Dutch Design Week – 5 luistertips

Posted on 16/10/2015

0De Dutch Design Week in Eindhoven vindt dit jaar plaats van zaterdag 17 t/m zondag 25 oktober. Naast technisch vernuft en esthetiek is er ook ruimte voor geluid. In dit bericht: 5 luistertips.

DDW_Ricky_van_Broekhoven

1: Ricky van Broekhoven, ruimtelijk sound designer

vrijdag 23 oktober, 12:30-13:30, podium ‘Mind the Step expo’ in het Klokgebouw, Klokgebouw 50
toegang met DDW passe-partout (€ 18,50 regulier tarief)

Dubbellezing van sound designer Ricky van Broekhoven en design studio Super Local in het kader van ‘It’s Your World’, een lezingenprogramma over wat design de wereld te bieden heeft. Van Broekhoven creëert klanken, objecten en ruimtes met muziek en geluid. Zijn onderzoeken naar de fysische, akoestische en ruimtelijke eigenschappen van geluid vormen een bijzondere toegang tot de hoorbare wereld.

Super Local pakt wereldwijd sociale en culturele problemen lokaal en duurzaam aan, in samenwerking met de gemeenschap en locale partners. Kijk hier voor meer lezingen, binnen en buiten het kader van ‘It’s Your World’.

DDW_control(human_data_sound)

2: control(human, data, sound)

onderdeel van de expositie Kubrickology
zaterdag 17 t/m zondag 25 oktober, 10:00-18:00*, Van Abbemuseum (begane grond nieuwbouw), Bilderdijklaan 10 (*donderdag 22/10 tot 21:00)
toegang met Museumkaart of regulier museumticket

Designbedrijf Kubrickology focust op technologie en esthetica, met commerciële toepassingen en eigen artistieke projecten. Een aantal artistieke voorbeelden waarbij digitale kunst en breindata gecombineerd worden, zie je in de Kubrickology tentoonstelling in het Van Abbemuseum. Eén daarvan is control(human, data, sound), een project waarbij een computerprogramma de digitale data van een brain sensing headband gebruikt om een muziekcompositie te genereren. In de huidige uitvoering brengen zestien synthesizers de steeds veranderende compositie tot klinken. Als bezoeker kun je het programma voeden met jouw breindata. Heb je invloed op wat er klinkt?

DDW_Tibor_Pasman_Lambda

3: Lambda van Tibor Pasman

onderdeel van Forward Future Finals, expositie HKU Graduates
zaterdag 17 t/m zondag 25 oktober, 10:00-21:00, Designperron, Fuutlaan
toegang gratis

Lambda is een doorlopend project van Tibor Pasman, waarin hij werkt met geluid en fysieke objecten. Zo maakte hij een golflengtemaat (foto links) waarmee je geluid in afstand kunt uitdrukken en andersom en geluidsbalken op objecten zoals een brug (foto rechts). Ook op de expositie Forward Future Finals is werk uit zijn Lambda project te zien, naast werk van andere afgestudeerden van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

DDW_interactieve_straatverlichting_Daniela_Buonvino

4: Licht en Geluid / Interactieve straatverlichting

onderdeel van ABN Amro Hotspots
zaterdag 17 t/m zondag 25 oktober, 10:00-18:00, Ketelhuisplein
vrije toegang

De interactieve straatverlichting van Daniela Buonvino en Donna da Yetta verbindt licht en geluid. Geluidsdetectoren nemen de geluiden van de stad op en vertalen deze naar steeds ander LED licht. Daarmee trekt het mensen aan en maakt het de straat aantrekkelijker en veiliger.

DDW_Music

5: DDW Music

zaterdag 17 t/m zondag 25 oktober, op 10 Eindhovense podia
toegang met DDW passe-partout (€ 18,50 regulier tarief). Extra tickets zijn alleen nodig voor de Music Specials van Rufus Wainwright en Two Gallants en de Closing Party.

Dit jaar heeft de Dutch Design Week voor het eerst een officieel muziekprogramma. Op tien grotere en kleinere podia hoor je de meest uiteenlopende muziek, van folk en garage tot experimentele elektronica. Mijn favoriete podium: het Ketelhuisplein. Daar hoor je op 20/10 Nunki en Pierre Kwenders, op 21/10 Crying Boys Café en The Brahms en op 24/10 PAON en Sinkane. Kijk hier voor het volledige programma.

Meer muziek:
– Tin Men And The Telephone bij Piet Hein Eek, zondag 25 oktober, 15:00-18:00
– Een deel van de DDW-sessies wordt opgenomen door 3voor12. Deze vindt je terug op 3voor12.vpro.nl en van maandag t/m donderdag in 3voor12 Radio op 3FM (21:00-00:00).

Verder luisteren:
Create Out Loud, dagelijkse design talkshow, live in MU Gebouw Gerard, Torenallee 40-06 en op Emma Radio (het radiostation van de Design Academy Eindhoven), 17:30-19:30
– Arne Coenen en Iris Roskam, genomineerd voor een Dutch Design Award, zijn op donderdag 15 en information design specialist Paul Mijksenaar is op vrijdag 16 oktober te gast in het eerste uur van Nooit Meer Slapen (NPO Radio 1, 23:59-01:59). Na afloop zijn de gesprekken terug te luisteren als online stream via de programmasite, via de site van NPO Radio 1 of als podcast via iTunes.

En dan nog dit:
Coöperatie Founded by All organiseert drie bootcamps met workshops, masterclasses en brainstormsessies in het teken van creativiteit, ondernemerschap en innovatie. De eerste bootcampdag, op woensdag 21 oktober, heeft als thema productontwerp voor slechtzienden. Welke rol kan design spelen bij het vastleggen van herinneringen voor mensen met een visuele beperking? Deelname kost € 10. Inschrijven kan hier. De resultaten worden op vrijdag 23 oktober gepresenteerd bij Founded By All, Klokgebouw 144 (aanvang: 16:30). Meld je hier aan voor deze gratis toegankelijke presentatie en netwerkborrel.

Terug naar het begin van dit bericht.