Dutch Design Week 2014 – 5 luistertips

Posted on 16/10/2014

0De Dutch Design Week in Eindhoven vindt dit jaar plaats van vrijdag 18 t/m zondag 26 oktober. Uit het programma blijkt dat je niet alleen heel veel kunt zien, maar ook veel kunt beluisteren. In dit bericht: 5 luistertips.

1: Architectural Acoustics – how buildings sound

Het Laboratorium voor Akoestiek van de TU Eindhoven en het Muziekgebouw Eindhoven presenteren met Architectural Acoustics een avondvullend programma over architectuur, akoestiek en muziek. De bedoeling is het publiek te laten ervaren wat klank en muziek in een ruimte kunnen betekenen. Onderwerpen die aan bod komen zijn de relatie tussen architectuur en akoestiek, het ontwerp en de bouw van de zalen van het Muziekgebouw en het ontstaan van elektronische muziek (o.a. bij het Natlab van Philips).

Het Laboratorium voor Akoestiek presenteert met een 80-koppig dummy-orkest een onderzoek over zaalakoestiek vanuit het perspectief van het orkest. Er is veel meer onderzoek gedaan naar zaalakoestiek vanuit het perspectief van de toehoorders, terwijl meer dan de helft van de concertmusici gedurende zijn/haar carrière gehoorbeschadiging oploopt. Wetenschappers Constant Hak en Remy Wenmaekers onderzoeken ter plekke het effect dat het publiek heeft op de akoestiek in de grote zaal met een meting die wereldwijd nooit eerder uitgevoerd is in een volle zaal.

Ook is er muziek. Aart Bergwerff en Jeroen van Veen spelen delen van Canto Ostinato van Simeon ten Holt op twee vleugels. Er is een optreden van de Poolse violist Piotr Jasiurkowski en de afsluiting wordt verzorgd door componist Merlijn Twaalfhoven. Hij voert een eigen stuk uit met de Ethiopische zangeres Minyeshu, de sopraan Brigitte van Hagen en een koor. De band JunXion verzorgt de afterparty.

maandag 20 oktober, 20:00-22:30, Muziekgebouw Eindhoven, Jan van Lieshoutstraat 3
kaarten via Muziekgebouw Eindhoven: € 7,50 (studenten: € 5)

Dummy-orkest van het Laboratorium voor Akoestiek (TU/e) in het Muziekgebouw Eindhoven.

Dummy-orkest van het Laboratorium voor Akoestiek (TU/e) in het Muziekgebouw Eindhoven.

2: Ring Recordings by Temo Gonzalez Moreno

Wat als je het geluid van een bijzondere plek of van een bijzonder iemand altijd bij je kon dragen? Dat is het idee achter de Ring Recordings van Temo Gonzalez Moreno. Hij ontwierp een machine, geïnspireerd op de eerste tinfolie fonograaf van Thomas Edison, die zoals bij het maken van een langspeelplaat het geluid vertaalt in een groef. Een groef in een zilveren ring in dit geval. Zo maakt Temo Gonzalez Moreno geluid zichtbaar, geeft hij betekenis aan materiaal en voegt hij betekenis toe aan wat al persoonlijk was: een ring. Via zijn website kun je een ring bestellen met een groef die een door jou geliefd geluid verbeeldt. Er past zo’n 15 à 20 seconden geluid in de ring.

Zien hoe een fonograaf werkt? Bekijk het op YouTube.

zaterdag 18 t/m zondag 26 oktober, 11:00-18:00, Klokgebouw, Klokgebouw 50
toegang met DDW passe-partourt: € 15 + servicekosten (online), € 17,50 (deur)

Ring Recordings, een project van Temo Gonzalez Moreno waarin hij geluid vat in een ring.

Ring Recordings, een project van Temo Gonzalez Moreno waarin hij geluid vat in een ring.

3: 2 weeks. 2 musicians. 1 theater

In het Natlab, het voormalige Natuurkundig Laboratorium van Philips, zijn onder de naam 2 weeks. 2 musicians. 1 theater twee projecten te zien, die op een bijzondere manier beeld en geluid verenigen. Joris Tillmans en Katrien van de Camp, beide werkzaam voor geluids(ontwerp)studio Sweatshop Studio, maakten ieder een audiografische korte film die je in zijn geheel moet beluisteren en bekijken om de samenhang te begrijpen.

Joris Tillmans maakte in samenwerking met filmmakers en grafische vormgevers ‘A Short Random Film About A Two Note Paranoiac Melody’, gebaseerd op het door hem gecomponeerde stuk ‘Two Tone Melody’, waarin twee dissonante intervallen allerlei akkoorden en geluiden ontmoeten. Daarbij plaatste Tillmans de verschillende instrumentgroepen niet onder elkaar maar na elkaar in vier verschillende aktes.

