Veranderingen publieke radio (deel 2 van 2)

Posted on 28/01/2014

0Dit is het tweede luisterbericht over de veranderingen bij de publieke radio per januari 2014. In deel 1 vind je de radioprogramma’s die verdwenen zijn en waar je oude afleveringen terug kunt vinden. Dit tweede deel gaat over de nieuwe programma’s die deze maand van start zijn gegaan. Verderop volgt een overzicht per zender, maar eerst wat meer over twee nieuwe programma’s: Rubens Guestlist (AVRO, Radio 6) en De kennis van nu (NTR, Radio 1, Radio 5 en binnenkort op TV). Reageren kan onderaan dit bericht of mail naar luisterberichten[at]gmail.com.

Rubens Guestlist, gepresenteerd door pianist/zanger/componist Ruben Hein, is elke vrijdagavond te horen op Radio 6 (21-22 uur). Er zit een mooi idee achter. In elke uitzending staat een band/muzikant centraal die in de week erop in Nederland optreedt. Ruben Hein laat daar muziek van horen, maar ook muziek die een inspiratiebron vormt voor de betreffende muzikant(en) en muziek die er juist schatplichtig aan is. Toegegeven, de verbanden tussen de verschillende nummers zijn soms wel erg los: de muzikant heeft samengewerkt met die en die uit Detroit (volgend nummer) en zeg je Detroit, dan zeg je Motown (volgend nummer). Van mij mogen die verbanden steviger, maar de muziek is lekker en de presentatie aangenaam rustig.

Een luistertip voor Ruben Hein ter inspiratie: luister eens naar de Amerikaanse podcast Jazz Insights. Hierin geeft trompettist en universitair muziekdocent Gordon Vernick met muziekfragmenten geïllustreerde mini-colleges waarin hij de muzikale ontwikkeling van grootheden uit de jazz uiteenzet (met aandacht voor voorgangers en navolgers). Hij geeft luisteraanwijzingen, noemt de meest interessante albums of composities en legt uit waarom hij dat vindt. Als Rubens Guestlist zich een beetje ontwikkelt in de richting van Jazz Insights, maar dan voor jazz van dit moment, luister ik iedere week.

Het tweede nieuwe programma dat ik eruit wil lichten is De kennis van nu. Of eigenlijk is het niet één programma, maar twee radioprogramma’s en een tv-programma onder één naam. Op Radio 1 interviewt Coen Verbraak iedere zondag een uur lang een Nederlandse wetenschapper (20-21 uur). Net als in zijn tv-programma Kijken in de ziel onderzoekt hij persoon en professie van de geïnterviewde: wat houdt het werk van de geïnterviewde precies in en wat drijft hem of haar? Verbraaks benadering houdt het midden tussen willen begrijpen aan de ene kant en willen confronteren of de pijnpunten willen blootleggen aan de andere kant. Hij brengt zijn gasten in een oncomfortabele positie, niet alleen door scherpe vragen, maar ook doordat hij veel korte vragen stelt en de gast weinig ruimte laat voor (langere) antwoorden. Bij mij wekt dat een gehaaste indruk en ik vraag me af: zou Verbraak niet scherpe keuzes moeten maken om meer tijd te hebben voor een paar in plaats van weinig tijd voor veel onderwerpen? Is een diepte-interview binnen een uur eigenlijk wel mogelijk? Toch blijf ik geboeid luisteren en kijk ik uit naar de gasten die nog komen. Ken je het programma nog niet en wil je een uitzending terugluisteren? Luister dan bijvoorbeeld naar het gesprek met cardioloog Angela Maas, pionier op het gebied van cardiologie voor vrouwen.

Op Radio 5 heeft De kennis van nu meer de vorm van een magazine. De kern van het programma, dat op werkdagen uitgezonden wordt (21-22 uur), vormt een gesprek met een wetenschapper. Dit gesprek wordt onderbroken voor wetenschapsnieuws. Na het gesprek is er ruimte voor een kort item en de vaste rubriek De kettingvraag, waarin vanuit wetenschappelijk perspectief telefonisch gereageerd wordt op een vraag of stelling. De expert die de kettingvraag beantwoordt, stelt ook weer een nieuwe vraag voor de volgende uitzending. Vergeleken met de variant op Radio 1, is De kennis van nu op Radio 5 minder persoonlijk. Het gaat om de informatie, niet om de persoon van de wetenschapper. Informatief en actueel: zo’n programma verwacht je eerder op Radio 1 dan op Radio 5.

