Hoorstaat #1 Daniël Lohues – ondercast

Posted on 08/04/2014

0Met dit bericht introduceer ik weer een nieuwe luisterberichtrubriek: Hoorstaat. In een maandelijkse hoorstaat deel ik wat ik op dat moment beluister. Elke aflevering bevat een aantal van de volgende zes categorieën: live; audiotour & geluidswandeling; podcast & radio; luisterboek & hoorcollege; muziek; & verder. De hoorstaat vervangt ‘Mijn luisterlijst’.

In deze aflevering aandacht voor o.a. een live-optreden van Daniël Lohues, de nieuwe literaire podcast ‘ondercast’ en muziek van o.a. Honeyfeet, Jee4ce en Lucius.

luisterbalk_live

live

Zondag 6 april zag ik Daniël Lohues in de Kleine Komedie (zie foto bovenaan dit bericht). Het podium was verkleind tot een intieme ruimte met grote doeken aan draden, die deden denken aan wapperende was in een weiland. Zowel de zaal als Daniël Lohues had er zin in. Met Guus Strijbosch op bas en Bernard Gepken op gitaar en andere snaarinstrumenten en zelf op gitaar en achter de piano speelde Lohues vooral veel nummers van zijn meest recente album D. Tussendoor vertelde Lohues mooie en vaak grappige verhalen over de periode waarin de liedjes van het album tot stand kwamen. Bijvoorbeeld over zijn reis naar Amerika en zijn bezoek aan het prikkeldraadmuseum in LaCrosse, Kansas (een persoonlijke tip van Boudewijn Büch). Maar ook over verantwoordelijkheid nemen en de aanschaf van iets wat hij al heel lang wilde hebben: een pijl en boog.
De theatertoer van Daniël Lohues duurt nog tot en met 27 juni. Kijk hier voor de speellijst. Lohues zelf horen over dit album? Luister dan het interview terug dat Maarten Westerveen met hem had voor Nooit meer slapen (duur: ca. 20 min.). Hieronder het liedje ‘Jij veurbij’ waar ik iets van Jules de Corte in terug meen te horen.

Vooruitblik:
Pasen komt eraan en dat betekent voor mij Matthäus-tijd. De afgelopen jaren heb ik steeds een uitvoering van de Matthäus Passion bezocht en dit jaar ga ik naar twee uitvoeringen, waarvan een in de Thomaskirche in Leipzig, waar het stuk in 1727 voor het eerst werd uitgevoerd. Een virtuele rondleiding door de kerk kreeg ik afgelopen zondag al van Ton Koopman die samen met Melchior Huurdeman Leipzig bezocht voor een special van Vrije Geluiden TV (terug te kijken via Uitzending Gemist). Ik verheug me er ook op het Thomanerchor, dat Bach ooit leidde, live te zien en dat geldt ook voor counter tenor Damien Guillon (die ook regelmatig samenwerkt met het Concertgebouworkest). In het fragment hieronder zingt hij “Erbarme dich” in een uitvoering met het Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe.

luisterbalk_podcast

podcast & radio

Er is een nieuwe, Nederlandse literaire podcast: ondercast. Bedenker en presentator Dennis Gaens is o.a. dichter en redacteur en stelt ondercast voor als “de luisterboekvariant van een literair tijdschrift”. In de eerste aflevering vertelt hij dat er volgens hem voldoende interesse is voor literatuur & poëzie – literaire avonden worden goed bezocht – maar dat mensen niet perse veel willen lezen. Daarom startte hij dit maandelijkse literaire audiozine. Ondercast bevat opnames van voordrachten en heeft een aantal vaste rubrieken, waaronder: de 2 minuten monologen, waarin Jibbe Willems een toneeltekst van een jonge theatermaker inleidt en er een fragment van laat horen; The Paris Redux, waarin Dennis Gaens vragen stelt aan een schrijver die het tijdschrift The Paris Review eerder aan een andere schrijver stelde; en ‘Dier van de maand’ met Rob Waumans, spin-off van diens inmiddels ter ziele gegane Facebook-rubriek ‘Dier van de week’. Ik heb met veel plezier de eerste aflevering beluisterd (26-03-2014) en kan niet wachten tot de volgende…
Je kunt ondercast beluisteren als podcast via iTunes of als mp3-download of online stream via het weblog.

