Reis met Carolijn Visser naar de pampa en door het leven van een emigrant

Posted on 14/05/2013

0Carolijn Visser is de winnaar van de Bob den Uyl Prijs 2013, de prijs voor het beste Nederlandse journalistieke reisboek. Ze won de prijs voor haar boek Argentijnse avonden, van de Zwart Janstraat naar de pampa. Hierin vertelt zij het verhaal van Rinus van Mastrigt en zijn twee dochters, emigranten in Argentinië.

Aan het verhaal over de emigratie naar Argentinië en het harde bestaan op de pampa’s gaat een ander reis- en emigratieverhaal vooraf. Rinus van Mastrigt fietste in 1937 van zijn ouderlijk huis aan de Zwart Janstraat in Rotterdam naar Batavia om daar te gaan werken. Na ziekte, de overkomst van zijn verloofde, het huwelijk met haar, de geboorte van twee dochters, krijgsgevangenschap in Japan en een echtscheiding na overspel van zijn vrouw, keerde hij met zijn dochters naar Nederland terug. Om vervolgens opnieuw te emigreren, nu naar Argentinië. Zijn dochters volgden enige tijd later, maar het gezin stond onder druk: de relatie tussen vader en dochters verslechterde.

Het verhaal wordt opgetekend aan de hand van brieven die Rinus van Maastrigt tijdens en na zijn fietstocht naar Nederlands-Indië schreef. Carolijn Visser kreeg deze brieven van dochter Ida van Mastrigt, Nederlands consul in Tres Arroyos in Argentinië. In het boek wordt zij ook gevolgd bij haar voorbereidingen voor het bezoek van koningin Beatrix aan de Hollandse kolonie van Tres Arroyos in 2006.

Volgens de jury is Carolijn Visser de ideale reisleidster die niet zichzelf maar anderen op de voorgrond plaatst. De jury roemt haar vakmanschap, passie voor haar onderwerp, stijlvastheid en compositorische gaven en het schitterende boek dat daarvan het resultaat is. Redacteur Sophie van Leeuwen was bij de uitreiking van de prijs in De Brakke Grond in Amsterdam en deed voor het radio 1 programma Bureau Buitenland verslag. Haar bijdrage is hier online terug te luisteren (op ca. 1,5 minuut na begin uitzending, duur ca. 5 minuten).

Alle zes genomineerde boeken en hun schrijvers werden in de weken voorafgaand aan de prijsuitreiking voorgesteld in Bureau Buitenland. 28 april waren Argentijnse Avonden en Reizen zonder John van Geert Mak aan de beurt. Luister de uitzending online terug of klik hier voor de podcast-url.

Vorig jaar, toen het boek uitkwam, was Carolijn Visser te gast bij Wim Brands in Brands met Boeken. Deze uitzending (van 1 juni 2012) is nog steeds online te beluisteren (duur ca. 1 uur). Ook terug te luisteren is een gesprek met Carolijn Visser en Ida van Mastrigt in Met het oog op morgen van 30 mei 2012 (op ca. 41,5 minuut van de uitzending, duur ca. 12 minuten).

Verder luisteren:

Hieronder links naar de drie afleveringen van Bureau Buitenland waarin alle zes genomineerde schrijvers en boeken geportretteerd worden
5 mei
Maarten Zeegers: Wij zijn Arabieren. Portret van ondoordringbaar Syrië.
Monique Samuel: Mozaïek van de revolutie. Een kijkje achter de deur van mijn nieuwe Midden-Oosten.
28 april
Carolijn Visser: Argentijnse avonden, van de Zwart Janstraat naar de pampa.
Geert Mak: Reizen zonder John – op zoek naar Amerika.
21 april
Fred de Vries: Afrikaners – een volk op drift.
Pascal Verbeken: Grand Central Belge.

Verder lezen:

Carolijn Visser: Argentijnse avonden, van de Zwart Janstraat naar de pampa. Uitgeverij Augustus, 2012. 288 blz. € 19,95.


De foto bovenaan dit bericht is een uitsnede van een foto van Pablo Gonzalez, geplaatst op Flickr onder creative commons licentie.

Posted in: nieuws, radio