Gratis live muziek – juli 2013

Posted on 02/07/2013

0Ook in juli is er weer veel gratis muziek te horen. Hieronder een selectie van festivals en concerten in Nederland, België en Duitsland.

Palm Parkies (voorheen Zomerfestival Vlaanderen) is een festival met 145 gratis concerten in 15 steden in Vlaanderen en 5 in Nederland in juli en augustus. Wie je kunt verwachten: o.a. Dallas (met Veerle Baetens, bekend van de film The Broken Circle Breakdown), Raymond van het Groenewoud, Billy Leyers, Laura Vane & The Vipertones en VOF de Kunst.

Zomer van Antwerpen, een festival met theater, muziek, film en circus van 1 juli tot 28 augustus. Beleef zwoele nachten in de Zomerfabriek, een oude gasfabriek aan de Minckelersstraat, Zurenborg. De fabriek opent haar poorten voor dj’s, spoken word, films in de openlucht, gaming en urban sports. Dagelijks is er een late night session, elke dag van de week met een ander karakter: Movie Mondays, YouTube Tuesdays, Grab the Mic Wednesdays, Global Bass Thursdays, Future Bass Fridays, Urban Saturdays en Jukebox Sundays. Bekijk het programma om te zien wat er elders in de stad te horen en te zien is.

North Sea round town, randprogramma rond het North Sea Jazz festival op verschillende locaties in Rotterdam, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 14 juli (North Sea Jazz: 12-14 juli).
Een greep uit de gratis optredens: Grooves from the cloud (improvisatie door o.a. Reinier Baas en Martijn Vink, 6 juli, Müllerpier #3, 17 uur); Subes (6 juli, Witte de Withstraat, 17 uur); The Cannonball Legacy (hardbop, 10 juli, Doelencafé, 21:30 uur); huiskamerconcerten (reserveren verplicht) van o.a. Anton Goudsmit & Cor Bakker (7 juli, 15 uur), Stephanie Francke Quartet (9 juli, 20 uur) en Izaline Callister (10 juli, 20 uur); Bert van den Brink en Eric Vloeimans (13 juli, Laurenskerk, 14-16 uur, vrijwillige bijdrage).
Niet gratis, wel heel gaaf: BoogieBall, Official North Sea Jazz Afterparty met o.a. Questlove, Cody ChesnuTT en Thundercat, 12 en 13 juli in BIRD (aanvang: 23:45; zaal open: 23 uur). Kaarten kosten € 10 in de voorverkoop, € 13 aan de deur (€ 18 voor passe-partout).

Het seizoen van het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam begon in juni. Deze maand optredens van o.a. Louise Korthals (cabaret, zaterdag 6 juli, 21 uur), Hadwych Minis (muziek, zondag 7 juli, 17 uur), Most Unpleasant Men (muziek, zaterdag 13 juli, 16:15), Willeke Alberti (muziek, zondag 18 juli, 16:30) en Jeroen Leenders (cabaret, zaterdag 20 juli, 21 uur).

Kermisrock op dinsdag 2 juli in het Belgische Lille met Green Witch, The Rumblejetts en Dollarqueen. Luister op Soundcloud naar Schoolgirl fool van Dollarqueen.

Hellendoorn Open Air, vrijdag 5 en zaterdag 6 juli in Hellendoorn met op zaterdagmiddag het wereldrecord pubquiz en op zaterdagavond Kiek now us, The Jig en The Party Criminals.

Binger Open Air, rockfestival van donderdag 4 t/m zaterdag 6 juli in Bingen (Duitsland). Line-up o.a. Red Fang, The Aggrolites, Le Fly, Marathonman en The Peacocks.

Stereo Sunday, dance-festival in het Julianapark in Venlo op zaterdag 6 en zondag 7 juli. Met o.a. The Partysquad, Boef en de gelogeerde aap en FS Green.

Zomer op het Plein in Alkmaar: alle weekenden van 22 juni tot en met 11 augustus een uitgebreide programmering van concerten, straattheater, dans acts en cabaret op het Canadaplein (voor Theater de Vest). Muziek in juli: Alex Roeka (zaterdag 6 juli, 20:30 uur); Kapok en Amsterdam Klezmer Band (zondag 7 juli, resp. 14:30 en 15:45 uur); Kasper van Kooten & Band (zaterdag 27 juli, 20:30 uur); Gerhardt en Douwe Bob (zondag 28 juli resp. 14:30 en 15:45 uur).

Conincxpop in Elsloo, zaterdag 6 juli. Met o.a. Roza Parks, Fin de Siècle, The Pignose Willy’s, Andrea Schroeder en Reverend Shine Snake Oil Co.

