Dutch Design Week 2017: 5 luistertips

Posted on 18/10/2017

0In dit bericht 5 luistertips voor de Dutch Design Week in Eindhoven, die dit jaar plaats vindt van zaterdag 21 t/m zondag 29 oktober. Van een muzikaal laboratorium, ervaringsruimtes en installaties tot workshops, lezingen en talkshows.

1: DDW Music Lab

dagelijks vanaf 12:00, Ketelhuisplein (Strijp-S)
toegang met het Dutch Design Week 2017 Ticket (€ 19/19,50, kinderen en studenten: € 11,50/12,50)

In het DDW Music Lab kun je muziek op een andere manier beleven. Componisten- en muzikantenduo Strijbos & Van Rijswijk cureren dit muzikale laboratorium met hun eigen interactieve installaties en die van collega’s. Luister en probeer zelf uit.

Met de muzikale sculpturen Quiver#2 en Quiver#3 van Strijbos & Van Rijswijk en Pierluigi Pompeï, het werk ‘Self Portrait as a Musical Instrument’ van sounddesigner en componist William Aikman, een performance door Vito Willems, de Mi.Mu handschoenen van elektronicaperformer Chagall, een installatie met speakers, microfoons en kegelballen van John van Beek, Leonard Kuen en Tom Liem, muzikale apps en de geluidenspeelplaats Sound Scouts.

Als je geïnteresseerd bent in live uitgevoerde elektronische muziek, ga dan ook naar de DDW Music Keynote op vrijdag 27 oktober in de Effenaar (19:30-21:30). Met presentaties van twee vrouwelijke pioniers in de elektronische muziek, Sophie Letitre en Chagall, en een demonstratie van OWOW instrumenten.

Het volledige muziekprogramma DDW Music met optredens van o.a. Joep Beving, Lefto en Alex Vargas vind je hier.

Graduation Show Design Academy Eindhoven, 2016.

2: Graduation Show Design Academy

zaterdag 21/10, 13:00-18:00; zondag 22 t/m zondag 29/10, 11:00-18:00 (op donderdag 26 t/m zaterdag 28 tot 20:00), Design Academy Eindhoven, De Witte Dame, 3de verdieping, Emmasingel 14
toegang met het Dutch Design Week 2017 Ticket (€ 11,50 – 19,50)

Ieder jaar zijn er wel een paar afstudeerprojecten van studenten aan de Design Academy die met geluid of luisteren te maken hebben. Welke dat dit jaar zijn, blijkt pas na de opening van de expositie op zaterdag 21 oktober. Je ziet ze dan gauw hier terug. De expositie gaat gepaard met een programma van performances, presentaties, films, gesprekken en debatten. Het dagprogramma wordt in de expositieruimtes bekendgemaakt.

Ik verheug me op de expositie omdat er vorig jaar sterke geluidsprojecten tussen zaten, zoals ‘Soundscape’ van Jan Ankiersztajn, een ensemble van geluidmakende objecten. Hiermee vraagt hij aandacht voor het aspect geluid in het ontwerpproces, dat volgens hem te vaak een ondergeschikte rol speelt. Meer interessante geluidsprojecten uit de Graduation Show van vorig jaar vind je hier.

Age of Wonderland / WDE, workshop ‘Music unites’ door Merlijn Twaalfhoven.

3: Days of Learning

zaterdag 21 t/m zondag 29 oktober, verschillende locaties
toegang gratis, inschrijving vooraf veelal noodzakelijk

Age of Wonderland, een initiatief dat samenwerking tussen denkers en doeners van over de hele wereld wil bevorderen, presenteert dit jaar tijdens het World Design Event ’25 Days of Learning’, een programma vol workshops, lezingen en performances op verschillende locaties. Ook is er een tentoonstelling in Natlab en een dagelijks gesprek in het People’s Pavilion op Strijp-S.

Het Engelstalige lezingen-, workshop- en performanceprogramma omvat o.a. de workshop The Ripple Effect door Catherine Enane over het aangaan van contact (zaterdag 21/10, Usine, 13:00-15:00), een workshop om je storytelling vaardigheden te verbeteren met Robert Johnson (dinsdag 24/10, Natlab, 12:30-14:30), een workshop nieuwe vormen van interactie met Tom Loois en Manon van Hoeckel (donderdag 26/10, Natlab, 13:00-14:30), en een workshop verhalen van verandering door Douwe van der Werf van a Bigger story (zaterdag 28/10, Kazerne, 13:00-14:30). Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Registreer daarom via deze pagina.

Iedere middag kun je in de buurt van het People’s Pavilion verhalenvertellers Ogutu Muraya en Sahand Sahebdivani tegenkomen. Zij vertellen verhalen maar nodigen je ook uit om zelf een verhaal te delen. Kijk hier voor meer informatie. Het dagelijkse gesprek, tussen 11:00 en 12:00 in het People’s Pavilion, wordt geleid door kunstenaar en curator Arne Hendriks.