Katrien van de Camp is zowel singer-songwriter als grafisch ontwerper. Met ‘ALongPlayingRecord – a short film to provoke 2 disciplines’ maakte ze een vocale en grafische film, waarbij ze het spanningsveld tussen deze twee disciplines opzoekt. Tegelijkertijd is het een ode aan de luisterplaat, een plaat die je van begin tot einde zou moeten beluisteren om haar te waarderen.

zaterdag 18 t/m zondag 26 oktober; ma en vr 15:00-16:00; di, do en zo 11:30-12:30; wo gesloten
Natlab Filmzaal 4, Kastanjelaan 500
toegang gratis

2 weeks. 2 musicians. 1 theater. Twee korte films met muziek & beeld, gemaakt door Joris Tillmans en Katrien van de Camp.

2 weeks. 2 musicians. 1 theater. Twee korte films met muziek & beeld van Joris Tillmans en Katrien van de Camp.

4: No Nonsense evening programme Van Abbemuseum

No Nonsense is een avondprogramma bij de tentoonstelling Sense Nonsense in het Van Abbemuseum. De tentoonstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de Design Academy Eindhoven, verkent de relatie tussen zin en onzin in innovatie. No Nonsense is er dagelijks van maandag 20 t/m zaterdag 25 oktober met eten, drinken, rondleidingen, performances, discussies en live muziek. Het diner (19:00-21:00 uur) is samengesteld door food designer Annelies Hermsen en Karel 1 museumcafé.

Waar kun je naar luisteren? Bijvoorbeeld naar stand-up comedian Leon van der Zanden en muziek van Het Wild op maandag 20/10; een klank-perfomance van Luk Sponselee met het Mega Stylo Ensemble en blues van André van den Boogaart en Alex Akela op dinsdag 21/10; visueel en auditief interessante performances van het Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief op woensdag 22/10; de Dansende Filosoof Lars Leeuw en een muzikale performance van We Love Trash op donderdag 23/10; een performance met zingende zaag van Antoine Panaché alias Lila Scheerder en skapartyband Skalala op vrijdag 24/10; dichter Arnoud Rigter en elektrorockpop van XOXO op zaterdag 25/10. Ook zijn er elke avond rondleidingen en suprise acts.

maandag 20 t/m zaterdag 25 oktober, 19:00-23:00, Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10
toegang exclusief diner € 17,50 (studenten € 15), inclusief diner exclusief drank € 35 (studenten € 32,50); reserveren is noodzakelijk

De band XOXO is een van de acts tijdens de No Nonsense avonden in het Van Abbemuseum.

De band XOXO is een van de acts tijdens de No Nonsense avonden in het Van Abbemuseum.

5: Muziekinstrumenten maken en horen (Age of Wonderland)

Age of Wonderland is een programma waarin zes niet-westerse ingenieurs, kunstenaars en ontwerpers in Eindhoven werken aan conceptuele, sociale en technologische innovatie. Tijdens de Dutch Design Week presenteren zij hun werk en zoeken zij contact met het publiek met pop-up evenementen, workshops en presentaties. Aan de workshops kun je zelf deelnemen. Hieronder drie workshops die met muziek te maken hebben.

In de workshop DIY Instruments, bedoeld voor zowel volwassenen als kinderen, maak je onder leiding van Sandra Suubi uit Oeganda een muziekinstrument van afvalmateriaal. Volgens de filosofie van Oegandezen is alles van waarde, ook het meest simpele materiaal, ook afval. Hergebruik van afvalmateriaal is dan ook vanzelfsprekend. Met de Do-It-Yourself instrumenten wordt aandacht gevraagd voor hergebruik en recycling. Je maakt niet alleen een instrument, maar bespeelt het ook. Na afloop kun je je zelfgemaakte instrument mee naar huis nemen of het tentoonstellen.

Tijdens de workshop DIY Synthesizers speel je met elementaire elektronica en maak je onder leiding van Andreas Siagian je eigen analoge synthesizer. Siagian is een kunstenaar en hacker uit Indonesië. Daar probeert hij sociale innovatie te stimuleren door kleinschalige workshops te organiseren en participatieve kunst- en kennisprojecten op te zetten. In deze workshop leert hij je de basisprincipes van de elektronica en hoe je een eenvoudig elektronisch apparaat zoals een analoge synthesizer kunt bouwen. Ben je een snelle leerling en krijg je voldoende inzicht in geluidssynthese, dan kun je je synthesizer naar eigen smaak uitbreiden met sensoren die reageren op bijvoorbeeld aanraking, vochtigheid, licht of zelfs organisch materiaal.

