDW: 1 uurs-lezingen door grote namen uit de ontwerpwereld en hun jonge helden in het Klokgebouw (10:00-11:00; gratis met DDW ticket). Met o.a. Piet Hein Eek op zondag 23 en Paul Hekkert en Anna Peeters op woensdag 26 oktober.
In Natlab vindt op dinsdag 25 oktober de Cube design museum lecture series plaats, een dag met vier internationale sprekers over de waarde van design thinking (13:00-22:00; gratis maar reservering per lezing noodzakelijk).
In Bibliotheek de Witte Dame zijn er lezingen over duurzaamheid en design: twee Nederlandstalige lezingen over slow fashion op maandag 24 oktober (om 13:00 en 15:00), een speciale Engelstalige thema-avond op vrijdag 28 oktober (19:15-21:30) en twee lezingen over het recycelen van textiel (zaterdag 29 oktober, 15:30, Engels; en zondag 30 oktober, 14:00, Nederlands). De toegang is gratis. Voor de thema-avond en de lezingen over slow fashion is aanmelding gewenst.

Het volledige lezingenprogramma van de Dutch Design Week vind je hier.

ddw2016_createoutloud

8: Creat Out Loud – talkshow

dagelijks, 17:30-19:30, MU, Torenallee 40-06 (Strijp-S), gratis toegang

In de dagelijkse, Engelstalige design talkshow Create Out Loud duikt Isolde Hallensleben met gasten en publiek iedere dag in een ander designthema. Van democratisering van design, tot nieuwe materialen en ambachtelijke complexiteit. Zo gaat het op vrijdag 28 oktober over het Parlement Van De Dingen, de door de mens vormgegeven wereld bezien vanuit dingen en dieren. Je kunt het parlement tijdens de DDW dagelijks bezoeken in de MU containers op Plug-In-City (Leidingstraat 30, 11:00-18:00). Daar gaan oprichters Joost Janmaat en Thijs Middelkoop op zaterdag 22 en zondag 23 oktober in gesprek met publiek, gasten en 7000 jonge beukenbomen in Tree Talks (13:00-15:00).

Het complete DDW-programma van MU vind je hier.

Verder luisteren

– Als je de eindexamenexpositie van de Design Academy Eindhoven bezoekt, kom je meerdere projecten tegen die met geluid te maken hebben. Van meer conceptueel werk als ‘The Acoustic Symbol of Peace’ van Lucandrea Baraldi tot praktische audioproducten als de prachtige ‘Sound Scene’ van Sanne Gelissen. Hier lees je er meer over.
– Beluister ook de Engelstalige Design Research Podcast, waarin 10 afstudeerders van de Design Academy in 3 tot 5 minuten iets over hun project vertellen. Zoals bijvoorbeeld Naama Agassi over haar verbeelding van manieren waarop we tijd kunnen ervaren.
– Het programma Nooit Meer Slapen doet dagelijks verslag van de Dutch Design Week met korte reportages in het tweede uur (NPO Radio 1, 00:00-02:00). Op donderdag 20 oktober is ontwerper Bas van Abel te gast in het eerste uur. Hij is oprichter en Chief Executive Officer bij Fairphone. Dit jaar ontving hij een Momentum for Change Award van VN secretaris-generaal Ban Ki Moon. Op zaterdag 22 oktober ontleedt hij een Nokia 3310 en iPhone 4S op de sectietafel van The Making of Your World (Klokgebouw Eindhoven, 15:00-16:00). En op donderdag 27 oktober is hij samen met ontwerper Luna Maurer te gast in de Now Future Talkshow van DDW en de VPRO (Klokgebouw, 19:30-21:30).
– Wil je meer te weten komen over Strijp-S (een van de hoofdlocaties van de Dutch Design Week) en het gebied anders ervaren? Loop dan de audiotour Strijp-S Stories. Ik liep de tour een jaar geleden en vond het zeer de moeite waard (zie Hoorstaat #17).

8 locaties uit dit bericht zie je op de kaart hieronder. Je kunt deze kaart ook in een apart venster openen.

Terug naar het begin van dit bericht.