Vanaf 23 maart gaat De kennis van nu ook als tv-programma van start (iedere zondag). De NTR heeft nog niet meer erover naar buiten gebracht dan dat André Kuipers en Diederik Jekel er aan meewerken. Met zijn crossmediale aanpak is De kennis van nu exemplarisch voor een bredere trend: programma’s met verschillende verschijningsvormen en in verschillende media worden onder één titel geschaard. NPO, omroepen en programmamakers hopen op sterke titels. Als de titels bijdragen aan de door de omroepbazen gewenste betere zichtbaarheid van de publieke omroep, levert dat ook meer bestaanszekerheid voor de individuele programma’s op.

Een paar voorbeelden van crossmediale platforms: de NTR Academie bestond al als televisieprogramma voor beeldrijke lezingen en heeft nu een magazine-achtige variant op Radio 5; muziekprogramma Vrije Geluiden (VPRO) was al iedere zondag op tv te zien en is nu ook te horen op zaterdag en zondag op Radio 4 (23-24 uur) en Radio 6 (20-01 uur); het onderzoeksjournalistieke radioprogramma Argos (VPRO, VARA, Human) gaat uitbreiden naar tv; Brandpunt Reporter heeft met Reporter Radio juist een variant op de radio gekregen (Radio 1); net als EenVandaag (AVRO-TROS), dat voortaan ook op Radio 1 te horen is.

Hieronder het overzicht van de nieuwe radioprogramma’s van de publieke omroep, gerangschikt per zender. Je kunt ook direct naar: Radio 2 | 3fm | Radio 4 | Radio 5 | Radio 6

Radio 1

De Haagse Lobby (WNL)
Wekelijks politiek programma met kamerleden, journalisten, politieke duiders en lobbyisten.
uitzendingen: maandagen, 21:00-22:00 uur
presentatie: Martijn de Greve
podcast: niet beschikbaar
online streams: via Radio 1 of NPO

De kennis van nu (NTR)
Coen Verbraak interviewt wekelijks een Nederlandse wetenschapper.
uitzendingen: zondagen: 20:00-21:00 uur
presentatie: Coen Verbraak
podcast: via iTunes of als rss-feed
online streams: via programmasite, Radio 1 of NPO

De Nieuws BV (VARA-BNN)
Opvolger van de verdwenen programma’s De Gids.fm (VARA) en BNN Today met iedere woensdag Pieter Derks over een opvallend nieuwsbericht.
uitzendingen: werkdagen, 12:00-14:00 uur
presentatie: Felix Meurders en Willemijn Veenhoven
podcast: niet beschikbaar
online streams: via programmasite, Radio 1 of NPO

De Ochtend (KRO-NCRV)
Ochtendprogramma van de fusieomroep KRO-NCRV.
uitzendingen: werkdagen, 09:00-12:00 uur
presentatie: Jurgen van den Berg en Ghislaine Plag
podcast: niet beschikbaar
online streams: via NCRV, Radio 1 of NPO

Nooit meer slapen (VPRO)
Cultuurprogramma, opvolger van het verdwenen De Avonden (Radio 6).
uitzendingen: werkdagen, 00:00-02:00 uur
presentatie: Pieter van der Wielen
podcast: hele uitzendingen en fragmenten (als rss-feed)
online streams: via programmasite, Radio 1 of NPO

Radio EenVandaag (AVROTROS)
De actualiteitenrubriek EenVandaag, bekend van tv (Nederland 1), krijgt nu ook een vaste plek op de radio.
uitzendingen: werkdagen, 14:00-16:30 uur
presentatie: Suzanne Bosman (vaste presentator), Bas van Werven, Jan Mom
podcast: niet beschikbaar
online streams: via programmasite, Radio 1 of NPO

Reporter Radio (KRO-NCRV)
Programma over onderzoeksjournalistiek. Spin-off van het tv-programma Brandpunt Reporter.
uitzendingen: zondagen, 19:00-20:00 uur
presentatie: Niels Heithuis
podcast: rss-feed
online streams: via programmasite, Radio 1 of NPO

