Winnaar Luisterboek Award laat graag stiltes horen

Posted on 23/04/2013

0Arthur Japin heeft voor de door hemzelf ingesproken luisterversie van Maar buiten is het feest de Luisterboek Award 2013 gewonnen. De prijs voor de beste voorlezer of inspreker van een Nederlandstalig luisterboek is een publieksprijs op basis van een door een jury samengestelde shortlist.

Japin ontving de prijs gisteren tijdens de Avond van het luisterboek, uitgezonden in het radio 1 programma Kunststof. Eerder op die dag schreef ik dat een voorlezer je dingen kan laten horen die je lezend niet opmerkt. Hetzelfde zegt Arthur Japin in het interview dat presentator Jellie Brouwer met hem voerde. Maar dan vanuit het perspectief van de schrijver. Voorlezend kan hij iets laten horen wat hij niet op kan schrijven: stiltes.

“Wat zo ontzettend fijn is van een luisterboek, is dat je de stiltes kunt laten horen. Eigenlijk gaat het bij het laten horen om wat er tussen de zinnen gebeurt. En de spanning en de denkomslagen die daar zitten. Die kun je één keer vastleggen. Die stiltes kun je niet schrijven helaas. Ik wou dat we een stilteteken hadden. Een tel, twee, drie tellen stilte zou ik heel erg fijn vinden, want dan kan ik het echt neerschrijven zoals ik het hoor in mijn hoofd. En dat kan je wel laten horen als je leest.”

De prijsuitreiking en het interview met Japin vind je op ongeveer 49 minuten van de 1 uur durende uitzending. Beluister hier de uitzending van Kunststof online terug, met daarin ook een gesprek met Leo Blokhuis naar aanleiding van het door hem geschreven Luistergeschenk Electrifying Berlijn, een geluidsmontage van de eerste zinnen van de genomineerde luisterboeken en kort commentaar van juryvoorzitter Vincent Bijlo op alle genomineerde stemmen. Luister je de uitzending liever op iPod of mp3-speler, klik dan hier voor de podcast-URL van Kunststof.

De volledige top 3 van de Luisterboek Award:
1) Arthur Japin voor Maar buiten is het feest
2) Ramsy Nasr voor Hier komt de poëzie
3) Job Cohen voor Reizen zonder John van Geert Mak

Verder luisteren in de Week van het Luisterboek:
– Renate Dorrestein leest in Villa VPRO haar verhaal Blauwbaards bruiden voor. Klik hieronder op elk deel (van elk ongeveer 5 minuten) om te beluisteren.
deel 1 | deel 2 | deel 3 | deel 4
– Op boeken.vpro.nl zijn fragmenten te beluisteren van luisterboeken die op het punt van verschijnen staan:
1) Het dwaallicht van Willem Elsschot, evenals andere titels van Elsschot voorgelezen door Job Cohen.
2) Echt gebeurd, een compilatie van bijzondere verhalen, verteld door de mensen die het zelf hebben meegemaakt.
3) Bomans aan boord, verhalen die Godfried Bomans vertelde tijdens een cruise op de Middellandse Zee.
4) De eeuw van mijn vader van Geert Mak, voorgelezen door Job Cohen.
5) Het geluk van de sprinkhaan, geschreven en voorgelezen door Toon Tellegen.
– Op boeken.vpro.nl kun je ook luisteren naar Remco Campert die in 1995 zijn roman Het leven is vurrukkulluk integraal voorlas in het VPRO-radioprogramma De Avonden.
– Op radio 1 ging de week van start in de Nacht van het Goede Leven. Beluister hier het item over de genomineerde luisterboeken.
– Beluister tot en met zondag 28 april een boek in de coffee corner van Verwijs + de Slegte in Den Haag onder het motto ‘Silent Listening’.
– Ook in Den Haag: Leo Blokhuis geeft een muzikale lezing naar aanleiding van het Luistergeschenk Electrifying Berlijn over Belijn & muziekcultuur. Boekhandel Paagman, zondag 28 april, 13:00 uur.