In de Drawdio Workshop leer je hoe je een eenvoudig elektrisch circuit kunt maken om muziek mee te maken. Onder leiding van Carmin Karasic bouw je een eigen kit en verken je de mogelijkheden ervan. Met Drawdio kun je een muziekinstrument tekenen met behulp van de geleidende eigenschappen van potloodgrafiet en daarna bespelen met je vinger. Met vergelijkbare elektrische circuits kun je muziekinstrumenten maken van allerlei dingen, bijvoorbeeld een kwast, een boom of pasta. Meer weten over Drwadio? Neem deel aan de workshop of lees hier meer over het concept, afkomstig van Jay Silver. Documentatie door Lady Ada vind je hier. Op YouTube vind je voorbeelden van Drawdio-instrumenten zoals de WIre BOx en een instrument van Thomas Perdieus.

Baltan Laboratories, Natlab, Kastanjelaan 500
Let op: de voertaal is Engels
– workshop DIY Instruments door Sandra Suubi
workshop zaterdag 18 oktober (14:00-16:00) en donderdag 23 oktober (10:00-17:00)
deelname € 7,50 (studenten € 5), inschrijving noodzakelijk
presentatie vrijdag 24 oktober, 16:00-17:00 en 20:00-22:00 (toegang gratis)
– workshop DIY Synthesizers door Andreas Siagian
dinsdag 21 oktober (12:00-15:00) en vrijdag 24 oktober (13:30-17:30)
deelname € 35 (studenten € 30), inschrijving noodzakelijk
– Drawdio Workshop door Carmin Karasic
donderdag 23 oktober, 12:00-16:00
deelname € 25 (studenten € 20), inschrijving noodzakelijk

Drie muzikale workshops in het kader van het Age of Wonderland programma: DIY Music Instruments, Drawdio en DIY Synthesizers.

Drie muzikale workshops in het kader van Age of Wonderland : DIY Music Instruments, Drawdio en DIY Synthesizers.

Bovenstaande selectie van wat er tijdens de Dutch Design Week te horen is, is verre van volledig. Zo is er een uitgebreid programma van lezingen, workshops en boekpresentaties. Kijk hier voor het volledige programma.

Tenslotte nog een extra tip:
Wie er exposeren op de tentoonstelling Dee-Dee-Wee-Doom-Pa-Di-Dee en of daar hoorbaar design bij zit, wordt duidelijk op vrijdag 17 oktober, maar een bezoek lijkt me alleen al de moeite waard vanwege de klinkende entree. Je komt namelijk binnen via een kassa-automaat van Jelle Mastenbroek. Hij maakt prachtige en interessante automaten waarin je geld kunt zien en horen en waarmee hij op een speelse manier de functie van geld ter discussie stelt. Vorig jaar zag ik zijn ‘Splendour Lender’ op de tentoonstelling ‘Sounds Like Art’ in MU Eindhoven. Ik schreef erover in dit luisterbericht. Hieronder zie je een andere automaat van Mastenbroek in actie: de ‘Money Back Guarantee No. 2’.

Dee-Dee-Wee-Doom-Pa-Di-Dee, Hal H van Sectie-C, Daalakkersweg 2-16
zaterdag 18 t/m zondag 26 oktober, 12:00-21:00 (weekend), 14:00-21:00 (doordeweeks)
toegang € 1

De locaties uit dit bericht zie je op de kaart hieronder. Je kunt deze kaart ook in een apart venster openen.

Verder luisteren:
– Emma Radio, het radiostation van de Design Academy Eindhoven zendt tijdens de Dutch Design Week dagelijks uit vanaf de Graduation Show van de academie. Kijk voor meer informatie op Facebook.
– Koen Mensvoort was te gast in Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 in de nacht van 13 op 14-10-2014. Koen Mensvoort is kunstenaar en wetenschapper. Hij is initiatiefnemer van de Nano Supermarkt vol nanoproducten die de komende tien jaar op de markt zouden kunnen komen en schrijver van Het kweekvlees kookboek, dat genomineerd is voor de Dutch Design Awards. Beluister het gesprek hier terug (duur: ca. 57 min.).
– Ongesigneerd, een zesdelige radioserie van Tjitske Mussche en Laura Stek over onopvallend design (zoals de doodgewone lantaarnpaal van Friso Kramer), vanaf 17 oktober in Woord op NPO Radio 1 en het online-platform woord.nl.

Terug naar het begin van dit bericht.