De Taalstaat (KRO)
Frits Spits nam in december afscheid van KRO’s tijd voor twee (Radio 2) en keert nu terug op Radio 1 met een wekelijks programma over taal.
uitzendingen: zaterdagen, 11:00-13:00 uur
presentatie: Frits Spits
podcast: niet beschikbaar
online streams: via Radio 1 of NPO

WNL op zaterdag (WNL)
Breed magazine over politiek, media & cultuur, bedrijfsleven, misdaad en de zakelijke kant van sport.
uitzendingen: zaterdagen, 15:00-17:00 uur
presentatie: Kristel van Eijk en wisselende co-presentator
podcast: niet beschikbaar
online streams: via programmasite, Radio 1 of NPO

1 op straat (NTR)
De bus van het verdwenen Lijn 1 wordt in dit nieuwe programma opnieuw gebruikt om overal in het land met betrokkenen te praten en achtergronden te bieden bij het nieuws.
uitzendingen: werkdagen, 20:00-20:30 uur
presentatie: Rob Oudkerk en Marianne van den Anker
podcast: niet beschikbaar
online streams: via programmasite, Radio 1 of NPO

Wijzigingen op Radio 1:

Argos (VPRO, VARA, Human)
nu: zaterdagen, 14:00-15:00 uur (was: zaterdagen, 12:15-13:00 uur)

Bureau Buitenland (VPRO)
nu: dinsdag, woensdag en donderdag, 21:00-22:00 uur (was: zondagen, 19:00-20:00 uur)

Dit is de dag (EO)
nu: werkdagen, 18:00-19:00 uur; zaterdag en zondag, 18:15-19:00 uur (was: werkdagen, 14:00-15:30 uur)

HollandDoc Radio (NTR)
nieuwe presentator: Co de Kloet

Kamerbreed (TROS)
nu: zaterdagen, 13:15-14:00 uur (was: 11:00-12:00 uur)

Langs de lijn (NOS)
nu: werkdagen, 22:00-23:00 uur; zaterdagen 17:15-18:00 en 19:00-23:00 uur; zondagen 14:00-18:00 uur (was: zondag t/m vrijdag, 22:00-23:00 uur; zaterdagen 19:00-23:00 uur)

Met het oog op morgen (NOS)
Eva Jinek wordt opgevolgd door Lucella Carasso

De wereld van BNN
Opvolger van De wereld van Filemon. Uitzendtijd blijft: nacht van zaterdag op zondag, 01:00-03:00 uur. De nieuwe presentator is Lizzy Dierks.

Terug naar begin van het overzicht

Radio 2

Op Radio 2 vonden de grootste wijzigingen in september 2013 plaats. Toen begonnen de nieuwe programma’s:
Guis! (NCRV), zaterdag en zondag, 14:00-16:00 uur
Helemaal Haandrikman (KRO), werkdagen, 18:00-20:00 uur
Music Matters (NCRV), zaterdag en zondag, 06:00-09:00 uur
Simone’s Songlines (AVRO), vrijdagen, 23:00-01:00 uur
De Staat van Stasse (KRO), maandag t/m donderdag, 20:00-22:00 uur
Van Steeg tot 1 (EO), maandag t/m donderdag, 22:00-01:00 uur

Nieuw per januari 2014:

Gijs 2.0 (KRO)
Opvolger van Tijd voor twee van Frits Spits met muziek en het gesprek van de dag.
uitzendingen: werkdagen, 12:00-14:00 uur
presentatie: Gijs Staverman
podcast: niet beschikbaar
online streams: via programmasite of NPO

Terug naar begin van het overzicht

3fm

In september kwamen er al twee nieuwe weekendprogramma’s op 3fm: Rámon, met een streepje op de A (BNN, zaterdagen 22:00-00:00 uur) en de 3FM Freaknacht (BNN, vrijdagen, 01:00-04:00 uur). Met ingang van januari zijn nieuw:

Open radio met Timur en Rámon (BNN)
Met o.a. Flirt je stijf en Mama Appelsap.
uitzendingen: zaterdagen en zondagen, 12:00-15:00 uur
presentatie: Timur Perlin en Rámon Verkoeijen
podcast: niet beschikbaar
online streams: via programmasite of NPO

Vrij (BNN)
Timur Perlin viert het begin van het weekend.
uitzendingen: vrijdagen, 19:00-22:00 uur
presentatie: Timur Perlin
podcast: niet beschikbaar
online streams: via 3fm of NPO