Een paar andere podcasts die ik de afgelopen maand veel beluisterde:
Das starcke Stück van BR-Klassik, waarin musici aan het woord komen over een bepaald klassiek stuk, afgewisseld met muziekfragmenten en achtergrondinformatie (duur: ca. 8 minuten per aflevering). Luister bijvoorbeeld de aflevering terug over de zesde cellosuite van Bach (online stream; in iTunes terug te vinden op uitzenddatum 21-09-2013).
Rubens Guestlist (vrijdag, 21-22 uur op Radio 6), een uur muziek waarin normaal gesproken vooruitgeblikt wordt op een concert dat de week erop in Nederland plaats vindt. In de uitzending van 14 maart werd daarvan afgeweken: Ruben Hein presenteerde zijn eigen Zwarte Lijst met o.a. Lee Dorsey, Gil Scot Heron en De La Soul. Deze uitzending is via iTunes terug te vinden als aflevering 11, 17-03-2014.
Tom Robinson Introducing Mixtape (BBC Radio 6): nog steeds een fijne manier om nieuwe muziek te leren kennen. Een deel van mijn vangst vind je hieronder terug bij ‘muziek’. Wil je eens een aflevering van de Mixtape terugluisteren, kies dan bijvoorbeeld voor die van 24-03-2014 met o.a. Lara Smiles, Harts, Laure, Koloto, Theatre Royal, Holy Pinto en Mr. Slim.

luisterbalk_muziek

muziek

Op zoek naar muziek voor mijn Luistergids Leipzig kwam ik erachter dat de cellosuites van Bach in een uitvoering van Pieter Wispelwey op SoundCloud te beluisteren zijn. Ik houd ook van de uitvoering op violoncello door Paolo Pandolfo, te vinden op Spotify. Hieronder een paar nummers die op mijn SoundCloud-playlist ‘Leipzig – now’ staan. Check voor alle Leipzig-playlists die ik maakte de Luistergids.

Een voorbeeld van de elektronische muziek die je vindt op de SoundCloud-pagina van label/organisator Beat Brothers:

Hieronder een greep uit de muziek die ik via de Tom Robinson Introducing Mixtape op het spoor ben gekomen: Wooden Arms, Honeyfeet, Mr. Slim en Jee4ce.

December door Wooden Arms

Honeyfeet noemt zich “Manchester’s finest ethio-trad, folk-hop band”. Ik heb geen idee of dat ergens op slaat, maar na deze live opname gehoord te hebben, wil ik wel naar een optreden.

Hieronder Quinoa van Mr. Slim, een relaxte mix van jazz en hip hop. Op zijn SoundCloud-pagina vind je meer zondagochtend-tracks van hem.

Afgelopen maand stuitte ik twee keer toevallig op De La Soul: ik zag in een nieuwsbericht van Radio 6 dat er een nieuw nummer van hen uit was en ik hoorde de klassieker Me, myself and I voorbijkomen in Rubens Guestlist. Van De La Soul krijg ik een goed humeur. Misschien omdat de hip hop van vóór de gangsta rap iets aandoenlijks heeft. Omdat ik die oude hip hop stijl van De La Soul en Grand Master Flash terughoor in de nieuwe single ‘Time Of Our Life’ van Jee4ce en op zijn EP ‘My Friend Jack’ van vorig jaar, word ik daar ook blij van. Ik heb dus een positief vooroordeel en ben misschien niet kritisch genoeg, maar misschien is het ook gewoon goed. Hoor het zelf:

De nieuwe EP ‘Poppa Cherry’ kon ik nog niet online vinden, maar ‘My Friend Jack’ kun je beluisteren via SoundCloud en Spotify.

Er komt een nieuw album aan van Liz Green, getiteld Haul away. De release is op 14 april. Bekijk vast de video-clip van de vorig jaar uitgekomen single Rybka op YouTube. Binnenkort is het album waarschijnlijk wel terug te vinden op de 3voor12 Luisterpaal. Daar vind je nu o.a. Songs to Soothe van Jaqueline Govaert; Ik, Ben Hartman van ReaZun (bekend van Kytemans Hip Hop Orchestra); Wildewoman van Lucius; en Tremors van SOHN. Hieronder een voorproefje.

Heb je afgelopen zaterdag 5 april de uitzending ‘Elbow in Paradiso’ op Nederland 3 gemist? De uitzending kun je terugkijken via cultura en het hele concert staat 30 dagen lang online bij 3voor12. Ik was onder de indruk van de ongelooflijk goede live performance, vooral van zanger Guy Garvey.

Verder luisteren kan via mijn Spotify-playlist Hoorstaat.


De foto bovenaan dit bericht nam ik tijdens het theaterconcert van Daniël Lohues in de Kleine Komedie op 6 april 2014.