Hoorstaat #10 Entitled Opinions

Posted on 27/01/2015

0



In een maandelijkse hoorstaat deel ik wat ik op dat moment beluister. In deze tiende aflevering aandacht voor de Amerikaanse podcast Entitled Opinions (on Life and Literature) en muziek van o.a. Jake Isaac, She Drew The Gun en SIAM.

Lees en luister verder of klik direct door naar een van de volgende categorieën: podcast & radio; muziek. Je kunt ook luisteren naar de hoorstaat-playlist op Spotify, waaraan ik tien nieuwe tracks heb toegevoegd.

Vooraf een oproep. Tijdens en na het werken aan een online expositie over Franz Kafka’s De gedaanteverwisseling voor het Mix Match Museum, luister ik veel over Kafka en zijn werk. Ik wil daar een luisterbericht aan wijden. Via iTunes en Librivox ben ik al interessante audio tegengekomen, maar ik zoek nog meer luistermateriaal. Ken je een mooie lezing uit zijn werk, een radio-uitzending, een podcast of een online beschikbaar college over Kafka, dan hoor ik dat heel graag. Alvast bedankt!

Wil je reageren op deze hoorstaat of jouw luistertips delen? Reageer dan via het reactieformulier onderaan dit bericht, via de Facebookpagina of mail naar luisterberichten[at]gmail.com

luisterbalk_podcast_2015

podcast & radio

Deze keer aandacht voor één podcast: Entitled Opinions (on Life and Literature). Het is een radioprogramma en podcast van de universiteitszender van Stanford (KZSU) met wekelijkse uitzendingen van een en soms twee uur tijdens het academische jaar. Het bestaat sinds 2005. Gastheer is Robert Harrison, hoogleraar Italiaanse literatuur aan Stanford, Dante-specialist en gitarist van rockband Glass Wave. In iTunes wordt het programma enigszins misleidend een literaire talkshow genoemd. Verwacht geen actuele boekbesprekingen, maar bespiegelingen over literatuur, filosofie, muziek en geschiedenis. Meestal heeft het programma de vorm van een gesprek tussen Harrison en een gast (in de regel ook verbonden aan Stanford). Soms houdt Harrison een monoloog.

Ik ben geen vaste luisteraar van Entitled Opinions. Ik kwam er wel al vaker via zoekopdrachten in iTunes bij terecht. Zo herinner ik me een mooie aflevering over componist Kurt Weill en Theodor Adorno’s filosofische ideeën over ‘nieuwe muziek’ (05-06-2007). Laatst vond ik een interessante aflevering over Franz Kafka (15-05-2013). Robert Harrison leidde het op een karakteristieke manier in, met een wat ronkende beschouwing. Ik had daardoor geen idee wat me als luisteraar te wachten stond. Deze manier van inleiden herinnerde ik me van eerdere afleveringen en ik ben blij dat het me ook deze keer er niet van af hield om verder te luisteren. Meer over deze aflevering volgt binnenkort in een helemaal aan Kafka gewijd luisterbericht.

De toegankelijkheid van de afleveringen wisselt. Soms heb je geen enkele voorkennis nodig, zoals in de aflevering over de stem waarin zangeres en cultuurjournalist Chloe Veltman en Robert Harrison zangstemmen laten horen die zij bijzonder vinden (27-06-2012). Vaak zijn de gesprekken goed te volgen als je je niet stoort aan een moeilijk woord of wat wetenschappelijk jargon hier en daar, zoals in de aflevering over de geschiedenis van het luisteren met Gabriella Safran (30-05-2012).

Gabriella Safran schets in de aflevering ‘A Brief History of Listening’ de verschillen tussen de joodse traditie van luisteren als belangrijkste weg tot kennis en de christelijke traditie die teruggrijpt op Plato, waarbij het beeld en dus het kijken domineert. Ze vertelt over de rol van luisteren in de Russische cultuurgeschiedenis en gaat in op de betekenis van de introductie van audiotechnieken vanaf het eind van de negentiende eeuw (zoals grammofoon, telefoon en radio). Ik vond het ook interessant dat ze de manier waarop wij nu naar de stem kijken naïef noemt. We denken volgens haar onterecht dat beeld gemanipuleerd kan worden, maar dat de stem een authentiek beeld van iemand geeft. Ik ben zelf ook geneigd authenticiteit aan een stem toe te schrijven, zoals bijvoorbeeld ook radiomaker Alex Blumberg dat doet in zijn eerste webinar over het maken van radioverhalen. Daarin zegt hij dat je eerlijkheid kunt horen op een manier waarop je het niet kunt zien en dat uit testen is gebleken dat iemand die liegt gemakkelijker wordt herkend op de radio dan op tv.