Dit is Domien (BNN)
Domien Verschuuren is verhuisd naar de avond (voorheen presenteerde hij @Work tussen 10 en 12 uur).
uitzendingen: werkdagen, 19:00-22:00 uur
presentatie: Domien Verschuuren
podcast: niet beschikbaar
online streams: via programmasite, 3fm of NPO

Wijzigingen op 3fm:

Met Michiel (NTR)
nu: werkdagen, 10:00-12:00 uur (was: 19:00-22:00 uur)

Terug naar begin van het overzicht

Radio 4

Op Radio 4 hoor je een aantal bekende programma’s nu vaker dan voorheen. Nieuw zijn:

Passaggio (NCRV)
Opvolger van het eveneens door Lex Bohlmeijer gepresenteerde Amoroso, maar nu niet aan het eind van de dag, maar als overgang tussen werk en avond(concert).
uitzendingen: werkdagen, 19:00-20:00 uur
presentatie: Lex Bohlmeijer
podcast: niet beschikbaar
online streams: via NCRV, Radio 4 of NPO

Vrije Geluiden (VPRO)
Een van de twee spin-offs van het televisieprogramma Vrije Geluiden. De andere vind je onder dezelfde naam op Radio 6.
uitzendingen: zaterdag en zondag, 23:00-00:00 uur
presentatie: Tom Klaassen
podcast: niet beschikbaar
online streams: via VPRO, Radio 4 of NPO

Wijzigingen op Radio 4:

Diskotabel (NCRV)
nieuwe presentator: Lex Bohlmeijer

De Klassieken (AVRO)
nieuwe presentator: Hans Smit (opvolger van Clairy Polak)

Licht op 4 (AVRO)
nu ook in het weekend, 12:00-13:00 uur

De Ochtend van 4 (KRO)
nu ook in het weekend, 07:00-09:00 uur. Het presentatieteam wordt in het weekend aangevuld met Niels Heithuis.

Opium op 4 (AVRO)
nu: op Radio 4, werkdagen, 22:30-00:00 uur (voorheen: Radio 1, zaterdagen, 14:30-16:30 uur)

Podium (NTR)
nu: werkdagen, 16:00-19:00 uur (uurtje langer dan voorheen) en het programma Haffmans’ mooiste gaat erin op. Presentatie: Dieuwertje Blok en Hans Haffmans.

Terug naar begin van het overzicht

Radio 5

Met ingang van januari is Radio 5 Nostalgia ook in het weekend te beluisteren. Radio 5 Nostalgia hoor je nu dagelijks van 07:00 tot 18:00 uur. Na 18:00 uur is er een avondprogrammering onder de naam Radio 5 Avond. Nieuwe programma’s zijn:

EO Door de Week
Radiomagazine met actuele thema’s over geloof, kerk, maatschappij, en wetenschap.
uitzendingen: werkdagen: 20:00-21:00 uur
presentatie: André Diepenbroek
podcast: via iTunes of als rss-feed
online streams: via programmasite of NPO

Een Goede Zondag (EO)
Een programma met religieuze muziek, een stiltewandeling en wetenswaardigheden over natuur en milieu.
uitzendingen: zondagen: 06:00-08:00 uur
presentatie: Tom Herlaar
podcast: niet beschikbaar
online streams: via programmasite of NPO

De kennis van nu (NTR)
Wetenschapsprogramma, opvolger van Hoe?Zo! Radio. Onder dezelfde naam zijn er programma’s op Radio 1 en Nederland 2.
uitzendingen: werkdagen: 21:00-22:00 uur
presentatie: Pieter van der Wielen, Karin van den Boogaert, Jeroen Dirks, Martijn van Calmthout en Harm Oving
podcast: via iTunes of als rss-feed
online streams: via programmasite, Radio 5 of NPO

De kunst van het luisteren (JO)
Programma over, in of om de Joodse wereld, met gasten, reportages en muziek. Opvolger van Joods op zondag (zondagen, 19:00-20:30 uur).
uitzendingen: zondagen: 18:00-19:30 uur
presentatie: Paul Damen en Cees Wijburg
podcast: niet beschikbaar
online streams: via programmasite of NPO