Sommeltjespop, De Waal (Texel), zaterdag 6 juli. Met o.a. Moke, Rigby en Landmark 105.

HobNob festival, zaterdag 6 juli in stadspark Schelfhorst in Almelo. Met o.a. Handsome Poets, The Kik, Gruppo Sportivo en Hippe gasten.

Willems wondere weiland in Amersfoort, zaterdag 6 juli, 14:00 – 00:00 uur. Met o.a. Mannheim, Orbit Outlaw, Shuriken en Purest of Pain.

Metropolis Festival, zondag 7 juli in het Zuiderpark in Rotterdam. Met o.a. Bombino, Rats on Rafts, Twin Forks, Stellar OM Source, Shangaan Electro, K-X-P, Concrete Knives, traumahelikopter.

Parkpop in Mechelen (België), iedere donderdag van 4 juli t/m 4 augustus van 20:30 – 23:00 uur (m.u.v. woensdag 14 i.p.v. donderdag 15 augustus). Optredens van o.a. Paul Severs & Günther Neefs (11 juli), Sébi Lee (18 juli) en Rick de Leeuw (25 juli).

Brosella Folk & Jazz festival in Brussel (Laken), met op zaterdag 9 juli folk en zondag 10 juli jazz. Met op zaterdag o.a. Green Moon en Carthy, Hardy, Farrell & Young en op zondag o.a. Big Noise with Evan Christopher en Bill Frisell’s Big Sur Sextet.

Breminale in Bremen (Duitsland), woensdag 10 – zondag 14 juli. Van folk tot punk, Duits en buitenlands, er is vooral heel veel: o.a. 3421 & Miss Red, Abby, Dare Deep, Die Heiterkeit, Die höchste Eisenbahn, Die Liga der gewöhnlichen Gentlemen, Dikanda, Ensemble New Babylon, Jinx, Kleinstadthelden, Laing, Max Schröder und das Love, Tonbandgerät en Zingaros.

Bochum Total in Bochum (Duitsland), donderdag 11 – zondag 14 juli. Line up o.a. New Found Land, Ok Kid, Jaimi Faulkner, DI-RECT, Anne Haight, Laing en tusq.

Big Rivers Muziek op 12, 13 en 14 juli vormt de afsluiting van het Big Rivers festival in Dordrecht (6 t/m 14 juli). De programmering is breed, van soul, funk, rock, jazz, ska en blues tot latin. Enkele namen: The Payback, Headphone, De Bazzookas, Swingin Utters en Skadillacs.

Vierdaagse Feesten, Nijmegen, zaterdag 13 t/m vrijdag 19 juli. Met o.a. Frank Boeijen, The Deaf, Mister and Mississippi, Janne Schra, Trixie Whitley, Navarone, Skindred, Andy Burrows.

Valkhof Festival, Valkhofpark, zaterdag 13 t/m vrijdag 19 juli. Tegelijkertijd met de Nijmeegse Vierdaagse feesten. Hier zie je o.a. Kensington, Tangarine, Spilt milk, De Tweede Speeldoos, Orlando, Tessa Rose Jackson, Cashmere Cat, Nouveau Vélo, Wolvon, José James en Stuurbaard Bakkebaard. Zie ook de playlist op Spotify.

Bazar Bizar in de Charloisse Kerksingel in Rotterdam, zaterdag 13 juli, met o.a. Tess et les moutons magnifiques, Phoenix City Retaliators en The Bucketboyz.

Werfpop in de Leidse Hout, Leiden, op zondag 14 juli. Met o.a. Black Sun Empire, Fresku, The Kik, Postmen, The Re:Freshed Orchestra.

Gentse feesten, Gent (België), zaterdag 20 – maandag 29 juli. Met op zaterdag 20 juli o.a. Cantabile Gent zingt Dowland (Sint-Michielskerk, 16-17 uur); Mystic Moose (François Laurentplein, 20:30-21:30); Too Tangled (Café Charlatan, Vlasmarkt, 21-22 uur); S.A. Barstow (Spiegeltent, Baudelohof, 22-23 uur); Al di Miseria (Bij Sint-Jacobs, 22:30-23:30); het Kocani Orkestar (Baudelohof, 22:30-00:00); Cumbia All Stars (Korenlei-Graslei, 22:30-23:30).

Plein Open, Spuiplein en Turfmarkt in Den Haag, zaterdag 20 juli (13:00-04:00). Met o.a. Mala Vita, Bombay Showpig, Friends of the family, Gartmalen, Vanderbuyst.

Uit Je Bak! Festival, zondag 28 juli, Castricum. Met o.a. Daily Bread, Koffie, The Pignose Willy’s, Saint Helena Dove.

Posted in: muziek