Hoorstaat #13 hielen in startblokken

Posted on 23/04/2015

0



In een maandelijkse hoorstaat deel ik wat ik op dat moment beluister. In deze aflevering interviews met en werk van schrijver, dichter en performer Maud Vanhauwaert. Muziek is er van o.a. Lewis & Leigh, Wilsoni Tha’ Funk Masta en De Kliko’s.

Lees en luister verder of klik direct door naar een van de volgende categorieën: podcast & radio of muziek.

Beluister ook de geüpdate playlist op Spotify en de geheel ververste playlist op SoundCloud.

Wil je reageren op deze hoorstaat of jouw luistertips delen? Reageer dan via het reactieformulier onderaan dit bericht, via de Facebookpagina of mail naar luisterberichten[at]gmail.com

luisterbalk_podcast_2015
podcast & radio

Deze keer aandacht voor interviews met en werk van Maud Vanhauwaert plus Marcel Musters in Radio Kunststof en een Verhalenmachine in Radio Doc.

Maud Vanhauwaert

In korte tijd hoorde ik de Vlaamse schrijver/dichter en performer Maud Vanhauwaert in twee podcasts: een lang interview door Dennis Gaens in de verjaardagseditie van ondercast (nummer 12) en een gesprek dat radiomaker Helena de Groot met haar had in de reeks Stadsportretten van Radio deBuren. Haar te horen spreken, vond ik tamelijk verslavend. Ik vermoed vanwege de combinatie van de sterke beelden en heldere taal van haar werk en de manier waarop ze spreekt en voordraagt: aan de ene kant enigszins terughoudend, zonder sterke intonatie en tegelijkertijd heel ritmisch en vol overgave. Daarom ging ik op zoek naar meer audio waarin zij te horen is. Hier een selectie.

In de literaire podcast ondercast vertelt ze over het zoeken naar nieuwe vormen voor inhoud. Ze zegt het leven niet als een verhaal, maar als een veelheid van indrukken te ervaren. Volgens haar is het de taak van een schrijver om een uitdrukkingsvorm te vinden voor hoe hij of zij op dat moment de werkelijkheid ervaart. Als ze schrijft, leest ze vaak stukjes hardop. Als het klinkt, klopt het. “Soms, als ik wil dat iets niet klopt, dan zorg ik er ook voor dat het niet klinkt of dat het vals klinkt.” Zeker omdat ze optreedt, is ze daar heel bewust mee bezig. Ze schrijft heldere en begrijpelijke zinnen en hoopt dat de poëzie er onder of tussen ligt. Ze vindt dat elke bundel een nieuwe definitie van poëzie moet behelzen en dat je daarom niet teveel moet publiceren.

Het interview duurt bijna een half uur (start op 17’15” van de podcast) en wordt gevolgd door een live-opname waarin ze voordraagt uit haar tweede bundel Wij zijn evenwijdig (duur: 6 minuten). Je kunt ondercast #12 beluisteren als online stream, als mp3-download of als podcast via iTunes of Stitcher.

Je kunt Maud Vanhauwaert ook live gaan zien optreden, bijvoorbeeld op 3 mei in Oostende. Dan staat ze samen met Tommy Wieringa op het podium in het kader van Nieuwe Maatjes, een reeks van het Vlaams-Nederlands cultuurhuis de Buren. Een uitgebreide agenda vind je op haar site. Ook ondercast kun je binnenkort voor de tweede keer live meemaken. Tijdens het festival Radio Verkade in Den Bosch op 16 mei maakt Dennis Gaens een doorlopend radioprogramma met o.a. Piet Gerbrandy, Wout Waanders, Lucas de Waard en Ilse Schaminée.

In de aflevering ‘de dichter’ in de reeks Stadsportretten maakt radiomaker Helena de Groot een stadswandeling met haar. Als ze terugdenkt aan een stad waar ze geweest is, ziet ze de plattegrond voor zich. Ook vertelt ze over de beelden die ze er op doet en aan elkaar koppelt, zoals meisjes op hogen hakken, hun hielen in startblokken; of meeuwen als grote zakdoeken.

De aflevering ‘de dichter’ van 14 april (duur: 9 minuten) en de andere Stadsportretten zijn beschikbaar als online stream en mp3-download op de website van het Vlaams-Nederlandse huis deBuren, op SoundCloud en als podcast via iTunes.

Van twee interviews, nu naar eigen werk van Vanhauwaert. Te beginnen met een verhaal dat ze in opdracht van deBuren schreef in de reeks citybooks, luisterverhalen waarin schrijvers steden portretteren. Zij reisde naar Lublin, in het oosten van Polen. In haar verhaal Staties in Lublin vertelt ze in 14 miniaturen het verhaal van leven, liefde en verval van een Parijse vrouw: Bora. Als oude vrouw, lopend door Lublin, denkt zij terug aan haar geliefde, de Poolse kunstschilder Tymon.

“Tymon had een lach als een vlag. Fier, hoog, fladderend. Zo’n lach waarvan je hoopt dat hij hoog blijft. Als hij ook maar dreigt halfstok te hangen, zou je een mop bedenken, hoe dwaas ook, om hem weer op te tillen.”

En over ouder worden:

“Bora had altijd gehoopt dat als je ouder werd en de ledematen verstramden, ook het gemoed minder snel van richting veranderde. Dat je dan minder snel vooruit ging, maar ook minder snel overstag. Als Bora iets van de ouderdom wist, dan was het wel dat het gemoed beweeglijk bleef.”