Op dezelfde locatie vindt op zaterdag 21 oktober een workshop en uitvoering van Merlijn Twaalfhoven plaats. De workshop is aan het begin van de middag (13:00-14:00, inschrijving noodzakelijk). Hierin deelt de componist en performer zijn ervaringen met de verbindende kracht van muziek en nodigt hij de deelnemers uit om samen de openingsperformance van het People’s Pavilion voor te bereiden. Die opening is van 15:30 tot 16:00 (vrij toegankelijk).

Meer workshops tijdens de Dutch Design Week vind je door op de zoekpagina te kiezen voor ‘Workshop’ in het veld linksonder in de blauwe balk.

Contemplation Spaces, expositie en symposium in The Student Hotel.

4: Contemplation Spaces

The Student Hotel, Stationsweg 1
ervaringsruimtes: dagelijks van 10:00 tot 22:00, gratis toegang
symposium: dinsdag 24 oktober, 15:30-19:00, € 32,51

In The Student Hotel, pal naast het treinstation van Eindhoven, is een route uitgezet met Contemplation Spaces, ervaringsruimtes waarin je je even af kunt sluiten van de drukte en hectiek van de wereld buiten. De ruimtes bieden een combinatie van kunst, design, geur, geluid en tactiliteit. Ze prikkelen je zintuigen en brengen je in een andere gemoedstoestand. Justine Kontou is de initatiefnemer en er zijn werken te zien van o.a. Ricky van Broekhoven en Teresa van Dongen.

Het Sensory Symposium op dinsdag 24 oktober is bedoeld om kennis vanuit de diverse disciplines die bij het project betrokken zijn te delen. Ontwerpers en experts onderzoeken samen het belang van rust en introspectie in ons dagelijks leven en hoe hier vorm aan gegeven kan worden. Sprekers zijn o.a. ontwerpers Govert Flint en Jon Stam, psychologe Florijn Vriend en architecten Govert Flint en Lex Hildenbrant.

Een ander seminar, voor een breder publiek, is We Know How You Feel Tonight. Het is een door VPRO Medialab georganiseerde, Engelstalige debatavond over apparaten en de data die ze over ons en onze emoties verzamelen (woensdag 25 oktober, 19:00-21:30, toegang € 5). CEO’s van grote organisaties en de kritische schrijvers van Stichting Gr1p schuiven aan voor een discussie over wearables, data, eigenaarschap en de toekomst. Je kunt je inschrijven op de website van VPRO Medialab.

5: lezingen en talkshows

Ook dit jaar is er weer een uitgebreid programma van voornamelijk Engelstalige lezingen en talkshows. Zo zijn er de DDW Talks, dagelijkse gesprekken met ontwerpers en innovatieve makers in het Klokgebouw (10:00-10:50 en 12:30-13:15). Donderdag 26 oktober gaat het over design en democratie met Nynke Tromp en Joep Serrarens (10:00) en op zaterdag 10 oktober over intimiteit en seksualiteit met Tom Loois en Jonathan Ho (10:00).

MU Art Space is weer gastheer van de dagelijkse designtalkshow Create Out Loud gepresenteerd door Isolde Hallensleben (18:00-20:00). Als gasten schuiven aan: Ravi Naidoo (22/10), Lonny van Ryswyck & Nadine Sterk (23/10), Nadine Roestenburg (24/10), Tom Loois (25/10), Koert van Mensvoort (26/10), Joseph Grima (27/10) en Winy Maas (28/10). Zij vertellen over hun werk en inspiratiebronnen en introduceren nieuw talent. Bekijk hier het complete DDW-programma van MU.

Het World Design Event nodigt ontwerpers van over de hele wereld uit om met elkaar in gesprek te gaan, deels in besloten kring en deels in aanwezigheid van publiek. Zo vertelt technologie- en game-expert Jeroen van Mastrigt je in Future of Intimacy meer over de technologische ontwikkelingen op het gebied van intimiteit (21/10, 12:00-13:00, toegang met DDW-ticket).

Let op: alle hierboven genoemde talkshows en lezingen zijn Engelstalig. Meer lezingen tijdens de Dutch Design Week vind je door op de zoekpagina te kiezen voor ‘Lezing’ in het veld linksonder in de blauwe balk.

Verder luisteren:

– Er zijn drie nieuwe afleveringen verschenen van de podcast Luisterruit van Manon Hoeckel en Tom Loois. De podcast is gemaakt in opdracht van de NS met steun van de Dutch Design Foundation. Reisleider Thijs neemt je mee en leert je anders kijken en luisteren in de trein.
– De VPRO besteedt volop aandacht aan de Dutch Design Week, op TV in het programma ‘De toekomstbouwers’ en op de radio in Nooit Meer Slapen.


Afbeelding bovenaan dit bericht: deel van het DDW Music Lab in 2016.