
In een maandelijkse hoorstaat deel ik wat ik op dat moment beluister. In deze aflevering: podcasts over familieverhoudingen en muziek van o.a. Luke Jackson, Cosmo Sheldrake en Laxmi.
Lees en luister verder of klik direct door naar een van de volgende categorieën: podcast & radio of muziek.
Beluister ook de geüpdate playlist op Spotify en de geheel ververste playlist op SoundCloud.
Bijzondere en ook moeizame familieverhoudingen kwamen terug in meerdere podcasts die ik de afgelopen maand beluisterde.
Zo maakte het gesprek dat Jellie Brouwer in Kunststof Radio had met schrijver Ad Fransen duidelijk hoe verwarrend je relatie tot je vader kan zijn, ook als je al lang en breed volwassen bent. Ad Fransen werd in 1955 niet alleen op de verjaardag van Hitler geboren (20 april), maar ook naar hem vernoemd door zijn vader. Deze was door zijn ouders bij de SS gegaan. Zij lieten hun zoon na de oorlog keihard vallen door tegen hem te getuigen. Een pijnlijke familiegeschiedenis, die Ad Fransen optekent in zijn boek Vaderskind (klik hier voor een leesfragment). Zijn behoefte de waarheid te achterhalen en tegelijkertijd dicht bij zijn vader te blijven van wie hij veel houdt, hoor je ook terug in het gesprek (duur: 1 uur).
Ook pijnlijk is de ruzie om de nalatenschap van beeldend kunstenaar Constant, die documentairemaker Tom Roduijn schildert in de Radio Doc uitzending van 17 mei (duur: 37 minuten). Constant Nieuwenhuys (1920-2005) was niet bepaald een familieman. Zijn werk kwam op de eerste plaats en daar ging ook alle tijd en aandacht in zitten. Hij trouwde vier maal en kreeg vier kinderen. Zijn weduwe, Trudy Nieuwenhuys-Van der Horst, beheert samen met haar dochter de nalatenschap van Constant in de Fondation Constant en werkt momenteel aan een aantal grote Constant-tentoonstellingen. Intussen voelen Constants eigen kinderen en ex-echtgenote Nel Kerkhoven zich buitenspel gezet. Volgens hen heeft Trudy, die Constant op hoge leeftijd had leren kennen, hem in de laatste jaren stelselmatig geïsoleerd. Ook was zij volgens hen uit op geld en aanzien en was zij weinig zorgzaam. Trudy op haar beurt zegt dat de kinderen niet in hun vader geïnteresseerd waren, maar slechts in het materiële. De lezingen wijken zozeer van elkaar af dat het lastig is om te bepalen wie de waarheid spreekt. Luister en oordeel zelf.
De documentaire is ook beschikbaar als podcast via iTunes.

Familiefoto Constant, 1964. Van links naar rechts: Victor, Constant, Olga, Eva, Martha en Nel Kerkhoven.
In aflevering 8 van Toendra het verhaal van muzikant Eddie B Wahr en zijn drie broers. Als Eddie leukemie blijkt te hebben en aangewezen is op een stamceltransplantatie van een familielid moet hij zijn broers bellen. Ze hebben geen hechte band en de broers ruziën regelmatig over geld. Toch zijn alle broers meteen bereid om Eddie te helpen, al is een van hen wel bang dat ze in het ziekenhuis zullen ontdekken dat hij zelf wat mankeert. Beluister de aflevering, gemaakt door Tjitske Mussche, om te horen hoe het verder gaat. Deze is beschikbaar als online stream en als podcast via iTunes (duur: 13 minuten).
Meer over broers hoor je in twee afleveringen van de waargebeurde-verhalen-podcast Echt Gebeurd. In aflevering 77 vertelt documentairemaakster Coco Schrijber over haar lijpe broer en over haar lievelingsbroer die omkomt in de Rode Zee, waarna zij een doodverklaring moet regelen (duur: 11 minuten). In aflevering 80 vertelt schrijver en docent Cathelijn Schilder over haar jongere broer. Als hij net van de middelbare school komt, gaan ze samen op vakantie naar Rome, waar zij hem meesleept naar allerlei bezienswaardigheden en hij liever op zijn mp3-speler naar soera’s uit de Koran luistert. Als hij zich later tot de Islam bekeert, gaan de gezinsleden daar verschillend mee om (duur: 14 minuten).
De podcast Echt Gebeurd is beschikbaar via iTunes en Stitcher. Kijk op de website van Echt Gebeurd om je op te geven als verteller van een waargebeurd verhaal, als voorlezer uit je puberdagboek of als je een keer bij een Echt Gebeurd middag in de Amsterdamse comedykelder Toomler wilt zijn.