De gehele tekst kun je hier nalezen en beluisteren (duur: 28 minuten). Dat laatste is zeer de moeite waard, want Vanhauwaert draagt het zelf voor. Staties in Lublin en andere citybooks kun je op de website downloaden in mp3-formaat en als podcast binnenhalen via iTunes.

Tot slot een filmpje voor de VRT waarin ze mensen op straat verrast met liefdespoëzie:

Verder luisteren:
– Interview voor het Groningse magazine Glasnost tijdens festival Het Grote Gebeuren in 2014 (duur: 16,5 minuten). Amanda Brouwers en Jelte Posthumus spraken daar met haar over haar bundel Wij zijn evenwijdig, optredens op festivals, gretig publiek en hoe je poëzie kan losweken van het bladpapier.
De dichter spreekt… waarin ze vertelt over (haar eigen) poëzie, doorspekt met zinnen uit eigen werk (duur: 7 minuten).

Marcel Musters en de Verhalenmachine

Hieronder twee radio-afleveringen over andere onderwerpen die de moeite waard zijn om terug te luisteren:
– Marcel Musters in Radio Kunststof, 25-03-2015
Jellie Brouwer spreekt een uur lang met een enthousiaste, springerige Marcel Musters die zegt de ambitie te hebben om de drukte in zijn hoofd tegen te gaan door de rust op te zoeken, minder te werken en meer tijd echt vrij te maken. Hij oefent dat in New York en hoopt dat ook mee naar Amsterdam te kunnen nemen. Aangenaam gesprek waarin Musters niet alleen praatgraag maar ook open en persoonlijk is. Het gaat o.a. over de tv-serie Familie Kruys, tongzoenen met Linda de Mol en hoe hij in New York het stervensproces meemaakte van de bevriende mode-ontwerper Koos van den Akker.
De aflevering is beschikbaar als online stream en als podcast via iTunes en RSS-feed.
– De Verhalenmachine in Radio Doc, 05-04-2015
De Verhalenmachine is onderdeel van het project Rotterdams Geluk. Het is een omgebouwde fruitautomaat met daarin verhalen over Rotterdammers uit de rafelranden van de samenleving. Verhalen over het dagelijkse bestaan, overleven en geluk. In de documentaire staat de machine op verschillende plekken in Rotterdam en hoor je ook reacties van mensen die gratis een gokje wagen. Daarnaast bevat de documentaire wat langere gesprekken, met een dakloze vrouw die probeert af te kicken, directeur van opvang NAS Frans Brouwers en socioloog Willem Schinkel. Volgens Willem Schinkel is er een proces van desolidarisering aan de gang. Als mensen niet doen wat we als normaal zien, dan zijn ze ook niet echt onderdeel van de samenleving. “Maar dat is een raar idee van de samenleving, omdat dat eigenlijk veronderstelt dat de samenleving zelf een domein is waar geen problemen zijn.”
Radio Doc is ook beschikbaar als podcast via iTunes.

Terug naar het begin van dit bericht.

luisterbalk_muziek_2015
muziek

Deze maand bestaat de helft van de Hoorstaat playlist op Spotify uit nummers van bands die ik via de Tom Robinson Introducing Mixtape heb leren kennen. Het gaat om funk van Wilsoni Tha’ Funk Masta uit Londen; een mix van folk en Americana van Lewis & Leigh; de door latin- en reggae-ritmes geïnspireerde zanger/gitarist Gizmo Varillas; de elektropopband Sykes uit Zuid-Londen; en singer-songwriter CJ Reardon, ook uit Londen.

Via de Introducing Mixtape luisterde ik ook naar het viertal Fourth and Folsom uit Londen; alternatieve pop van The Gravity Drive uit Bridport; folkpop van Moro & the Silent Revolution; de interessante stem van zangeres Jo Carson alias Bolan; pop van Oldtramp uit Londen; singer-songwriter Ronen Green; producer Harry Perry alias rryrry; artpopband A Band Called Quinn uit Glasgow; de in Calefornië geboren Jeremy Macachor alias Macajey; elektronica van Prodbear; en singer-songwriter Samuel Thomas uit Newcastle. Van elk van hen vind je een nummer terug in de geheel ververste Hoorstaat playlist op SoundCloud.

Via de 3voor12 Luisterpaal, SoundCloud en Spotify luisterde ik o.a. naar het debuutalbum Brasshopper van het achtkoppige Friese Broken Brass Ensemble; Cosmic Serpents van het Nederlands-Zuid-Afrikaanse duo Skip & Die; Glitterbug van The Wombats uit Liverpool; White Men Are Black Men van hip-hop & soul trio Young Fathers; het gelijknamige album van De Kliko’s uit Haarlem; Shades Of Black van Sharon Kovacs; Bonxie van Stornoway uit Oxfordshire; het gelijknamige album van Tim Knols garagebandje The Miseries; en Darling Arithmic van indie folkpopband Villagers.

Het Broken Brass Ensemble, Skip & Die, The Wombats, Young Fathers en De Kliko’s vind je terug in de Hoorstaat playlists op zowel SoundCloud als Spotify. De Hoorstaat op SoundCloud vervang ik maandelijks in zijn geheel. Aan de playlist op Spotify voeg ik maandelijks tien nieuwe tracks toe.

Aan de playlist op Spotify heb ik deze maand tracks toegevoegd van: Wilsoni Tha’ Funk Masta, Broken Brass Ensemble, Lewis & Leigh, Gizmo Varillas, Skip & Die, The Wombats, Sykes, CJ Reardon, Young Fathers en De Kliko’s.

Terug naar het begin van dit bericht.


De afbeelding bovenaan dit bericht is een uitsnede van de foto ‘high heels’ van Gerard Stolk. Bron: Flickr. Licentie: CC BY-NC 2.0.