Voor sommige afleveringen van Entitled Opinions heb je meer voorkennis nodig, vooral bij filosofische onderwerpen. Het beoogd publiek, zo zegt Robert Harrison in verschillende interviews, bestaat uit mensen die geïnteresseerd zijn in academisch denken, maar niet per se toegang hebben tot de universiteit. Voor mij is het een manier om meer te weten te komen over een onderwerp dat mijn interesse heeft gewekt, bijvoorbeeld omdat ik een boek gelezen heb van een schrijver die in de podcast besproken wordt (bijv. De gebroeders Karamazov van Dostojevski, 21-05-2014) of al luisterend naar andere podcasts op een interessant onderwerp ben gestuit. Vaak krijg je er ook tips om verder te lezen of worden er namen genoemd van auteurs van wie je vervolgens ook lezingen op internet kunt vinden.

Robert Harrison in de studio.

Een greep uit de onderwerpen die tot nu toe bij Entitled Opinions voorbij kwamen: veel culturele onderwerpen met relatief veel aandacht voor literatuur (zoals voor de schrijvers Ohran Pamuk, Bocaccio, Dante, Proust, Camus, Borges en Homerus), maar ook uitzendingen over bijvoorbeeld de Griekse tragedie, Italiaanse film en psychedelische rock; filosofische onderwerpen met afleveringen over o.a. Plato, Aristoteles’ Poetica, Hegel en zijn navolgers, Nietzsche, Walter Benjamin, Heidegger, Hannah Arendt, Michel Foucault, Richard Rorty en afleveringen over schoonheid en fenomenologie; historische onderwerpen als de geschiedenis van de psychiatrie en die van de landbouw; en onderwerpen als het menselijk brein, de Amerikaanse grondwet en tennis.

De podcast Entitled Opinions (on Life and Literature) is te vinden via iTunes. Losse afleveringen kun je ook downloaden via de website.

Terug naar het begin van dit bericht.

luisterbalk_muziek_2015

muziek

De afgelopen maand luisterde ik via Spotify en de 3voor12 website naar bands die op showcasefestival Eursonic Noorderslag optraden. Op de 3voor12 website kun je nog steeds veel optredens terugvinden zoals die van Ibeyji, Oscar & The Wolf, Yuko Yuko, PAUW, Kovacs, Mister & Mississippi en The Cool Quest (deels als audio, deels als video). Ook in de Hoorstaat playlist op Spotify nam ik artiesten op die tijdens Eurosonic Noorderslag optraden: Jake Isaac, Sarah-Jane en Catfish and the Bottlemen. Hieronder vind je van elk van hen een ander nummer.

Via de wekelijkse Tom Robinson Introducing Mixtape (BBC) luisterde ik afgelopen maand naar ‘If You Could See’, toen het enige nummer van Louisa Roach alias She Drew The Gun op SoundCloud. Op haar profielpagina staat “like Laura Marling and Portishead at a mushroom tea party”. Inmiddels heeft ze een spoken word track toegevoegd. Ik ben benieuwd naar nieuwe nummers van haar. Verder kwam ik via de mixtape terecht bij de soms naar ambient, dan weer naar house neigende elektronische muziek van Rivers uit Cardiff; vrolijke gitaarpop van Model Aeroplanes, vier jonge gasten uit Dundee; energieke en aanstekelijke muziek met een jaren ’60 sound en veel ruimte voor scheurende gitaren van Houdini Dax uit Cardiff; nog meer gitaar met indie rockband King No-one uit York (en de fijne sound van zanger Zach Lount); en de gladde, vuige R&B van de twintigjarige zangeres Liv uit Londen.

In de Hoorstaat playlist op Spotify vind je deze maand relatief veel groovy nummers. Toegevoegd zijn tracks van: Applause, Jake Isaac, Sarah-Jane*, Jordan Rakei, SIAM, Django Django, Split Screens, BC Camplight, Catfish and the Bottlemen en Petite Noir.

* Op Spotify vind je onder ‘Sarah-Jane’ verschillende artiesten die als één artiest gepresenteerd worden.

Terug naar het begin van dit bericht.


Op de foto bovenaan dit bericht zie je rechts Robert Harrison, gastheer van radioprogramma en podcast Entitled Opinions, en links zangeres en cultuurjounalist Chloe Veltman, die op 27 juni 2012 in het programma te gast was.