NTR Academie
Programma waarin deskundigen over allerlei onderwerpen aan het woord komen, van geschiedenis tot gezondheid, van wetenschap tot kunst en cultuur.
uitzendingen: werkdagen: 22:00-23:00 uur
presentatie: Ben Kolster, Henk van Middelaar en Marcia Welman
podcast: via iTunes
online streams: via programmasite of NPO

Onderweg (EO)
Een ontmoeting met inspirerende mensen over hun leven, hun passie, hun geloof.
uitzendingen: zaterdagen: 20:00-21:00 uur
presentatie: Elsbeth Gruteke, Arjan Lock en Henk van Steeg
podcast: via iTunes of als rss-feed
online streams: via programmasite of NPO

Ron’s RadioShow (Omroep Max)
Vorig jaar verving hij al een tijdlang Tineke de Nooij. Nu krijgt de radioshow van Ron Brandsteder een vaste plek op Radio 5.
uitzendingen: zaterdagen, 14:00-16:00 uur
presentatie: Ron Brandsteder
podcast: niet beschikbaar
online streams: via Omroep Max of NPO

Wijzigingen op Radio 5:

Adres Onbekend (KRO)
nu: zondagen, 14:00-16:00 uur (was: vrijdagen, 12:00-14:00). Daarmee keert het programma terug op de zondag, waarop het tot september 2011 uitgezonden werd (op Radio 2).

De Bijbel Open (EO)
nu: zondagen, 20:30-20:45 uur (was: zaterdagen, 11:00-11:20 uur)

Dichtbij Nederland (NTR)
nu: werkdagen, 23:00-00:00 uur (was: werkdagen, 21:00-00:00 uur)

Goudmijn (KRO)
nu: zondagen, 12:00-16:00 uur (was vrijdagen, 14:00-16:00 uur). Ook dit programma keert daarmee terug naar de dag waarop het ooit op Radio 2 te horen was.

Groot Nieuws (EO)
nu: zondagen, 08:00-09:00 uur (was: zondagen, 07:00-09:00 uur)

Hemelsbreed (BOS)
nu: dinsdagen 23:00-00:30 (was: zaterdagen: 15:00-16:30 uur)

Kruispunt (RKK)
nu: donderdag, vrijdag, zaterdag, 18:00-19:00 uur (was: zaterdagen, 14:00-15:00 uur)

De Lotusvijver (OHM)
nu: nacht van zaterdag op zondag, 00:00-01:00 uur (was: zaterdagen, 16:30-17:00 uur)

Musica Religiosa (EO)
Voortaan op Radio 5, zaterdagen, 22:00-00:00 uur (was: Radio 4)

De Muzikale Fruitmand (EO)
nu: zondagen, 20:45-22:00 uur (was: zaterdagen, 10:00-12:00 uur)

Nederland zingt op verzoek (EO)
nu: zaterdagen, 10:00-12:00 uur. Voorheen: Nederland zingt, zaterdagen 19:40-20:00 uur.

OBA Live (Human, BOS, IKON)
De dinsdageditie van OBA Live wordt per januari verzorgd door BOS (voorheen: MO). Bettine Vriesekoop presenteert.

Open huis (EO)
nu: werkdagen, 16:00-18:00 uur en zaterdagen onder de naam Open Huis Weekend, 12:00-14:00 uur (was: werkdagen, 12:00-14:00 uur)

Schepper&Co (NCRV)
nu: maandag, dinsdag en woensdag, 18:00-19:00 uur (was: zondagen, 14.00-16.00 uur)

Theater van het Sentiment (KRO)
nu: zaterdagen en zondagen, 16:00-18:00 uur (tot juli 2013 was het programma te horen op Radio 2)

TinekeShow (Omroep Max)
nu: werkdagen, 12:00-14:00 uur (was: 16:00-18:00 uur)

De Vermoeden-viering (IKON)
nu: zondagen, 09:00-10:00 uur (her en der aangekondigd als “Het vermoeden – viering”). Voorheen onder de naam “Viering” van 10:00 tot 11:00 uur.

Voor wie niet slapen kan (EO)
Het verdwenen programma De Boekenkast krijgt hier een plek als vast item (tijd ongewijzigd: nacht van zaterdag op zondag vanaf 01:00 uur)

Wekker Wakker (Omroep Max)
Jan Rietman presenteert voortaan de zaterdageditie van Wekker Wakker (06:00-10:00 uur)

Terug naar begin van het overzicht

Radio 6

Radio 6 heeft doordeweeks een meer horizontale avondprogrammering gekregen: er zijn minder verschillende programma’s en de programma’s duren langer. Ook is er in de avond meer ruimte voor live-muziek en concerten.