Tot slot een verhaal over een onbekende familie in aflevering 4 van Toendra: Verkeerde mond, verkeerde neus. Overal waar hij komt vergelijkt Ties gezichten met het zijne. Lijken mond, ogen en neus op de zijne? Ties is kind van een onbekende spermadonor en checkt gezichten op verwantschap. Loopt daar zijn halfbroer, halfzus of misschien wel zijn vader? In de door Bente Hamel gemaakte aflevering hoor je hoe Ties dichterbij zijn vader probeert te komen (duur: 12 minuten).
Heb je zelf een familie-luistertip? Reageer dan onderaan dit bericht, via Facebook of mail naar luisterberichten[at]gmail.com.
Verder luisteren:
– radioWissen, 07-01-2014, Familie, eine Katastrophe? Eine literarische Spurensuche (duur: 23 minuten). Een uitzending over familieverhoudingen in de literatuur, van traditionele families in een burgerlijke samenleving tot moderne, zelf vormgegeven families van nu. Waarom zijn hedendaagse schrijvers nog geïnteresseerd in dit thema? Een aantal auteurs van Duitstalige romans uit de laatste jaren geven een antwoord. Beschikbaar als online stream en mp3-download.
Terug naar het begin van dit bericht.
De studiosessies van het BBC-wereldmuziekprogramma World on 3 zijn sinds kort ook beschikbaar als podcast via iTunes. Zo hoorde ik de sessie van 8 mei met zangeres Namvula Rennie, dochter van een Schotse vader en Zambiaanse moeder. Op haar in Groot-Brittannië goed ontvangen debuutalbum Shiwezwa zingt ze in het Lenje (de taal van haar moeder), Engels en Portugees. De muziek is een mix van jazz en Afrikaanse invloeden.
Nadat ik optredens van hen zag in Later… with Jools Holland luisterde ik naar o.a. Madisen Ward and the Mama Bear, Andreya Triana en Mini Mansions. Hieronder van ieder van hen een track. In de Hoorstaat playlist op Spotify heb ik drie andere nummers van hen opgenomen.
De BBC bracht me ook onbekendere muziek door de Tom Robinson Introducing Mixtapes. Zo luisterde ik naar Salvation Bill uit Oxford; de negentienjarige singer-songwriter Nilufer Yanya uit Londen; de formatie Nano Kino rond Sarah Suri en Duncan Lloyd; de vijfkoppige band McCarthy Vigil uit Zuid-Yorkshire; de Londonse hip hopper Antix; het dystopian beats, white noise, voodoo sparkles duo Laxmi uit Londen; de band Alberteen (Londen); Hhymn uit Nottingham; het trio Keto rond singer-songwriter Leah Sinead (ook uit Nottingham); de Londense band Oh So Quiet rond de Argentijn Lucas Zavala; de experimentele muziek van singer-songwriter en radiomaakster Ola Szmidt; en singer-songwriter Samuel Ford uit Rye in Sussex. Salvation Bill, Laxmi en Antix vind je ook terug in de Hoorstaat playlist op Spotify.
Op zoek naar gratis live muziek in mei kwam ik o.a. de nieuwe Leuvense experimentele hip hop soul groep Kobiye, het Texaanse James & Black en de Fins-Belgische zangeres Anu Junnonen tegen. Van haar nam ik het nummer ‘Outer Space’ op in de Hoorstaat playlist op Spotify.
Verder vind je in de Hoorstaat playlist op SoundCloud nummers van Cosmo Sheldrake (met zangeres Anndreyah Vargas); folk singer-songwriter Luke Jackson; The Leisure Society; jazzformatie Beltway Bandits dat ontstond op het Conservatorium van Amsterdam; en een remix van ‘Go Back’ van Tony Allen ft. Damon Albarn (waarvan het origineel op Tony Allans album ‘Film of Life’ uit 2014 staat). Van Cosmo Sheldrake, Luke Jackson en Tony Allen vind je ook een nummer terug in de Hoorstaat playlist op Spotify.
Hieronder de volledige Hoorstaat playlists op SoundCloud en Spotify:
Terug naar het begin van dit bericht.
—
De afbeelding bovenaan dit bericht is een bewerkte uitsnede van een portret van de etsen- en prentenmakersfamilie Philips uit Amsterdam. Deze gravure werd gemaakt door dochter Anna Elisabeth Philips (geb. 1758). Bron: Rijksmuseum.
Posted on 30/05/2015
0