Alfreds Obsessie (EO)
Met dit programma is de EO voor het eerst te horen op Radio 6.
uitzendingen: zaterdag en zondag, 15:00-18:00 uur
presentatie: Alfred van de Wege
podcast: niet beschikbaar
online streams: via Radio 6 of NPO

@ Friday (VARA)
Het weekend in met soul & jazz.
uitzendingen: vrijdagen, 16:00-19:00 uur
presentatie: Astrid de Jong
podcast: niet beschikbaar
online streams: via Radio 6 of NPO

InVincible (AVRO)
Een Zwarte Arbeidsvitaminen met soul & jazz classics.
uitzendingen: werkdagen, 10:00-12:00 uur
presentatie: Vincent Gerhardt
podcast: niet beschikbaar
online streams: via Radio 6 of NPO

Licence to Chill (Powned)
Krakend oude soul, smakelijke jazz en verkwikkende lounge, gespresenteerd door Jeroen Kijk in de Vegte die voorheen Halve Soul presenteerde.
uitzendingen: zaterdag en zondag, 10:00-12:00 uur
presentatie: Jeroen Kijk in de Vegte
podcast: niet beschikbaar
online streams: via Radio 6 of NPO

Powered by Angelique (VARA)
Lunchprogramma met licht verteerbare muziek en een powershake.
uitzendingen: werkdagen, 12:00-14:00 uur
presentatie: Angelique Houtveen
podcast: niet beschikbaar
online streams: via Radio 6 of NPO

Rubens Guestlist (AVRO)
Programma rondom een muzikant of band die de week erop in Nederland optreedt.
uitzendingen: vrijdagen, 21:00-22:00 uur
presentatie: Ruben Hein
podcast: via iTunes of als rss-feed
online streams: via Radio 6 of NPO

Vrije Geluiden (VPRO)
Een van de twee spin-offs van het televisieprogramma Vrije Geluiden. De andere vind je onder dezelfde naam op Radio 4.
uitzendingen: zaterdag en zondag, 20:00-01:00 uur
presentatie: Frank Jochemsen (20:00-00:00 uur) en Wilfried de Jong (00:00-01:00 uur)
podcast: niet beschikbaar
online streams: via VPRO, Radio 6 of NPO

Zet ‘m op Pieter (AVRO)
Programma waarin soul & jazz classics voorbij komen.
uitzendingen: werkdagen, 14:00-16:00 uur
presentatie: Pieter Kok
podcast: niet beschikbaar
online streams: via Radio 6 of NPO

Wijzigingen op Radio 6:

Corné Klijns Soul Sensations (TROS)
nu: werkdagen, 16:00-19:00 uur; voorheen onder de naam Corné Klijns Soul Classics op vrijdagen, 19:00-21:00 uur

Ekdoms After Dinner Trip (AVRO)
nu: vrijdagen, 19:00-21:00 uur (was: donderdagen, 19:00-21:00 uur)

Mijke en Co Live! (NTR)
nu: werkdagen, 22:00-01:00 uur. Het programma is een fusie van Mijkes Middag (maandag t/m donderdag, 16:00-19:00 uur), Mijkes Middag Live (vrijdagen, 16:00-19:00 uur) en CoLive! (zondagen, 20:00-00:00 uur). De presentatie is in handen van Mijke van Wijk en Co de Kloet.

The Real Mackay (KRO)
nu: zaterdag en zondag, 12:00-15:00 uur (was: 10:00-12:00 uur)

Winfried Draait Door (NTR)
nu: maandag t/m donderdag, 19:00-22:00 uur (was: maandag t/m vrijdag, 14:00-16:00 uur)

Terug naar begin van het overzicht
Terug naar begin van het bericht

Meer informatie over de veranderingen bij de Publieke Radio vind je op het blog De NPO vanaf 2014.


De illustratie bovenaan dit bericht is een samengesteld beeld waarvoor twee details van het middenpaneel van het drieluik Tuin der lusten van Jheronimus Bosch zijn gebruikt.

Posted in: nieuws, radio